Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Protilátky proti kravskému mléku

Imunita Radka 7.2.2021

Dobrý den.
Chtěla bych se s Vámi poradit ohledně problému, který jsem zde již řešila. Zhruba 2 měsíce mě trápí trávicí potíže (hlavně kručení a plynatost v průběhu celého dne i v noci, někdy bolest břicha, trochu i říhání). Potíže jsem měla již dřív, vždy ale odezněly cca po 2 týdnech, užívala jsem Hylak. Protože to nyní trvalo již takto dlouho, řešila jsem to s obvodní lékařkou. Ta mě poslala na odběr krve, vyšlo mi zvýšené - anti kravské mléko igG, hodnota byla 79,3 AU/ml. Protože mi paní doktorka jen doporučila vyřadit mléko a mléčné výrobky a nijak dál jsme to neřešily (na jak dlouho, jaké, v jaké míře atd.), objednala jsem se na alergologii, jdu tam 25.2. Protože jsem ale v evidenci i na gastro (vyšetření jsem měla v roce 2016), objednala jsem se a byla jsem tam v pátek na kontrolní gastroskopii. Sono břicha i gastroskopie byly v pořádku. Pan doktor mi jen doporučil zařazení laktobacilů do stravy a na týden mi dal antibiotika Normix. S tím, že k tomu budu brát Hylak, který mi vyhovoval. Nyní bych se ale chtěla zeptat.
1. Je vhodné, abych brala Hylak (zatím ho beru 2 dny)? Četla jsem, že obsahuje laktózu, což nevím, zda mi nevadí vzhledem k tomu odběru krve. Panu doktorovi na gastro jsem o tom říkala, jemu se ale alergie na mléko v mém věku, když jsem celý život měla "klid" moc nezdála.
2. Ve zprávě z gastro je v popisu vyšetření uvedeno "... histol helico odebrána". Souvisí to nějak s helicobacteriemi? A vyhodnocuje se to při vyšetření? O tom, že by to mělo být později a já si třeba měla pro výsledek zavolat, pan doktor nic neříkal. Něco jsem si o nich načetla a dost mě to vyděsilo...
3. Můžete mi prosím trochu blíže popsat ten můj výsledek odběru, co přesně to znamená? Abych věděla ještě před alergologií. Zatím se snažím nejíst mléko a mléčné výrobky (asi týden), ale je to dost velký zásah do mé stravy :-(
4. Zatím problémy přetrvávají. Mohla bych udělat ještě něco? Je ale pravda, že jsem zase dost pozorovací typ, což tomu také moc nepřidá...
Moc děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Radko.
Děkujeme za Váš dotaz. Anti-kravské mléko IgG znamená intoleranci nikoliv samotnou alergii. Doporučuji vysadit mléčné produkty a produkty obsahující mléčnou bílkovinu. K očištění organismu a úlevě by mělo dojít po 20-60dnech. Po této době můžete zkusit zařadit potravin postupně zpět, tak, že zkusíte konzumovat mléčnou bílkovinu, ale dále budete na bezlaktózové dietě. Dále se držte radami gastroenterologa. Byl odebrán vzorek tkáně na vyšetření Helicobactera. Kdyby byl pozitivní, tak Vás bude lékař jistě kontaktovat. Dotaz dále předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Emlerová

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MUDr. Přemysl Rákosník - alergologie, imunologie, pneumologie, interna

Dobrý den, samotné vyšetření IgG protilátek na kravské mléko neříká nic, musela byste mít vyšetřené igE, aby se dala diagnostikovat alergie, ale opravdu to není moc pravděpodobné ve Vašem věku. Spíš mi to opravdu připadá jako laktosová intolerance, která se probiotiky vždycky trochu zlepšila. Zkusila bych dietu bez laktosy, můžete konzumovat mléčné výrobky, ale bez laktosy, na trhu jich je spousta. Přidejte probiotika, vyberte tedy některá, která laktosu neobsahují,nechte si poradit v lékárně. Ve zprávě je jen napsáno, že byla odebrána histologie na Helicobacter pylori, to se dělá standartně u gastroskopie, tak si např.za týden zavolejte na gastroenterologii a zeptejte se na výsledek. Další informace pak získáte na alergologii, kam přinete zprávu z gastroenterologie. S pozdravem, dr.Emlerová

Související dotazy

Protilátky
Dobrý den, při preventivní prohlídce u své doktorky...
Protilatky
Dekuju za odpoved. Takze protilatky proti krevnim destickam...
Protilátky
Dobrý den, můžete mi objasnit výsledky odběru na borrelie...
IVF a protilátky proti fosfolipidům
Dobrý den, s manželem se již 2,5roku snažíme o druhé...
Protilátky proti trofoblastu v těhotenství
Dobrý den, jsem těhotná 10. týden po IVF, bohužel...
Protilátky
dobrý den, mám zvýšené jaterní testy a tak mi lékařka...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Protilátky proti covidu

Protilátky COVID-19 Dobrý den, 7.1.2021 mně byla PCR testem potvrzena...

Protilátky proti coxsackie a,b

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o zhodnocení laboratorních výsledků. Jsem...

Protilátky proti EBV

Dobrý den, chtěla bych poprosit o názor hlavně imunologa / imunoložku ohledně...

Protilátky proti embryu

Dobrý den, je mi 35let, mnoho let již toužím po dítěti. Nejdříve jsem onemocněla...

Protilátky proti embryu - imunologické vyšetření jako samoplátce?

Dobrý den paní doktorko, abych mohla položit dotaz, musím asi nejprve vysvětlit...

Protilátky proti encefalitidě

Dobrý den. Mám na vás dotaz ohledně IgG protilátek encefalitidy. Při odběrech...

Protilátky proti ery

Dobrý den, kolikrát během těhotenství se vyšetřuje hladina protilátek proti...

Protilátky proti herpetickým virům

Dobrý den, obracím se s dotazem... Je mi 31 a již rok se léčím na neurologii...

Protilátky proti klíšťové encefalitidě

Dobry den,30.6. Jsem mela kliste, 12.7. Jsem si nechala zjistit protilatky IgG,protoze...

Protilátky proti koronaviru

Dobrý den, Posílám doplnění dotazu, zprávu o výsledcích. #437402. Jsem zhruba...

Protilátky proti listerioze

Dobrý den, během těhotenství před 6 lety jsem pravděpodobně prodělala listetiozu....

Protilátky proti listerioze

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho se v těle vyskytuje/zobrazuje...

Protilátky proti Saccharomyces cerevisiae

Dobrý den, přes 2 měsíce se potýkám se zažívacími problémy (plynatost, měkčí...

Protilátky proti syfilis

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda výsledky odběru krve na syfilis VDRL,...

Protilátky proti štítné žláze

Dobrý den, potřebovala bych poradit s postupem. Před třemi lety mi začali zdravotní...

Protilátky proti štítné žláze

Dobry den Bola som na kontrolu u endokrinologa,pretoze v lavej casti stitnej...

Protilátky proti štítné žláze - zvýšení imunity

Dobrý den, prosím o radu, mám protilátky proti své štítné žláze (omlouvám se,...

Protilátky proti štítné žláze v těhotenství

Dobrý den, Jsem ve 30 týdnu těhotenství a z krve mi byly zjištěny protilátky...

Protilátky proti TBC

Dobrý denpane doktore, měla bych dotaz ohledně vytvoření protilátek na TBC....

Protilátky proti toxoplazmóze

Dobrý den, je možné si zažádat samostatně v laboratoři o krevní testy, zda mám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Naražené koleno

Dobrý den, na velikonoční pondělí 6.4. jsem upadl na silnici na pravé koleno....

Prochladnutí

Dobrý den paní doktorko. Ráda bych se ještě jednou zeptala na prochladnutí u...

Pupínek na vagíně velký stydký pysk

dobrý den, udělal se mi předpár dny na vagíně pupínek na velkém stydkém pysku...

Tlak v močovém měchýři

Dobry den, cca pred 2 mesici, po nechranenem styku se objevilo simrani, stipani...

Bolest pod žebry


Epilepsie, ostré vlny, EEG

Dobrý den, chtěla bych poprosit o překlad "do češtiny" pro obyčejného, člověka...

Bolest zad a zvýšená teplota


Opar

Dobrý den, moc děkuji za odpověď na předchozí otázku ohledně pásového oparu....

Mírně oteklá noha, lymfedém

Dobrý den, je mi 24 let a mám problém už delší dobu s mírně oteklou levou nohou...

Methotrexat a alkohol?


Nízka tělesná teplota

Dobrý den, chci se zeptat. Poslední dobou mívám telotu v rozmezí 35.0 - 36.0...

Únava, návaly horka, bušení srdce

Dobrý den trápí mě stálá únava, mívám návaly horka i v noci mě to budí,pak vnitřní...

Masturbace po konizaci

Před týdnem jsem byla na konizaci děložního hrdla. Musím být bez sexu 1 měsíc....

Naražený prst na noze


Prohlubeň na lebce

Dobry den, Na lebce na prave strane se mi objevila prohluben, kterou na druhe...

Bolest v zádech po jídle

Dobrý den, mám takový problém, který se mně stává jednou za čas, avšak když...

Černý hlen

Dobrý den, měla bych jeden dotaz ohledně smrkání a barvy hlenu. Přibližně...

Macmiror a léčba partnera


Opar

Dobry už dva tydny mam opar na spodnim rtu a mazu si ho mastičkou Herpesin ktera...

Příušní žláza tumor

Dobrý den,dle USG tumor levé příušní žlázy palp.tuhý ohraničení tumor střední...

Reklama