Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Protilátky proti EBV

Imunita Kristýna 16.1.2021

Dobrý den, chtěla bych poprosit o názor hlavně imunologa / imunoložku ohledně zvýšených protilátek na EBV virus. Byly mi dělány velké imunologické testy (viz příloha), kde u EBV viru mám VCA IgG ++++ (>750) a EBNA IgG + a EA Igg D stopy. Byla jsem výsledky konzultovat s imunoložkou i praktickou lékařkou a obě mi řekli, že jsem podle výsledků testů zdravá a jen pro jistotu za měsíc přetestujeme jaterní hodnoty a mám si dojít nechat udělat gynekologické stěry na myco / ureaplasma, aby se kdyžtak přeléčili. Dotazovala jsem se na ty protilátky na EBV a obě mi svorně potvrdily, že se není potřeba tím znepokojovat, že to jsou je protilátky, že ty má v těle spousta až většina lidí a že se neléčí podle výsledků, ale podle stavu pacienta.

Hledala jsem o EBV viru nějaké informace a narazila jsem i na nějaké diskuze, kde jsem se dozvěděla následující a zajímalo by mně, co na tom může být za pravdu:
1. na takto velmi zvýšené protilátky na EBV je potřeba nasadit Isoprinosine nebo Herpesin pro snížení hodnoty protilátek
2. takto velmi zvýšené protilátky na EBV jsou pro tělo nebezpečné, mohou vést až ke karcinomům, chronickému únavovému systému a dalším vážným onemocněním CNS
3. hodnoty EBV mám tolik zvýšené kvůli infekci urea / myco plasma, které mám dle výsledků již ve chronické fázi a antibiotika na 14 dní nebudou stačit, zbavovat se to budu klidně i půl roku na ATB
4. hodnoty protilátek EBV je potřeba v zájmu vlastního zdraví co nejdříve začít snižovat

Snažila jsem se hledat nějaké relevantní zdroje či studie, kde bych se mohla o možné "zlém" působení protilátek na EBV dozvědět něco více a hlavně průkazného. Moc jsem toho však nenalezla a když, tak se názory různí - nechat být jsou to jen protilátky / řešit léky / řešit přírodní cestou typu Buhnerův protokol či jiné přírodní doporučené cesty z nějaké alternativních knih. Existuje něco relevantního, kde by si člověk mohl něco přečíst?

Zajímalo by mne také jak to tedy je, zda takto zvýšené protilátky na EBV jsou do budoucna zdravotní komplikací, zda může tuto hodnotu ovlivňovat údajně chronická infekce urea / mycoplasma, zda případně může hodnotu těchto protilátek i ovlivňovat dlouhodobý stres či jiné faktory jako zánět nosohltanu či reflux?

A ještě by mně zajímalo jak lze případně případnou cestou podpořit imunitu explicitně v oblasti protilátek na EBV virus? Zda třeba nasadit k CETEBE Immunity Forte také lisyne nebo zelený ječmen.

Budu ráda za jakékoliv další související informace. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Alžběta Vogelová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic, a.s.

Dobrý den, souhlasím s Vašimi lékařkami. Pokud nemáte obtíže, pak nejde o onemocnění, ale jen známku toho, že jste se s infekcí již setkala. Hodnotu protilátek neléčíme. Nemá vliv na průběh infekce mycoplazmaty ani ureaplazmaty.
Přítomnost protilátek proti EBNA vylučuje primární infekci EBV, jejich množství narůstá v průběhu zotavování a jsou považovány za známku překonané nákazy. V případě aktivace latentní ("spící") infekce EBV stoupají protilátky IgM a IgG proti VCA a IgG k EA.
V souvislosti s infekcí EBV jsou popisována některá nádorová onemocnění (Burkittův lymfom, nasofaryngeální karcinom, Hodgkinův lymfom) - častěji postihují jedince s poruchou imunity (např. HIV pozitivní). Dále může být s EBV spjat chronický únavový syndrom a některé kožní a slizniční změny. EBV může probíhat také chronicky a postihnout některé orgány či tkáně (zánět jater, plic, mízních uzlin, oka) - v tomto případě je možné virus detekovat pomocí PCR (v postižených tkáních a krvi). Souvislost těchto onemocnění s výškou protilátek proti EBV považuji za nepravděpodobnou.
Prosím o trpělivost, k dotazu se vyjádří také specialista.
S pozdravem,
MUDr. Vogelová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Emlerová

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MUDr. Přemysl Rákosník - alergologie, imunologie, pneumologie, interna

Dobrý den, je to přesně tak, jak píše dr.Vogelová, máte jen paměťové protilátky, rozhodně se nejedná o aktivní infekci, není potřeba se nijak znepokojovat ani s tím cokoli dělat, máte také v normě jaterní testy. Velká většina populace má nález jako vy, znamená to pouze, že se imunitní ystém s infekcí někdy v minulosti setkal, zapamatoval si to a pokud se s ním setká znovu, účinně zasáhne. To je všechno. S pozdravem, dr.Emlerová

Související dotazy

EBV
Dobry den, chtela bych pozadat o konzultaci. Anamnesticky...
EBV
Dobrý den, chci poprosit o konzultaci s imunologem...
Ebv
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, co můžou značit...
Sérologie EBV, CMV
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda byste mi mohli...
EBV
Dobrý den, ráda bych se zeptala na mé výsledky krevní....
Angína, mononukleosa, EBV, CMV
Dobrý den,moje dcera prodělala ve 12 letech mononukleozu.Dnes...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Protilátky po přeléčené syfilis

Dobrý den. Před 14 dny mi byla ukončena léčba syfilisu na kožním oddělení v...

Protilátky proti akutní hepatitidě B

Dobrý den, Byly jsem na preventivní prohlídce.vysledky zasílám v příloze.brali...

Protilátky proti boreliím

Prosím o vysvětlení lékařské zprávy z oddělení klinické mikrobiologie....

Protilátky proti borelioze a mononukleoze

Dobrý den, obrqacím se na Vás s dotazem ohledně protilátek na boreliozu a mononukleozu....

Protilátky proti COVID infekci

Dobrý den prosím o vysvětlení hodnot, absolvoval jsem laboratorní vyšetření...

Protilátky proti covid-19

Dobrý den, Byla jsem na protilatkách na kovid, chápu správně, že jsem potvrzená,...

Protilátky proti covid-19 a očkování

Dobrý den. Mám jít za dva dny na očkováni. Před 14 dny mi nebylo dobre. Antigen...

Protilátky proti covid-19 a očkování

Dobry den,dnes jsem obdržel výsledky protilatek na Covid po 90 dnech a nevím,jestli...

Protilátky proti covidu

Protilátky COVID-19 Dobrý den, 7.1.2021 mně byla PCR testem potvrzena...

Protilátky proti coxsackie a,b

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o zhodnocení laboratorních výsledků. Jsem...

Protilátky proti embryu

Dobrý den, je mi 35let, mnoho let již toužím po dítěti. Nejdříve jsem onemocněla...

Protilátky proti embryu - imunologické vyšetření jako samoplátce?

Dobrý den paní doktorko, abych mohla položit dotaz, musím asi nejprve vysvětlit...

Protilátky proti encefalitidě

Dobrý den. Mám na vás dotaz ohledně IgG protilátek encefalitidy. Při odběrech...

Protilátky proti ery

Dobrý den, kolikrát během těhotenství se vyšetřuje hladina protilátek proti...

Protilátky proti herpetickým virům

Dobrý den, obracím se s dotazem... Je mi 31 a již rok se léčím na neurologii...

Protilátky proti klíšťové encefalitidě

Dobry den,30.6. Jsem mela kliste, 12.7. Jsem si nechala zjistit protilatky IgG,protoze...

Protilátky proti koronaviru

Dobrý den, Posílám doplnění dotazu, zprávu o výsledcích. #437402. Jsem zhruba...

Protilátky proti kravskému mléku

Dobrý den. Chtěla bych se s Vámi poradit ohledně problému, který jsem zde...

Protilátky proti listerioze

Dobrý den, během těhotenství před 6 lety jsem pravděpodobně prodělala listetiozu....

Protilátky proti listerioze

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho se v těle vyskytuje/zobrazuje...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výtok

Dobrý den :) Mám dotaz. Jsem 9 dní po menstruaci. A z ničeho nic když jsem...

Zamlžené vidění na jedno oko

Dobrý den, stalo se mi, že jsem několik sekund viděla na pravé oko zamlženě,...

Problémy po operaci žlučníku

6.2.2009 jsem podstoupila laparos. odebrání žlučníku. Nastaly komplikace a 2x...

Nadměrná plynatost - vážné

Už tři dny mě trápí nadměrná plynatost - (nepříjemně páchnoucí) Nejde to zastavit...

Obtíže s vysokým tlakem


Zápach v nose

Dobrý den.Prosím o radu.Asi tak 2krát do roka mám v nose takový divný zápach,jako...

Zalehlé ucho

Dobrý den, ráno jsem se probudila se zalehlým pravým uchem, trochu na něj slyším,...

Tetování před operací

Dobrý den, v sobotu 4.2. jsem objednaná na tetování - vnitřní strana předloktí...

Krvácení mimo menstruaci

Dobrý den, trápí mě krvácení mimo menstruační cyklus... Stalo se mi to poprvé...

Svrab

Dobry den, chci se zeptat pritelkyni nedavno byl zjisten svrab. Prinesla si...

Jodisol a těhotenství

Dobrý den, jsem v 19 týdnu těhotenství, mám celiakii a autoimunitní thyreoiditidu....

zvětšený vaječník

Dobrý den, dnes mi lékař při vyšetření vag. ultrazvukem sdělil že mám nepatrně...

Menstruace a antikoncepce

Dobrý den. Vysadila jsem antikoncepci kvůli bolestem hlavy, ale ještě jsem nedostala...

Tamoxifen

Dobrý den. Pročetl jsem poradnu a nenašel jsem ani podobnou odpověď na můj...

Nafouklé břicho, tlak v oblasti žaludku, plynatost.

Dobrý den, byl jsem na sonografickém vyšetření ohledně zažívacích problémů (nafouklé...

Biopsie štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem. Na sonu štítné žlázy...

Marihuana a dárcovství plazmy

Dobrý den, chci se zeptat jestli mohu jít darovat plazmu, když jsem si 5.11....

Bolestivá bulka v podpaží


"Přeskakování srdce"

Dobrý den. Minulý týden jsem byla srdečním a tam mi můj doktor zjistil že mám...

Žlutý průjem

Dobrý den, již 5. den mě trápí problém s průjmem. Po 4. dnu diety již vypadalo,...

Reklama