Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Protilátky proti žloutence

Infekce Jitka 20.1.2021

Dobrý den,
Na předoperačním vyšetření krve mi bylo zjištěno:
Hepatitida anti-HAV IgM hraniční
Hepatitida anti-HAV Ig G pozitivní
Nejsem si vědoma, že jsem někdy prodělala žloutenku - což je ukazatel IgG pozitivní, ale IgM hraniční odpovídá, že by to mělo být nedávno nebo v dětství? Bylo mi řečeno, že možná v dětství a nemusela jsem mít příznaky, ale to bych přece neměla IgM hraniční? Nějak tomu nerozumím. Jaterní testy i bilirubin mám v pořádku.
Mám dotaz: je-li možná nějaká souvislost s užíváním léků na migrénu nebo jsem ji opravdu prodělala v dětství nebo nedávno - jak je to s tím IgM hraniční. Když mám IgG pozitivní, to už mám doživotní imunitu na žloutenku?
A jestli mi vůbec s takovými testy vezmou na operaci (kolene - teď ji mám odloženou kvůli kovidu).
Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Šilarová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Všeobecný praktický lékař, ordinace Milevsko

Vážená paní Jitko. Přemýšlíte dobře. Protilátky IgM anti-HAV skutečně značí akutní nebo nedávno proběhlou infekci žloutenkou typu A. Protilátky typu IgG anti-HAV popisují infekci, která proběhla kdysi v minulosti, v podstatě popisují jen to, že jste se s danou infekcí setkala a vytvořila si proti ní protilátky. Pozitivní hodnota IgG znamená trvalou imunitu proti žloutence typu A.
Hodnoty IgM jsou skutečně trochu matoucí. V první řadě je ale důležité si uvědomit, že hladina protilátek proti infekcím může být ovlivněna řadou věcí. Například může dojít ke zkřížené reakci - laboratorní metody rozpoznají jinou podobnou protilátku a zamění ji za protilátku hledanou. Nedá se skutečně vyloučit ani to, že jste žloutenku prodělala v nedávné době a měla jste bezpříznakový průběh (i když to je typické spíše u dětí).
Myslím si, že není důvod se tím nějak znepokojovat. Být Vaším praktickým lékařem, asi bych udělala kontrolní odběr s odstupem několika týdnů. Pokud máte operaci odloženou, tak by se mohl kontrolní odběr stihnout ještě do výkonu.
Nevím jaké léky na migrénu užíváte, takže nevím, zda by mohl být nějaký vliv. Běžné léky na migrénu by neměly ovlivňovat výskyt protilátek v krvi. Jedině pokud byste používala nějaké velmi moderní léky takzvané biologické preparáty (Aimovig), pak by se o tom možná dalo uvažovat, ale to by musel říct Váš neurolog.
Pokud budou skutečně IgM přetrvávat i při kontrolním odběru tak jestli je to překážka operace by měl zjistit lékař, který Vám dělal předoperační vyšetření. Sama bych asi zavolala na oddělení, kde Vás mají operovat a domluvila se konkrétně s operatérem. Každé oddělení může mít jiné vnitřní předpisy. Popravdě mě překvapuje, že takové vyšetření vůbec požadovali, rozhodně to není standardem.
Váš dotaz přeposílám ještě našemu specialistovi, který se dále vyjádří.
Přeji Vám brzké vyřešení problému a hodně štěstí při operaci. S pozdravem, Dr. Šilarová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jolana Novotná


Dobrý den, nejpravděpodobněji se opravdu bude jednat o tzv.zkříženou reaktivitu, vlastně jde o nepřesnost laboratorního vyšetření a protilátky IgM jsou vyhodnoceny špatně. Nicméně se na to nelze spoléhat, nutné je zopakovat odběr na protilátky. Doporučuji za 4-6 týdnů. Bezpříznakový průběh hepatitidy A ve Vašem věku opravdu není pravděpodobný, je typický u dětí. Mohla jste žloutenku A prodělat v dětství a nevědět o tom. Další možností je, že jste byla proti žloutence A očkovaná, ale to byste, předpokládám, ve Vašem dotazu uvedla. V rámci předoperačního vyšetření je většinou požadováno vyšetření hepatitidy B. Jinak vše již bylo zodpovězeno v předchozí odpovědi.
Přeji pěkný den MUDr.Jolana Novotná

Související dotazy

Očkování proti žloutence A
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o názor, zda očkovat...
Očkování proti žloutence
Dobrý den, mám dotaz. Tento měsíc bude dceři 12 let,...
Imunní po 3.dávce očkování
Syn ma 20 měsíců byl ockovany 4 proti žloutence b zároveň...
Očkování proti žloutence typu B
Zdravím.Mám takový dotaz? Je mi 19 , a nastupuji do...
Čkování a Diprophos
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mi měsíc...
Žluté oči
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, v pěti letech jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Protilátky proti Saccharomyces cerevisiae

Dobrý den, přes 2 měsíce se potýkám se zažívacími problémy (plynatost, měkčí...

Protilátky proti syfilis

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda výsledky odběru krve na syfilis VDRL,...

Protilátky proti štítné žláze

Dobrý den, potřebovala bych poradit s postupem. Před třemi lety mi začali zdravotní...

Protilátky proti štítné žláze

Dobry den Bola som na kontrolu u endokrinologa,pretoze v lavej casti stitnej...

Protilátky proti štítné žláze - zvýšení imunity

Dobrý den, prosím o radu, mám protilátky proti své štítné žláze (omlouvám se,...

Protilátky proti štítné žláze v těhotenství

Dobrý den, Jsem ve 30 týdnu těhotenství a z krve mi byly zjištěny protilátky...

Protilátky proti TBC

Dobrý denpane doktore, měla bych dotaz ohledně vytvoření protilátek na TBC....

Protilátky proti toxoplazmóze

Dobrý den, je možné si zažádat samostatně v laboratoři o krevní testy, zda mám...

Protilátky proti Trofoblastu

Dobrý den, paní doktorko. Jsem po třech těhotenských ztrátách. Mám dotaz. Otěhotním...

Protilátky proti trofoblastu v těhotenství

Dobrý den, jsem těhotná 10. týden po IVF, bohužel až nyní mi přišly výsledky...

Protilátky přenesené kojením

Dobrý den, při kojení dostane mimiko všechny protilátky, které mám také já?...

Protilátky přenesené kojením

Dobrý den, dostla jsem odpověd od Mudr. Vorlíčkové, týkající se přenosu protilátek...

Protilátky při mononukleoze

Dobrý den, před několika lety mi vysel test na autoprotilatky pozitivni (1:640)...

Protilátky příušnice

Dobrý den, 2.5. 2014 jsem nechala syna naočkovat vakcínou Priorix. Chtěla bych...

Protilatky S-atpo

DObry den, som tehotna. v prvom trimestri mi namerali TSH 3,5 /OK/, ft4...

Protilátky štítné žlázy

Dobrý den, jsem ve 20 týdnu svého prvního těhotenství. Na genetice mi zjistily...

Protilátky toxoplazmozy u novorozence

Dobrý den, prosím o radu. Mám 14-ti denní holčičku, u které byly prokázány...

Protilátky u covid-19

Dobrý den, syn (42let) měl od 8.12.cca 7 dní příznaky- cítil se jako při kocovině,...

Protilátky u covid-19

Dobrý den,paní doktorko.Prosim o radu ohledně výsledků testů na protilatky Covid.Včera...

Protilátky u covid-19

Dobry den, Pokud ma nekdo pozitivni test na protilatky a potka se(zije v domacnosti)...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Elicea a její vysazení

Dobrý den chtěla bych se zeptat,rok a půl užívám eliceu 1-0-0 10 mg ,trpěla...

Kožní potíže

Dobry den chtela bych se zeptat zda by jste si stimhle vedela rady byla jsem...

Odstranění krčních mandlí

Dobry den, prosim Vas chtela jsem se zeptat na operaci krcnich mandlich, zda...

Mirena a riziko plicné embolie

Dobrý den, v roce 2016/4 jsem prodělala masivní plicní embolii. Mám systémový...

Paranychium hallucis 1.sin.

Dobrý den, Před rokem se mi odloupl nehet a na kožním mi dali mastičku.Po každé...

Křeče v břiše

Dobry den chtela bych se zeptat mam dlouhodobe nekolik let problemy se zazivanim...

Špatné užití antikoncepce

Dobrý den, mám takový kuriózní dotaz a nevím co dál. Povedlo se mi, že jsem...

Permanentní zahlenění krku

Dobrý den, mám prosím jeden velký problém a to je dlouhodobě zahleněný krk....

Těhotenství po operaci štítné žlázy

Dobrý den, je mi 27 let a čeká mě celkové odstranění štítné žlázy z důvodu četných...

Svědění a bílý povlak na penisu

Dobrý den, už asi týden mi svědí předkožka penisu. Když to začalo, tak asi tři...

Krvácení z nosu

Dobrý den, moje máma má časté krvácení z nosu. Dokonce jednou jí krev šla až...

Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Závratě, brnění rukou, únava, nadměrné pocení, těžké nohy a ruce


Svědění zevního genitálu

Dobrý den, potřeboval bych vaši pomoct převážně gynekologa/gynekološky (omlouvám...

Konečník

Dobrý den, před pár dny po té co jsem se vyprázdnil tak mě začal bolet konečník...

Bolestivá boulička na boku

Zdravim potřeboval bych poradit co s touto bouličkou o velikosti cca 3cm která...

Hnědé fleky pod nehty prstů

Dobrý den mám takové hnědé fleky pod nehty na prstech u nohou , už asi 3-4 měsíce.Vůbec...

Bolesti žaludku

Byla jsem na vyšetření žaludku a bylo mi zjištěna inkompetence kardie, mírná...

Oranžové dlaně a plosky nohou

Dobrý den, můj vnuk, kterému je devět let, má asi půl roku oranžové dlaně a...

Svědění pokožky

Dobrý den, prosím o radu, zda na trhu není lék na léčbu vysokého krevního tlaku,...

Reklama