Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Průjem a problémy se žlučníkem

Trávení Svatava 21.9.2018

Dobrý den,
mám zájem o objednání vyšetření mých potíží vaším prostřednictvím.
Za poslední 4 měsíce ( od května ) jsem byla už 3X na pohotovosti se záchvatem na kapačce. Začátkem května, pak 30.6. a teď 3.9.znovu .
Stejný případ byl u mne v září 2017 a také v září 2016.
Na sonu se našly malé polypy ve žlučníku. Průběh je vždy stejný. Začíná to průjmem ( úplně ze mně stříká voda každou chvíli ,třeba 8 - 9x za hodinu, zároveň mám velké křeče v žaludku a zvracím. Skončím vždy na pohotovosti s kapačkou, která mi uleví. Vždy mám pak bolavé břicho kolem pupku tak 5 dní ( nemohu si břicho zmáčknout) a těžko se následně zbavuji průjmu i když beru smektu a endiaron. Ten týden,co tyto léky beru, se to zlepší ale vždy po dobrání pak mám velmi řídkou stolici, sice jednou denně , ale má to pořád charakter průjmu (venku bych to nezadržela) i když třeba měsíc dodržuji dietu, to zn. jím jen rýži, bramborovou kaši , s trochu šunky, nebo vařeného kuřecího masa, suché rohlíky atd. Jakmile zkusím třeba jen suchou bábovku do půl hodiny po jídle mažu na WC a je to průjmové..
Myslela jsem, že to je ten žlučník (jednou to bylo "ASI" po vejcích, jindy možná po tučném sýru a víně ( jen 2 dcl), jindy zase jen tak, vůbec nevím, po čem vlastně ). Tentokrát říkal lékař na pohotovosti, že mu to připadá spíše možná na nějakou střevní záležitost a že ten nález na žlučníku neodpovídá až takovým potížím, jaké mám teď v posledních měsících. .Momentálně jsem 3 týdny po události, jsem na suché dietě, ale musela jsem znovu nasadit smektu.

Přikládám zprávy a výsledky vyšetření.
V podstatě navazuji na můj dotaz u vás č. #278137 z února 2018.
Děkuji vám moc za reakci.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, na Vaše přání předávám Váš dotaz specialistovi, který Vám poradí, jaká by byla ještě vhodná vyšetření. Problémy s trávením souvisí často s intolerancí některých potravin či jejich složek, dále v důsledku toho, jak jednotlivou stravu trávíte. Vzhledem k vesměs negativním výsledkům bych doporučovala zaměřit se na změnu stravování. Někdy to trvá nějakou dobu, než se metabolismus a potažmo vyprazdňování upraví.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Svatavo, Vaše opakované potíže souvisejí s trávicím traktem, měla byste proto být důkladněji vyšetřená na gastroenterologii. Ohledně objednání se obraťte na naše sestřičky, které Vám zprostředkují vyšetření na gastroenterologii podle místa Vašeho bydliště. Na objednané vyšetření si s sebou, prosím, vezměte výsledky dosavadních testů.
Bude třeba, abyste podstoupila důkladnější vyšetření krve včetně testů na hormony štítné žlázy, je třeba vyloučit cukrovku (potíže s oběma orgány mohou dělat průjmy), znovu jaterní testy, protože se nepodařilo vyšetřit všechno a opakovaní jsem nikde neviděla. Měla byste mít vyšetření stolice na infekční vyvolavatele včetně clostridií, stolici na parazity, vyšetření, zda nemáte laktózovou intoleranci (neschopnost trávit mléčný cukr, znovu provedenou kolonoskopii. Stálo by za uvážení vyšetření na alergologii, zda za Vašimi potížemi nestojí ještě nějaká jiná porucha vstřebávání živin či alergie na potraviny. Při záchvatech jste měla vysoké hladiny bílých krvinek svědčící pro zánět, ale CRP bylo nízké. Zpětně hodnotit původ obtíží se bez znalosti podrobnosti nedá, proto je třeba, abyste to probrala s lékařem osobně. Kromě gastroenterologa a možná alergologa, by Vás měl rozhodně vidět chirurg, měla by se naplánovat cholecystectomie, pokud bude převládat názor, že Vaše potíž způsobuje žlučník, což podle mého názoru rozhodně možné je. Zatím doporučuji, abyste byla opatrná na to, co jíte, jezte dietně po celou dobu, vynechejte nadýmavá jídla, sladkosti, čokoládu, smažené, tučné, pikantní, slupky z ovoce a zeleniny, které někdy dráždívají žlučník, nedoporučuje se česnek, cibule, nepijte alkohol, bublinkové nápoje. Vhodné jsou bylinkové čaje na játra, žlučník, dobré trávení, bylinky je třeba po měsíci vysadit nebo změnit. Doporučuji nejíst nekysané mléčné výrobky jako mléko, pacholíčky, tvarohy, lučinu apod.. Přeji Vám, abyste se brzy začala cítit dobře. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Průjem
Dobrý den, již 3. den mě trápí průjem, první dva dny...
Zvracení a průjem ? Problém se žlučníkem?
Dobrý den mam žluč.kameny jdu v lednu na operaci.mam...
Průjem
Dobrý den je mi 23 let a uz asi cca tyden mam úplně...
Chronický průjem
Dobry den,chtela bych se zeptat ,maminka 82 let -alzheimer...
Chornický průjem
Dobrý den, rád bych požádal o Vaší pomoc. Jde o...
Průjem
Dobrý den chtěl bych se zeptat. Po užití 15te pilulky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjem a možné snížení účinnosti HA

Dobrý den, v minulém cyklu jsem na začátku třetího týdne měla asi 3 hodiny...

Průjem a nadýmání

Dobrý večer p.doktorko, mám prosím dotaz..mívám často průjmy,hodně hlasitě mi...

Průjem a nachlayení

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně syna 8 let.Je nastydlí,zahlenění,je astmatik,dostáva...

Průjem a nečekaná menstruace

Dobrý den, už týden mám průjem, necítím se špatně ani nezvracím.Brala jsem...

Průjem a nečekaná menstruace

Dobrý den, už týden mám průjem, necítím se špatně ani nezvracím.Brala jsem...

Průjem a nepříjemný pocit v nadbřišku

Dobrý den, už týden mám řidší stolici (někdy více, někdy méně), na záchod chodím...

Průjem a netolerance lepku

Každý den dopoledne mám průjem. Mám stolici dopoleldne několikrát. První stolice...

Průjem a normalni stolice

Dobrý den strašně často se mi střídá průjem a normální stolice, mívala jsem...

Průjem a normalni stolice

Dobrý den, uz dlouho me trápí průjem a normalni stolice. Stane se mi ze rano...

Průjem a plynatost

Dobrý den, již nějakou dobou (řádově v měsících) trpím zažívacími potížemi...

Průjem a sedimentace

Dobrý den, už několik týdnů mě trápí neustále řídká stolice, křeče v břiše,...

Průjem a stravování

Dobrý den, prosil bych o radu. Již nějakou dobu mě trápily průjmy, nadýmání....

Průjem a střevní paraziti

Zdravím Už delší dobu mám podezření na střevní parazity občas jsem našel ve...

Průjem a světlá stolice

Dobrý den, od neděle mám problém, kdy se u mě objevila "kašovitá", někdy až...

Průjem a teploty

Dobry den, jsem momentálně na cestách po světe a asi týden zpět jsem dostala...

Průjem a teploty u 2,5 roku starého chlapce

Dobrý den náš chlapeček 2,5roku měl v pátek průjem, večer začal zvracet a skončil...

Průjem a tmavá stolice

Dobrý den Potřeboval bych poradit. Již druhý týden mám problémy se žaludkem...

Průjem a úbytek na váze

Dobrý den, chci se Vás zeptat. Trpím už delší dobu bolestí břicha na levé straně...

Průjem a účinek antikoncepce

Dobrý den. Užívám hormonální antikoncepci Katya a nevím, jestli jsem jednala...

Průjem a únava

Dobry den, mam strach a nevim co se se mnou deje. Poslednich nekolik tydnu trpim...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prasklá žíla na ruce po infuzní léčbě


Udělala se mu boule na krku

Dobrý den , mam 3 týdenní miminko a udělala se mu boule na krku , podle umístění...

Mohu s takto docasne zavrenym zubem do sauny?

Dobry den, rad bych se zeptal, mam docasne zavreny zub po zanetu a uz nic neboli...

Rychlý nárust váhy


Léky na odvodnění organismu na předpis

Dobrý den. Ráda bych se touto cestou zeptala, jestli existují nějaké léky...

Bolesti zad po operaci

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se teptat. 12 dní zpět jsem byla na operaci...

Fokální nodulární hyperplazie

Dobrý den , ráda bych se Vás paní doktorko optala , dne 27.3.2012 mi bylo...

Snížené neutrofily

dobrý den, velmi děkuji za reakci. paní doktorko mohu se ještě zeptat - ty aktuální...

Vystouplé pihy

Chtěla jsem se zeptat, když mám na obličeji vystouplé pihy, které časem rostou...

Bolest je zezadu kolene


Brnění v lýtku

Dobrý den, vloni jsem začal rekreačně běhat bez jakýchkoliv problémů. Teď v...

Zvětěená levá uzlina na krku

Dobrý den, minulý týden jsem byl nachlazen a po nachlazení mi na krku zůstala...

Hnisavé boláky na nártech

Dobrý den, u maminky se před asi půl rokem objevilo silné začervenání nohou...

Popis RTG páteře

mám dotaz zdarma, rtg zpráva C páteř aplanace krční lordózy, osteochondróza...

EVB viroza + zvýšené chlamýdie?

Dobrý den paní Doktorko, Je možné, že jsem měl zvýšené chlamidie v krvy zvýšené...

Kámen žlučníku

Dobrý den, již jsem měla jednu otázku a děkuji za rychlou odpověď. Mám ještě...

Srdeční problém a panická porucha

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se nějaký vážný srdeční problém zjsití...

Biopsie

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, abych měla názor jiného odborníka...

Výhřez disku

Dobrý den. Potřebovala bych vysvětlit nález z MR: Zcela oploštělá krční lordoza....

Svědění a špinění po sexuálním styku

Dobrý den, předevčírem jsem měla po 10ti mesících pohlavní styk. Byl to trochu...

Reklama