Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Průjem a stravování

David 24.10.2018

Dobrý den, prosil bych o radu. Již nějakou dobu mě trápily průjmy, nadýmání. Zkoušel jsem vysledovat, zda nejsem in tolerantní na nějaké potraviny, proto jsem ze stravy na dva měsíce vyřadil mléčné, sladkosti, pečivo a zkouším se stravovat trochu dietní formou. Jelikož před dietou mi problémy neustávaly, tak jsem vyhledal lékaře (gastroenterolog) a ten mi udělal vyšetření v podobě USG břicha, odběry krve, stolice na bakterii. Taktéž jsem byl na alergologii na vyšetření alergenů v krvi, zde vše negativní. Výsledky vyšetření u gastroenterologa byly takovéto:
Lab:
JT: Bi 10,7 ALT 1,06 AST 0,64, GGT 0,79, ALP 1,37
KO: Leu 5,67, Ery 5,48, Hg 158 Ht 0,457 Trom 259
CRP 1,0 IgA 1,81, A-1-antitrypsin 1,09, Ceruloplasmin 0,236, Ferritin 137,9
HbsAG negat., a-HBC negat., a-HCV negat., Transglutamináza IgA negat. (5,0)
ANA slabě pozit., LKM negat., ASMA negat., AMA negat.
USG epigastra:
Játra hladkého povrchu, normálního tvaru, délky v MDCL 160mm, vyšší echogenity a jemné echotextury, bez ložiskových změn, cevní sturktury ani nitrojaterní žlučovody nejsou dilatovány, v. portae šíře 11,5 mm. Okolí bez volné tekutiny.
Žlučník normální velikosti, vinutý, stěna je hladká, není rozšířena, je anechogenní náplně, choledochus je jemný, šíře 3 mm.
Slinivka ohraničena, hlava velikosti 22mm, přim. echogenity, v rozsahu vizualizace bez ložiskových změn.
Slezina ohraničena, délky 112mm, přim. echogenity, bez ložiskových změn.
Ledvniny hladkého povrchu, délky P 110mm, L 122,5mm, parenchyn ostře ohraničen, šíře P 16 mm, L 15 mm, přim. echogenity, bez ložiskových změn, ledviny bez městnání, bez evidentní lithiasy.
Závěr:
Hepatomelagie s USG obrazem jaterní steatosy, lehká alterace ALT
Stp. eradikaci Hp pro gastritidu a bulbitidu
Insuficientní kardie, GERD
Horní dypeptický sy zklidněn při terapii PPI
Intolerance laktosy
Pozitivní RA vředové choroby

Prosím Vás - po dietě se trochu problémy zlepšily, netrápí mě průjem (jen po určitém jídle - koláče, muffin, smažené tvarůžky, nějaké mléčné výrobky) vždy po tomto požití mívám silné kručení v břiše a průjem. Jelikož, ale držím trochu dietu, tak jsem za dva měsíce zhubl 4 kg..
Jelikož mívám bolesti břicha a nadýmání, tak jsem se rozhodl na doporučení lékaře jít na kolonoskopii. Ikdyž mi lékař napsal do zprávy, že mám intoleranci laktózy, tak toto nebylo lékařsky potvrzeno, pouze dle příznaků mě jako pacienta. Mám strach s nádoru, je mi 30 let, mám dvě děti a chci být zdráv.
Moje dotazy jsou následující:
- zjistil by lékař s USG břicha nějaké novotvary ve střevech (dle vyšetření, které jsem postoupil)?
- podle čeho by zjistili s odběru (které mi byly uskutečněny), že se v těle nachází nádor?
- mám se obávat něčeho vážnějšího, když nemám další příznaky, jako urputné průjmy, zácpu, krev ve stolici?
- to, že jsem zhubl 4 kg cca od srpna, září považujete za normální, když nejím mléčné, sladkosti a některé pečivo? (nyní mám 189 cm a 95 kg, srpen 99 Kg)

V rodině žádné rakoviny nemáme...

Děkuji moc za odpovědi.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, je běžné, že výsledky na alergii či intoleranci na některou potravinu jsou negativní a přitom se projevují potíže. Je pak třeba respektovat zdravotní stav a ne výsledky vyšetření. Úbytek hmotnosti souvisí se změnou jídelníčku a průjmovou stolicí. Dle výsledků máte mírně zvýšenou jednu hodnotu jaterních enzymů a dle UZ vyšetření ztukovatení jater. Může jít o následek užívání léků, konzumaci alkoholu, ale nejčastěji jde o nezdravé stravování. To se dá napravit postupnou změnou stravovacích návyků a vhodné je pití jaterního čaje s přestávkami po dobu svou měsíců. Novotvary dle UZ vyšetření lze zjistit při velikosti nad 1cm, ale spíše v parenchymu, tj. tkáni jater, slinivky atd., v oblasti dutých orgánů jako jsou střeva, jícen nebo žaludek je potřeba jiné vyšetření. Chápu Vaše obavy, ale jsou zbytečné. Vyčkejte na výsledek kolonoskopie a pokuste se o úpravu jídelníčku a poté na změně stravy již zůstat. Někdy se průjem vrátí, když se člověk začne zase stravovat starým způsobem.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Davide, Vaše potíže jsou vysvětlitelné tím, co se zjistilo při vyšetřeních - máte podle zprávy jaterní steatózu, ztukovatění jater, nepřišlo se výsledky na příčinu tohoto stavu, proto problém bude nejspíše ve Vaší nezdravé dietě. Při gastroskopii byla zjištěna nedomykavost svěrače jícnu, proto byste měl brát blokátory protonové pupmy jako Omeprazol minimálně 20mg nalačno ráno. Ultrazvuk, odběry a ani Váš stav nesvědčí pro nádorové onemocnění. Na intoleraci laktózy je možné se nechat vyšetřit například dechovým testem po požití laktózy, ale osobně to nepovažuji za nezbytné, pokud vám dieta ulevila. Pokud máte laktózovou intolranci, pak vězte, že nestačí vynechat mléko. Nemáte jíst věci, ve kterých mléčné výrobky jsou. Někdo nesnáší ani jogurt a kefíry, špatně je snášen tvaroh. Musíte na to přijít sám a to, co nesedí nejíst. Obecně mohu doporučit jen tvrdý sýr a máslo. Ostatní nejezte a ani nejezte výrobky obsahující mléko. Proto máte průjem po smažených tvarůžkách, koláčích apod., protože všecny obsahují mléčný cukr laktózu. Navíc při steatóze byste neměl jíst sladké, smažené, tučné, fast food, měl byste abstinovat nebo pít jen jednu sklenku alkoholu (malé pivo, víno) za měsíc. Měl byste jíst zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky, drůbeží a rybí maso bez kůže, hovězí a telecí, celozrnné přílohoviny, dost tekutin. Minimum vajec, majonézu vůbec, z tuků hlavně rostlinné. Zaměřte se na svu dietu. Že jste zhubnul, není divu, pokud jste změnil stravu a máte průjem. Vytrvejte, začněte být důsledný při dietě, věřím, že Vám bude lépe. Poraďte se také s Vaším gastroenterologem. Protí nadmutí užívejte Espumissan. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Průjem
Dobrý den, již 3. den mě trápí průjem, první dva dny...
Průjem
Dobrý den je mi 23 let a uz asi cca tyden mam úplně...
Průjem
Dobrý den. Už delší dobu mám problém s bolestmi břicha....
Chronický průjem
Dobry den,chtela bych se zeptat ,maminka 82 let -alzheimer...
Průjem
Dobrý den chtěl bych se zeptat. Po užití 15te pilulky...
Průjem
dobrý den pane/paní doktore/doktorko mám dotaz,už...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjem a nachlayení

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně syna 8 let.Je nastydlí,zahlenění,je astmatik,dostáva...

Průjem a nečekaná menstruace

Dobrý den, už týden mám průjem, necítím se špatně ani nezvracím.Brala jsem...

Průjem a nečekaná menstruace

Dobrý den, už týden mám průjem, necítím se špatně ani nezvracím.Brala jsem...

Průjem a nepříjemný pocit v nadbřišku

Dobrý den, už týden mám řidší stolici (někdy více, někdy méně), na záchod chodím...

Průjem a netolerance lepku

Každý den dopoledne mám průjem. Mám stolici dopoleldne několikrát. První stolice...

Průjem a normalni stolice

Dobrý den strašně často se mi střídá průjem a normální stolice, mívala jsem...

Průjem a normalni stolice

Dobrý den, uz dlouho me trápí průjem a normalni stolice. Stane se mi ze rano...

Průjem a plynatost

Dobrý den, již nějakou dobou (řádově v měsících) trpím zažívacími potížemi...

Průjem a problémy se žlučníkem

Dobrý den, mám zájem o objednání vyšetření mých potíží vaším prostřednictvím. Za...

Průjem a sedimentace

Dobrý den, už několik týdnů mě trápí neustále řídká stolice, křeče v břiše,...

Průjem a světlá stolice

Dobrý den, od neděle mám problém, kdy se u mě objevila "kašovitá", někdy až...

Průjem a teploty

Dobry den, jsem momentálně na cestách po světe a asi týden zpět jsem dostala...

Průjem a teploty u 2,5 roku starého chlapce

Dobrý den náš chlapeček 2,5roku měl v pátek průjem, večer začal zvracet a skončil...

Průjem a účinek antikoncepce

Dobrý den. Užívám hormonální antikoncepci Katya a nevím, jestli jsem jednala...

Průjem a únava

Dobry den, mam strach a nevim co se se mnou deje. Poslednich nekolik tydnu trpim...

Průjem a vyrážka po antibiotikách

Dobrý den. Dostala jsem zánět na palci,na chirurgii mi doktor předepsal Augmentin,1tbl...

Průjem a vyrážky

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda je to vážné, kdy přítel měl v sobotu...

Průjem a zánět

Dobrý den je mi 18 a mela jsem 5 dni prujem byla jsem v nemocnici na vysetreni...

Průjem a zpoždění menstruace

Dobrý den, už 3 den mi je zle od žaludku,ale nezvracim, mám průjem. A 3 den...

Průjem a zvacení u dítěte

Dobrý den, moc prosím o radu. Syn (3 roky) začal před třemi týdny zvracet, přidal...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cerveny zalud

Dobry den , Mohu se zeptat prosim Vas , na zaludu mam porad cerveny misto...

Rh inkompatibilita

Dobry den, mam dotaz ohledne krevni skupiny. Mam B- partner ma B+,narodil se...

Cerveny zalud

Dobry den, je mi 16 a mam na žaludu nějaké červené flicky, nesvedi to a nic...

Bolest varlete

Dobrý den, mám prosbu. Před cca. 3 týdny mě začla trápit bolest levého varlete....

Velmi nízký krevní tlak

Dobrý den, ráda bych se touto cestou zeptala na jednu věc. Před dvěma dny jsem...

Velmi nízká váha

Dobrý den. Jmenuju se Petr, je mi 20 let a léčím se na štítnou žlázu (chybí...

Cerveny vred na penisu

Dobrý den, mám nějaký vřed na penisu. Dříve to byla mazova žláza tak si myslím...

Rh faktor -

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Já jsem rh faktor- a můj manžel rh faktor+....

Bolest varlete


Bolest varlete

Dobrý den , již delší dobu pociťuji bolest varlat spojenou s bolesti zad , v...

Cerveny tecky se meni na flycky

dobry den chtela jsem se zeptat na zadech se mi udelaji mali tecky ktery se...

Singulair 4 Mini a Broncho-Vaxom pro infantibus

Dobrý den, z alergologie má syn (4 roky) předepsaný singulair 4 mini, obvodní...

Bolest varlete

Zdravim, možná je to předčasná starost , ale stejně se chci poradit. Asi 3 den...

Velmi nežádoucí účinky - pomoc

Dobrý den, potřeboval bych poradit v mém problému. Měl jsem problémy s močením...

Rh faktor negativní v těhotenství


Cerveny pupinek s bilou cepickou

Dobry den.chtela bych se zeptat co to muze byt za pupinek.vypada to jako stipanec...

Velmi nepravidelna menstruace

Dobry den, je mi 15 let a na tuto stránku jsem pokládala už hodne dotazů ohledně...

Negativní rh faktor dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou nevýhody negativního rh faktoru...

Bolest varlete

Dobrý den, prosím o radu. Používám asi 4 týdny přípravek NEOCAPIL proti padání...

Malý penis ??

Dobrý den potřeboval bych poradit? Jde o můj penis za cca. měsíc mě je 18 let...

Zavřít reklamu