Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Průjem a vyrážka po antibiotikách

Alergie Katka 23.3.2018

Dobrý den.
Dostala jsem zánět na palci,na chirurgii mi doktor předepsal Augmentin,1tbl co 12 hod.
Během braní léku 15.3. i po dobrání jsem dostala průjem.Ten trvá od 16.3. doteď,hlavně ráno a večer,mezitím mám obsypané červené tělo,vypadá to jak ekzém.Teď už to mám červené i na obličeji,tělo mě neskutečně svědí.Mám náběh na atopák.Kdekoliv se poškrábu,je to místo horké a pálí.Do toho návaly horka a bývá mi zle a začínám se vnitřně třepat.Je toto alergická reakce?A jestli ano,kde se mám obrátit?K obvodní moc nechci,vadí mi její špatný přístup k pacientům.
Nebo jestli kožní nebo rovnou alergologie,či jít pro jistotu na pohotovost.
Moc děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Katko, většinou alergická reakce na antibiotika se objevuje v době užování antibiotik. Po jejich dobrání se do 24h látka z těla dostává, tudíž pokud se vyrážka objevila po dobrání antibiotik, pak je nezvyklé aby se jednalo o alergickou reakci. Pokud trpíte na ekzémy, zejména na atopický, pak samozžejmě vlivem nemoci a užívání antibiotik mohlo dojít k jeho zhoršení, avšak nemusí to vůbec spolu souviset. Doporučuji zakoupit v lékárně běžně dostupná antihistaminika, či pokud máte některé z nich doma- Claritine, Analergin, Zodac, Zyrtec, Aerius, Desloratadine apod. - pak užívejte pravidelně 1tbl denně. Pokud by se o alergii jednalo, projevy a svědění bude ustupovat. Průjem po dobrání antibiotik může přetrvávat až dva týdny po jejich dobrání, proto doporučuji zakoupit v lékárně lactobacilly a pravidelně užívat. V případě, že by se projevy zhoršovaly i přes 3 dny trvající léčbu, pak doporučuji vyšeření u kožního lékaře.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MMUNIA spol. s r.o.

Dobrý den, průjem je nejspíše vyvolán narušením střevní flory při užívání antibiotik, vhodné by bylo nasadit probiotika, aby se střevní flora postupně obnovila a zažívací obtíže by měly postupně vymizet. Dle popisu Vašich kožních obtíží, bych se přikláněla , že opravdu může jít k alergické či jiné reakci na podání léku. To, že jste atopička, může kožní nález zhorši, atopický ekzém se může zhoršit i vlivem probíhajícího infekčního onemocnění. Může se objevit i po doužívání antibiotika. Vhodné by bylo nasadit antialergickou terapii, jak již psala paní doktorka - antihistaminika. O reakci byste měla informovat lékaře, který Vám léky nasadil. Pokud by kožní nález neustupoval, bylo by vhodné se objednat ke kožnímu lékaři či alergologovi.

Hezký večer MUDr.Vorlíčková

Související dotazy

Vyrážka a průjem
Dobrý den,je mi 13 let a včera jsem přijela domu z...
Průjem
Dobrý den, již 3. den mě trápí průjem, první dva dny...
Průjem
Dobrý den je mi 23 let a uz asi cca tyden mam úplně...
Průjem po antibiotikách
Dobrý den paní doktorko. Bude to již 14 dni, co jsem...
Průjem
Dobrý den chtěl bych se zeptat. Po užití 15te pilulky...
Průjem
Dobrý den. Už delší dobu mám problém s bolestmi břicha....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjem a střevní paraziti

Zdravím Už delší dobu mám podezření na střevní parazity občas jsem našel ve...

Průjem a světlá stolice

Dobrý den, od neděle mám problém, kdy se u mě objevila "kašovitá", někdy až...

Průjem a teploty

Dobry den, jsem momentálně na cestách po světe a asi týden zpět jsem dostala...

Průjem a teploty u 2,5 roku starého chlapce

Dobrý den náš chlapeček 2,5roku měl v pátek průjem, večer začal zvracet a skončil...

Průjem a tmavá stolice

Dobrý den Potřeboval bych poradit. Již druhý týden mám problémy se žaludkem...

Průjem a úbytek na váze

Dobrý den, chci se Vás zeptat. Trpím už delší dobu bolestí břicha na levé straně...

Průjem a účinek antikoncepce

Dobrý den. Užívám hormonální antikoncepci Katya a nevím, jestli jsem jednala...

Průjem a únava

Dobry den, mam strach a nevim co se se mnou deje. Poslednich nekolik tydnu trpim...

Průjem a vstřebávání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když má člověk průjem, tak to znamená,...

Průjem a vyrážka

Dobrý den ,synovi se v sobotu udělala vyrážka na předloktí ,později pod paží...

Průjem a vyrážky

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda je to vážné, kdy přítel měl v sobotu...

Průjem a zánět

Dobrý den je mi 18 a mela jsem 5 dni prujem byla jsem v nemocnici na vysetreni...

Průjem a zpoždění menstruace

Dobrý den, už 3 den mi je zle od žaludku,ale nezvracim, mám průjem. A 3 den...

Průjem a zvacení u dítěte

Dobrý den, moc prosím o radu. Syn (3 roky) začal před třemi týdny zvracet, přidal...

Průjem a zvracení

Dobrý den. Již 5 den trpím průjmemkterý se střída se zvracením :( prašky beru...

Průjem a zvracení

Dobrý den, jedno za čas dostavam bolest hlavy a slabost těla, jsem celkové zpomalený...

Průjem a zvracení

Dobry den, mam 16ti mesicniho chlapecka a cely den ma prujem a zvraci. Ted se...

Průjem a zvracení

Dobrý den, včera, 19.7.2017 večer, jsem se po chvilkové celkové slabosti pozvracela....

Průjem a zvracení na začátku 6 měsíce těhotenství

Dobrý den, jsem na začátku 6 měsíce těhotenství a dnes mám od rána průjem a...

Průjem a zvracení po atb terapii

Dvoulety syn, mel anginu, bral atb Sumamed 5 dni. Dnes dobral. Horecky i projevy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nedostavení menstruace při užívání hormonální antikoncepce

Dobrý večer chtěla jsem se optat beru už od 16 antikoncepci teď mi je 26.Vždy...

Deprese, pocity úzkosti, záchvaty pláče

Dobrý den, je mi 17 let a už přes dva roky trpím depresemi, se kterými si nevím...

Hematom po operaci břicha

Dobrý den, dne 3.6 jsem absolvovala recekci Meckelova divertiklu, operace...

Připálený plast v troubě

Dobrý den, možná mam uplně nevhodný a hloupý dotaz, ale vubec mě nenapada koho...

Vyhřezlá ploténka, bolesti vystřelující do pravé nohy

Dobrý den, chtěla bych prosím vědět, zda je nutná operace. Na CT mi bylo zjištěno...

Kam se mohu obrátit když má lékař dovolenou?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, když můj lékař má dovolenou a nemá napsaný,...

Vynechání menstruace při užívání antikoncepce

Nekrvacim Dobrý den, jsem na dlouhodobé cestě po Americe na motorce a mám problém...

Boule na krku

Dobrý den,na konci roku mi natekl krk a udělala se mi boule.Po týdnu mi obvodní...

Erotická masáž

Dobrý den, chci si zajít na erotickou masáž, podotýkám pouze er. masáž. Prosím...

Stav po gynekologické operaci

Dobrý den, je mi 52 jsem 14dní po vyoperování dělohy a vaječníků a teď mě začaly...

Bulka na víčku

dobrý den,četla jsem o vlčím i ječním zrně , pokud si dobře pamatuji obě jsou...

Loupání v uších

Dobrý den, Asi před 3 dny mi při polknutí, otevření pusy a dalších pohybech...

Světlá stolice


Zánět Bartholinovy žlázy

Dobrý den mám na vagíne podivnou bouličku trochu boli pri doteku ale jinak ne

Bolesti kolene po otočení

Dobrý den, Zhruba před měsícem mi při otočení těla, mírně louplo v koleni,...

Když si dám jakékoli jídlo, tak vždy v ústech mám kyselo


Pálení pochvy při menstruaci

Dobrý den chtěla bych se zeptat co znamená když mně pálí pochva při menstruaci...

Naražená holenní kost

Dobrý den. Před třema týdny jsem si dost silně narazila holenní kost o železnou...

Stav po hysteroskopii

Dobrý den, pane doktore (ko), jsem 10 dní po hysteroskopii (resekce polypu+separovaná...

Pulsovaní a svědění v pravém uchu

Dobrý den, asi před 2 týdny jsem začala pociťovat pulsovaní a svědění v pravém...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.