Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Průjmy

Trávení Marie 14.8.2018

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na správnost postupu naší lékařky. Otec (61 let) dostal ze soboty na neděli vysokou horečku (přes 39°C). Držela se ho celou neděli, až do pondělí...to se přidaly průjmy. Byl za den cca 15x. U praktické lékařky mu byly hned nasazeny antibiotika (cyfloxinal na 25 dní) a má čekat do čtvrtka na výsledky krve a stěrů, jestli to je salmonella nebo kampylobacter. CRP hodnotu bohužel neznám, nicméně dle lékařky velmi vysoká. Nedostal jinak žádné léky na dezinfekci střev nebo tak. Zaráží mě postup, když všude píšou, že na střevní bakteriózy se antibiotika primárně neberou...že prodlužují léčbu. Otec je zdravý, ve sportovní kondici, je málokdy nemocný. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová


Dobrý den paní Marie, spíše bych doporučila klidový režim, rehydrataci, antipyretika, dále Endiaron nebo Ercefuryl, Smectu, probiotika. Bylo by třeba znát důvod antibiotické terapie na takto dlouhou dobu, bude možná lépe, kdy ještě lékařku kontaktujete s dotazem, více situaci bohužel na dálku nemohu posoudit. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, rozumím, že Vás postup zaujal, opravdu není obvyklé předepisobvat antibiotika na průjmy, u salmonelózy se to vetšinou nedoporučuje vůbec, u infekce cympylobacterem se doporučuje obvykle jiné antibiotikum a délka léčby bývá kratší. Navíc doporučená doba léčby je nestandardně dlouhá. Nicméně postup záleží na tom, jak vysoké bylo CRP, jaký byl stav Vašeho otce, jak dopadlo klinické vyšetření a jaké byly výsledky dalších použitých testů. Závisí také na tom, zda má otec nějkou alergii na léky apod.. Také je možné, že ve Vašem okolí jsou podobné případy, například nějaká těžká nákaza po požití potravy ze stejného zroje apod.. Proto je skutečně nutné, abyste se zeptala lékařky vašeho otce, proč takto postupovala.
Střevní desinficiencia není třeba podávat v případě, že lékařka zvolila léčbu antibiotiky. Pokud byl dobrý stav hydratace, možná nebyl důvod doporučit rehydratační roztoky. Proti průjmům lze většinou bojovat dietou, zvýšeným příjmem tekutin, dehydratačními rotoky, obvykle se podává Smecta či uhlí na zastavení průjmu, probiotika. Nicméně mohou nastat situace, kdy se lékař rozhodně jinak a pokud se tak stalo, je pro nás nemožné se k danému postupu vyjádřit, vzhledem k tomu, že naznáme okolnosti, které k tomu vedly.
Zatím doporučuji pokračovat v léčbě do výsledků testů, dále jíst dietně (suché přílohoviny, staré pečivo, masozeleninové osolené vývary bez tuku, vařenou pasírovanou mrkev, strouhané jablko), dle stavu postupně zatěžovat stravou, přidat probiotika, dobát na pitný režim kolme 3 litrů tekutin - vody. Nevhodné jsou slazené nápoje, bublinkové nápoje, mléko, alkohol a káva.
Přeji Vašemu otci brzkou úzdravu.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Průjmy
Dobrý den, již dva měsíce mám časté průjmy. I několikrát...
Průjmy
Dobrý den, je mi 21 let a mám obavy z rakoviny slinivky. Už...
Průjmy
Dobrý den, již od října 2010 jsem v léčení s průjmy....
Průjmy
Pane doktore mám asi rok ranní průjmy a v noci mívám...
Průjmy
Dobrý den, mám takový dotaz... Už asi půl roku mě trápí...
Průjmy
Dobrý den, prosím o radu, již půl roku mě trápily průjmy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Průjmovitá stolice u 4 měsíčního dítěte

Dobrý den, jsem zoufalá uz nevim co dělat, malá 3 mesice budou ji 4,je na UM...

Průjmovitá stolice u kojence

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na svou dceru má 5 měsíců a asi 3 měsíce trpí...

Průjmovitá stolice, infekt

Dobrý den, 1. začnu od začátku - minulé léto jsem na povrchu stolice nalezl...

Průjmovitá stolice, únik stolice s krví

Dobrý den, nemam problém já ale můj otec. Je mu 65let a nemuzu ho donutit jit...

Průjmovité obtíže

Dobrý den. Mám dotaz ohledně TS. Loni v Chorvatsku na dovolené jsem měla silný...

Průjmovitý stav a teploty

Dobrý den, již tři dny mám problém s konzumací jakéhokoliv jídla. První den...

Průjmy

Dobrý den, již od října 2010 jsem v léčení s průjmy. Absolvovala jsem mikrobiologické...

Průjmy

Pane doktore mám asi rok ranní průjmy a v noci mívám bolesti bricha na levé...

Průjmy

Dobrý den, Už čtyři týdny mne trápí bolest v dolní části břicha a průjmy. Byl...

Průjmy

Dobry den, jiz delsi dobu me trapi ranni prujmy a nutkani jit na zachod. Jdu...

Průjmy

Dobrý den, po porodu se u mne bez příčiny dostavuje situace, kdy musím na toaletu...

Průjmy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nějakou radu ohledně průjmů u dcery, které...

Průjmy

Dobrý den, je mi 22 let a od prosince mám zažívácí problémy, průjmy po jídle...

Průjmy

Dobrý den chtěla jsem se poradit už jsem zoufala už 22dni mám prujem teď jen...

Průjmy

Dobrý den, již dva měsíce mám časté průjmy. I několikrát za den. Podstoupila...

Průjmy

Dobrý den,je mi 21let a už nějakou dobu trpím zažívacími potížemi-prujmy-ne...

Průjmy

Dobrý den, Trpím již několik let pravidelnými průjmy. Po jídle musím do půl...

Průjmy

Dobrý den, jsem půl roku po odstranění žlučníku a trpím na průjmy s křečovitými...

Průjmy

Dobrý den Moje tchyně má už asi půl roku problémy s průjmem.Cokoliv sní nebo...

Průjmy

Má dvoletá dcera byla nachlazená, pak se k tomu přidalo zvracení a průjem....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Adenom v oblasti apendixu

Dobrý den, u mé matky ročník 1945, byl po kolonoskopii v místě vyústění apendixu...

Horke a cervene ucho

Dobry den,prosim mam dotaz. Posledni dobou mam docela casto horke a cervene...

Dyshidrotický ekzém, vodnaté pupínky kůže


Furolin a alkohol


Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Chystám se k operaci- fundoplikaci jícnu...

Genitální herpes

Dobry den mam problem s genitalnim herpes vraci se mi nekolikrat do roka je...

Antidepresiva a alkohol


Hlen ve stolici po defekaci

Dobry den. Pisi v navaznosti na muj predchozi dotaz ktery se tykal hemoroidu,zacpy...

Krvácení při stolici po porodu

Dobrý den, jsem 2,5 měsíce po porodu a občas při stolici trochu krvácím. Někdy...

Rtg krční a hrudní páteře

Mám časté pnutí do hlavy- temeno hlavy. prosím o vysvětlení rtg páteře a jestli...

Klebsiella pneumoniae v moči + sex?

Dobrý den, od začátku února mám již po čtvrté (z toho třetí recidiva) zánět...

Bolesti v hýždích a nohou po operaci bederní páteře

Dobrý den, jsem 3 měsíce po dynamické stabilizaci L5S1 a výměně ploténky (operace...

Zvětšebá uzlina

Dobrý den, asi před půl rokem jsem si nahmatala zvětšenou uzlinu pod levou...

Leidenská choroba

Dobrý den, nedávno mi zjistili Leidenskou chorobu,jelikož sestra onemocněla...

Mírná trombocytóza a leukocytóza


Poranění nehtu

Dobrý den, zhruba pred dvema tydny jsem si na noze "ukopla prst" o skříňku....

Kapka lásky?

Dobrý den, chci se zeptat, ze kdyz se muj pritel vzruší a já vrzmu jeho penis...

Bolest za uchem


Málo močení


Doxyhexal 200mg při léčení Ureaplasmy


Reklama