Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Prvotrimestrální screening

Gynekologie Renáta 23.2.2021

Dobrý den, včera jsem v 12+5tt podstpupila NT screening. Na ultrazvuku se jevilo vše v pořádku, ale krev vyšla prý špatně, po zkomponování vyšlo riziko 1: 634 (přikládám v příloze). Na zakladě těchto prý "hraničních" hodnot mě vzal pan doktor na podrobnější ultrazvuk do nemocnice, kde prohlížel přítomnost nosní kůstky, ductus venosus a tady se jevilo vše v pořádku a riziko se upravilo na 1: 9324. (přikládám v příloze). Ptala jsem se lěkaře, zda není lepší podstoupit další vyšetření (odběr plodové vody, choriových klků)? Pan doktor to negoval. Já bych se ráda zeptala na Váš názor? Čím to může být, že krev vyšla špatně? A dá se Downův syndrom poznat ještě v dalších týdnech těhotenství? A další vypočtená rizika (preeklampsie, předčasný porod, růstové retardace, jsou v notmě? Děkuji! Nováková

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Fabiánová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Prostějov

Dobrý den, screening berte "jen" jako zvýšené riziko, ne jistou vadu. Nejsem specialistou, abych Vám mohla adekvátně vysvětlit výsledky screeningu, proto předám dotaz gynekologovi, ten Vám v nejbližším možném termínu odpoví. Nicméně výsledný výpočet poměru rizika je dán kombinací ultrazvukového nálezu, krevního odběru a věku matky. Krevní odběr může vycházet hraničně a nemusí to znamenat, že by bylo něco špatně (blíže se Vám na základě Vašich výsledků vyjádří gynekolog). Jak zmiňujete odběr plodové vody nebo odběr choriových klků -to jsou invazivní vyšetření, která nesou svá rizika, proto mají své přesné indikace a určuje je ošetřující lékař. Stran chromozomálních vad (Downův syndrom) budete podstupovat ještě druhotrimestrální screening, který také dokáže přesně vyšetřit stavbu těla plodu, případné vrozené orgánové vady a ověří správný vývoj a růst plodu. Rizika předčasného porodu a preeklampsie kontroluje Váš obvodní gynekolog pravidelně v těhotenské poradně. Nestresujte se a užívejte si těhotenství. Přeji pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jandová

Specializace: Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: Gynekologická ordinace Praha

DObrý den,
i bez započtení těch podrobnějších markerů Vám screenning vyšel negativní ( pozitivita se bere od 1:250), ale samozřejmě je vždy tendencí nic nepodcenit a chceme číslo pod zlomkovou čarou co největší. Samotné krevní odběry jsou velmi nespecifické, ty MoMy určují normální rozložení na křivce, takže ve obou odběrech jste v mezích normy, jen je jeden u té vyšší hranic a druhý u nižší. PO dodělání podrobnějšího ultrazvukového vyšetření , tzn. po získání více parametrů a po zpracování softwarem astraia Vám vyšlo riziko minimální, proto se nejeví jako nutné další invazivní vyšetření. Ale samozřejmě, pokud byste o něj moc stála, je na místě toto sdělit Vašemu gynekologovi. Ve své ambulanci se takovýmito výsledky setkávám velmi často a vím, že takto nelze moc uklidnit, protože to zkrátka v hlavně vrtá. Možnost, které existuje relativně krátkou dobu, je neinvazivní vyloučení nejčastějších chromozomálních odchylek - z krve matky, tzn. NIPT, jedná se o testy např. Harmony test, Prenascan, Panorama test. Nevýhodou je vysoká cena, ale přinesou " klidné spaní", je to na zvážení. Ještě k Vašim dotazům: diagnostika chromozoálních odchylek, např. Downova syndromu je možná vlastně kdykoliv, pokud k této diagnostice vznikne indikace, ale smysluplná je do 24. týdne. Ostatní vypočtená rizika jsou negativní. Držím moc palce a přeji pevné zdraví a nervy.

Související dotazy

Prvotrimestrální screening
Dobrý den, čeká mě prvotrimestrální screening, konkrétně...
Prvotrimestrální screening
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda prvotrimestrální...
Prvotrimestrální screening
Dobrý den, dnes jsem absolvovala prvotrimestrální screening...
Prvotrimestrální screening
Dobrý den, Mam dotaz ohledně průběhu prvotrimestralniho...
Prvotrimestrální screening v těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem těhotná přemýšlím, zda...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

První vyšetření

Vážený pane doktore, ráda bych se touto cestou zeptala, zda je nutné/žádoucí...

První vyšetření

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, jak se tradičně postupuje při první gynekologické...

První vyšetření srdce

Dobrý den, je mi 23 let a ještě jsem nikdy nebyl na vyšetření srdce. Jsem zdravý...

První vyšetření štítná žláza

Dobrý den, můžete mi přeložit partnerovu zprávu: sonografie pravý lalok: 27x19x68,V16,6. levý...

První zoubky

Dobrý den paní doktorko, máme miminko narozené 26.9.2008 a už se nám začal klubat...

První zoubky

Dobrý den, mé dceři bude za 14 dní 11měs a ještě nemá žádný zoubek a ani není...

Prvostrimestrální screening

Dobry den, chtela bych se zeptat. Je mi 37 let a cekame druhe miminko, momentalne...

Prvotrimestrální screening

Dobrý den, dnes jsem absolvovala prvotrimestrální screening ve 12+5tt. Doktor...

Prvotrimestrální screening

Dobrý den, čeká mě prvotrimestrální screening, konkrétně utz, odběry jsem absolvovala...

Prvotrimestrální screening

Dobrý den, ráda bych se zeptala v jaké míře si myslíte, že bych se měla obávat....

Prvotrimestrální screening

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda prvotrimestrální screening, konkrétně...

Prvotrimestrální screening

Dobrý den, Mam dotaz ohledně průběhu prvotrimestralniho screeningu. Dnes...

Prvotrimestrální screening v těhotenství

Dobrý den, pane doktore, jsem těhotná přemýšlím, zda jít na prvotrimestrální...

Prvotrimestrální screening- špatné výsledky

Dobrý den,byla jsem na prvotrimestrálním screeningu a máme špatné výsledky.Je...

Prvy priznak boreliozy

Dobry den, chcel by som sa opytat, asi pred dvoma tyzdnami som si nasiel na...

Prý hypochondr

Dobrý den Mohl by jste mi prosím po odborné stránce posoudit můj názor...

Prý je to golfový loket!

Dobrý den,v březnu jsem byla na operaci tenisového lokte na pravé ruce nyní...

Prý mam gestační diabetes

Dobry den, minuly tyden mi byla delano ogtt ve 24.tt. na lacno 4,00 po hodine...

Prý povolená poševní stěna...

Dobrý den, mám takový intimní problém. Jsem přesně dva měsíce po porodu, obcas...

Prý s takovými výsledky za svou praxi ještě nesetkala...

Dobrý den, mám dotaz ohledně svého mladšího bratra (8let). Před pár dny jsme...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Problém se žaludkem po porodu

Jiz asi mesic me trapi kazdodenni ranni pocit na zvraceni,ranni plynatost,castejsi...

Výtok z pochvy a přílišná vlhkost při styku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějaké řešení mého problému. Mám...

Sezónní slzení očí

Dobrý den, už druhým rokem jsem si povšimla zvýšeného slzení očí, které...

Zvýšené d-dimery

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat,po zvrknutém kotníku jsem byla již dvakrát...

Záškuby svalů lýtek

Dobry den, před cca 14 dny jsem si všiml nepřetržitých výrazných záškubů v...

Zvracení krve, černá průjmovitá stolice

Dobry den vcera jen ze sazky jsem vypila da se rict na raz dva pulitry vody...

Alergie na lokální umrtvení

Dobrý den,zajímalo by mě,jestli se mi může projevit alergie na lokální umrtvení...

Boulička na stydkém pysku


Tělesná aktivita a antibiotika

Dobrý den Syn (8let) užívá Sumetrolim na protrahovaný kašel . Zavodně sportuje,...

Nosní sliznice


Zlomenina kotníku

Dobrý den, v pátek 23.2.2018 jsem si zlomila vnější kotník na pravé noze. Okamžitě...

Aft pod jazykem

Dobrý den, prosím Vás od pátku dne 9.4.2021 se mi vytvořil bílý bolestivý a...

Nevolnost ze sladkého

Dobrý den, Mám takový hodně zvláštní problém, který ani nevím jak pořádně popsat.....

Tupozrakost

Dobrý den, mám vysoký nitrooční tlak a paní doktorka mi řekla, že mám levé...

Operace očí, jakou čočku

Dobrý den Mám astigmatismus a nevím jestli se mám rozhodnout pro multifokální...

Nehtová ploténka

Dobrý den, přítel již několik měsíců přechází problém s jeho nehty na palcích...

Opakované použití kondomu

Dobrý den, mám dotaz, hodlám poprvé zkusit kondom, ale nejsem si jist zda po...

Tmavá stolice


Svědění uvnitř hlavy, hučení v uších

Dobrý den, už nějakou dobu mám takový zvláštní problém. Cítím takové lechtani...

Velikost kondomu

Chci se zeptat jak velký / jak by měl padnout kondom. Prý by měl normální kondom...

Reklama