Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pseudomonas Aeruginoza

Urologie Radka 31.1.2013

Dobrý den,
je mi 32 let a již několik let trpím na opakované záněty močových cest s velice úporným řezáním a pálením. I v obdobích mezi záněty to není ono - občas mívám bolesti v podbřišku nebo pocit pálení po vymočení. Absolvovala jsem všechna možná vyšetření ... x-krát jsem byla léčena ATB a prodělala operaci močové trubice pro stenózu. Nic nepomohlo a po operaci mívám ještě více obtíží i v obdobích, kdy nemám vyloženě zánět. Zajímavé je, že kolikrát se v moči nic nenašlo a i když příznaky byly velmi intenzivní (pálení, řezání, velmi časté močení ... ). Nyní jsem oět měla obtíže, při kterých byl nasazen Ofloxin 200. Týden po ukončení léčby jsem dala moč na kultivaci a v nálezu byla Pseudomonas Aeruginoza. Nyní mám virozu a tak mě PL chce poslat po doléčení virózy na cévkování a poslat M+K ještě jednou .. a pak event. nasadit ATB. Jednak bych se chtěla zeptat, zda je možné aby došlo k vnější kontaminaci moči i přesto, že jsem dodržela všechny zásady ?? - tzn. střední proud moči, nedotýkala se vnitřku zkumavky ani uzávěru, byla jsem umytá ..) Nerada bych byla cévkována zbytečně, protože už jsem to párkrát absolvovala a nic mi to nepřineslo, jen jsem měla asi 2-3 dny obtíže jako při zánětu :(
Dále by mě zajímal Váš názor na léčbu pseudomonas aeruginozy? Je možné že dlouholeté obtíže způsobuje právě latentní forma této bakterie? Někde se píše , že pokud se nejedná o aktivní infekci , tak není potřeba léčit a že naopak léčbou by se mohla stát ještě více rezistentní (ale zdá se mi, že to by snad mělo platit pro podání ATB naslepo ? ),jinde se zase uvádí, že je nutné přeléčit ATB, protože může postihnout i další orgány a vylučuje vysoce toxický toxin A. Také jsem četla článek o tom, že v případě "pouhé" kolonizace není třeba léčit , protože zdravý člověk neonemocní a pouze v případě oslabení (nemoc, operace, úraz, popálenina ..) může dojít až k fatálnímu poškození. Tomuto už vůbec nerozumím, protože přeci každý doposud zdravý jedinec může být oslaben operací nebo jinou nemocí apod.. ? Já nejsem zrovna fanouškem ATB , protože myslím, že i to, že mi byly často podávány naslepo, mi nepřineslo nic dobrého. Ale na druhou stranu nejsem zrovna silný jedinec a jsem náchylná k různým infekcím a tak se bojím abych něco nezanedbala a pak se mi to později nevymstilo. Lékařka také říkala, že je to bakterie snadno sexuálně přenosná - měl by se tedy event.léčit i manžel ? Navíc plánujeme miminko, takže se bojím i přenosu na něj .
Můžete mi prosím poradit , jak nejlépe postupovat ?

Děkuji a přeji hezký den
s pozdravem
RH

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie Pracoviště: Ambulance nemocnice Znojmo

Za kontaminovaný vzorek moči se považuje ten, ve kterém se vykultivují minimálně 3 typy bakterií. Cévkovaná moč výrazně redukuje riziko kontaminace a proto je při svízelných infekcích vhodná.
Močová infekce, která nezpůsobuje potíže, by neměla být léčena. Pseudomonáda je bakterií, která se obvykle vyskytuje v nemocničním prostředí. Pokud jste nebyla hospitalizovaná, je pravděpodobnější kontaminace.
Jelikož máte opakované infekty, odebral bych moč v akutní fázi a přeléčil antibiotiky cíleně na bakterii. Močová infekce se dá léčit bezpečně i v těhotenství.
Doporučení: denně pijte minimálně 2litry tekutin, neprochladnout, důkladnou intimní hygienu, po každém pohlavním styku se hned vymočte a omýjte, nechte se vyšetřit gynekologem a provést poševní stěr k přeléčení eventuálního porušení mikrobiální flóry.

Související dotazy

Pseudomonas Aeruginoza
Dobrý den, je mi 32 let a již několik let trpím na...
Pseudomonas
Dobrý den, paní doktorko, protože naše paní doktorka...
Pseudomonas aerugiosa
Dobry den, je mozne aby sa novorodenec nakazil od cloveka...
Pseudomonas aeruginosa
memu priteli zistili pri vyteru z uteru pseudomonas...
Infekce
Dobry den! Mama 72r. mala zapal platnicky az ochrnula...
Pseudomonas aeruginosa
Moje 3. měsíční dcera byla hospitalizována s bronchitidou....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pseudomonas aeruginosa

Dobrý den, má 5-měsíční dcera chytila během hospitalizace v nemocnici bakterii...

Pseudomonas aeruginosa

Dobrý den, chci se zeptat zda se dá přenést ze psa na lidi bakterie pseudomonas...

Pseudomonas aeruginosa

memu priteli zistili pri vyteru z uteru pseudomonas aerugiosa. chtela bych se...

Pseudomonas aeruginosa

prosím o radu. již zmíněné bakterie jsem měla ve výtěru ze zevního zvukovodu...

Pseudomonas aeruginosa

Paní doktorka na ORL mně sdělila, že mám nález Pseudomonas aeruginosa, předepsala...

Pseudomonas aeruginosa

Moje 3. měsíční dcera byla hospitalizována s bronchitidou. Během pobytu v nemocnici...

Pseudomonas aeruginosa

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně bakterie (alespoň myslím, že jde o...

Pseudomonas aeruginosa

Dobrý den, před rokem jsem podstoupil endoresekci prostaty, vše proběhlo v...

Pseudomonas aeruginosa

Děkuji za odpověď, ale stejně mě Vaše odpověď trochu děsí, pan doktor mě prakticky...

Pseudomonas aeruginosa v pochvě dítěte

Dcera (3 roky) se již půl roku léčí s uvedenou bakterií v pochvě. Léčena byla...

Pseudomonas Aeruginoza

Dobrý den, je mi 32 let a již několik let trpím na opakované záněty močových...

Pseudomonas aerugiosa

Dobry den, je mozne aby sa novorodenec nakazil od cloveka s chronickymi problemami...

Pseudopolyp

Dobrý den, v konečníku my nalezly pseudopolyp odstraněn byl/ barron ligatura/je...

Pseudotumor mozku

Dobrý den,můžete mi říct váš názor na nemoc pseudotumor cerebri a jakou léčbu...

Pschické problémy

Dobrý den, jsem nešťastná a vyřízená. Je to už rok, co má dcera přestala užívat...

Psi srt

dobry den mam doma psa ktery ma epilepsii adte doby co bere leky mam po tele...

Psí žrádlo

Dobrý den, asi před týden jsem si zkusil ochutnat psí žrádlo, konkrétně granule...

PSMA-617

Dobrý den pane doktore, četla jsem o nové možnosti léčby karcinomu prostaty...

Psoriasa

Dobrý den. Už asi tři roky mě trápí červené nebo červenobílé fleky po těle....

Psoriása

Dobrý chtěla bych se zeptat je to tak měsíc co se mi udělal červený flek na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Infekční mononukleosa

Dobrý den, letos v létě jsem prodělala mononukleózu. Nyní jsem již po jaterních...

Přírodní antidepresiva

Dobry den. Chci se zeptat, jesli existuji nejake prirodni slabe antidepresiva,...

Stav po prodělaném zánětu středního ucha, ucho je stále zalehlé

Dobrý den, před měsícem jsem prodělal zánět pravého středního ucha. Ucho pícháno...

Odchlipující se dáseň

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné že mi začala paradentóza,...

Bolest kolene

Píchání v koleni vnitřní strana.Dobrý den pane doktore-ko.Pokusím se popsat...

Vyrážka v tříslech

Dobrý den, v třísle a v oblasti šourku a přechodu třísla se mi objevily červené...

Tetování přes jizvu

Dobrý den. Nechala jsem si na konci září 2015 odstranit na noze znamínko. Po...

Bakteriální vaginóza


Brnění končetin a zhoršená psychika

Dobrý den, je mi 23 let a již půl roku mě trápí tentýž problém. Brnění končetin....

Svrab


Lupání a křupání v uchu


Bouchla jsem se asi do hlavy

Dobrý den, bouchla jsem se asi do hlavy (asi proto, že to nevím jistě, neboť...

Plicní sarkoidóza

Dobrý den,mám dotaz.V březnu 2015 mi byla diagnostikována plicní sarkoidiza...

Užívání Prothazinu v těhotenství

Dobry den,Chtela jsem se zeptat muze se na zacatku tehotenstvi uzivat lek Prothazin...

Zpoždění menstruace


Bolest a otok dásní a jazyka


Růst zoubků

Dobrý den, mému 4 měsíčnímu synovi začínají růst první zoubky a už týden má...

Koronavirus a CHOPN

Dobrý den,beru léky na CHOPN,v práci máme 21ukraj.pracovníků,nemáme roušky,bojím...

Protruze L5/S1 s kompresí kořene L5/S1

Prosím již měsíc mám kruté bolesti v místě vyhřezlé ploténky a pravé nohy vzadu-pokud...

Bolest v krku-alergie

Dobrý den, je mi 20 let, poslední 2 roky mě velmi trápí bolesti v krku, především...

Reklama