Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pseudomonas Aeruginoza

Urologie Radka 31.1.2013

Dobrý den,
je mi 32 let a již několik let trpím na opakované záněty močových cest s velice úporným řezáním a pálením. I v obdobích mezi záněty to není ono - občas mívám bolesti v podbřišku nebo pocit pálení po vymočení. K obtížím dochází nejčastěji po styku / i když ne výhradně / . Partnera mám 10 let stejného. Absolvovala jsem všechna možná vyšetření ... x-krát jsem byla léčena ATB a prodělala operaci močové trubice pro stenózu. Nic nepomohlo a po operaci mívám ještě více obtíží i v obdobích, kdy nemám vyloženě zánět. Zajímavé je, že kolikrát se v moči nic nenašlo a i když příznaky byly velmi intenzivní (pálení, řezání, velmi časté močení ... ),takže často ke mě přistupují jako k hypochondrovi. (nikdo nechápe, že největší dar na světě by pro mě bylo, kdybych už k nim nikdy nemusela! ) Nyní jsem opět měla obtíže, při kterých byl nasazen Ofloxin 200. Týden po ukončení léčby jsem dala moč na kultivaci a v nálezu byla Pseudomonas Aeruginoza. Nyní mám virozu a tak mě PL chce poslat po doléčení virózy na cévkování a poslat M+K ještě jednou .. a pak event. nasadit ATB. Jednak bych se chtěla zeptat, zda je možné aby došlo k vnější kontaminaci moči i přesto, že jsem dodržela všechny zásady ?? - tzn. střední proud moči, nedotýkala se vnitřku zkumavky ani uzávěru, byla jsem umytá ..) Nerada bych byla cévkována zbytečně, protože už jsem to párkrát absolvovala a nic pozitivního mi to nepřineslo, jen jsem měla asi 2-3 dny obtíže jako při zánětu :(
Dále by mě zajímal Váš názor na léčbu pseudomonas aeruginozy? Je možné že dlouholeté obtíže způsobuje právě latentní forma této bakterie? Někde se píše , že pokud se nejedná o aktivní infekci , tak není potřeba léčit a že naopak léčbou by se mohla stát ještě více rezistentní (ale zdá se mi, že to by snad mělo platit pro podání ATB naslepo ? ),jinde se zase uvádí, že je nutné přeléčit ATB, protože může postihnout i další orgány a vylučuje vysoce toxický toxin A. Také jsem četla článek o tom, že v případě "pouhé" kolonizace není třeba léčit , protože zdravý člověk neonemocní a pouze v případě oslabení (nemoc, operace, úraz, popálenina ..) může dojít až k fatálnímu poškození. Tomuto už vůbec nerozumím, protože přeci každý doposud zdravý jedinec může být oslaben operací nebo jinou nemocí apod.. ? Já nejsem zrovna fanouškem ATB , protože myslím, že i to, že mi byly často podávány naslepo, mi nepřineslo nic dobrého. Ale na druhou stranu nejsem zrovna silný jedinec - jsem náchylná k různým infekcím, mívám zvýšenou teplotu (příčina zatím nezjistěna) a tak se bojím abych něco nezanedbala a pak se mi to později nevymstilo. Lékařka také říkala, že je to bakterie snadno sexuálně přenosná - měl by se tedy event.léčit i manžel ? Navíc plánujeme miminko, takže se bojím i přenosu na něj .
Můžete mi prosím poradit , jak nejlépe postupovat ?

Děkuji a přeji hezký den
s pozdravem
RH

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, Radko.
U každého pacienta či pacientky, který má dysurie ( pocity pálení-řezání při močení) i přes negativní močový kultivační nález, se doporučuje provádět vyšetření na ureaplazmata a chlamýdie. Chlamýdie lze otestovat pouze nepřímo- a to krevními testy, vet kterých stanovujeme přítomnost protilátek vůči chlamýdii. Ureaplazmata se stanovují obtížně, a to stěrem z ústí močové trubice, a ve speciálním médiu se transportují do mikrobiolog. laboratoře.
Pokud Vám tyto testy nebyli provedeny, tak Vám je vřele doporučuji podstoupit. Pokud by Vaše lékařka nedisponovala speciálním médiem pro vyšetření ureaplazmat, na požídání ji dodá kterákoliv ikrobiologická laboratoř.
Chlamýdie a ureaplazmata, jak to už na těhto stránkách opakovaně zaznělo, jsou potvůrky, protože nereagují na léčbu běžnými antibiotiky. K léčbě se používají antibiotika makrolidové řady (např. azitromycin, klarytromycin) či tetracykliny, která pronikají do buněk.
Při léčbě je nutné součastně léčit i sexuálního partnera ( případně všechny sexuální partnery) a zdržet se styku po dobu léčby, protože jsou baktérie schopny nákazy i po 3 dnech od zahájení terapie.
Co se týče Pseudomonas aeruginosa, jde skutečně o baktérii, která spůsobuje nákazy u imunitně oslabených, dlouhodobě hospitalizovaných pacientů... ve Vašem případě se nejspíš jedná o kontaminaci vzorku ( mohlo k ní dojít i v laboratoři), proto bych ji neléčila, ale nejdříve zopakovala odběry ke kultivaci.

Související dotazy

Pseudomonas Aeruginoza
Dobrý den, je mi 32 let a již několik let trpím na...
Pseudomonas
Dobrý den, paní doktorko, protože naše paní doktorka...
Pseudomonas aerugiosa
Dobry den, je mozne aby sa novorodenec nakazil od cloveka...
Pseudomonas aeruginosa
memu priteli zistili pri vyteru z uteru pseudomonas...
Pseudomonas aeruginosa
Moje 3. měsíční dcera byla hospitalizována s bronchitidou....
Infekce
Dobry den! Mama 72r. mala zapal platnicky az ochrnula...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pseudomonas aeruginosa

Dobrý den, chci se zeptat zda se dá přenést ze psa na lidi bakterie pseudomonas...

Pseudomonas aeruginosa

memu priteli zistili pri vyteru z uteru pseudomonas aerugiosa. chtela bych se...

Pseudomonas aeruginosa

prosím o radu. již zmíněné bakterie jsem měla ve výtěru ze zevního zvukovodu...

Pseudomonas aeruginosa

Paní doktorka na ORL mně sdělila, že mám nález Pseudomonas aeruginosa, předepsala...

Pseudomonas aeruginosa

Moje 3. měsíční dcera byla hospitalizována s bronchitidou. Během pobytu v nemocnici...

Pseudomonas aeruginosa

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně bakterie (alespoň myslím, že jde o...

Pseudomonas aeruginosa

Dobrý den, před rokem jsem podstoupil endoresekci prostaty, vše proběhlo v...

Pseudomonas aeruginosa

Děkuji za odpověď, ale stejně mě Vaše odpověď trochu děsí, pan doktor mě prakticky...

Pseudomonas aeruginosa v pochvě dítěte

Dcera (3 roky) se již půl roku léčí s uvedenou bakterií v pochvě. Léčena byla...

Pseudomonas Aeruginoza

Dobrý den, je mi 32 let a již několik let trpím na opakované záněty močových...

Pseudomonas aerugiosa

Dobry den, je mozne aby sa novorodenec nakazil od cloveka s chronickymi problemami...

Pseudopolyp

Dobrý den, v konečníku my nalezly pseudopolyp odstraněn byl/ barron ligatura/je...

Pseudotumor mozku

Dobrý den,můžete mi říct váš názor na nemoc pseudotumor cerebri a jakou léčbu...

Pschické problémy

Dobrý den, jsem nešťastná a vyřízená. Je to už rok, co má dcera přestala užívat...

Psi srt

dobry den mam doma psa ktery ma epilepsii adte doby co bere leky mam po tele...

Psí žrádlo

Dobrý den, asi před týden jsem si zkusil ochutnat psí žrádlo, konkrétně granule...

PSMA-617

Dobrý den pane doktore, četla jsem o nové možnosti léčby karcinomu prostaty...

Psoriasa

Dobrý den. Už asi tři roky mě trápí červené nebo červenobílé fleky po těle....

Psoriása

Dobrý chtěla bych se zeptat je to tak měsíc co se mi udělal červený flek na...

Psoriása

Dobrý večer, před pár týdny se mi na nohách začaly objevovat červené pupínky,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pád na chodníku

Dobry den, nez se dostanu k jadru problemu. Mam nejake bakterialni onemocneni...

Pálení pochvy po sexu


Velikost plodu v 7 tt

Dobrý den, podle poslední menstruace jsem v 7+5 tt. Při kontrole mi paní doktorka...

Bolest dolních končetin


Menstruace po prvnim pohlavnim styku

Dobry den, Nedavno jsme s pritelem meli prvni pohlavni styk. Bylo to 15. a...

Fleky se začaly ale slévat a objevují se místy mokvající bouličky

Dobrý den, už několik týdnů mě trápí vyrážka v obličeji, začalo to bez zjevné...

Vyšetření na koronavirus

Dobrý den chtěla bych se zeptat jak se pozná že se jedná o koronovirus? Děkuji

Ekzém penisu

Dobrý den, už delší dobu mě trápí svědění penisu.. Občas se to zlepší, ale...

Nízká diastola

Dobrý den. Je mi 71 let a poslední dobou mě zlobí KT. V mladých letech jsem...

Hnis v krku

zdravim,je to vazne?krk mam cely rudy a mandle mi zacinaji belat,mam ukrutnou...

Těhotenství a cvičení kalanetiky

Dobrý den, jaký máte názor na cvičení kalanetiky v těhotenství? Jsem ve 4....

Modrani končetin, slabost, mdloby

Dobrý den, je mi 21 let a přibližně poslední měsíc mě trápí časté pocity zimy,...

Fleky v dekoltu

Dobrý den, když mluvím s cizím člověkem, nebo člověkem před kterým se necítím...

Zvýšená teplota

Dobry den, priblizne pre rokem jsem si vsimla zvysene teploty. Kterou mam temer...

Horkost v hlavě

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li je normální, popř. čím může být způsobena...

Sucho v ústech, žízeň.

Dobrý den, delší dobu mne trápí sucho v ústech doprovázený velkou žízní a také...

Bulka pod žebry

Dobrý den pane doktore/paní doktorko,cca 2 roky chodím k praktické lékařce s...

Svědění konečníku a vřídek konečníku

Dobrý den, dlouhodobě mě trápí svědění konečníku. Byl jsem v minulých měsících...

Bolest pod žebry

Dobry den mam problem ohledne bricha konkretne se jedna o bolest na leve strane...

Bolesti kloubů v době kojení

Dobrý den, mám sedmiměsíční dceru, kterou plně kojím (cca 3 týdny dostává...

Reklama