Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Psychiatrie

Hana S. 17.7.2016 redakce uLékaře

Dobrý den. Máme velké potíže s chování naší maminky. Je jí 71 let a léčí se ambulantně na psychiatrii. Léčbu nechce respektovat,neustále ji porušuje,protože si bere víc léků než má určeno. Léky ji na příděl dává táta,ale ona je tak výbušná a gresivní,že to táta sám nemůže vydržet a dá jí je. Jedná se o léky hypnogen na spaní.V půl 6 večer jde spát ač jsme ji několikrát prosili at jde spát až v půl9 ale ona neposlechne,táta ji musí dát hypnogen a ona usne,ale za dvě hodiny se vzbudí a vyžaduje další,třeba i tři za večer.Neznám názvy dalších léků,které užívá přes den,ale jeden ráno a další 4x denně. Do nemocnice ji vzít zatím nechtějí,že se má léčit ambulantně a ona ani nechce,ale my(děti a manžel) už nevíme kudy kam. Bojíme se,že se úplně zničí. Poradte nám prosím,co v takové situaci dělat.Maminka nikoho z nás nechce poslouchat,nikoho nerespektuje,je strašně nervozní a agresivní.

Odpovídá:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, pokud je Vaše maminka agresivní, požádejte jejího psychiatra o změnu léčby. Zvyšování dávek Hypnogenu je nebezpečné. Váš dotaz je spíše pro specialistu. Bylo by také třeba vědět, s jakou diagnózou se maminka léčí a jak dlouho. Jaké další léky užívá. Předávám Vás odborníkovi. MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

Dobrý den, v situaci, kdy se člověk odmítá léčit za hospitalizace, jsou jen 3 možnosti: 1) ohrožuje aktuálně sebe nebo okolí - po dobu ohrožení může být hospitalizován(a) bez svého souhlasu 2) není schopen dát souhlas s hospitalizací - např. bezvědomí - opět po tuto dobu... 3) bude léčen jen se svým souhlasem nebo nebude. Ve vaší popisované situaci jsou 2 problémy. Zaprvé, že jí tyto léky ve zvýšeném množství vůbec předepisovány jsou. Zadruhé, že jsou jí podány, "aby byl klid". Obávám se, že nikdo za vás nevyřeší situaci, kdy jí tyto návykové léky nakonec nějaký člen rodiny podá. Závislost na hypnoticích lze změnit jen se spoluprací pacienta a okolí. Jinak situaci změnit nelze. Od maminky zřejmě nelze očekávat, že bude chtít léky nebrat a zažít abstinenční syndrom. Ovlivnitelnou složkou je tedy jen ambulantní lékař a rodina. Upozorněte lékaře, jaká je situace. Otce také. Ambulantní psychiatr vám jistě poradí vhodný postup. Ale nezařídí za vás, že nastane nepříjemná situace. To už je na vás a na otci. Domluvte se, jak mu pomůžete. Hodně síly, zdraví Luboš Janů

Související dotazy

Psychiatrie
Dobrý den. Páni Doktorko už delší dobu užívám Frontin...
Doporučení na psychiatrii
Dobrý den, chci požádat o radu, zda v mém případě je...
Psychiatrie
Děkuji vám za odpověď Vážená milá paní Doktorko. MUDr....
Psychiatrie
Dobrý den Vážená milá paní Doktorko níže pro vás zasílám...
Sebevražda - psychiatrie
Dobrý den, Chci se zeptat, zda všichni lidé, kteří...
Psychické problémy
Dobrý den! Chtěl bych se Vás zeptat, jestli doktoři...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychastenie

Prosím o radu,jestli se dá koupit nějaký lék na psychastenii,kterou mám skoro...

Psychastenie

Jaký volně prodejný lék mohu pane doktore brát na psychastenii?Pomáhá L Tryptofan?Děkuji

Psychastenie a depresivní nálada.

Dobry den, potřeboval bych poradit s mou kamarádkou. Říkala mi, že trpí psychastenií....

Psychatrie

Dobrý den, už delší dobu, asi dva roky, mám problémy s krátkodobou pamětí,...

Psychiatr

Dobrý den, prosim Vás mohu se zeptat, zda je pro navstevu psychiatra nutné doporučení...

Psychiatrická dokumentace

Dobrý den, po osmi letech jsem změnila psychiatričku. Moje nová paní doktorka...

Psychiatrická lečebna

Dá se definitivně vylečit hraniční porucha osobnosti . Já už pul roku chodi...

Psychiatrické onemocnění

Dobrý den, před 5lety jsem byla umístěna na měsíc na psychiatrii v Liberci...

Psychiatrické onemocnění?

Dobrý den. V poslední době mám strach o svojí matku. Už když jsem byl malý,...

Psychiatrické vyšetření a hlášení zaměstnavateli

Vážená paní doktorko, chtěl bych se zeptat ohledně oboru psychiatrie - moje...

PSYCHIATRIE

Můj syn má asi měsíc nějaké psych. poruchy.Testy na drogy 5x negativní....

Psychiatrie

Dobrý den Vážená milá paní Doktorko níže pro vás zasílám opět můj dotaz a přikládám...

Psychiatrie

Jsem Muž Věk:37let, TK: 139/92 P:91( bez léků) Váha:93-95Kg. Prosím vás...

Psychiatrie

Dobrý den. Páni Doktorko už delší dobu užívám Frontin o síle 1 mg a chtěl bych...

Psychiatrie

Dobry den. Mam takovy dotaz. V detstvi jsem byla ponizovana a nemnela jsem...

Psychiatrie

Dobry den. V detstvi jsem byla ponizovana a nemnela jsem nikdy kamaradi coz...

Psychiatrie

Dobry den. V detstvi jsem byla ponizovana a nemnela jsem nikdy kamaradi coz...

Psychiatrie

Dobry den. V detstvi jsem byla ponizovana a nemnela jsem nikdy kamaradi coz...

Psychiatrie

Dobry den. Ani nevim jak bych mela zacit. Je mi 21 let. Uz si pripadam trosku...

Psychiatrie

Dobry den, vcera jsem poslala nasldujici dotaz do poradny - "Chtela bych...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hořko v puse


Podezření na condylomata


Bolest břicha a plynatost


MUDr. Miroslav Havrlant

H&H Medica s.r.o.

Projevy infekce po revizi dělohy


Injekcia suplasyn


Mám nejspíš vaginálni mykozu


Angína, streptokok


Hýžďové svaly


MUDr. Evženie Bartáková

Ordinace všeobecného lékařství

Mravenčení palce u nohy


Výsledky krví


Lokren a Betamed

Dobrý den, je nějaký rozdíl mezi léky Lokren a Betamed. Děkuji.

Možné příznaky těhotenství


Červený výrustek na penisu


Bolesti nohou


Unikání stolice


Zánět v zápěstí


Oligozoospermie a erektilní disfunkce


Výsledky krve - zvýšené červené krvinky


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×