Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Psychicky podmíněné říhání

roman . 5.3.2014 redakce uLékaře

Dobrý den, už přes rok trpím opravdu extrémně nadměrným říháním, provázeným návaly na zvracení a nechutenstvím. Jediné, co mi zatím částečně pomohlo, byl Prosulpin, který zmírnil jak moje úzkosti, tak utlumil moje říhání, ale do normálních mezí ho stejně vrátit nedokázal. Před nějakým časem jsem lék vysadil a potíže se vrátily. Prosulpin teď znovu beru, ale potíže stále přetrvávají. Všechna gastrointestinální vyšetření jsem absolvoval, takže není pochyb, že říhání je psychogenního původu. Prosím o radu, jakým způsobem se s takovým psychologicky podmíněným říháním dá pracovat a zmírnit je (úzkosti jako takové se mi podařilo zmírnit pomocí KBT, ale říhání stále trvá). Pokud jde o psychiku, věřím, že musí existovat i jiné metody než paliatické, které by mi mohly pomoci, avšak zatím jsem na žadný skutečně úspěšný recept "jak na to" nenarazil.. Děkuji za odpověď. Roman J.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Hezký den. Jste zjevně nesmírně inteligentní a asi vzdělaný mladý muž. Zřejmě jste se o sobě již mnohé dozvěděl po stránce gastroenterologické, je otázkou, zda Vaše říhání je skutečně "čistě" psychogenní, když Prosulpin dokázal mít přechodný efekt. Pokud jste pracoval s psychoterapeutem na technikách KBT, měl by psychoterapeut pomoci posoudit, proč se úspěch nedostavil. Pak by asi bylo vhodné psychoterapii prohloubit a "zapracovat" na zdrojích úzkosti a její tělesné ventilace. Myslím, že byste tedy měl pokračovat cestou individuální psychoterapie.

Související dotazy

Pálení žáhy a říhání
Dost často mám potíže se žaludkem,pálení plný žaludek...
Říhání
Dobrý den, jsem pět měsíců po laparoskopické operaci...
Říhání
Dobrý den, už strašně dlouho mám problém s říháním....
Říhání
Dobry den, mam potize s rihanim .. Uz to trva 3 dny...
Říhání
Dobrý den, v práci mám kolegu, který sedí hned vedle...
Říhání u miminka
Dobry den mam 6 týdení dcerku a máme problem s rihanim....

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychické týrání, agrese

Dobrý den, mám otce, který je velmi často agresivní, stačí se ho jen zeptat...

Psychicke vydirani

Dobry den, chtela bych se Vas zeptat na muj problem.Je mi 17 let a mam normalni...

Psychické zhroucení

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Moje sestra měla delší dobu problémy...

Psychické zhroucení

Dobrý den.Je mi 23 let a jsem po MD.Před 14 dny jsem navštívila pohotovost protože...

Psychické zhroucení z nevěry

Dobrý den potřebuji poradit. Moje sestra se psychicky zhroutila zjistila že...

Psychické změny během puberty

Dobrý den,je mi 14 let a začínám na sobě vidět hrozně velké psychické změny...

Psychický blok

Dobrý den, nevím jestli dávam svůj problém do správné kategorie, ale s psychikou...

Psychický blok

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Je mi 15 let a chodím do prvního ročníku...

Psychický blok

Dobrý den mám dotaz Před 4 roky jsem přestoupila na jinou školu. Do té doby...

Psychicky jsem na dně

Dobrý den, už nevím jak dál, mám manžela se kterým jsem už 10 let, máme dvě...

Psychický problém

Dobry den,v posledni dobe se mi stava neprijemna vec,obcas pri jedne cinnosti(sprchovani)...

Psychický problém

Dpbrý den pane doktore . Ještě k tomu mému dotazu co se týče homosexuality....

Psychický problém

Dobrý den paní doktorko.Prosím Vás o radu-gastroskopie,kolonoskopie a alergologie...

Psychický problém

Dobrý den. Již několi let mě trápí tento problém: Vše začalo tak asi před čtyřmi...

Psychický problém

Dobrý den, měl bych dotaz a prosbu o radu (rady). Je mi 29 let a mám vrozenou...

Psychicky problém

Dobrý den paní doktorko. Mám takový zvláštní problém, ktery zacal tak pred peti...

Psychický problém - nutkavé opakování, myšlenky apod.

Dobrý den, touto cestou bych se Vás ráda dotázala ohledně mého problému....

Psychický problém v sexu

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně prvního sexu. Když jsme se o to s partnerkou...

Psychický problém?

Dobrý den chtěla jsem se zeptat na můj problém,který vznikl před 2 lety a pořád...

Psychický stav

Dobrý den pane doktore. Jsem 6 den po vložení oplodněnych vajíček.Děti nemám,jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny



Ultrazvuk krku - nodozity na štítné žláze


MUDr. Eva Maroušková

Praktický lékař pro dospělé

Mozkové buňky (fakt/mýtus)


Pupínky penisu


Kruhy pod očima


Pulzace aorty

Tepání v břiše Chtela bych se zeptat, zda by mohla byt nejaka souvislost...

Bolest ua ušima


Introvertní povaha a sex


Intoxikace potravinami

Dobry den pritel byl v praci a snedla nejaky spatny steak a parky. Rozklepal...

Strach


Bolest nohou


Červené fleky na kůži


Kožní sufúze


Nepravidelná menstruace


MUDr. Jana Baslerová-Fojtíková

Praktický lékař pro dospělé

Snížená sexuální touha? Viníkem může být i stres


MUDr. Alexandra Vacková

Stomatologická ordinace

Virová hepatitida v číslech


Mozkové buňky (fakt/mýtus)


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×