Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Půst a omezení stravy i pitného režimu

Jiný problém Vilém 1.6.2018

Dobrý den,
tento měsíc držím půst po dobu čtyř týdnů a každý den v něm nejím a nepiji přibližně 18 hodin v kuse (cca od 03:00 do 21:00). Nejsem si však jistý, jestli to nemá negativní vliv na mé zdraví. Trpím od narození svalovým onemocněním CMT, v jehož důsledku se potýkám s různými problémy, jako oslabování svalstva, potíže s rovnováhou, záněty či zvýšená únava. Absolvoval jsem řadu operací, z nichž se poslední týkala páteře. Poté, co jsem po ní navštívil vyšetření na kardiologii, mi bylo řečeno, že bych měl dodržovat pitný režim a pravidelné stravování.
Během držení půstu jsem dosud nezažil extrémní potíže, jako mdloby či zvacení. Citím se však fyzicky oslabený především oblasti končetin a mám potíže s tlakem, sice se s nimi potýkám již od operace, ale nyní mi přijdou intenzivnější (snáze se u mne po prudším pohybu projevují závratě nebo zhoršený zrak). Potíže se více projevují při zátěži, mnohokrát již při procházce venku. Chtěl bych se tedy zeptat, zda by bylo vhodné z hlediska mého zdraví půst nedržet a to i v případě, když by se jednalo o zimní období nebo o kratší dobu, např. 8 hodin. Ještě dodávám, že moje tělesná hmotnost mimo půst bývá přibližně 60 Kg a po období půstu 55 Kg
Můj druhý dotaz se týká spánku. Zajímá mne, zda pravidelně přerušovaný spánek může v mém případě negativně ovlivit mé zdraví. Jeden čas jsem vstával a po necelé hodině jsem šel opět spát, často jsem se poté cítil oslabený a měl občasné bolesti hlavy, navíc mi kolikrát přijde, že potřebuji více než 8 hodin spánku.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Viléme,
děkujeme za dotaz. Půst sám o sobě za zcela škodný nepovažuji ( ideálně spíše např 1 denní konzumace pouze ovocných a zeleninových šťáv než úplný půst), nicméně problém mám především s nedodržováním pitného režimu, což je dle mého názoru naprostý nesmysl, který Vám zcela jistě škodit může. Stejně tak jako přerušovaný spánek, která naopak často vede k pocitům ospalosti, nervozity, bolestem hlavy, podrážděnosti. Za sebe tedy doporučuji spíše pravidelný režim, dostatečný přísun tekutin v průběhu celého dne, pokud budete chtít zkusit nějakou formu půstu, pak ideálně spíše krátkodobý s omezením pouze jídla, né tekutin. Spánek nepřerušujte, naopak, spěte dostatečně. Hezký den.

Související dotazy

Pitný režim
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli se u dospělého...
Doplněk stravy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je pro...
Doplněk stravy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli přípravek...
Doplněk stravy
Dobrý den,je mi 16 let a hraji závodně fotbal.Mám 5×týdně...
Doplňky stravy
Otázka: Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na konzumaci...
Bolesti kolen, doplňky stravy
Dobrý den, asi před měsícem jsem šla k ortopedovi s...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Působení látek na endokrinní tkáň

Dobrý den, je to tak cca 1 měsíc co nepravidelně používám prostředky ke...

Působení léku MACMIROR na antikoncepci

Dobrý den, dnes sem začala užívat obalené tablety MACMIROR a zároveň užívám...

Působení léků na alergii s hormonální antikoncepcí

Dobrý den, beru antikoncepci Bonadea, a jelikož mám alergii, doktorka mi předepsala...

Působení léku Zyrtec a antikoncepce Stodette

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jestli léky Zyrtec, které jsem dostala na...

Působení Rivotrilu

Prosím o info, jak dlouho (v hodinách) působí Rivotril proti úzkosti u člověka...

Pusobeni viagri na orgasmus

Dobrý den. Mám problémy s erekci a s dosažením orgasmu a to díky antidepresivum,...

Působení zeleniny na léky

Užívám Warfarin /půl tablety růžové denně/Mám jakousi chlopňovou vadu. Byl jsem...

Působí kouření na játra?

Dobrý den. Rád bych se chtěl zeptat, zda kouření vodní dýmky působí nějakým...

Půst a hypotyreoza

Dobrý den. Mám trochu netradiční dotaz a to, zda je vhodné při onemocnění štítné...

Půst a nález v krvi

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda a jak může ovlivnit třídenní půst či...

Pustula na předkožce

Dobrý den, půl roku už mam na předkožce tuto pustulku velikosti 5x2mm, její...

Pustulky na stehnech

Dobrý den, příteli se během dne vytvořili na nohou pupínky připomínající akné...

Pustulky v terénu ekzému

Dobrý den, na rukou se mi objevují malé puchýřky ze kterých vytéká hnis. Už...

Pustuly

Dobrý den, po částečné obřízce mne trápí zduřelé mazové žlázy na penisu..přesněji...

Putujici deloha - myom

Dobry den, jsem rok po porodu a casem me ceka odstraneni delohy z duvodu myomu...

Putující varle a početí

Dobrý den, chci se zeptat, jestli má vliv na početí, pokud má muž tzv. putující...

Putujici zanet v tele

Dobry den, Jiz nekolikatym mesic jsem v PN. Lecba zacala infekci HCD,nasledovne...

Původ ureaplasma

Dobrý den, chtěl bych se zeptat odkud jsem se mohl nakazit infekci Ureaplasma....

Původně jsem si říkala, že jde o velké štípnutí od komára.

Krásný den, včera jsem se vrátila z dovolené v Řecku. Večer před odletem jsem...

Puzlování u oka


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Vakuový fenomén


Svědění okolo konečníku

Dobrý den, již asi 3 týdny mě svědí kolem konečníku. Nejprve se objevilo pár...

Hemeroidy

Dobrý den. Hemeroidy mě trapi již asi, 20 let,byl jsem i vypalovat, měl jsem...

Necitlivost při sexu

Dobrý den, četla jsem zde u jednoho příspěvku, na který jste odpovídal, že pokud...

Kód diagnózy

Dobrý den, co znamená v lekarskem slovniku zkratka dg.:Z380? V jakych pripadech...

Nočni horkost-poceni

Dobry den lečim se dva roky se štitnou žlazou.Beru letrox 50,lečim se u obvodniho...

Dvojité vidění,anizokorie

Dobry den, měla bych dotaz.v listopadu jsem měla z ničeho nic horečku jeden...

Motání hlavy, zvracení

Dobrý den, včera se mi v poledne asi na 10 minut začala točit hlava, musela...

Krev v moči

Dobry den byl jsem zhruba před rokem u obvodni lekařky na preventivni kontrole...

Výrustek na konečníku

Dobry den,niekolko rokov mam na konecniku vytrcajuci kozovity vyrastok,nebolestivy,nesposobuje...

Délka penisu

Dobrý den, Je mi 17 let a můj penis dosahuje při erekci délky 14,7 cm, šířky...

Přeskakování šlach v kotníku

Před 5 lety mi začaly při chůzi přeskakovat šlachy okolo pravého nártu. V říjnu...

Palce u nohou, na nehtech tmavé skrvny, jako krevní podlitina

Asi před měsícem jsem si všimla, že mám na nechtech u palců na noze tmavé skvrny....

Žárlivost při gynekologickém vyšetření

Zdravím, ačkoliv chodím na preventivní vyšetření k ženě- lekářce, přítel má...

Pásový opar?

Ja by sa chcela informovať čo to je pasovy opar?

Vertebroplastika

Dobrý den, Chci se zeptat, jestli mi vysvětlíte co je to vlastně vertebroplastika,...

Brnění rtu

Dobrý den, po prestehovani do noveho bytu se mi nekolikrat za den stane ze v...

Mám snad po každém jídle nafouklé břicho


Světlá stolice, kručení v břiše


Reklama