Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Rakovina děložního čípku, HPV

Onkologie Jana 31.1.2015

Dobrý den,
bude mi letos 48 let. V r. 2013 mi lékařka při preventivní prohlídce udělala biopsii děložního čípku a výsledek byl změny CN1. Doporučila užívat potravinový doplněk Evelor. Další její kontrola na rakovinu děložního čípku byla až po roce opět při preventivní prohlídce. V loňském roce (r. 2014) již udělala stěr z hrdla děložního čípku a oznámila mi, že tam mám rakovinné buňky. Doporučila užívat Wobenzym a na kontrolu jsem šla po 3 měsících a znovu byla potvrzena přítomnost rakovinných buněk včetně HPV. Lékařka přikázala stále užívat Wobenzym a na kontrolní stěr mám jít opět po 3 měsících, tj. na začátku března. K tomu mám cca 2 roky nepravidelnosti menstruačního cyklu (někdy menzes zcela vynechá, někdy mám slabé krvácení mimo cyklus, někdy mám menzes delší než 10 dní) a dlouhodobé (cca 10 let) problémy s trávením – téměř po každém jídle mi nafoukne břicho (dole) – dle lékařů potravinová alergie. Mám obavu, aby nebylo něco zanedbáno, bojím se totiž, že rakovinné buňky jsem mohla mít na čípku nejméně již v r. 2013, kdy mi lékařka stěr nedělala.
Chci se zeptat, prosím:
Je běžné, že při preventivní prohlídce se dělá biopsie místo stěru na přítomnost rakoviny děložního čípku? V čem je biopsie lepší než stěr na přítomnost rakovinných buněk, pozná se z biopsie více nebo spíše něco jiného a stěr se má dělat taktéž?
Je Wobenzym vhodný k léčbě tohoto onemocnění (rakovinných buněk na čípku) či infekce virem HPV? Musím ho skutečně užívat? Vím, že prý podporuje imunitu…a o to zřejmě jde…? Nebo by byl vhodnější jiný preparát?
Je možné nějakým způsobem zjistit, v jakém stadiu se onemocnění nachází? Dá se toto zjistit např. ultrazvukem? Pokud ano, kde bych si mohla, prosím, tento ultrazvuk vyžádat, když moje p. doktorka ultrazvuk v ordinaci nemá? Je možné se s tímto problémem obrátit např. na onkologii a léčbu urychlit? Nejraději bych na konizaci čípku šla co nejdříve, ale opravdu nevím, jak postupovat.
Je mi jasné, že mne zřejmě konizace děložního čípku opravdu čeká – což kdyby se povedlo bych považovala za velkou výhru. Obávám se ale, vzhledem k liknavosti p. doktorky, že onemocnění je již v pokročilejším stadiu a že budu ráda, když léčba skončí odstraněním dělohy popř. dalších ženských orgánů (o dalším postupu raději zatím neuvažuji). Vím, že potom se ženám dělá umělý přechod včetně další hormonální léčby. Chci se proto zeptat, zda je možné umělý přechod i hormonální léčbu odmítnout, či jaké jsou výhody nebo nevýhody umělého přechodu – proč se vlastně dělá? Jsem velmi citlivá na léky a nesnesu ani žádnou hormonální antikoncepci, proto mám obavu z těchto zásahů.
Bohužel jsem trošku skeptická k dosavadním postupům mé lékařky. Uvedu jen jeden příklad: několik let mě léčila na kvasinky a jiné i tělu vlastní bakterie a v podstatě bez efektu a na žádné další vyšetření mne neposlala a mé subjektivní problémy (neustálé svědění) v podstatě bagatelizovala. Dle její prohlídky byla má sliznice více nebo méně v klidu. Nedalo se to vydržet, až jsem si sama došla na venerologii , kde mi kultivací zjistili a zaléčili chlamydie. V současné době je však velmi obtížné najít gynekologa, který by přijímal nové pacientky. Děkuji za trpělivost.

Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie Pracoviště: Onkologická ambulance AntiCa Kladno

Milá Jano, chápu Vaši nejistotu. Navíc je pro Vás v situaci, kdy je jisté, že věci nejsou úplně, jka by měly být, velmi zneklidňující, že své lékařce nedůvěřujete. Popořadě, k jednotlivým Vašim dotazům. Je normální, že při změnách na čípku zpočátku se situace sleduje, čeká se na vývoj, samozřejmě také záleží na věku ženy, jsou určitá věková obdbobí, kdy změny na čípku spontánně lépe vymizí, prostě se s nimi naše imunita popere - proto Vaše lékařka doporučuje doplňky stravy, ve snaze imunitu posílit. Ano mohou pomoci, ale také nemusí ...Kromě pestrého a zdravého životního stylu (hlídat si stravuu, dostatek pohybu, nekouřit, nestresovat se, spát...) Vám na posílení imunity osobně nic doporučit nemohu! Běžně se při prohlídce dělá stěr, ten sejme pouze porchové bunka, při nejistotě spíše tedy biopsie, která vezme větší vzorek tkáně a směrem do hloubky. Ultrazvuk není bohužel součástí preventivních gynekologických prohlídek, ale já bych doporučila připlatit si za něj všem ženám, Vám tedy rozhodně také ! takže podtrženo sečteno, doporučila bych Vám obrátit se na jinou gynekologii, vybavenou ultrazvukem. Nejlépe by bylo konzultovat na onkogynekologii, kterou naleznete ve větších nemocnicích, tak zkonzultujete nález na čípku, eventuelní zákrok, provedení konizace. Co se týče navozování přechodu, jak píšete. Přechod časnější nastane u žen, kterým jsou odebrány vaječníky i sdělohou, žádné léky pak užívat nemusíte. pokud by Vám dělali pouze konizaci, přechod by Vás ještě nečekal, toho se nemusíte obávat. A substituční léčba v přechodu rozhodně není nijak povinná, má zmírnovat obtíže navozené přechodem a záleží na každé ženě, jak se s tím chce poprat, takže se nebojte, že Vám bude někdo něco vnucovat. Moc Vám držím palce, aby se Vám podařilo najít vhodné pracoviště a Váš problém se, co nejrychleji vyřešil !

Související dotazy

Rakovina děložního čípku
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby...
Rakovina čípku
Dobrý den, mám kamarádku ještě pannu a neví jestli...
Ca děložního čípku
Dobrý den ,mám velkou pravděpodobnost ,že mám rakovinu...
Obava z rakoviny děložního čípku
Dobrý den. Je tomu 14 dní, co jsem byla na pravidelné...
Opatření po konizaci čípku děložního
Dobrý den, jsem 2 týden po konizaci děložního čípku....
HPV
Dobrý den, před nedávnem jsem prodělala konizaci děložního...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rakovina děložního čípku

Dobrý den, minulý týden mi dělal p. doktor biopsii děložního čípku. Nyní, když...

Rakovína děložního čipku

Ješte jeden dotaz . Ja Vám moc děkuji za správu. Posílám Vám histolog. a...

Rakovina děložního čípku - očkování

Dobrý den, za nedlouho mi bude 14 a nejspíše mně čeká očkování proti rakovině...

Rakovina děložního čípku - očkování

Dobrý den, poslední dobou uvažuji o tom, že se nechám naočkovat proti rakovině...

Rakovina děložního čípku (cervarix)

Je mi 13 a du na očkování proti děložního čípku...jdu teprv na druhé očkování...chci...

Rakovina děložního čípku (vzácný agresivní tumor)

Dobrý den, obracím se na vás s žádostí o rady případně pomoc s řešením stavu...

Rakovina děložního čípku a sex

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli opravdu nemohu mít pohlavní styk když...

Rakovina děložního čípku a vaječníků

Dobrý den mám posledních několik měsíců problémy s bolestmi v podbřišku, špiním...

Rakovina děložního čípku a vyšetření muže

Dobrý den, chodím každý rok na stěry z děložního čípku. Vše bylo zatím v pořádku....

Rakovina děložního čípku po orálním sexu

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli se může žena nakazit rak. děl. čípku při orálním...

Rakovina děložního čípku, obávám se, jak to bude dál

Dobrý den, pred nedavnem mi byla zjištěna rakovina delozniho čípku, ted jsem...

Rakovina děložního čípku, terapie

Pro Mudr Tomáše Musila děkuji za Vaši odpověď ohledně nádorů TB1 ale nedostala...

Rakovina děložního čípku?

Dobrý den, již minulý rok v červnu jsem měla problémy s bolestmi při sexu...

Rakovina děložního čípku?

Dobrý den, po roce jsem se kvůli předepsání antikoncepce objednala na gynekologii,...

Rakovina hlasivek

dobry den mojemu tatovy zjistili rakovnu hlasivek postizeni hlasivky je 20 az...

Rakovina hlasivky

Dobrý den, můj syn je v USA a 3/2008 začal chraptět tak mu tam předepsali antibiotika....

Rakovina hltanu

Dobry den,moji matce -56let ,odhalili v mirne porocilem stadiu rakovinu hltanu...

Rakovina hltanu s meta

Dobry den, chtel bych se zeptat na dedu, pred 2,5roku zjistena rak.spino ca...

Rakovina hrtanu

Rakovina hrtanu Dobrý den, již asi dva roky mám potíže s oblastí hrtanu. Když...

Rakovina hrtanu

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal je možné považovat za rakovinu hrtanu to,že...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Záškuby v obličeji


Bulka penisu

Dobrý den, asi před dvěma týdny se mi na penisu objevila bulka viz foto. Rád...

Svedeni kuze v noci

Dobrý den. Každý večer, když jdu spát mám jeden a ten samý problém. Trvá...

Bolest kloubů a celého těla

Dobry den, uz fakt nevim kam se obratit.Zacalo to bolestma kloubu( kycelni,...

Vodnatý výtok

Dobrý den, mám zrovna období, kdy bych měla dostat menstruaci a nic. Místo...

Žluklý mák

Dobrý den, prosím Vás, omylem jsme celá naše rodina (2 dospělý a jedno dítě)...

Petechie

Dobrý den, již nějaký ten čas se mému bratrovi na obou nártech objevil výsev...

Zánět po vytržení zubu


Pocení, bolest dolní končetiny

Dobrý den, trápí mě pravá noha. Začalo to před dvěma a půl lety, když jsem dobíhala...

Bolest v krku při polykání

Dobrý den, dotaz směřují na odborníka z gastra. Mám 6- letoun dceru, která si...

Intraartikulární zlomenina kloubu na palci nohy

Dobry večer, V nedeli 9.3.během dopoledne mi zničehonic otekl palec pravé...

Růst penisu

Dobrý den, mám problém, je mi 15 let už půl roku a mám menší penis, mám pouze...

Červené pupínky na penisu

Dobrý den objevil sem množství drobných pupinku červené barvy na penisu. Nemuže...

Poštípání hmyzem


Pupínky na předkožce

Dobrý den, je mi 15 a na penisu (předkožce) se mi vytvořili pupínky podobné...

Neustále mi praská kůže na prstech ruky u nehtů

Dobrý den Neustále mi praská kůže na prstech ruky u nehtů, kůže vždy vyschne...

Pálení ústní dutiny

Dobrý den, mám velmi velký problém s mojí 92 letou maminkou. Opakovaně už skoro...

Boulička v podpaží

Dobry den, mam dotaz...muze se kyla udelat v podpazi? vcera jsem po dlouhe dobe...

Boční náraz do ramena při jízdě na toboganu

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás moc o radu. Dne 6.5. 2017 jsem měla...

Těhotenství a užívání globulí Polygynax

Dobry den. Chtela bych se zeptat na zavadeci tablety Polygynax. Jsem v 11 tt...

Reklama
Zavřít