Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Recidivující tonzillitis

Uši, nos, krk Iveta 8.7.2018

Dobrý den. Před cca 3 týdny jsem se léčila s angínou. Neměla jsem teploty, jen jsem byla cca 14 dní předtím unavená a pobolívalo mne v krku. Doktor mi našel v krku jen jeden čep na mandli. Brala jsem antibiotika Penbene po 8 hodinách týden. Během léčby jsem 4 dny byla v klidu, pak jsem postupně zvyšovala zátěž, ale nic namáhavého. Na kontrolu jsem již nešla, protože dle lékaře nebyla nutná, a já se cítila dobře, jen přetrvávala drobná únava, kterou jsem připisovala rekonvalescenci. Dnes jsem z ničeho nic začala mít opět příznaky angíny - čepy na mandlích, únava, lehce zvýšená teplota. Znamená to, že jsem předchozí angínu přechodila? Mám jít na další prohlídku opět k mému praktikovi nebo rovnou ke specialistovi na ORL? Bojím se, že mi praktik nebude chtít udělat např. výtěr z krku nebo CRP test. Obecně moc takové věci nedělá a "radši" píše rovnou ATB. Před 7 lety jsem měla stafylokoka, a léčili mne právě na ORL, nemůže to s tím mít nějakou souvislost? A také jsem se chtěla zeptat, pokud mi bude angína znovu diagnostikována, jak dlouho budu muset nyní marodit? Bude to muset být déle než minule nebo stačí jen např. jiný druh antibiotik? Mám jet za 4 dny na festival tak zda na něj můžu odjet. Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Iveto,
děkujeme za Váš dotaz. Podle popsaných událostí jste byla řádně přeléčena, nové obtíže mohou být recidivou - tedy opětovnou angínou. Bohužel i s tímto se u pacientů setkáváme a to poměrně často. Pokud je vše bez obtíží, postačí vyšetření praktickým lékařem, zcela jistě bych ale na výtěru z krku trvala, CRP zase není až tak podstatné. Angína se pak opět léčí klasicky, je možné zkusit změnu antibiotika ( případně se řídit výsledkem kultivace) Léčba musí být vždy dostatečně dlouhá, zkracování se nevyplácí. Po dobrání antibiotik doporučuji sedimentaci a kontrolu moči cestou praktického lékaře. Pokud by se stav měl opakovat, je vhodné doplnit výtěry u Vašich rodinných příslušníků. Přeji hezký den.

Související dotazy

Recidivující trombóza a bolest lýtka
Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu ohledně podrobnějšího...
Kardiomyopatie EF 40% recidivující komorové tachykardie
V roce 2003 mě byla diagnozovaná dilatační kardiomyopatie...
Recidivující rýma, Foradil, Miflonid
Dobrý den, Už delší dobu má recidivující rýmu. V...
Recidivující horečka
Dobrý den, moje dcera bude mít 2 roky v srpnu... Od...
Recidivující angíny
Opakované angíny - příznaky vysoká teplota kolem 39,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Recidivující průjem

Dobrý den, začátkem února jsem prodělala úporný průjem, který trval cca 1 týden....

Recidivující průjmy a infekce Clostridium difficile

Dobry den. Maminka brala pred dvema mesici antibotika na zanet hornich cest...

Recidivující pyelonefritidy a IMC

Dobrý den, mám prosbu, jako dítě jsem do puberty prodělala 6krát pyelonefritidu...

Recidivující pyelonefritidy a IMC

Dobrý den, mám prosbu, jako dítě jsem do puberty prodělala 6krát pyelonefritidu...

Recidivující radikulopatie přes iritační C8

Dobrý den paní doktorko,děkuji Vám za zodpovězení předešlého dotazu a prosím...

Recidivující rhonosinusitidy, "ucpaný nos"

Dobrý den, obracím se na vás s takovým problémem. Celkove bych chtel na zacatku...

Recidivující rýma, Foradil, Miflonid

Dobrý den, Už delší dobu má recidivující rýmu. V součastnosti ji mám už druhý...

Recidivující sinusitidy

Hezký den přeji, od dětství mám pravidelně jednou ročně zánět nosních dutin,...

Recidivující subluxace kotníku

Před 6 lety jsem si vyhila kotník dostala jsem 3 týdny ve skrobaku.Můj praktický...

Recidivující tonzilitida

Dobrý den, žádám Vás o radu. Před měsícem jsem pro bolestivé nateklé mandlé...

Recidivující trombóza a bolest lýtka

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu ohledně podrobnějšího vyšetření lýtka...

Recidivující trombóza dolních končetin a posudková činnost

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda mám nárok na invalidní důchod v roce 2001...

Recidivující uroinfekce

2 x během 6-ti týdnů jsem užívala antibiotika ( Ciplox a Zinat) na zánět močového...

Recidivující uroinfekce

Dobrý den, rok me trápí opakované záněty močového měchýře. Vždy to probíhalo...

Recidivující uroinfekce

Dobrý den, během uplynulých 6 měsíců jsem měla 3x zánět močových cest - pokaždé...

Recidivující uroinfekce a polymorbidita

Dobrý den, před dvěma měsící po menším konfliktu s manželkou jsem dostal blok...

Recidivující uroinfekce u mladého muže

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problém, který trvá už přes rok.uz po 6te...

Recidivující uroinfekty

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu ohledně infekce močových cest. Již...

Recidivující uroinfekty

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Již rok se potýká diskomfortem v oblasti močové...

Recidivujici urtika

OA: vitiligo na cca. 3% těla od 12 let nyní bez postupu, léčby Raynauduv...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest pod pravým žebrem při zátěži

Dobry den,tyden zpatk pri cviku mrtvy tah pri 50% madimalni vahy pri zvedani...

Piskani a bolest u leveho spanku

Dobry den uzasi dva mesice mam problem s bolesti nad lvim spankam je to takova...

Pupinky na nohou

Mam na nohou pupinky.Nesvedi nic ale je to nechutne. Bojim se ze to bude nejaka...

Adjuvin a nespavost

Dobrý den, druhý měsíc užívám lék adjuvin. Začínala jsem na 50mg rano a před...

Leukocyty v moči


Mizející exantém

Dobrý den už cca 10 dní po ránu se mne dělají fleky na nohou pak postupně mizí...

Bolest v krku a koronavirus


Podvázané vejcovody a možnost dalšího otěhotnění


Antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co může znamenat lehké krvácení mimo menstruační...

Bílé pupínky a výrůstek ženského genitálu


Pocit horka v pravé noze

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, již 3. den mám pocit horka v pravé noze,...

Zvýšená teplota

Dobrý den, Je mi 18let a už asi týden mě trápí neskutečné navaly horka střidáne...

Mrazení v levé půlce hlavy

Omlouvám se, že obtěžuji s takovou věcí...už třetí den se mi stává, že mě začne...

Stav po operaci haluxu

Dobrý den, jsem 9 týden po operaci haluxu levé nohy formou Austin +Akim. Dodržovala...

Hiátová hernie - komplikace

Dobrý den, moje matka (65 let) má skluznou hiátovou hernii, refluxní chorobu...

Výtok z pochvy


Lymeská boreliosa


Osteochondróza disku L5/S1, Spondyloartrotické změny L1/L5


Kolonoskopie

Dobrý den přeji. Mám otázku. Mám jít na kolonoskopii, a mám strach protože nevím...

Zarudnutí kůže

Dobrý den, prosím o radu. Před cca 14 dny se mi objevil na noze menší červený...

Reklama