Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Recidivujici urtika

Praktické lékařství Lukáš 31.1.2015

OA:
vitiligo na cca. 3% těla od 12 let nyní bez postupu, léčby
Raynauduv s. od 14 let bez léčby stále trvá, silná reakce na chlad, odkrvení končetin,
Gilbertuv s. - nažloutlé bělmo, dlouhodobě zvýšený bilirubin, jinak bez léčby, bez potíží
před rokem a před 4 měsíci operace žilních městků DK bez vředu nebo zánětu.

Dobrý den, před 4 roky se mi poprvé objevila kopřivka generalizovaná po celém těle, mírné otoky rtů, kvůli svízelnosti kopřivek příčina nezjištěna mým obvodním lékařem, předepsán xyzal, po 2 měsících se kopřivka vytratila. Poté jakákoliv léčba ukončena. Poté občas recidiva, asi 1x za 3 měsíce.
V současné době mě trápí skoro každý den, xyzal již ani nezabírá, ojediněle se objeví silná alergická reakce, rozsáhlá kopřivka, větší otoky rtů, pálení v očích - aplikován dexamed, dithiaden mou obv. lékařkou, předepsán Xados 20mg. Společně s mou obvodní lékařkou jsme jako pravděpodobnou příčinu určili potravinovou alergii - možná arašídy, limonády. Snažil jsem se vypozorovat, v čem by mohl být spouštěcí alergen, ale bez výsledku. Z mého pozorování jsem spíše zjistil, že by se mohlo jednat o cholinergní kopřivku, neboť jsem celý den skoro nic nejedl, jen rýži, chléb s máslem a druhý den jsem se probudil zpocený a opět osypaný, jakmile se umyji, kůže dle podle pocitu uklidní, kopřivka začne ustupovat, je možná reakce i na pot?
Prosím Vás, abyste se podíval na můj problém v souvislosti na skutečnostech uvedených v osobní anamnese, mohlo by vše uvedené nějakým způsobem souviset? Nyní užívám xados 20mg 1x denne na lacno, pote hodinu bez jidla. Připadá mi, že o moc víc nepůsobí, než xyzal.
Jsem objednaný na alergo do Ústí, ale termín je až 20. února a já bych chtěl něco dělat už dříve, kopřivka mi je nepříjemná.
Předem mockrát děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, pane Lukáši. Vyšetření přesné příčiny kopřivky bývá svízelné, komplexní vyšetření alergologem by postup jistě měl zahrnovat a obávám se, že nic cílenějšího s tím do té doby bohužel nenaděláte. Ke zmírnění kožních projevů alergie bývá někdy nutné užívat vyšší dávky léků, můžete tedy vyzkoušet Xados nebo Xyzal i 2x/den (jde ale o to, zda nemáte výraznější nežádoucí účinky, hlavně ospalost...). Na základě alergologického vyšetření se pak domluvíte dál (otázka cholinergní povahy kopřivky, podrobnější zhodnocení vlivů životosprávy aj.). K Vaší anamnéze - kopřivka je i odrazem určité "nedobře kontrolované" reaktivity autonomního nervového systému, což je společný rys s Raynaudovým fenoménem. Oba tyto jevy mohou zároveň souviset s některými celkovými onemocněními. Proto je určitě třeba na Váš stav nahlížet jaksi "celkově", jak sám naznačujete. Alergolog, se kterým budete věc konsultovat to v rámci postupu diagnosticky zohlední, uvidíte tedy, co bude zjištěno. Přeji Vám brzké zlepšení stavu!

Související dotazy

Kopřivka, urtika
Dobry den chtela jsem se zeptat co by to mohlo byt...
Recidivující rýma, Foradil, Miflonid
Dobrý den, Už delší dobu má recidivující rýmu. V...
Kardiomyopatie EF 40% recidivující komorové tachykardie
V roce 2003 mě byla diagnozovaná dilatační kardiomyopatie...
Recidivující uroinfekty
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu ohledně infekce...
Recidivující angína
Dobry den,syn 6 let mel 3 krat za sebou anginu dvakrat...
Recidivující afty
Dobrý den, asi tak 5 měsíců trpím na afty v krku,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Recidivující tonzillitis

Dobrý den. Před cca 3 týdny jsem se léčila s angínou. Neměla jsem teploty, jen...

Recidivující trombóza a bolest lýtka

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu ohledně podrobnějšího vyšetření lýtka...

Recidivující trombóza dolních končetin a posudková činnost

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda mám nárok na invalidní důchod v roce 2001...

Recidivující uroinfekce

2 x během 6-ti týdnů jsem užívala antibiotika ( Ciplox a Zinat) na zánět močového...

Recidivující uroinfekce

Dobrý den, rok me trápí opakované záněty močového měchýře. Vždy to probíhalo...

Recidivující uroinfekce

Dobrý den, během uplynulých 6 měsíců jsem měla 3x zánět močových cest - pokaždé...

Recidivující uroinfekce a polymorbidita

Dobrý den, před dvěma měsící po menším konfliktu s manželkou jsem dostal blok...

Recidivující uroinfekce u mladého muže

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problém, který trvá už přes rok.uz po 6te...

Recidivující uroinfekty

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu ohledně infekce močových cest. Již...

Recidivující uroinfekty

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Již rok se potýká diskomfortem v oblasti močové...

Recidivující vaginální mykozy

Dobrý den , už přes rok resim jeden a ten samy problém . Mám rok v kuse vytoky...

Recidivující výtok

Dobrý den,už jsem zoufalá,stále se mi vrací výtoky,dostanu čípky antibiotika...

Recidivující výtok

Dobry den, od rijna mam problem se zapachajicim vytokem z pochvy. Byla jsem...

Recidivující výtok

Dobrý den, již 4 měsíce mě trápí silný tvarohovitý výtok bílo žluto zeleno hnědý...

Recidivující zánět dýchacích cest

Dobrý den, prosím o radu, již 7. týden se léčím se zánětem dýchacích cest, ale...

Recidivující zánět jícnu

Dobrý den chtěla bych se zeptat už pár let mám problémy s častými záněty v krku......

Recidivující zánět močového měchýře

Dobrý den, čím by mohly být způsobeny projevy jakoby zánětu, i když se zánět...

Recidivující zánět zvukovodu

Dobrý den, od srpna se mi neustále opakuje zánět zvukovodu. Po prvním přeléčení...

Recidivující záněty hrtanu, močových cest a pochvy

Dobrý den, mám dva problémy. Vzadu na jazyku mám takový bílý povlak, vypada...

Recidivující záněty moč. cest

Dobrý den, paní doktorko, zánět mne trápí necelé dva roky, vždy se po dvou,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rosolovitá skvrna na oku

: Dobrý den, několik týdnů pozoruji v pravém oku při levém okraji (spíš směrem...

Lámání a třepení nehtů

dobrý den již půl roku se mně třepí a lámou nehty na rukou.dle lékaře se jedná...

Popraskaný jazyk,antibiotika Klacid

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na problém s popraskaným jazykem. Dostala jsem...

Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi

Dobry den. Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi,neni nijak...

Svědění pih,mateřských znamének

Dobrý den chtěla bych se zeptat na svědění pih(mateřských znamének). Několik...

Zarostlý kamínek v noze

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: mám na chodidle zarostlý malý kamínek, noha...

Nespecifické pálení při močení

Dobrý den, již delší dobu mě trápí občasné pálení při močení či ejakulaci. Nemám...

Bolesti konečníku

Dobrý den, v období menstruace, nejčastěji první 3 dny mě trápí bolesti v konečníku,...

Na jaziku se my uďelal červený. Pupínek

Dobrý den pod jazikem se my udelal červení pupínek a vzadu na straně jazika...

Svědění močové trubice a výtok z pochvy

Dobrý den mám otázku.Chci se zeptat.Je mi 24 let a nějaký čas jsem dost střídala...

PIASCLEDINE 300


RTG plic

Dobrý den, ve zprávě z RTG plic mám uvedeno, že nález je bez podstatné změny...

Odstranění lipomu

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.V oblasti zad kde končí žebra mám tukovou bulku...

Ve středu jsem postoupila odběr krevní plazmy

: Zdravím! Ve středu jsem postoupila odběr krevní plazmy ( dobrovolný dárce)...

Angina


Náměsíčnost

Dobrý den, Je mi 17 let a od svych 14 let trpim namesicnosti jednou za cas (4...

Snížená hodnota trombocytů v krvi a zvýšené MPV


Lék na erekci

Dobrý den,jsem kardiak bez potíží 65let,existuje nějaký povzbuzující prostředek...

Lichen planus a léčba

Dobrý den, před dvěma dny mi byl diagnostikován Lichen planus. Jsem teď ve fázi,...

Kompletní sanace zubů

Dobrý den, chtěla bych si nechat odstranit /zbytky/ zubů a pořídit si snímatelnou...

Reklama
Zavřít