Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reflux, nevolnost, motání hlavy

Šárka 10.7.2018

Dobrý den,

prosila bych o názor na mou situaci, protože si už s tím nevím rady.
V květnu jsem byla týden v nemocnici, protože jsem měla pocity na zvracení a cítila jsem se překyselená, nemohla jsem vůbec jíst a k tomu jsem měla i občas motání hlavy.
Tam mě poslali na různá vyšetření včetně gastroskopie a vyhodnotili, že to bude zánět jícnu, tak jsem dostala Mykomax (tři tablety) a Omeprazol 100 tablet. Pak jsem se dala celkem dohromady a bylo to OK. Ale po dobrání Omeprazolu mi začlo být opět nevolno od žalůdku a cítíla to překyselení a pálení, tak jsem dostala další Omeprazol s tím, že se ten zánět pravděpodobně vrací.
Minulý týden jsem začla mít opět motání hlavy a nevolnost, že mi bylo na omdlení (to motání mám poslední dobou častěji, většinou to přejde, ale někdy to trvá celý den), tak jsem šla za obvodní. Ta mě poslala na rentgen krční páteře + zkoumala všechna vyšetření z nemocnice co jsem měla a prý je vše v pořádku včetně krve a všeho. Navíc jí přišla zpráva z gastroskopie a dle toho, mám na jícnu normální nález ale nic zánětlivého.
Nakonec mi řekla, ať vysadím ten Omeprazol, protože to motání hlavy může být vedlejší účinek toho.
Tak jsem ho vysadila, jenže se mi teď zase vrací to překyselení a pocity zvedání žalůdku, nemůžu kvůli tomu ani moc jíst.
Tak už nevím, co s tím. Myslíte, že to může být ještě něčím jiným, nebo je možné, že to mám už jen v hlavě vsugerované ?

V příloze posílám fotky propouštěcí zprávy z nemocnice, kdybyste potřebovali nějaké údaje ohledně mého zdraví.
Předem moc děkuji! Doplnění informací: moc děkuji za názor.
Ohledně té mé váhy - celý život mám podváhu, ale nikdy jsem to nedělala schválně. Mám to pravděpodobně po mamce, která vážila stejně v mém věku, či mám rychlý metabolismus. Jinak pokud mi je dobře, jím každé 2-3 hodiny, pravidělně a zdravě. Občas jsem zoufalá, že mi nejde přibrat, ale prostě to tak mám. Cvičím, jím a piju ale přibírám velmi pomalu. Samozřejmě ale každý lékař si myslí, že to dělám schválně, protože to není moc normální no.
Omeprazol tedy budu užívat nadále a zajdu za obvodní, že jste mi toto doporučila, děkuji.
Jen moc nechápu, když se tam píše, že mám záněty, proč z celkového vyšetření gastroskopie přišla obvodní zpráva, že tam nic zánětlivého nemám. Občas už nevím, co si myslet...
S pozdravem

Odpovídá lékař:

kpt. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

nemyslím si, že by Vám Omeprazol dělal motání hlavy, takovéto vedleší účinky nemá. Na gastroskopii, kterou Vám v nemocnici prováděli byl přítomný zánět jícnu i žaludku, včetně průkazu refluxu i drobné kýly v oblasti přechodu jícnu a žaludku.
Omeprazol je u Vás tedy nyní vhodné užívat dlouhodobě, trvale. Minimálně do kontrolní gastroskopie, která je doporučena s odstupem půl roku, ale vzhledem k vracejícím se obtížím jej budete zřejmě užívat déle.
Motání hlavy a nevolnost je nejčastěji způsobeno potížemi v oblasti krční páteře (stres, práce v sedě, s počítačem, mobilem apod.).
Krom ostaního jste v pásmu závažné podvýživy! 41kg při výšce 161cm je opravdu velmi málo. Nemáte potíže se stravou charakteru anorexie či bulimie? Nezvracíte, abyste zhubla? Mykotická infekce jícnu a úst (dle zprávy z nemocnice) by tomu mohla odpovídat.
Zkuste se tedy zaměřit na pravidelné a zdravé stravování, ideálně abyste přibrala min. na 50kg či lépe 55kg. Omeprazol užívejte nadále pravidelně, na kontrolní gastroskopii jděte dle plánu. Cvičte pravidelně cvičení pro zdravá záda, protahujte si krční páteř, event. si dopřejte infrasaunu, masáž.
Při přetrvávajících obtížích se dostavte na kontrolu k Vašemu praktickému lékaři.

Přeji brzký ústup obtíží a pěkné léto.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, myslím si, že jak ze zprávy tak z Vašich příznaků je zřejmé, že trpíte zánětem jícnu, žaludku a refluxní nemocí, kdy se obsah žaludku vrací do jícnu. Také máte malou kýlu, kdy se kousek žaludku vsouvá do otvoru v bránici a i to může dělat potíže.
Kvasinková infekce byla přítomna jak v jícnu, tak v dutině ústní. Přeléčení proti kvasinkám bylo zcela na místě. Omeprazol berte v dávce 20 mg 1-0-0 na lačno 30 minut před jídle, kdybyste se necítila úplně dobře, dávku lze navýšit na 1-0-1. Vaše praktická lékařka by již měla mít výsledek histologie - tedy vyšetření odebrané tkáně při gastroskopii, zeptejte se. Pokud by se potvrdil Helicobacter pylori, měla byste užívat dvoje antibiotika (obvykle Kalcid, Augmentin). Léčbu obtíží s trávením doporučuji svěřit do rukou Vašeho gastgroenterologa, který Vás vyšetřoval, objednejte se na kontrolu do poradny. Na kontrolní gastroskopii Vás zvou za půl roku, kdyby se obtíže nelepšily, bude třeba dříve.
Až se vylepší akutní zánět a přeléčí se případné infekce, měla by se provést kontrolní laboratorní vyšetření na hodnoty krevního obrazu, cukru atd.. Máte vyšší hladinu glukózy, mělo by se to zkontrolovat kvůli vyloučení cukrovky, u které se také často vyskytují infekce, například kvasinkové. V krevním obraze byla zvýšené ukazatele svědčící pro infekci a možná alergie. Kdyby i po zaléčení přetrvávaly změny v krevním obraze, bude třeba dovyšetřit na alergologii a imunologii.
Motání hlavy může souviset s malým příjmeme kalorií, tekutin, může být od krční páteře, středního ucha atd.. Při vyšetřování se doporučuje ORL vyšetření rovnovážného ústrojí a neurologické vyšetření. Na ty Vám Vaše paktická lékařka může vystavit žádanku.
Měla jste vyšší ukazatel Ca 19-9, doporučuji zopakovat a dovyšetřit u Vašeho gastroenterologa. Vzhledem k tomu, že ultrazvuk byl normální, neměla bych obavu ze závažnějších nálezů, nicméně se jedná o ukazatel, který se používá k diagnóze nádorových onemocnění. Zvýšení neznamená, že máte nádor, ale že se něco děje v oblasti tvácicího traktu, zánět, nějaký problém apod.. Může to samozřejmě být důsledek probíhajících změn v žaludku a jícnu. Proto je dovyšetření a opakování potřebné.
Vzhledem k menšímu nálezu na ECHO (ultrazvuku) srdce a na EKG doporučuji, abyste podstoupila kardiologické vyšetření, zda motání nemůže souviset se srdcem, například zda nemíváte bušení srdce či pocit srdeční nepravidelnosti.
Co se týče kvasinek - užíváte Seretide, který obsahuje kortikoid. Musíte skutečně velmi důsledně dbát na vypláchnutí úst po každém použití, jinak se Vám kvasinky mohou objevit znovu.
Zatím užívejte doporučené léky, držete dietu při refluxní nemoci (ne tučné, smažené, dráždivé, ne čokoládu a pochutinky, bez kávy, alkoholu, nekuřte...), spěte ve zvýšené poloze a nelehejte si dvě hodiny po jídle. Vhodná jsou probiotika. Hodně pijte. Až se vyléčí zánět v trávicí trubici, měla byste při doržováno správné diety začít zas trochu nabírat váhu. Kdyby se nedařilo, gastroeterolog Vám může poradit nějaké doplńky, dále se můžete obrátit na výživového poradce.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Motání a bolest hlavy, nevolnost, únava
Dobrý den, mam již delší dobu tyto.potíže: motani hlavy,...
Časté motání hlavy
Dobry den, pred casem jsem trpel motanim hlavy, kde...
Motání hlavy
Dobry den. Uz vice jak 2 mesice se mi mota hlava prakticky...
Motání hlavy
DOBRÝ DEN, UŽ DELŠÍ DOBU MĚ OBTĚŽUJE MOTÁNÍ HLAVY....
Motání hlavy
Dobrý den, asi přes rok trpím motání hlavy, hučení...
Nesoustředěnost, stres, motání hlavy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co můžu udělat abych...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Reflux u dietata

Dobry den. Potrebovala by som u mojho dietata 5 rocneho vylucit reflux. Je pravda...

Reflux u dítěte

Dobrý den paní doktorko. Chtěla bych se poinformovat na možnosti léčby refluxu...

Reflux žaludku

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda-li patří mezi příznaky GERD pocit zduření...

Reflux žaludku

Dobrý den, paní doktorko, již asi 3 měsíce při náhlém pšíknutí, zakašlání...

Reflux žaludku

Dobrý den,dle PH metrie s impedancí mi byl zjištěn patologický reflux a dle...

Reflux žaludku

Dobry den,našeho syna 2.mesice trápí pravděpodobně reflux. Jiz v 32.tydnu těhotenství...

Reflux žaludku, urgentní

Dobrý den pane doktore, moje máma 54 let, prodělala před rokem operaci, reflux...

Reflux žluče

Dobrý deň, chcela by som sa s Vami poradiť, zda existujú nejaké tipy na jedálniček...

Reflux žluče a bolesti páteře

3 měsíce pálení v oblasti žaludku, jícnu, přítomnost žluče v žaludku, vše postupně...

Reflux, extraesofageální reflux

Dobrý den, již delší dobu mám potíže s podivným tlakem v krku, který mě nutí...

Reflux, zánět jícnu

Dobrý den,prosim o radu nejakeho gastroeneorolga..mam zjisten reflux,nedovirani...

Reflux?

Dobrý den, mám 5měsíčního syna. Od doby co se narodil, strašně zvrací a má zadní...

Reflux?, kýla?

Můj problém začal v červnu 2014, kdy jsem byla léčena se zánětem průdušek (bez...

Refluxní esofagitida

Dobrý den pane doktore.Můj dotaz se týká dlouhodobého užívání léku Controloc...

Refluxní esofagitis

Syn (26 let) má přes rok potíže se žaludkem. V listopadu byl na endoskopii a...

Refluxní esophagitis I-II st.

Dobrý den, na esofagogastroduodenoskopii mi našli Esophagitis term.jícnu I.st....

Refluxní ezofagitida

Dobrý deň V roku 2012 som bol na gastroenterologii kde mi zistili gastroskopom...

Refluxní ezofagitida

Dobrý den, Měl jsem 3 týdny problémy s trávením neustále bolení břicha a tlak...

Refluxní ezofagitida

Dobrý den, před pár měsíci mi zjistili refluxní ezofagitidu 2. stupně. Brala...

Refluxní ezofagitis

Dobrý den, již přes rok se léčím s refluxem jícnu, přesně mám ve zprávě z...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Skřípnutý mezižeberní nerv


Biseptol a kyselé


Černání nehtů

Dobrý den,na nehtech rukou se mi už delší dobu dělají svislé tmavé-šedé čáry.Na...

Urologické vyšetření

Dobrý den, moje interní doktorka mě poslala na urologické vyšetření. Mám prý...

Roční bolesti pod kolenem. Boule pod kolenem.

Dobrý den Je tomu už rok co střídavě cítím bolesti pod kolenem, je lehce nateklé....

Orchitida, epididymitida

Dobrý den, prodělávám orchitidu, epididymorchitidu a epididymoorchitidu bez...

Svědění prstů nohou

Dobry den, predevcirem jak jsem se vzbudil me strasne zacali svedit dva prsty...

Bolesti bederní páteře

Bolest bederní páteře, vystřelující bolest do levého boku i třísla a celé levé...

Grawitzův tumor

Dobrý den, mému tatínkovi před 2 lety zjistili Grawitzův tumor v ledvině,kterou...

Bolest lýtka v sedě

Dobrý den, Je mi 23 let auž nějakou dobu mě bolí pravé lýtko. Mám sedavou...

Změny na děložním čípku


Ustupující dáně

Dobry den, po nejake dobe se mi zase objevily ustupujici dasne. Nejakou dobu...

Posudek o zdravotní způsobilosti k výkonu práce

Dobrý den, letos končím studium všeobecné sestry a již mám domluveno zaměstnání...

Tablety Macmiror

Dobrý den, od svého gynekologa jsem dostala vaginální tablety a tablety Macmiror....

Psychické problémy

Dobrý den, již několik let navštěvuji psychiatry a psychology, avšak bez valného...

Hodnoty PSA a fPSA - kolísání

Dobrý den, potřeboval bych konzultaci k interpretaci hodnot PSA při vyšetření...

Bolest plosky nohou

Jak jsem psala onemocnela jsem kl.enc. po očkovaci látce potvrdili mě to i na...

Hodnoty hormonů štítnice v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko, dříve jsme se léčila se sníženou fcí štítné žlázy,...

Porucha relaxace LK levé komory srdce

Dobrý den, prosím Vás o radu,je mi 38 let,od svých 22 let mám implantovaný...

Bolest v noze - spadlá klenba při nadváze až obezitě

Dobrý den, chtěla bych se zeptat bolí mě nárty. Při došlapu mě bolí Už cca rok...

Zavřít reklamu