Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Revmatické potíže

Vnitřní lékařství Lukáš 5.3.2019

Dobrý den.

25.2. jsem na zánět v semenných cestách začal užívat antibiotika Ciprinol 500mg, 2 tablety denně. Po třetí tabletě jsem léčbu musel ukončit kvůli mravenčení a návalech horka v chodidlech a dlaních. Během dalších dnů se objevily následující příznaky: otok levého chodidla, bolest levého chodidla při došlápnutí (oblast kolem kotníku a pod lýtkem v oblasti Achillovy šlachy), bolest pravého ramene (např. při otevírání a zavírání těžkých dvěří), občasná bolest v obou kolenou (při chůzi i v klidu). Dále se včera objevila bolest kolem zápěstí - levá ruka je téměř nepoužitelná (uchopení nebo zvedání čehokoliv je bolestívé), pravá ruka je naštěstí ješte použítelná, ale občasná bolest se také objevuje. Mravenčení a pocity horka v chodidlech a dlaních se také nepravidelně objevují.

Pravděpodovně se jedná o vedlejší efekt užívání fluorochinolových antibiotik (v mém případě ciprofloxacin). Viz také

http://wp.interna-cz.eu/poskozeni-slach-vyvolane-leky/
sukl.cz/file/2989_1_1/download
http://www.sukl.cz/fluorochinolonova-antibiotika-omezeni-pouzivani-potvrzeno

U obvodního lékaře jsem byl. Ten mi tvrdil, že se o reakci na antibiotika určitě nejedná a napsal mi žádanku na ortopedii (neakutní). Nicméně problémy se stále zhoršují a objednací doby na ortopedii jsou dlouhé. Proto bych rád věděl následující:
1) Může se jednat o vedleší efekty Ciprinolu? Jelikož jsem nikdy podobné problémy neměl a vše se objevilo až po užívání tohoto léku, tak to považuji za vysoce pravděpodobné.
2) Co můžu udělat pro to, aby se problémy nezhoršovaly? Návštěvu ortopedie plánuji, ale objednací doby jsou opravdu dlouhé. Asi bych daná místa neměl vůbec zatěžovat, což jse ovšem v mém případě téměř nemožné (jelikož problémy jsou ve více částěch těla - o berlích bych např. nemohl chodit kvúli levému zápěstí).

Děkuji za jakoukoliv radu.

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, stav bohužel je možnou reakcí na podaný lék, ale také zároveň se může jednat a nejspíše jedná o nedoléčený zánět a "stěhování" infekce po těle, což vám způsobuje ty kloubní potíže, protože užité 3 tablety tedy nejspíše nemohly zánět vyléčit atd., váš praktický lékař by se měl samozřejmě pokusit stav řešit alespoň provedením základního vyšetření krve i moče, hlavně ukazatele zánětu ( CRP, krevní obraz, sedimentace, cukr, jaterní testy, kyselina močová, ASLO, latex atd. ), což by mělo ukázat nutnost nasazení jiného antibiotika okamžitě nebo jiné léčby atd., ortoped vás bez těchto vyšetření stejně "vyhodí", takže dost dobře nechápu, proč tyhle základní věci nebyly provedeny či na nich nejste se svým lékařem během pár dní domluven a pak teprve se odesílá k odborným lékařům, pokud se se svým lékařem "nedomluvíte", pak asi nejrychlejší je zajít na interní ambulanci, kde takové vyšetření provedou prakticky hned a pak se rozhodne o dalším postupu, "revmatické" potíže jsou spíše pro internistu než pro ortopeda, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Lukáši, souhlasím s panem doktorem. Je nutné doléčit zánět, nejlépe podle původce, a to jinými antibiotiky. Měl byste mit vyšetřenou moč, krevní testy a urologické vyšetření, pokud se jedná o zánět chámovodů. Problémy, které máte nyní, mohou být dané nežádoucím účinkem léku, celkovou infekcí, ale také autoimunitni reakcí, jakou vidíme třeba u streptokokových infekcí. Doporučuji tato vyšetření neodkládat, jděte tedy co nejdříve na vyšetření k internistovi, nebo požadujte vyšetření a léčbu u Vašeho lékaře, který původní léčbu předepsal. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Potíže s dýcháním
Dobry drn mam potiže s dychanim občas a už mě třidni...
Potíže s dýcháním
Dobry den uz pres rok mam potize s hrudnikem a dychanim...
Potíže s chůzí
Dobrý den, můj problém trvá už od puberty. Je mi 35...
Potíže s močením
Dobrý den, Chtela bych se zeptat ohledně svého...
Dysurické potíže
Dobrý den, před 7-tydny jsem měla po nastydnutí a...
Potíže po přeléčení uroinfektu
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Během tří...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Revmatická artritida

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zjistili mi revmatickou antritidu bolesti byly...

Revmatická horečka

Na revmatickou horečku poukazují i laboratorní výsledky, jako je zvýšená sedimentace...

Revmatická horečka

Dobrý den, za jak dlouho se obvykle po atb neléčené spálové angíně může rozvinou...

Revmatická horečka

Dobrý den, za jak dlouho se obvykle po atb neléčené spálové angíně může rozvinou...

Revmatická horečka

Odpovídám MUDr .Krystine Jirickove ohledně revmaticke horečky ,na revmatologii...

Revmatická polymialgie

Dobrý den. V měsíci únoru jsem byla hospitaliz.v nemocnici.pí doktorka diagnostikovala...

Revmatická polymyalgie

Dobrý den, chtěla bych se na něco zeptat: na revmatoidní polymyalgii užívám...

Revmatická polymyalgie

Dobrý den, léčím se na revmatickou polymyalgii, beru 10 mg prednisonu denně....

Revmatická polymyalgie

Dobrý den, píši Vám, protože bych moc potřebovala Vaši radu. Počátkem září...

Revmatické onemocnění či jiné

Dobrý den, je mi 33let, prosím o radu, jaká jsou ještě možná vyšetření a vysvětlení...

Revmatismus

Dobry den, roky beham po doktorech bez vysledku. Zacalo to castymi nemoci (streptokok...

Revmatismus ?

Dobry vecer, chtela bych se zeptat co to znamena: ANA typ IF jemne zrnity s...

Revmatismus ??

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně dlouhodobých zdr. problémů....

Revmatismus nespecifikované oblasti

Dobrý den , praktická lékařka mne poslala na revmatologické vyšetření, tam mi...

Revmatismus po infekci

Dobrý den, přítel prodělal streptokokovou pharyngitidu, je mu 29 let. Dostal...

Revmatismus v mládí ??

Dobry den, je mi 19, pred 3 mesici sem si poranil loket pri boxovani, lekar...

Revmatismus zřejmě po infekci

Dobrý den, rada bych se poradila. Pred 2 lety jseneuzivam, udila v noci v urputnuch...

Revmatoidi artritida

Dobry den.Pred rokom my otekle zapesti doktorka rekla RA.Nasadeny Sulfasalazin+Medrol...

Revmatoidna artrida


Revmatoidní artrida

Můžete mi sdělit váš názor na používání Biolampy Biostimul při revmatoidní artritidě....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výtok z pochvy a další obtíže

Dobrý den,mám takový problém,mám už přes půl roku přítele a sex míváme docela...

Očkování

Dobrý den, 6.4 jsem byla na přeočkování tetanovký. Očkováni jsem snášela...

Krvácení při prstění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je mi 15 a přítel mě asi tak před dvěma měsíci...

Crohn a divertikly a nodi hemorodiales

Zdravím už rok se mě objevuje krev ve stolici-po půl roce jsem byla léčena a...

Zalehlé ucho


Bodavá bolest kotníku


Malá varlata

Dobrý den chtel by jsem se zeptat jestli mám správnou velikost varlat protoze...

Ovlivňuje Lexaurin hladinu cukru?

Dobrý den, mám již tři roky diabetes, nepíchám si, jen tableta jedna ráno a...

Nic mě nebaví


Ozařování mozku

Dobrý den, četl jsem, že po ozařování mozku u dětských pacientů dochází často...

Dopamin a strava

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné složením stravy nějak ovlivnit...

Bolest zad


Předávkování léky Lyrica nebo Rivotril


Pri sexu nic necitim

Dobry den. Mam takovy intimni dotaz. Je mi 20 let, muj prvni pohlavni styk byl...

Pnutí v podbřišku, 10tt

Dobrý den, jsem v 10tt a posledních pár dní mě trápí pnutí v podbřišku. Je to...

Bolest a krvácení při pohlavním styku

Proč mě to při styku bolí a po styku teče krev nedávno se mi protrhla panenská...

Nateklé dásně

Dobrý den, už několik měsíců mám nateklé dásně... Zuby mě nebolí, vypadá to...

Pálení, štípání lýtek a stehen

dobrý den, p.doktore, je mi 24let, 165 cm/55kg. Před rokem mi začala silná bolest...

Výrustek horního patra

Dobrý den je mi 36 mám výrůstek na horním patře , vůbec to nebolí měl jsem to...

Insuficience kardie

Dobrý den,prosím o názor ohledně výsledku gastroskopie-bylo provedeno nosem.Byla...

Reklama
Zavřít