Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Riziko infekce

Gynekologie Alena 22.7.2015

dobry den, potrebovala bych vysvetlit par veci,ktere nechapu.1) Hiv... Pry neni odolny vnejsim podminkam a umira nekolik minut co je na vzduchu.tzn. Ze kdyby nekdo pouzil kartacek na zuby za 12 hod po nekom, tak nakaza nehrozi?a v zaschle krvi je take mrtvy?
2) hepatitida c - jak je to se zaschlou krvi, treba nejaka skvrnka, kdyz na ni clovek chytne,ale vubec se neobtiskne na kuzi? A vsude ctu,ze se muzem nakazit z nevyditelne kapky krve( coz uz vubec nechapu- prece kdyz krev nevidim,tak tam nemuze byt! To bych mimo domov nesmela chytat na nic!!) a dalsi: zivotnost viru hep c? Co kdyby nekdo pouzil muj kartacek a ja to netusila a za 12 hod bych si nim vycistila zuby, ale krev bych na nem nevydela? Jsem z toho uplne vystrasena!! Prosim o vysvetleni mych otazek? Ceho se bat a ceho ne? Videla uz jste nekoho kdo by se nakazil hep c ze zubniho kartacku( drogy by nebral a mel stalou znamost)? Prosim o uklidneni!!!

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví

Krev je z hlediska přenosu nejnebezpečnější tekutinou. Rizikové jsou zejména použité injekční jehly, ať už sdílené mezi narkomany nebo opakovaně používané v zemích se zaostalým zdravotnictvím. Důsledné používání jednorázových jehel je z hlediska prevence nutností. Přenos krevní transfúzí je dnes díky testování krve vzácný, stále k němu však občas dochází. Riziko představují i orgánové transplantace. Velkému riziku je vystaven zdravotnický personál manipulující s krví.
Hmyzí kousnutí riziko přenosu nepředstavuje
Sexuální přenos byl zaznamenán z ženy na muže, muže na ženu, muže na muže i ženy na ženu. K přenosu může docházet při análním, vaginálním i orálním styku, případně jakékoliv jiné praktice, během které dochází ke styku sliznic se sexuálními sekrety či krví. Anální styk je významně nebezpečnější než vaginální, orální styk je nebezpečný nejméně. Vaginální styk představuje vyšší riziko přenosu z muže na ženu než naopak (žena je vystavena většímu množství tekutin partnera než muž, sperma obsahuje vyšší koncentrace viru než vaginální sekret, žena je tekutinám vystavena déle a větší plochou sliznice).[zdroj?] I v případě análního styku je většímu riziku vystaven příjemce.
Pravděpodobnost přenosu HIV infekce při jednotlivém nechráněném sexuálním styku záleží na řadě faktorů, jako je druh styku, aktuální množství viru v nakaženém partnerovi, současná nákaza další pohlavní chorobou (zvyšuje riziko přenosu) atd. Pohlavní styk během menstruace je vzhledem k přítomnosti krve rizikovější. Zatímco při vaginálním styku je pravděpodobnost přenosu z muže na ženu jedna ku několika stům až tisícům[zdroj?], v případě análního styku může být až jedna ku několika málo desítkám.[zdroj?]
Líbání rizikové není za předpokladu, že ústa nejsou poraněná.
Neviditelná kapka prve je nesmysl,může existovat jen drobné poranění,ale rozhodně zubní kartáček za 12 hodin nepředstavuje žádné riziko.
Příjemný den

Související dotazy

Riziko infekce ?
Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem Vás poprosit...
Riziko infekce skrz ranku?
Dobrý den, paní doktorko, předem se omlouvám za svůj...
CMV infekce
Dobrý den, potkala mě nepříjemná infekce CMV virem....
Riziko infekce od uhynulých myší
Dobrý den, včera jsme byli se 4 letým synem u prarodičů...
Infekce
Ziji v USA a s doktory nemam moc dobre zkusenosti....
Riziko infekce
Dobrý den Chtěl bych se zeptat, když šlápnu do zvratků,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Riziko hiv

Dobry den, pred 2 dny jsem mela pohlavni styk s cizincem. Meli jsme kondom,...

Riziko hiv

Dobry den, pred 2 dny jsem mela pohlavni styk s cizincem. Meli jsme kondom,...

Riziko hiv

Dobry den, takze ted za lekarem nema cenu chodit po 3 dnech, kvuli tomu, ze...

Riziko HIV

Dobry denden, potrebuji uklidnit. Do nasi popelnice, ktera byla zrovna prazdna,...

Riziko HIV infekce

Dobrý den, prosím Vás, měl jsem pohlavní styk s prostitutkou. Měli jsme sex...

Riziko chorob srdce

Dobrý den. Jsem muž, v květnu mi bude 55 let, už 5 let trpím cukrovkou a léčím...

Riziko infekce

Dobry den, rad bych Vas poprosil o zodpovezeni nekolika otazek. Bohuzel jsem...

Riziko infekce

Dobrý den Chtěl bych se zeptat, když šlápnu do zvratků, a pak se mi po ňake...

Riziko infekce

Dobrý den, nevím co mě to napadlo v práci leželo holítko, bohužel jsem se s...

Riziko infekce

Dobrý den před nedávnem jsem použil holící strojek (normální žiletku ne elektrický)...

Riziko infekce ?

Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem Vás poprosit možná o trochu zvláštní radu....

Riziko infekce od uhynulých myší

Dobrý den, včera jsme byli se 4 letým synem u prarodičů na chatě. Syn si tam...

Riziko infekce po lumbální punkci

Dobrý den. Dnes dopoledne jsem byl na ambulantní lumbální punkci. Teď už je...

Riziko infekce po odběru krve

Dobrý den, dnes jsem podstoupila odběr krve. Sestřičce nešla napíchnout žíla....

Riziko infekce po polibku

Můžu něco chytit? Nevím, s čím se ještě na recepci setkám. Mužští návštěvníci...

Riziko infekce příušnic

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že jsem se nakazila...

Riziko infekce skrz ranku?

Dobrý den, paní doktorko, předem se omlouvám za svůj asi hloupý dotaz. Jsem...

Riziko infekce ze stolice

dobrý den švagorvá se mi svěřila že si jednou utřela svůj holý zadek do peřin,že...

Riziko infekčního onemocnění na počátku těhotenství

Dobrý den, mám dotaz ohledně rizika spály v těhotenství. Syn má začít chodit...

Riziko létání letadlem v 6. týdnu těhotenství po IVF

Dobrý den , chci se zeptat, zda mohu letět letadlem, když jsem v 6. týdnu těhotenství...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opakovane vyskakuje koleno


Bolesti levého boku

Dobrý den, již 3 týdny se potýkám s bolesti břicha, resp. spíše s levým bokem,...

Škroukání v břiše

Dobrý den, můj dotaz se týká poměrně častého kručeni (nebo tak něco ) v břiše!!!...

Zaschlé sperma a hepatitida B

Dobrý den, mám ještě takový dotaz. Bratr měl na návštěvě v domě našich rodičů,...

Kdy budu chodit po vyjmutí kovů z kotníku

Hezký den, v polovině září 2016 jsem si na přivodil zlomeninu vnitřního a vnějšího...

Bolest kyčle

Dobrý den, Už téměř dva měsíce mě nepříjemně bolí v oblasti levé kyčle....

Streptokok v krku


Bolest v oblasti stydké kosti

Dobrý den, trápí mě bolest v oblasti stydké kosti na pravé straně, řekla bych,...

Odložená ortopedická operace

Dobrý den,byla mi zrušena naplánovaná operace kolene(TEP) z důvodu špatného...

Borelioza

Pro 7 týdnů trvající pupenec na rameni od kousnutí nějakým hmyzem,mi byly pro...

Léčba po zlomenině kotníku, otékání a silné bolesti nártu

Dobrý den, po odstranění sádry a několika rehabilitacích se zdá být kotník v...

Hluboká žilní trombóza

Začátkem dubna mi byla zjištěna trombóza PDK, zpočátku Xarelto 15 mg 2x denně,...

Únik stolice při sexu

Dobrý večer, je mi 47 roků a už delší dobu cca 2 roky mám problém s únikem...

Herpes genitalis

Dobry den, jak jsem herpes genitalni mohla dostat? Mam staleho partnera 8...

Testování pohlavně přenosných chorob

Dobrý den, včera sem měl sek s kondomem, a při souloži jsem zjistil že je celý...

Zoloft vedlejší účinky


Cysta u nadvarlete - odstranění

Dobrý den, zhruba již rok mám urologem zjištěnou cystu u pravého nadvarlete,...

Bulka a vřed v třísle

Dobrý den, již je to déle co se mi mezi genitáliemi a tříslem udělal malá bulka...

Dávkování Ospen 500

Dobrý den. Je pro dítě 7 let 26 kg dostatečné dávkování Ospen 500 1 tableta...

Zvýšený bilirubin

Dobrý den mám dotaz, 31.5 jsem byl na pohotovosti kdy mě bolelo v krku a měl...

Reklama
Zavřít