Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Roztroušená skleroza

Mozek a nervy Peggy 19.9.2014

Dobrý den,
při náhodné MR mozku mi byli zjištěné drobné bílé tečky. (MR se dělala kvůli biologické léčbě ulcerosní kolitidy) Na neurologii mi paní doktorka v Motole řekla, že to nevypadá na Roztroušenou sklerózu, ale kvůli biologické léčbě musí mít jistotu a objednala mě na lumbální punkci. Pokládala mi různé dotazy, klepala na mě, pochodovala jsem na místě, dávala hlavu na prsa a podobně nic zvláštního nenašla. Až po odchodu z ordinace sem si vzpomněla na brnění prstu levé ruky na to se paní doktorka ptala, ale je to už 10 let zpátky samo to ustalo a na to že asi před 4 lety jsem cítila jako by na vnitřní straně ruky pocit necitlivosti. Jako když se tam nemůžu poškrábat. Jinak mám ještě diabetes a Ulcerosní kolitidu. Na podiatrii mi pravidelně kontrolují citlivost nohou, rukou, rozeznání teplé a studené, tlak v nohách a rukách a vibrace. Tam je vše v pořádku. Chodím jednou za dva roky. Také na průtoky v tříslech, na krku a na břiše. Tam také vše v pořádku. Poslední dobou se mi ale často motá hlava. Většinou při aktivní UC. v klidové fázy je vše ok. Můj dotaz je možné, že mám RS a jak pravděpodobné to je? Mám hrozný strach a tak dlouho nevydržím čekat. Vím, že takhle na dálku je to pro Vás těžké, ale alespoň nějaký předpklad, abych se mohla připravit. Jiné obžíže nepozoruji. Ale co jsem vyčetla příznaky RS tak by to asi klidně být mohla. Beru Imuran UC není možné, že mám RS a imuran potlačuje příznaky? Můžu mít RS i 10 let bez diagnozy a bez vážnějších obtíží?
Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Rehabilitační lékařství‎, Neurologie Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

Dobrý večer, nemusíte mít obavy, nemáte žádný z příznaků roztroušené sklerosy. Brnění a poruchy citlivosti jsou na velmi malé ploše, pravděpodobně byly způsobeny podrážděním lokálního nervu. Také diabetes může způsobovat tyto drobné přechodné problémy. RS nikdy neudělá tak malou poruchu citlivosti, která by přešla sama od sebe. Motání hlavy má velmi mnoho příčin a mezi ně patří ulcerosní kolitida i diabetes, dále to může být stres, nedostatek tekutin, únava, problémy s krční páteří atd. Samotný Imuran nedokáže potlačit příznaky RS. Člověk, který by užíval pouze Imuran by se ve skocích zhoršoval. Není možné mít neléčenou RS 10let bez vážných potížích. Bez léčby se jedná o velmi agresivní onemocnění zhoršující se náhle a ve skocích, ne postupně. Internet je špatným zdrojem informací pro laika, zvláště pokud je ve stresu a bojí se. Bílé tečky na MRI občas nacházíme a většinou je jejich příčina nejasná, nezjistitelná. Důležité je, že tyto drobné tečky nedělají žádné potíže, jelikož jsou velmi malé a nacházejí se v nedůležitých zónách.
Opravdu nemějte obavy, podle Vámi uváděného popisu potíží RS rozhodně nemáte.
Přeji pěkný večer.

Související dotazy

Roztroušená skleroza a magnetická rezonance
Dobrý den, dá se poznat roztroušená skleróza z magnetické...
Roztroušená skleroza
dobry den, chci se zeptat na priznaky roztrousene sklerozy....
Roztroušená skleroza
dobry den, chci se zeptat na priznaky roztrousene sklerozy....
Roztroušená skleróza
Dobrý den, dá se pomocí magnetické rezonance diagnostikovat...
Roztroušená skleroza
dobré odpoledne, prosím stěhuji se a mám v místě současného...
Roztroušená skleroza
dobry den pokud mam magnetickou rezonanci negativne...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Roztroušená skleroza

Dobrý den ,mám prokázanou RS už 8let bolesti nohou a ruce vše v levé straně...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, RS mám diagnostikovanou od roku2004 bylo mě 48 roků, začalo to brněním...

Roztroušená skleroza

Dobrý den, je pravda že progredování této choroby záleží na tom kolik atak je...

Roztroušena skleroza

Dobry den!Pri roztrousenej skleroze je napadana jen bila hmota mozku a michy?Dik!

Roztroušená skleroza

Dobrý den , chtěla bych se zeptat jestli příznaky jsou na roztroušenou sklerozou.Mám...

Roztroušená skleroza

Dobrý den, moje mamka má primárně progresivní formu RS, nejvíce postižené je...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, můj tatínek má RS v pokročilém stádiu. Skoro nechodí, má takovou...

Roztroušená skleroza

Dobrý den, je možné u pacientky s RS podstoupit transpantaci orgánů: jater,...

Roztroušená skleroza

dobré odpoledne, prosím stěhuji se a mám v místě současného bydliště léčení...

Roztroušená skleróza

Je možné onemocnět RS v každém věku nebo je to nemoc mladých jak jsem někde...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radi, moje babička z otcovy strany a můj...

Roztroušená skleróza

Dobrý den , mám na vas dotaz ohledně diagnostikovaný RS. Moje problémy v kostce:...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, prosím pěkně chci se zeptat, před asi měsícem a půl jsem měla astmatický...

Roztroušená skleróza

Dobry den, již asi 2 roky mám podivné příznaky jedná se o ranní mravenčení...

Roztroušená skleróza

Před osmi lety zánět očního nervu, Medrol a částečné zlepšení. Každý rok MR...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, asi před rokem mi byla s určitostí diagnostikována RSM a od října...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, jsem zoufalá, a proto píšu i sem. V říjnu mi našli na MRI roztroušenou...

Roztroušená skleroza

Dobry den, poslední dobou mám v levé končetine v prstech nepatrne záškuby jen...

Roztroušená skleroza

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat asi dva roky zpátky jsem začala mít deprese,...

Roztroušená skleróza

dobrý den může nahradit cbd konopni olej léky na rs. Je vůbec pravda že to pomáhá?

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pipínek na velkém stydkém pysku

Dobrý den , Byla jsem již tak před dvoumi měsícemi na venerologii . Proběhla...

Bolest v oblasti stydké kosti


Výrůstek u řitního otvoru

Dobrý den, Dnes jsem si v oblasti řitního otvoru nahmatala výrůstek. Již...

Dlouhotrvající otok po úraze

Dobrý den, už jsem zde kladl dotaz: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/boule-na-holenni-kosti-111864...

Bolest hlavy vlevo vzadu

Dobrý den, již tak týden a půl mne bolí vlevo vzadu hlava. Bolest je to někdy...

Pocit sucha v ústech doprovázen pocitem hlenu v krku

Dobrý den, před pár dny mě začal trápit pocit sucha v ústech doprovázen pocitem...

Na noze nad kotníkem se mi udělaly dva tmavě červené stroupky

Dobrý den, včera se mi dole na noze nad kotníkem udělaly dva tmavě červené...

Svědění v oblasti genitálií

Dobrý den, již druhý den mám potíže se svěděním v oblasti genitálií, pálení...

Neustálý tlak v hlavě

Zdravím Vás, Trápí mě neustálý tlak v hlavě (pocit těžké hlavy a v ní tlak)a...

Histologie po konizaci


Močová infekce po porodu

DObrý den, jsem 12 týdnu po porodu cs. Bohužel jsem na to dostala zánět močového...

Nadýmáín

Dobrý den, Cca 14 dní mě téměř neustále kručí v břiše, po obouch stranách. Nejhorší...

Bolesti kloubů, zad, boule na lýtku

Dobrý den. Ráda bych se zeptala od čeho jsou mé problémy a jestli spolu souvisí. Přes...

Rýma, očkování proti COVID

Dobrý den, syn (18 let) byl v půlce července očkován druhou dávkou proti covidu...

Kašel po prodělání Covid-19

Dobrý den, již delší dobu (cca 8 měsíců) pokašlávám, někdy více, někdy méně. Vše...

Pokles saturace kyslíkem ve spánku podle chytrých hodinek

Dobrý den, nedávno jsem si všimla, že dle mých hodinek (garmin vivo active...

Operace fimosy

Dobrý den, mám problém s fimózou, byl jsem u svého urologa, který mi řekl,...

Těhotenství, kdy je vidět žloutkový váček

Dobrý den, jsem 4 měsíc po ZT, jsem znovu těhotná a na prohlídce jsem byla...

Stav po popálenině na noze

Dobrý den. Již jsem Vás psala ohledně mé popáleniny. Jsem 3 týdny po popálenine...

Užívání Mucosolvanu při kojení

Dobry den, uz 5 dni uzivam sirup Mucosolvan pro dospele, ktery mi lekarnice...

Reklama