Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Samoléčba páteře, nejhorší možný přístup

Rehabilitace David 11.7.2019

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu co mám dělat. Mám cca 2 roky bolesti v oblasti bederní páteře.
Hned po ránu se objeví bolest, v lepším případě ztuhlost, kterou lze někdy rozcvičit. Platí pravidlo čím více pohybu tím méně bolesti. Nejvíce nepříjemná a ostrá bolest je když se zavěsím za ruce povolím veškeré zádové svalstvo nedá se to vydržet, myslel jsem že trakce má pomáhat a nedokážu si představit co se tam děje, že to naopak škodí. Někdy to dva dny necítím a někdy to bolí 14 dní v kuse. Když delší dobu stojím tak mám pak potřebu se předklonit a v páteři je při předklonu slyšet lupání/praskání. Už jsem zde jednou psal a bylo mi doporučeno cvičit hyperextenze. To jsem zkoušel ale bez nějakého výsledku. Začal jsem tedy posilovat celé tělo, paradoxně bolest byla menší, ale pouze v den cvičení a den po, poté se začala vracet. Važil jsem 69kg, po úpravě jídelníčku a 4 mesíčním cvičení jsem nabral cca 3 kila svalů a do 1kg tuku. Můžu dřepovat s těžkou činkou i mrtvé tahy, zktráka cokoliv a žádná bolest. Jen vyjíměčně mě to bolelo i v den cvičení těžkých mrtvých tahů.
Byl jsem před rokem 2x na rentgenu s tím, že tam údajně nic není, ale nechce se mi veřit tomu, že nic může tolik bolet. Ortoped i neurolog tenkrát navrhl rehabilitaci, které jsem se tenkrát nemohl věnovat.
Vím o tom, že nemám ideální držení těla. Nevím jak odborně, ale laicky se to nazývá kačeří syndrom.
Zlepšilo se to posilováním a protahováním konkretních cviků na tento syndrom. Můj problém to ale nevyřešilo téměř vůbec. Někdy se nedá kvůli té mírné, ale dlouhotrvající bolesti ani přemýšlet a zůstat v dobré náladě. Můžete mi prosím zkusit poradit v čem je můj problém a jak mám postupovat?

Moc Vám děkuji za Odpověď

Odpovídá lékař:

dobrý den, váš problém samozřejmě vyžaduje dovyšetření páteře magnetickou rezonancí, rtg snímky jsou v tomto případě jen velmi orientační, rtg vidí pouze kosti a nikoliv ploténky, a dále samozřejmě odbornou RHB, kde vás naučí se zády zacházet, mnohdy cvičení které děláte přináší zhoršování stavu, i když máte pocit že s pohybem se cítíte lépe, tak v konečném důsledku můžete páteř poškozovat, to co tady uvádíte spíše nahání hrůzu a dávno jste měl na RHB jít a nedělat vůbec nic sám bez odborného RHB vyšetření a konzultace !! děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzikální medicína, Fyzioterapie, Rehabilitační lékařství‎, Sportovní medicína‎ Pracoviště: Naprapathy Klinika

Držení těla je základ správné léčby. Lze je ale obnovit, jste li svalově- funkčně ve správné " balanci".Ve vyváženém postavemní. Zřejmě máte " šikmé postavení pánve", což má většina lidí a ani o tom neví. Bohužel po čase, což je u někoho po době trvání pár měsíců, u někoho desítky let, se ona nesouměrnost- " šikmé postavení pánve" projeví bolestí. A to hlavně u lidí sportovně či cvičebně aktivních. U tzv. " peciválů" to pokračuje déle skoro bezbolestně, až se propracují k operaci páteře....naše tělůo je na mechanickém základě, musí fungovat v souladu svalů, kostí a kloubů...a navíc ještě reflexně, nejsme pouze mechanika. naštěstí, to by tělo nevydrželo. Tělo se stále musí přizpůsobovat měníćím se pdomínkám zátěže, jak fyzické, tak statické( sezení, postoj, provední cviku)Protože, ale naše svaly a kouby vydrží hodně( tělos e stále přizpůsobuje a adekvátně měmní)tak to nerzopoznáme sami( až na výjimky). Ale při zátěži. Vaše situace je typická pero " aktivně fyzioterapeutckou léčbu". Tzn. fyzioteraoeut( ideálně lékař, který takto pracuje) obnoví postavení pánve, zlepší funkční stav páteře( celé!!!) a doporučí cílené cviky, jak obnovit svalové vztahy. U vás by vše mělo jít lée, primárně cvičíte, cílených cviků není tedy potřeba mnoho, ale napřed je třeba obnovit nortmální mechnické svalově-kloubmní vztahy. Pak vaš etělo bude na cvičení eragovat pozitivně. hyperextenze má význam až u dlouhodobějšího zlepšení( minimálně v měsících)Budete li fiunkčně v pořádku, tak abvám ale ani toto cvičení neublíží,. větší zlepšení bude ale až později. Po aktivně fyzioterapeutickém zásahu bude první krok cvičení k obnově drobných meziobratlových svalů( tzv. COR), postupně je možno přidávat více cviků na velké zádové svaly a břicho, pánevmní svaly. vše má svůj vyývoj.V US na to mají súpeciální zdravotní posilovnu GYM80, v Německu Dr.Wolf system. Princip je stejný, fyzioterapeutická práce na obnovení funkčních vztahů, současně cílené cvičení po speciální diagnostice pomocí stroje ,řízeného kompjutrem a vyhovotvení plánu. Tuto posilovnu nepotřebujeme, naši fyzioterapeuti umí vyšetřit svaly, funkci. Horší tio je se souladem fyzioterapeutcikcé léčby sa cíleným cvičením. To vyžaduje dobrého fyzioterapeuta či lékaře a chápajícího a spolupracujícího klienta. To je na basi např. DR Wolff systému jednoušší, provádějí dle plánu,. moc nechápou, ale zlepšeují se.

Rtg před dvěma lety už neukazuje současný stav, vše může být jinak, byť tyto zěmny se dějí v létech, ba desítkách let,. Záleží ny všetřen í lékařem, zda lze očekávat změnu na nálezu. Na korlaci vyšetření( tzn. funkce a reflexologie) a subj. potížení. Z RTG zkušený lékař vyčte i případné změny, které lze poznat, ale pouze na základě korelace klimického vyšetření a RTG snímku. běžný lékař opravdu potřebu CT,.MRI apod., což ej dobře. Nedojde k podcenění situace. Správně by tato vyšetření měla být indikována,nejen k objasnění, co se děkje, ale k uopřesnění, co případně ,můžeme ovlivnit i operačně či neurochirurgickým zákrokem - či dokonce mikroneurochirurgickým. napřed byy ale měla být správn fyzioterapeutická léčba.

Související dotazy

Bolest v oblasti bederni patere
Dobry den chci se poradit mam bolesti v oblasti bederni...
Bolesti zad vyžadují komplexní přístup
Prosím o vysvětlení CT vyš.LS páteře ,zachovalá L...
Rentgen páteře
Dobry den,chtela bych se zeptat. Po vysetreni RTG...
MRI LS páteře
zdravím Vás,dáte mi prosím info,co znamená tato zpráva...
Operace páteře
dobrý den , čeká mě operace krční páteře . budou mě...
Bolesti páteře
Som po operaci krční páteře m510 mikrodsektomie c5/6...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Salofalk 500 v těhotenství

Dobrý den, před 2,5 roky mi byla diagnostikována ulcerózní kolitida. Nyní jsem...

Salofalk v roce 2013

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak to letos bude s lékem Salofalk. Mají pacienti...

Salolin kloktadlo - je nebezpečné? Mohu jej užívat když jsem kuřák?

Dobrý den, byl mi diagnostikován chronický zánět nosohltanu. Bylo mi předepsáno...

Salon v praze na trvalou epilaci

dobry den zajimalo by me jaky je rozdil mezi fotoepilaci a laserem co je ucinejsi...

Salospir 100mg je stejný jako aspirin protect

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda tabletky salospir 100mg je stejný jako...

Sálová angína-spálový bacil

Dobrý den, dcera měla před Vánocemi plané noštovice (měl i syn), po návratu...

Samoléčba

Dobrý den, trpím chronickou nespavosti, nemůžu usnout, spánek je lehký, sebemenší...

Samoléčba anginy je naprosto nevhodná, neplést s virozami.

Dobrý den, cely minuly tyden jsem mel narocny, patek jsem jel s klimatizaci...

Samoléčba antibiotiky

Dobry den, chci se zeptat, mela jsem chripku nebo nachlazeni, po 5 dnech trapeni...

Samoléčba hemoroidů

jak léčit doma hemeroidy? co si koupit v lékárně. děkuji. Mám to pro snachu,...

Samoopalovaci krem v tehotenstvi

Dobry den, mohu pouzivat v tehotenstvi samoopalovaci kremy? Predem dekuji za...

Samoopalovací krémy

dobrý den, nevěděl jsem kde tento dotaz zařadit. chtěl jsem se zeptat na samoopalovací...

Samostatný fragment tuberos.tibiae

Dobrý den,prosím o radu co znamená výraz-Samostatný fragment tuberos.tibiae,je...

Samovolná bolest zubu

Dobrý den. Včera v posilovně, když jsem zabral a silně stiskl zuby, mě zabolel...

Samovolná dlouhotrvající bolest tlakových bodů

Dobrý den, je mi 22 let a žiju aktivním způsobem života, nemám nadváha a...

Samovolná tvorba modřin


Samovolná tvorba modřin

Dobrý den, poslední dobou (asi měsíc) se mi samy od sebe začaly dělat na různých...

Samovolne hubnuti

Dobry den, take hubnu samovolne, jim porad stejne. Citim kosti na holenich,...

Samovolné hýbání svalů

Dobrý den, mému partnerovi je 39 let. A už zhruba 5 let se potýká se zvláštností...

Samovolné krvácení při užívání antikoncepce

Dobrý den. Je mi 17 let a již necelý rok užívám antikoncepci. Ze začátku jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Oralni sex a prenos HIV infekce

Dobrý den ..cca začátkem listopadu jsem mel orální sex s kamarádem ( on mě uspokojil...

Bolest v levém boku u těhotné

Krásný,sváteční den. Jsem aktuálně v 36+5tt,v pondělí ráno jsem jela na pohotovost...

Boulička na penisu

Mám na penisu boulicka která se zvětšuje, je tvrdá a bolí při zmáčknutí. Co...

Furunkl penisu

Zdravím, rád bych se zeptel na tento výrustek, který mám již pár týdnů na penisu....

Sakrální dermoid?

Dobrý den, měla bych dotaz k sakrálnímu dermoidu. Mně byl odoperován v r.2000...

Nemůžu se pořádně vyprázdnít

Dobrý den, už přibližně měsíc mám potíže s vyprazdňováním. Když dojdu na záchod,...

Boule v krku a oteklé uzliny na krku

Dobrý den, už čtyři dny se mi špatně polykalo. Cítila jsem přitom bolest na...

Bolest palce

dobrý den chci se zeptat na bolest prstu palece na noze rve mě jako by se...

Bolestivá uzlina na krku, zánět zubu a bolesti kostí

Dobrý den, v pondělí se mi na krku na pravé straně udělala bolestivá uzlina,...

Po laparoskopické operaci žlučníku bolí pravé rameno

Dobrý den, v Úterý 9.5 jsem podstoupila laparoskopickou operaci žlučníku. Včera...

Výron kotníku

V pátek jsem dostal kvůli vyvrknutému kotníku ortézu a berle. S ortézou jsem...

Trittico 75

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je škodlivé dlouhodobé užívání léku Trittico?...

Chlamydie

Dobrý den, je možné dostat chlamýdie pouze z líbaní s nakazeným mužem?

Časté chození na velkou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat , už asi 14dní mě trápí časté chození na velkou....

Trittico

Dobrý den,nevadi pri refluxni esofagitide uzivani antidepresiv Trittico?nezhorsuji...

Byl jsem na operaci tříselné kýly

Dobrý den, byl jsem na operaci tříselné kýly v dubnu 2014 a za rok byla zase...

Zahlenění, rýma, suchost v ústech

Dobrý deň, Chcem sa opýtať, asi pred 2 týždňami mi začali problémy s hlienami...

Alvogyl po extrakci zubu

Dobrý den, jsem týden po extrakci 6 zubu dole, do otevřené dásně mi byl aplikovaný...

Naražený bok

Dobrý den, v prosinci jsem si na futsale nejspíš narazil levý bok. Dal jsem...

Vysoká sedimentace a crp

Dobrý den, prosím o radu. Před měsícem mi byla odebrána krev, byla jsem bud...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.