Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Samoléčba antibiotiky

Praktické lékařství Katka 29.12.2016

Dobry den, chci se zeptat, mela jsem chripku nebo nachlazeni, po 5 dnech trapeni doma jsem zasla k lekari a bylo mi receno, ze je to jen nachlazeni at to vydrzim. Po tydnu se k tomu pridal hrozny kasel, byl stridavy, jednou suchy, pak vlhky , hlavne teda neustupny. Vecer mi moc nedal spat. Sama jsem si vzala ATB azytromicyn Sandoz 250 - tridenni lecba... Nic se nezmenilo mozna jen zhorsilo, po ranu jsem vykaslavala zlutozelene hleny dokud nebylo sputum bezbarve, ryma take po ranu trochu nazloutla pak uz take bezbarve. 2dny zpet jsem navstivila doktorku a rekla ji ze si myslim, ze je to bronchitida,predepsala mi leky na uvolneni prudusek spiropent a na noc SOS Dithiaden. Skoro zadna zmena. Dnes jsem byla u doktora a na rentgenu plic - pry jen lehky naznak bronchitidy jinak v poradku, ale presto mi byl predepsan Klacid 500 a Korylan na kasel. Myslite, ze je dobre, se ladovat dalsimi ATB ? O tech predchozich jsem se bala doktoru rict, tak se ptam Vas. Diky za odpoved.

MUDr. Barbora Bačová
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Bačová

Pracoviště: Klinika pracovního a cestovního lékařství - FNKV Praha

Katko, všechno špatně. Zaprvé nikdy si nenasazujte antibiotika sama, bez porady s lékařem. Zadruhé jste si vzala malou dávku. Takovéto neuvážené braní antibiotik a ještě k tomu v nedostatečném dávkování jen podporuje vznik bakteriální rezistence. Zatřetí jste se měla svému lékaři přiznat. A začtvrté by podání antibiotik mělo být podloženo krevními testy, především zvýšeným CRP. Pokud nejste alergická na penicilin, je lékem volby antibiotikum penicilinového typu, což Klacid není. Někteří lékaři ho však mají hodně v oblibě. Netvrdím, že je špatný, jen to není první volba. Nejsem schopná Vám bez vyšetření a bez krevních testů říct, jestli ho máte brát. Pokud se cítíte špatně, máte teplotu a vykašláváte žlutozelené hleny, tak ho asi spíš berte, ale v dostatečné dávce, to je 500 mg ráno i večer aspoň 7 dnů. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Související dotazy

Antibiotika
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli by se...
Antibiotika
Dobrý den, opakovaně mi byl ve vagině zjištěn Staphylococcus...
Antibiotika
Dobrý den. Mám zánět středního ucha a beru na to antibiotika...
Antibiotika
Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho zůstávají v těle...
Antibiotika
Dobrý den, beru antibiotika amoksiklav 1g ,avšak cca...
Antibiotika a antikoncepce
Mám dotaz. Beru antibiotika Ospen 1000 a antikoncepci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Salmoneloza u 3 letého dítěte

Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, náš syn měl 3 dny vysoké teploty...

Salmonelóza?

Dobrý den. Už 6.den mám příšerné křeče do břicha, chvíli je klid a po nějaké...

Salofalk 500 v těhotenství

Dobrý den, před 2,5 roky mi byla diagnostikována ulcerózní kolitida. Nyní jsem...

Salofalk v roce 2013

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak to letos bude s lékem Salofalk. Mají pacienti...

Salolin kloktadlo - je nebezpečné? Mohu jej užívat když jsem kuřák?

Dobrý den, byl mi diagnostikován chronický zánět nosohltanu. Bylo mi předepsáno...

Salon v praze na trvalou epilaci

dobry den zajimalo by me jaky je rozdil mezi fotoepilaci a laserem co je ucinejsi...

Salospir 100mg je stejný jako aspirin protect

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda tabletky salospir 100mg je stejný jako...

Sálová angína-spálový bacil

Dobrý den, dcera měla před Vánocemi plané noštovice (měl i syn), po návratu...

Samoléčba

Dobrý den, trpím chronickou nespavosti, nemůžu usnout, spánek je lehký, sebemenší...

Samoléčba anginy je naprosto nevhodná, neplést s virozami.

Dobrý den, cely minuly tyden jsem mel narocny, patek jsem jel s klimatizaci...

Samoléčba hemoroidů

jak léčit doma hemeroidy? co si koupit v lékárně. děkuji. Mám to pro snachu,...

Samoléčba páteře, nejhorší možný přístup

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu co mám dělat. Mám cca 2 roky bolesti v...

Samoopalovaci krem v tehotenstvi

Dobry den, mohu pouzivat v tehotenstvi samoopalovaci kremy? Predem dekuji za...

Samoopalovací krémy

dobrý den, nevěděl jsem kde tento dotaz zařadit. chtěl jsem se zeptat na samoopalovací...

Samostatný fragment tuberos.tibiae

Dobrý den,prosím o radu co znamená výraz-Samostatný fragment tuberos.tibiae,je...

Samovolná bolest zubu

Dobrý den. Včera v posilovně, když jsem zabral a silně stiskl zuby, mě zabolel...

Samovolná dlouhotrvající bolest tlakových bodů

Dobrý den, je mi 22 let a žiju aktivním způsobem života, nemám nadváha a...

Samovolná tvorba modřin


Samovolná tvorba modřin

Dobrý den, poslední dobou (asi měsíc) se mi samy od sebe začaly dělat na různých...

Samovolne hubnuti

Dobry den, take hubnu samovolne, jim porad stejne. Citim kosti na holenich,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomený palec na noze

Dobrý den, ráda bych se zeptala na zlomeninu palce na noze. Je to asi 14 dní,...

Menstruace dvakrát do měsíce


Nateklý čípek v krku


Točení hlavy po alkoholu

Dobrý den, Už 5 dní se mi točí hlava. Před cca 8mi dny jsme byli na akci v...

Horká sprcha v těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala na jednu věc, která mě vyděsila. Jsem ve...

Zápach z konečníku


Bolesti svalů po narkóze jsou možná z manipulace s tělem

Dobrý den, je mi 38 let a před třemi dny jsem absolvovala artroskopii kolene...

ASK kolene

Dobrý den, 13.3.2017 jsem byla na ASK kolene. výkon: AS kolene debridement,shaving...

Problém s polykáním

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Už skoro 2 týdny mám problém s polykáním,...

Cukání svalů tváře

Dobrý den, mám problém s cukáním svalů ve tvářích. Asi před rokem a půl jsem...

Bolesti v krku po zvracení

Dobrý den, včera jsem se vzbudila po akci a šla zvracet, kdy jsem během zracení...

Hnisající rána po operaci

Dobrý den.Mám dotaz.Jsem skoro 10 měsíců po operaci,hysterektomie .Pár hodin...

Zvracení, bolest ucha

D.den, v nedeli odpoledne zacal maly brecet, ze ho hrozne boli ucho, dali jsme...

Neustále nafouklé, hodně vyboulené břicho, pocit plnosti a neustaly pocit na zvracení

Dobrý den, již měsíc mě trápí neustále nafouklé, hodně vyboulené břicho, pocit...

Poškodenie chrupavky III. stupňa

Dobrý deň, prosím Vás akú liečbu odporučite pri poškodení chrupavky III. stupňa...

Často cítím vibrace v pravém uchu

Dobrý den, mám poněkud komplikovanější ORL problém. Často cítím vibrace v...

Užívání utrogestanu

Dobry den, rada bych se zeptala. Jsem v sedmem tydnu tehotenstvi, paty tyden...

Otok mozku

Dobry vecer, pani Doktorko! Asi rok zpatky jsem Vas kontaktovala ohledne svych...

Loupání kůže na čele

Zdravím vás, již delší dobu mě trápí svědění kůže, která se loupe, když si přejedu...

Zesílená stěna žaludku

Dobrý den, mám 7,5 letého syna, který trpí náhlými kolikami žaludku a to již...

Reklama