Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Sertralin a abstinenční příznaky u kojence

Psychiatrie Renata 6.1.2014

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně užívání sertralinu a kojení. Již přes 10let se léčím na depresi a panickou poruchu. Úspěšně mi zabírá Sertralin Actavis. Léky jsem užívala celé těhotenství v dávce 50mg. Po porodu (4měsíce zpět) se dostavila deprese, proto můj psychiatr doporučil zvýšit dávku na 100mg. Stav je stabilizovaný, ale dr zatím nechce dávku snižovat. Kojení mi schválili jak v porodnici, tak i psychiatr. Nyní mléko odstříkávám 2x denně. Ráno ( a pak si vezmu sertralin) a pak večer za cca 12h, takže by měla snad být dávka v mléce menší.
Můj dotaz ale zní, jestli se při ukončení kojení objeví nějaké abstinenční příznaky u kojence? Můj psychiatr mě varoval, že nesmím ukončit náhle kojení, ale postupně snižovat množství vypitého mléka. Proto jsem se pídila o dalších informacích, ale nic konkrétního jsem nenašla....pouze abst.příznaky u uživatele. Máte nějaké konkrétní informace, jestli je náhlé ukončení (což neplánuji) kojení nebezpečné?
Mockrát děkuji za odpověď.

MUDr. Andrea Bryčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Andrea Bryčková


Dobrý den, Renato, nejsou jasná pravidla pro odstavování kojení při současné léčbě antidepresivy. Samozřejmě se můžeme domnívat, že syndrom z vysazení při náhlém ukončení antidepresívní léčby se může rozvinout jak u matky, tak v menší míře též u kojence, ale nemusí to být vždy pravidlem, zvláště pak, když budete postupně kojení nahrazovat příkrmy nebo Nutrilonem, dle potřeb Vašeho dítěte. Při dodržování pravidel, jak je popisujete ve svém dotazu, že nejprve odstříkáte mléko a teprve poté užijete sertralin, je velmi malá pravděpodobnost, že by se u Vašeho dítěte objevily tzv. abstinenční příznaky, neboť se do mléka dostává tímto způsobem jen velmi malé množství léku. Vaše dítě by nemělo být ohroženo abstinenčními příznaky ani syndromem z vysazení.

Související dotazy

Obtíže u kojence
Dobrý den, chtěla jsem se poradit, mám petimesicniho...
Abstinenční příznak
Dobry den. Na silne migreny jsem zacala uzivat tramal...
Trombocytóza u kojence
Dobry den chcela by som sa spytat mam 7mesacneho synceka...
Ekzém u kojence
Dobrý den,shanim ruzne nazory,uz si nevim rady,cim...
Zácpa u kojence
Dobrý den, Mám doma tříměsíční miminko, které je...
Zvracení u kojence
Dobry den . Mala ma skoro 10 měsíců a jednou dene zvraci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Serova lecba

Dobry den pi.doktorko.V kostce ma anamnéza:od 3let alergik,astmatik bydlici...

SEROXAT

Dobrý den, ráda bych se zeptala na návykovost SEROXATU ? Jak je nebezpečný...

Seroxat a Helex a alkohol

Zdravím, momentalne uzivam seroxat 20mg a helex 0,25mg. Pomaly to zacinam vysadzat....

Serozní cystadenom v.s. hlavy pankreatu

Dobrý den,nádor je velký 3 cm,potíže mám občas,zaháním je deganem,dietou..měla...

Sertivan 50mg


Sertivan 50mg

Dobry den, jiz 1 rok uzivam sertivan 50mg, snasim jej dobre. Mam dotaz, zda...

Sertivan a Doxycyklin

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné užívat antidepresiva Sertivan...

Sertivan a Neurol v těhotenství

Dobrý den, jsem v prvním měsíci těhotenství a již třetím rokem užívám AD. Do...

Sertivan50mg a Mirzaten30mg najednou?

dobrý den, mám dotaz. Užívám léky Mirzaten 30Mg asi 2 měsíce. Po této době...

Sertralin

Dobrý den, Beru 14dni sertralin jednu tabletu ráno na uzkostnou poruchu,...

Sertralin a alkohol

Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat jestli se může něco stát, když při užívání...

Sertralin a Ibalgin

Dobrý den, pro úzkostnou poruchu beru třetí týden 50mg Setralinu denně, občas...

Sertralin a jeho občasné užití

Dobrý den.Brala jsem cca 2 roky sertralin. Byla jsem s ním velmi spokojená.Doma...

Sertralin a jeho snižování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak mohu správně snižovat sertralin 50 gen.,...

Sertralin a Neurol

Dobrý večer,již dva měsíce ve svých 55letech ránonevím jistě,co je za den a...

Sertralin a Piracetam

Dobrý den, lze užívat současně Sertralin (1 tbl denně večer) s Piracetamem?...

Sertralin a přibírání na váze

Dobrý den, zajímalo by mne, co je způsobeno tím, že se po léku Sertralin přibírá...

Sertralin a rivotril

Dobry den. tri tydny uzivam sertralin 50mg. Chci se zeptat, jestli ma soucasny...

Sertralin a spánek

Dobrý den, léčím se s úzkostnou poruchou a depresí. Beru Sertralin Actavis teď...

Sertralin actavis


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zeleny vytok

dobry den , chcem sa spytat na zeleny vytok. Som 14 tyzdni tehotenstva a mam...

Srdeční arytmie


Stav po laparoskopii žlučníku

Dobrý den. Jsem týden po laparoskopii žlučníku, bez bolestí, nadýmání ustupuje,...

Brnění končetin

Dobrý den, chci se zeptat na svůj problém. Je to už asi měsíc dva, kdy se potýkám...

Pálení kůže po těle, vyrážka na předloktí

Dobrý den chtěl bych se zeptat pálí mě kůže po celém těle a mám vyrážku na předloktí...

Prosperující těhotenství dle hladiny progesteronu

Dobrý den,jsem 15.den po KET 2 6-ti dennich blastocyst,vcera hodnota hcg 853,ale...

Užití Postinoru a strach z otehotnění

Dobrý den, potřebovala bych se zeptat na velmi soukromou věc . Měla jsem pohlavní...

Noční bolesti kloubů a svalů

Dobrý den. Mam dotaz a je mi hrozne ouzko kdyz mam moje bolesti popsat......

Bolí mně kontník na vnější straně

Dobrý den. Před asi 5ti měsíci jsem špatně došlápla na levou nohu a od té doby...

Nevolnost behem spanku

Dobry den, posledni dva tydny se mi tak 2x 3x do tydne dela zle od zaludku asi...

Svrab

Dobry den, u strejdy (87) byl diagnostikovan svrab. Zrovna ted lezi v nemocnici....

Zaskoceni jidla

Dobry den,rada bych se zeptala, pokud cloveku neco zaskoci, zda ten dotycny...

Rosacea

Dobrý den, už dva roky chodím ke kožním lékařům, vyměnila jsem za tu dobu dva...

Krvácení po výkonu fotoselektivní vaporizaci prostaty

Dobrý den.Je mi 68 let. Absolvoval jsem fotoselektivní vaporizaci prostaty...

Zelený výtok z pochvy

Dobrý den, krátkou dobu mě trápí zelený zapáchající výtok, který po zaschnutí...

Bolest na hrudi a rozostřené vidění

od rána pocituji bolest na hrudivpravo,pod pravou lopatkou a mám rozostřené...

Lepkavá kůže na penisu

Dobrý den, mám problém s kůží na penisu. Byl jsem na kožním, dostal tam mastičku...

Točení hlavy

Dobrý den, při sezení se mi najednou, z ničeho nic, začala točit hlava. Nepomohlo...

Zelená barva stolice

Dobrý večer, chci se zeptat už 14 dní mam zelenou stolici, často jsem nadýmnutá...

Bolest břicha

Dobrý den nafukujesemi břicho na právo to bolí našli mi líný žlučník byla jsem...

Reklama
Zavřít