Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Sklerotizace

Cévy Mili 18.6.2021

Dobrý den, na utz cév mi byla zjištěna diskrétní (naznačená) insuficience SP junkce. Vpravo mám naznačenou isuficienci rovněž. Lékař mi doporučil sklerotizaci pod UTZ na levé noze, nicméně jsem se začala zákroku obávat a zvažuji, zda je opravdu již teď sklerotizace potřebná. Názory lékaře, který mě odesílá na zákrok a lékaře, který prováděl UTZ se liší. Obávám se případných nežádoucích následků zákroku, pokud existují. Efekt by měl být údajně trvalý. Podstupuje se před sklerotizací nějaké vyšetření krve atd.? Doporučili byste mi zákrok při tomto nálezu? Přikládám lékařskou zprávu. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, v místě větších varixů mohou vznikat bolestivé, někdy i trochu začervenalé zatvrdliny pouze v průběhu sklerotizované žíly. Léčba spočívá v důsledném nošení kompresivní punčochy a místní aplikaci mastí či gelů s obsahem heparinu, antibiotika celkově nebo lokálně, dále může vzniknou zánět sklerotizující žily. Léčba spočívá v důsledné elastické bandáži, v aplikaci masti nebo gelu s obsahem heparinu, užívání venotonik (např. Detralex 2x2 tbl) a celkově antibiotik. Mohou se objevit hyperpigmentace, nebo-li tmavě hnědavé zabarvení kůže v místě sklerotizované žíly. Částečně lze zmírnit projevy bělícími krémy nebo depigmentačním laserem. Další komplikací může být alergické reakce, jednak místní- na náplast, dezinfekční prostředek, punčochu a nebo celkové (kopřivka nebo jiná celková alergická reakce). Alergická rekace se léčí antihistaminiky (celkově nebo lokálně), je možné do zklidnění projevů užívat vápník v tabletách, popř. při výrzanější alergické reakci i injekčně + aplikace kortikoidu. Před sklerotizací by měl být odběr krve (krevní obraz, U, Kr, ionty, JT, G/S, CRP a krvácivost). Co se týče vhodnosti zákroku odevzdávám Váš dotaz ke zodpovězení ještě specialistovi.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Čížek

Specializace: Angiologie, Celostní medicína (Psychosomatika), Homeopatie, Lymfologie Pracoviště: Angiologie MUDr. Vladimír Čížek

Dobrý den,
bohužel nepíšete, proč vlastně jste na ultrazvuk šla - kvůli křečovým žílám na levé dolní končetině a potížím z nich vyplývajícím, nebo z jiného důvodu?

Proto odpovím pro jistotu na obě varianty.

1) Nemáte křečové žíly a potíže.

Vůbec zde nehodnotím pravou dolní končetinu - náznak nedomykavosti chlopně v podkolenní (tedy hluboké) žíle vůbec nic neznamená a
v této lokalizaci (hluboká žíla) se žádá sklerotizace nedělá.

Pokud jde o levou dolní končetinu, jsem zastáncem toho, že "ultrazvukový nález" by se neměl léčit. Léčit by se měl člověk. Nemáte-li tedy
na levé dolní končetině křečové žíly a potíže, jen bych nález sledoval například lx ročně a stále máte dost času se pak rozhodnout.

2) Máte křečové žíly na levé dolní končetině (stehno, případně lýtko)

Pokud vám dělají problémy, pak jistě sklerotizace je jednou z metod, jak je řešit. Je to metoda nejméně invazivní. Podobně jako u každého zákroku v medicíně se komplikace mohou vyskytnout - popsala je paní doktorka.
Zmíním jen tu nejčastější - to jsou pigmentace (hnědé zbarvení kůže). Vyskytují se až v 13% případů. Pokud byste šla na sklerotizaci jen z
estetického hlediska, pak je samozřejmě na vás, do jaké míry by vám pigmentace vadily více, než křečová žíla.
A pak zmíním trombózu - ta se naštěstí vyskytuje po sklerotizaci zcela výjimečně, ale vyskytnou se může.

Opět je rozhodnutí na vás. Podle potíží se můžete rozhodnout mezi postupem konzervativním (kompresní punčochy, léky pohybový režim)
a sklerotizací.

S pozdravem, MUDr. V.Čížek

Související dotazy

Sklerotizace
Prosím o informaci. Může být dlouhodobá sklerotizace...
Sklerotizace
Dobry den.chci se zeptat co se stane s varikokelou...
Sklerotizace
Dobrý den, mohu se zeptat jak dlouho po sklerotizaci...
Degenerativní změny páteře
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jak léčit sinitroskoliosa...
Sklerotizace žil
Dobrý den, chodím na sklerotizaci žil,levou nohu...
Sklerotizace
Dobrý den pane doktore, chodím už druhý rok na sklerotizaci,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Sklerodermie morphea - lokalizovaná

(16 let) Dobrý den, mám na pravém boku červený flek. Uvnitř je bílý a za poslední...

Sklerotická artritida?

Dobrý den, jsem zoufalá, je mi 28 a již dva roky mě bolí záda v oblasti levého...

Sklerotická léze kosti

Dobrý den, je to zhruba jeden měsíc co mám omezenou hybnost II. prstu pravé...

Skleroticka ložiska

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat při Ct ledvin mi bylo náhodně zjištěno dva...

Sklerotické ložisko

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená můj náhodný nález? Sklerotické ložisko...

Sklerotické ložisko-infarkt kostí?

Dobrý den,na necíleném snímku z CT břicha a pánve se zobrazil skelet s nehomogenním...

Sklerotizace

Dobrý den pane doktore, chodím už druhý rok na sklerotizaci, objevují se mi...

Sklerotizace

Dobrý den, mohu se zeptat jak dlouho po sklerotizaci se mají nosit kompresivní...

Sklerotizace

Prosím o informaci. Může být dlouhodobá sklerotizace žil (cca 15 let) každý...

Sklerotizace

Dobry den.chci se zeptat co se stane s varikokelou varlete po sklerotizaci.jestli...

Sklerotizace

Hezký den přeji. Včera jsem absolvovala sklerotizaci na obou nohách, nicméně...

Sklerotizace a početí

Dobrý den pane doktore, byla jsem včera na sklerotizace metliček a chtěla bych...

Sklerotizace kloubních ploch

Dobrý den pane doktore, prosím o překlad popisu rtg snímku: levý kyčelní kloub...

Sklerotizace rozšiřenych žilek na nohou

Dobry den, mam na nohou rozšiřene žilky a chtěla bych si je na podzim nechat...

Sklerotizace varikokély

Dobry den, syn je objednan na sklerotizaci varikokely.pry se to v motole provadi...

Sklerotizace varikokély

Dobrý den, před cca 5 lety jsem byl na laparoskopické operaci levostranné Varikokely....

Sklerotizace varikokély

Paní doktorko, mému vnukovi 12 let má být provedena sklerotizace varikokély...

Sklerotizace varikokély

Dobrý den, jsem po sklerotizaci varikokély, ale hned po propuštění jsem toho...

Sklerotizace varixů

Dobrý den, chtěla bych si nechat odstranit křečové žíly na dolních končetinách,...

Sklerotizace žil

Dobrý den pane doktore, před třemi dny jsem podstoupila sklerotizaci žil na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Průjem a krev ve stolici

Dobrý den, dlouhodobě se potýkám s plynatostí, častými průjmy(po probiotykách...

Úder do krku

Dobrý den, dne 27.12 jsem dostal úder loktem do krku - spíše někam střední...

Oteklé spodní víčko

Dobrý den, oteklo mi dolní víčko v rohu u spojivky. Začalo to bolestí, která...

Bolest C páteře

Dobrý den, už 2 měsíce mě bolí hlava a krční páteř, občas cítím i tepání v hlavě....

Tiky

Dobrý den, trpím v současné době tiky v končetinách, kde přesně - je různé,...

Poštípání hmyzem


Bolest zad


Odběr krve u kojence

Dobrý den paní doktorko, syn prodělal ve 2,5 měsících zápal plic. Naše paní...

Zhoršené dýchání v horku

Dobrý den, Už asi rok mě trápí to, ze se zadychavam ve velkém horku a mám...

Acc a ospen

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda se smí užívat ACC LONG k antibiotikum předepsaným...

Krev ve stolici při infekčním průjmu


Rehabilitace

Dobrý den, před 7 týdny jsem prodělala operaci prasklého menisku a zároveň operaci...

Svědění kůže v těhotenství

Dobry den. Jsem v 34.tt. Jiz 3 tydny me trapi svedeni celeho tela bez vyrazky....

Zlomenina palce ruky

Dobrý den, před asi 2 týdny se mi stal prac. úraz. Průvan mi přirazil ruku do...

Tik pod okem a mravenčení nohou


Světlá stolice v těhotenství

Dobrý den,sem ve23tt těhotenství a mám problém se stolicí je to už týden,ze...

Adenom nadledvinek?

Dobrý den, tento týden jsem dostala výsledky endokrinologickeho vyšetření kde...

Zvýšené CRP

Dobrý den, moje dcera trpí vleklým stěhovavým zánětem. Vyšetřením na gynekologii,...

Hnědá skvrna na žaludu penisu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat o co se muže jednat. Na zadní straně žaludu...

Bolest břicha

Dobrý den, uz dlouhou dobu me neustále bolí, spíše picha na levé straně pod...

Reklama