Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Spánková apnoe

Vnitřní lékařství Richard 1.5.2018

dotaz #287933
Dobrý den pane doktore Šigut,
děkuji za vaší odpověd. Ve spánkové laboratoři jsem nebyl. Byl mi pouze zapůjčen přístroj na noc, který toto měří. Výsledek byl 12 (7). Paní doktorka mi říkala, že jí nevadí u mě až tolik spánkové apnoe nýbrž ostatní naměřené hodnoty viz. příloha graf. Minulý týden jsem podstoupil znova měření po 2 letech, výsledky budu mít 23.5. Bylo mi řečeno, že pokud zhubnu ze 110 kg na 80 kg (měřím 182 cm) a přestanu kouřit, přestanu jíst před spaním a pít alkohol, mělo by spánkové apnoe zmizet úplně nebo se hodnota poníží na minimum. Od rodiny vím, že se po vypití alkoholu údajně místy v noci dusím a že chrápu. Jak se ráno vzbudím, nejsem unavený a funguji celý den bez problému. Nebolí mě hlava a ani nemám sucho v ústech jak popisují jiní pacienti.
Do jaké hodnoty mi teda doporučujete riskovat, 15-17? Znám pár lidí, kteří s maskou spí a jsou z toho na nervy (otlačeniny na obličeji, strach usnout že se v noci udusí, nepříjemný tlak kyslíku atd.)

Jinak děkuji za tu radu s ušním nervem, žádný z lékařů mi toto nikdy neřekl. Jsou prosím vás ty léky na předpis a pokud ano, může je předepsat i obvodní lékař nebo pouze ušní? Děkuji

Doplňující dotaz: spodní tlak mi jde přes hodnotu 90 (nejvíc byl zatím 94) vždy po nějaké akci, kdy vypiju alkohol. Pokud alkohol nepiju, naměřím ho pravidelně kolem poledne nebo půlnoci jen jednou. Potom zase klesne (to záleží na tom jestli spím v noci nebo přes den, viz. práce). Jinými slovy, zvedá se každému tlak Diastolický přes 90, když je po flámu? Tak samo to je u spánkové Apnoe. Když nepiju a nejím před spaním, ukáže přístroj maximum hodnotu 12. Pokud se najím a piju alkohol, ukazuje hodnotu 48, což je těžká hypertenze. Pokud jsem tedy slabý apnoik, když vezmeme v úvahu, že nebudu pít před spaním a jíst, s postupem času zhubnu a následkem toho ukáže přístroj hodnotu 0, jsem tím vyléčen nebo budu mít apnoetické pauzy po celý zbytek života vždy, když budu před spaním jíst a pít alkohol, popřípadě když znova přiberu? Poraďte mi typy léku, z kterých nebolí hlava a nejsou Beta-blokátor, prosím.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Bohužel kolega Šigut nyní nemá směnu a dotazy přichází postupně. Odpovídá vždy ten lékař, který má službu. Portál nedovoluje, abych si mohla vámi uvedený dotaz zobrazit a podívat se, co vám kolega odpověděl. Naše sestřičky se budou snažit dotaz přeposlat p. doktorovi Šigutovi, aby odpověď byla navazující, ještě vyčkejte odpovědi, snad vám ještě kolega odpoví i mimo svoji směnu. Osobně nedoporučuji riskovat vůbec, měl byste se držet doporučení, které vám dala spánková laboratoř. Nikdo s mým ´pacientů si na otlaky v obličeji po masce nestěžoval. Rovněž nevím, o kterých lécích hovoříte, obvykle se podává na ušním lék s chemickým názvem betahistin, tento lék může předepsat i praktický lékař. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den Richarde

Naměřená hodnota AHI na 15-17 ukazuje na přítomnost spánkové apnoe lehkého s přechodem do středního stupně. Léčba přístrojem CPAP je doporučována a i pojišťovnou hrazena až od jasného středního stupně. Tj vaše hodnoty zatím nejsou jednoznačně ještě k nutnosti této léčby, takže VAše paní doktorka Vás informovovala přesně. Je ale potřeba zkusit váhu redukovat, tím by se zlepšil stav s chrápáním i apnoií. Pokud by se ale stav při kontrolním vyšetření např za 1.2 roky horšil muselo by se zvážit i použití tohoto přístroje. Zahájení léčby je prováděno zkoušením vhodné masky, tlaku, nastavením přístroje, takže si každý předem vyzkouší jako to vypadá, jako to funguje a jak mu to sedí. Lidé s rozvinutou spánkovou apnoií, s denní spavostí zjistí, že se jim naopak vrátil normální život a nedají přístroj z ruky Je vyjímečně je netolerance této léčby. Léky typu Takan, Tebokan nebo Cavinton Vám může předepsat každý praktický lékaře, některé typu Tebokanu jsou i v lékarně volně prodejné, pojištovny je stejně nehradí a jsou na přímou úhradu pacientem. zdravím dr Šigut

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, je mi líto, že nemohu zjistit, nač jste se ptal pana doktora přede mnou a tím pádem neznám Vaše potíže a diagnózy, které zřejmě budou popsané někde ve Vašem předchozím dotazu. Proto budu reagovat podle toho, co lze zjistit ze zpráv a dle Vašeho dotazu.
Podle mého názoru byste se měl řídit tím, co Vám doporučuje lékař, který se o Vás stará a má o Vás tudíž nejvíce informací. Podle výsledků měření máte lehkou až středně těžkou apnoe. Pokud byste neřešil svůj zdravotní stav, jak Vám bylo doporučeno, bude se apnoe pravděpodobně horšit a ohrožujete se vznikem komplikací jako je cukrovka, vysoký tlak, srdeční příhody atd.. Nevím, co je příčinou Vaší apnoe a jaká všechna Vám byla nabízená řešení. Byl jste vyšetřený na ORL? Někdy je možnost alespoň částečnéhob řešení v oblasti ORL (operace měkkého patra či uvuly). Každopádně pokud máte takovou nadváhu, rozhodně zhuněte, ano, přestnte kouřit a určitě nepijte před spaním. Tato doporučení by platila za každých okolností i u zdravého jedince, natož pak když Vám to dělá potíže. Když nebudete dodržovat tato doporučení, budou se všechny Vaše potíže včetně apnoe horšit. Pokud se podaří zhubnout, nekouřit, večer nepít a před spaním nejíst, opravdu je velká naděje na úzdravu včetně toho, že byste nemusel brát léky na tlak. Pokud je příčina Vaší apnoe ve zmíněném a nemáte žádný přidružený problém například s měkkým patrem, chrupem, čelistí atd., pokud byla vyloučená centrální příčina, pak kromě CPAP není jiná možnost,jak apnoe ovlivnit. A také platí, že když se vrátíte k nezdravému životnímu stylu a návykům, zase se apnoe velice pravděpodobně dostaví. Když by se nezadařilo a Vaše apnoe se horšila, pak bude třeba léčba CPAP. Nemusíte se toho obávat. Nekonzultujte internet, ale svého lékaře. Je třeba dobře a důkladně vyzkoušet vhodnou masku, typ přístroje atd., což může nějakou dobu trvat, ale většinou se zadaří. Někdy je třeba přidat zvlhčovač apod.. To se domluvíte, až to bude třeba, podle toho, jak byste léčbu snášel. Když byste měl CPAP, pak se tím problém s apnoe a spojenými potížemi řeší a nedochází ke zvyšování rizik možných komplikací.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Spánková aponoe
Dobry den,chtel jsem se zeptat,ktera z pojistoven hradi...
Těžká spánková apnoe
Dobrý den, poradíte mi ? Byla mi zjištěna spánková...
Poruchy spánku - spánková apnoe a spánková paralýza
Dobrý den, chci se zeptat, jestli existuje nějaká léčba...
Spánková apnoe
Dobrý den, mám prosím takový dotaz, mému příteli je...
Spánková apnoe ??
Dobrý den, mám dotaz můj přítel se v noci najednou...
Spánková apnoe
Dobrý den, občas (ne často, třeba jednou za týden)...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Spani u dítěte

Dcera 8m asi už tři dny. Ma problém s večerním uspavanim. Ma šílené záchvaty...

Spaní u dítěte

Dobrý den, můj 15 měsíční syn usne s námi v posteli,po té ho přeneseme do...

Spaní v ponožkách

Dobrý den, od mala musím spát v ponožkách, jelikož mám strašně suchou pokožku...

Spaní v těhotenství

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nejlepší polohy na spaní, protože všude...

Spanková apnoe

Dobrý den,otec byl hospitalizován s kolapsem na aru kde mu zjistili spankovou...

Spánková APNOE

Dobrý den, Nevím co mám dělat. Prakticky celý loňský rok jsem promarodil většinou...

Spánková apnoe

Dobrý den, často se v noci budím, ale nechrápu, je možné že mám spánkovou apnoe,...

Spánková apnoe

Dobrý den, potřeboval bych poradit, neboť v době koronaviru nemám možnost své...

Spánková apnoe

Dobrý den, je mi 42 let a kvůli dlouhodobým velkým krevním ztrátám při menstruaci...

Spánková apnoe

Dobrý den.Léčím se s plicní fibrosou při sarkoidoze.Často trpím dušností a kašlem...

Spanková apnoe

Otázka: Dobrý den, měl bych dotaz. Mám už tři roky roztroušenou sklerózu a zároveň...

Spánková apnoe

Dobrý den, před třičtvrtě rokem u mě diagnostikovali spankovou apnoe (středně...

Spánková apnoe

Dobrý den, dnes jsem se odhodlala najít na internetu příznaky poruch spánku...

Spánková apnoe

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu? Už od začátku roku se my stává že usnu...

Spánková apnoe

Dobrý den, občas (ne často, třeba jednou za týden) se mi stává když jdu spát,...

Spánková apnoe

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat už delší dobu pozoruji u přítele, že v noci...

Spánková Apnoe

Dobrý večer, manžel trpí spánkovou apnoí, dříve měl problémy tak 2x do týdne,...

Spánková apnoe

Dobrý den. Od 20.10.2016 mám na noc masku. Je možné, že se stav nemoci zhoršuje? Mohla...

Spánková apnoe

Dobrý den, mám prosím takový dotaz, mému příteli je 60 let, večer, když jdeme...

Spánková apnoe

Dobrý den, jsem silnější postavy (177cm/115kg) a v době spánku se mi stává,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krevní obraz

Dobrý den,už 2 roky jezdím do hematologické poradny co 4 měsíce na odběr krve.Moje...

Bušení srdce, zrychlený tep, bolest hlavy

Dobrý den, rád bych se předem omluvil za zvolení kategorie tématu, i když se...

Mám problém s hlubokým nádechem

Dobrý den, již přes rok mám bolesti zad v oblasti mezi lopatkami, nebo kolem...

Výrustek na noze u malíčku

Pěkný den přeji. Je to dva dny co se mi objevila boule na mozolu vedle malíčku...

Flicek na penisu

Dobry den, jiz asi dva tydny mam na penisu cerveny flicek, nijak neboli ani...

Svědění vnitřní strany stehen

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - už dlouho mě svědí vnitřní strana stehen....

Hořké a dlouhé zvracení

Dobrý den, sám od sebe většinou naštěstí nezvracím, ale když už... třeba to...

Změna času užívání antikoncepce

Dobrý den, mám dotaz ohledně změně času užívání antikoncepce YAZ. Brávala jsem...

Můj přítel má moc velký penis

Dobrý den. Už rok žiji sexuálním životem a s mým bývalým přítelem jsem nikdy...

Tep v hlavě

Dobrý den. Docela často mě bolí hlava a citím na levé straně tep srdce a strašně...

Flicek

Dobrý den, mám takový problém, měl jsem pohlavni styk se svou přítelkyní a...

Nález v moči

Dobrý den, mám v moči Leukocity, dusitany, Urobilinogen,bílkoviny a bilirubin....

Bulka v prsu

Dobry den. Chtela bych se zeptat ohledne bulky v prsu. Mam nyni dcerku 4 mesice,...

Porucha spánku, je nebezpečné použít prošlý Diazepam?

Dobrý den, už asi měsíc se nemohu pořádně vyspat, nedaří se mi usínat, když...

Krev ve slinách


Trombóza horní končetiny

Dobrý den, potřebovala bych trochu uklidnit. 14.5.letošního roku jsem prodělala...

Chronická tenzní bolest hlavy

Dobrý den, přibližně 5 měsíců mě trápí chronická tenzní bolest hlavy. Absolvoval...

Vousy - jejích nedostatečná hustota a růst u chlapa

Možná jsem se tu už jednou ptal, ale zkusím to znovu. Jsou různí chlapy. Někteří...

Velikost penisu

dobry den je mi 16 a pri erekci meri muj penis 18 centimetru myslite ze je to...

Fleky/pupínky na penisu

Dobry den , na penisu se mi objevili tyhle Fleky/pupinky nevíte co by to mohlo...

Reklama