Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Stafylokok

Praktické lékařství Tomáš 30.10.2014

Dobry den pani Lazanska, opet se na Vas obracim s radou, vzdy jste mi dobre poradila co se tyce strevnich problemu, to uz mam v poradku. Cca 4 tydny me trapila nejak viroza, jak jsem si myslel. Pred tremi tydny jsem byl u obvodni lekarky, CRP v poradku, vyter z krku v poradku, ale jelikoz jsem hodne kaslal, tak mi lekarka napsala ATB Duomox 750, ucinek nic moc, pak jsem byl jeste na ORL, ta mi dala jovesto, to uz trochu zabralo. Ale jelikož se porad necitim fit, teploty nemam, ale jsem unaveny, boli me klouby, lokty uz jsou v poradku, ted jen ty kolena, ale neni to zas takova bolest, ze bych nemohl chodit, fungovat muzu normalne. Tak jsem byl vcera si nechat vzit CRP, lehce zvysen 10.0. Moc + sedimentace OK. Byl jsem vcera znovu na ORL, aby mi udelala vyter z krku a byl mi zjisten. Staph. aureus ++, citl Ery, TTC, pritom pred 3 tydny byl vyter z krku OK. Dostal jsem na 10 dni Doxybene 100 mg. Pani doktorka i v lekarne mi rikali, ze na tyto "potvory" nekdy jedny ATB nezaberou. Chtel bych se zeptat, jestli bych mel absolvovat jeste nejaka dalsi vysetreni ohledne bolesti kloubu, kolen. Bolely me i lokty, ty uz jsou v poradku nebo mam pockat az doberu ATB a na kontrolni ster. Teplotu teda nemam, ani zadne dalsi problemy, jen ta unava a bolest kloubu, ale neni to zas zadna hruza. Kasel uz ustoupil. Dekuji za odpoved

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den. Omlouvám se za poněkud opožděnou odpověď, snad jste již zcela v pořádku, a děkuji za opakovanou důvěru. Nic v medicíně není jistě a takto přes internet si už vůbec netroufám dělat jednoznačné závěry, nicméně to, jak situaci popisujete (iniciálně nízké CRP, negativní výtěry, malá účinnost antibiotik), na mě působí dojmem, že šlo skutečně spíše o onemocnění virového původu. K obrazu virózy bolesti svalů či kloubů určitě patřit mohou a úplná rekonvalescence je individuální, ale může trvat i několik týdnů. To, že Vám nyní při kontrolním výtěru z krku vykultivovali zlatého stafylokokoka, nemusí ještě nic znamenat. Nemáte teploty či jiné významné příznaky, máte nízké CRP - to svědčí proti stafylokokovému onemocnění. Obecně můžeme zlatého stafylokoka nalézt na kůži, v nose či v krku i u zcela zdravých osob - těchto tzv. nosičů je minimálně 25% populace. V těchto případech za normálních okolností není nutné léčit. Dále je možné, a dle mého názoru více pravděpodobné, že ona "potvora", na kterou jste mohl narazit kdekoliv a se kterou by si jindy Váš imunitní systém snadno poradil, se druhotně usídlila na Vašich sliznicích poté, co zjistila, že Vy a Váš imunitní systém nejste po nedávno prodělané viróze zrovna v nejlepší kondici. Jelikož jisté příznaky jste měl, ATB Doxybene nyní nejsou od věci (také nevím, zda se nejedná o rezistentního stafylokoka, tam by léčba také spíš byla na místě....). Vaše bolesti kloubu mi neimponují jako projev stafylokokové infekce. Tedy doporučovala bych dokončit v klidu terapii antibiotiky, dodržovat ještě nějakou dobu klidový režim, hýčkat se zdravou stravou a vitaminy atp., a k dalším vyšetřením bych přistoupila až v případě, že potíže budou progredovat nebo se nezlepší ani po nynější léčbě. Věřím, že tomu tak nebude.

Související dotazy

Zlatý stafylokok
Dobrý den, mám dotaz ohledně zlatého stafylokoka. Mám...
Zlatý stafylokok
Dobrý večer, tchyni byl nalezen zlatý stafylokok v...
Zlatý stafylokok v pochvě
Dobrý den pane doktore, Mám na Vás prosbu.Je možné,...
Stafylokok
Dobrý den, moje babička je po operaci plic. Bohužel...
Stafylokok v nose
Dobry den pane doktore,na ORL mi zjistili,ze mam v...
Antibiotika na stafylokoka
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pár otázek a zda...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stafyloccocus aureus

Dobrý den, prosím o informaci, jakým způsobem lze vyléčit Staf.aurea na +++...

Stafylococcus aureus

Dobrý den,dcera 2roky prodělala zánět pochvy se slabým zeleným výtokem,dostaly...

Stafylococcus aureus

Dobrý den, prosím Vás, už sedm roků trpím tím, že mám v dutinách usazeného zlatého...

Stafylococus aureus

Dobrý den. Mojí kožařkou mi byl diagnostikován (stěry zaslány na kultivaci)...

Stafylokocová infekce

Dobry den diagnostikovali mi stafylokoka ve vagine..dostala jsem tobolky k preleceni...je...

Stafylokok

Dobrý den, chtěla bych se zeptat u nás v práci byl zjištěn stafylokok na stole...

Stafylokok

Dobrý den. Od října se střídavě lečim na respirační onemocnění. Nyní mi na očním...

Stafylokok

Dobrý den,jako malá jsem měla stafylokoka v nose a byla jsem léčena..moc si...

Stafylokok

dobrý den,dělají se mi po těle hnisavé boule.pry mám negativního stafylokoka...

Stafylokok

Dobrý den, máme čtyřtýdenní miminko. Před týdnem jsme mu objevili 2 veliké zarudlé...

Stafylokok

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné přenesení stafylokokové infekce...

Stafylokok

Dobrý den, cca před 4-5 měsící jsem se podchladil a byl 14 dní na neschopence....

Stafylokok

Dobrý den, dceru pobolívá občas v krku, od doktorky odcházíme,že je vše v pořádku,...

Stafylokok

Dobrý den, moje babička je po operaci plic. Bohužel ji momentalně diagnistikovali...

Stafylokok

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat:Zjistil se u mě na noze zlatý stefylokok.Musím...

Stafylokok

Dobrý den, mám dotaz. Mojí babičce nebylo několik dní dobře, nejdla a téměř...

Stafylokok

Dobrý den, několik měsíců mě trápí rýma a nachlazení, dle stěrů mám stafylokoka,...

Stafylokok

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,mam v krku Stafylokoka a jaké opatření musím...

Stafylokok

Dobry den, zhruba pred mesicem jsem zacal trpet prujmy a palenim pri moceni...

Stafylokok - zlatý

Mám dle foniatra masivní nález zl.stafylokoka v nose a v krku. V krku pak ještě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest beder

Dobrý den, před několika týdny jsem začala pociťovat bolest v oblasti beder...

Bolesti žeber


Vdechnutí střepu

Dobrý den, vím, že mě za to určitě nepochválíte, ale kouřím trávu přes tkz....

Bolest klíční kosti


Reaktivace mononukleózy


Akne

Dobry den na intimjich mistech mam asi 3 pupinky vypada to jako akne jak se...

Přeskakování v oblasti hrtanu


Bolest žeber


Noční pocení


Bolest pod žebry


Fraxiparine a alkohol


Obsesní myšlenky

Dobrý den již třetí týden beru antidepresiva Citalon 20mg na obsedantní myšlenky...

Zánět dvanácterníku

Dobrý den, ráda bych poprosila o nějakou dietu nebo nějaké nasměrování co by...

Pocit opilosti, bolesti zad, vysazení antidepresiv

Dobrý den, je mi 18 a dnes je to rok, co jsem měla první panický záchvat, trochu...

Trápí mne bolest břicha konkrétně nadbříšek jako žaludek


Bolest žeber a hrudní kosti


Průjem

dobrý den pane/paní doktore/doktorko mám dotaz,už asi týden mám následujici...

Průjem při stresu ve škole

Dobrý den, pokud školní stres způsobí běhavku, existuje prostředek, který by...

Operace

Dobrý den,mám zvýšenou funkci štítné žlázy. Je nutná operce, pokud plánuji otěhotnět?...

Dogmatil vysazení léku

Dobrý den, beru 1 denně lék Dogmatil. Již cca rok. Předtím jsem brala 2x...