Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Stále léky na spaní...nebrat !!

Léky tomas 6.7.2018

Dobry den chtel bych se zeptat obcas pouziju na spani rivotril 0.5 mg jen kdyz mam rani smenu asi 6 do mesice .Cetl jem ze jsou benzedioezepiny navykove. dneska jsem jsi ho nevzal hure spal jako ze jem se probudil uprostred noci se strachem .nemuzu byt na tom zavisly? protoze spanek byl o dost horsi a rano jsem dyl nespal jak do pul 6 rano .Neexistuje nejaky jiny lek na psni ktery neni navykovy dekuji za odpoved

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, ano bohužel ideální a bezpečný lék na spaní zatím nemáme, i když se ty novější léky prezentují jako bezpečné, velmi všem radím aby tyhle "pomůcky" na spaní používali opravdu jen vyjímečně, protože prakticky vždy při častém užívání vzniká závislost, selhávání, navyšování dávek atd., navíc spánek s lékem zdaleka není tak vydatný a cítíme se nevyspaně ( lék narušuje normální spánek ), takže lépe spát třeba pár hodin bez léku než celou noc s lékem, váš problém s rivotrilem by měl během pár týdnů odeznít, pokud opravdu potřebujeme něco vzít, jeví se jako nejbezpečnější lék nyní Atarax nebo prastarý Prothiaden, sám jsem kdysi všechno možné vyzkoušel a nikdy to nebyla žádná sláva, několik let neberu na spaní vůbec nic a spím lépe, člověk se musí trochu uklidnit a nestresovat se tím že nespí a pak prostě spánek přijde sám... maximálně si vezmu něco na dovolenou, když nespím v posteli doma kde jsem zvyklý... jinak je opravdu lepší se lékům na spaní vyhýbat a raději noc nějak přetrpět, pokud člověk dodržuje nějaký spánkový režim, tak se nespavost upraví sama, samozřejmě lidé kteří pracují na směny s tím mají velký problém, ale bohužel toto nejde bezpečně dlouhodobě řešit léky, poruchy spánku jsou pak daní za to že nechodíme spát a nevstáváme pravidelně pokud možno ve stejnou dobu a řešit to chemiií bohužel vnáší do situace jen ještě větší chaos pro náš mozek, děkuji za dotaz a pochopení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Souhlasím s odpovědí dr. Folprechta. Doporučuji Rivotril neužívat, nejlépe se obejít zcela bez léků na spaní (procházka před spaním, mléko s medem). Případně zkusit volně prodejný Persen forte, který nevede ke vzniku závislosti, event. při těžších obtížích zkonzultovat Vašeho lékaře a zkusit třeba v předchozí odpovědi doporučený Atarax.

Související dotazy

Léky a jejich kombinace
Dobrý den, mám takový dotaz a možná i problém. Beru...
Léky na spaní a epilepsie
Dobrý den, kamarád dlouhodobě užívá léky na spaní,...
Léky na spaní v těhotenství
Dobrý den, dnes jsem měla pozitivní těhotenský test,...
Léky na spaní v těhotenství
Dobrý den,léčím se už pět let s uzkostne-depresivnim...
Leky na spani a občasné pití
Dobrý den,potřebuji informaci,tak ji hledám u Vás.Vite...
Léky na spaní
Je mi 68 let a mám problémy se spánkem. Prosím o doporučení...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stále chráněná?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pokud jsem chtěla posunout menstruační cyklus...

Stálé infekty

Vážená paní doktorko, měla bych k Vám dotaz: dcerka nastoupila do školky, od...

Stále je mi zima

Dobrý den,při normální pokojové teplotě je mi stále zima, mám studené ruce,nohy...

Stale kašlem

dobri den už jsme vam pslala že jsme mněli velkou virozu a horečky horečky jsme...

Stálé krvácení

Dobrý den, už jsem doopravdy zoufalá a tak se obracím na Vás, tak snad mi pomůžete....

Stálé krvácení mimo cyklus

Dobrý den, je mi 28 let, před dvěma lety jsem vysadila hormonální antikoncepci...

Stále kŕvácení po antikoncepční injekci

dobrý den chtěla bych se zeptat půl roku jsem používala antikoncepční injekci,krvácela...

Stálé krvácení po sayaně

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, před 3 měsíci jsem si nechala...

Stále krvácim

Dobry den, zacaka jsem brat antikoncepcni naplast Evru, po trech tydnech uzivani...

Stàle krvacím :(

Prosim Vas pane Sládeček.. Mam dalši dotaz... To ze menstruaci mam nepravidelnou...

Stále mě trápí bolest pravé strany břicha

Dobrý den chtěla bych se zeptat stále mě trápí bolest pravé strany břicha ,...

Stále menstruuji a mění se to se špiněním

Dobrý den, mám takový problém, začala jsem brát asi po půl roce novou antikoncepci...

Stale mi neni dobře

Dobry den, před dvěma měsici jsem dostala chřipku, samozřejmě jsem hned k lekaři...

Stále mně bolí pata po zlomenině a operaci

před 19. lety jsem si zlomil patu, v roce 2009 jsem si ji zvrtl a v roce 2010...

Stále mokrá

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, je mi to trochu trapné, ale mám jí stále...

Stále motání hlavy

Dobrý večer, stále se mi motá hlava. Jezdim na kontroly do nemocnice. Poslední...

Stále na plenkách

Dobrý den, můj dotaz je už opravdu zoufalý. Moje dcera bude mít v srpnu tři...

Stale nafoukle bricho

Dobrý den, uz pul roku mam stale nafoukle bricho hlavne po jidle. A ted to ma...

Stále nafouklé břicho bez příčiny?

Dobrý den, mám již několik let stále nafouklé břicho po každém soustu jídla...

Stálé nachlazení

Zdravím, jsem alergik i astmatik.Každý měsíc jsem nachlazená,rýma,kašel bez...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Problémy s kůží v oblasti žaludu

Dobrý den, mám již delší dobu problémy s kůží v oblasti žaludu. první příznaky...

Motání hlavy, tlak na hrudi a brnění prstů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, přítel má již po několikáté takový divný...

Bolesti svalů, fibromyalgie, léčba

Vážený pane doktore, v roce 1994 viróza, doprovázená silným kašlem, antibiotika...

Žlutý povlak na jazyku

Zdravím chci se zeptat 21.1 mi vytahovali krční mandle dnes 3.2 Maem zjistil...

Výtok

Dobrý den, před asi dvěma měsíci mi zavedli nitroděložní tělísko, asi po měsíci...

Kapky do ucha

Dobrý den, chtěla bych prosím vědět za jak dlouho zaberou kapky do ucha? Můj...

Bielkovina a krv v moči v malom množstve a bez urologických príznakov je indikátorom akej choroby?

Dobrý deň, pán doktor. Mám 26 rokov, som žena, študentka a od januára (konkrétne...

Chronická gastritida

Dobrý den, chtěl bych se optat před měsícem diagnostikována chronická gastricida...

Žlutý jazyk

dobry den chtela bych se zeptat mam zluty jazyk nevim co to znamena bojim se...

Slepé střevo

Dobrý den, nedávno jsem posílala dotaz a zapoměla jsem se zeptat na jednu důležitou...

Křeče nohou v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 32tt a poslední ca 2t mám až nesnesitelné křeče nohou od...

Trojí déza

Dobrý den, na MR bylo zjištěno, že mám prasklou šlachu po vnitřní straně kotníku....

Bolest za očima

Dobrý den, Už 3 dny mě trápí bolest za očima, zejména při pohybu očí (nahoru,...

Systémový lupus erythematodes

Přeji dobrý den, rád bych se zeptal, týden jsem byl v nemocnici na kompletním...

Redukce parenchymu ledviny

Dobrý den, při preventivní sonografické prohlídce mi byl zjištěn na obou ledvinách...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor. V krevním obrazu jsem měla...

Horkost v hlavě

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li je normální, popř. čím může být způsobena...

Vyjmutí nitroděložního tělíska

Dobry den, rada bych se zeptala jak probyha vyjmutí nitroděložního tělíska.Telisko...

Pálení močové trubice

Dobrý den. Pár dnů me občas trapí takový problém. Když dlouho nepiju začiná...

Přenos HPV
