Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po luxaci ramene

Ortopedie Adam 25.2.2020

Dobrý den,
v roce 2015 jsem podstoupil artroskopickou operaci levého rameno, při které došlo k přišití labra ke glenoidu za pomocí kotviček Twinfix. Po 4 letech od operace na konci roku 2019 došlo při větším pádu na lyžích ke kompletní luxaci již operovaného ramene. Nyní po takřka dvou měsících od zranění mám rameno bez bolesti pohyblivé v plném rozsahu. Na stejnou operaci mám nastoupit za dva dny a moje fyzioterapeutka mi operaci nedoporučuje. Raději by být mnou šla konzervativní neinvazivní cestou pomocí stabilizačních cviků a tím ramenní pletenec zpevnit proti další luxaci.
Jsem pravák, aktivně nehraji žádné míčové hry (volejbal, házenou), švihy provádím pravou rukou a kliky nyní provedu bez problému.
Moje otázka zní, je operace v mém případě nutná, nebo bych měl zkusit třeba 6 měsíců soustavně cvičit a na podzim by se vidělo dál?
Moc děkuji za odpověď.
S pozdravem
Adam

Odpovídá lékař:

MUDr. Klára Špeldová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: SPORTMED

Dobrý den Adame.
Osobně se domnívám, že oba postupy jsou možné. Konzervativní cestou pomocí fyzioterapie a systematické rehabilitace je možné pomocí posílení svalů "zpevnit" kloub tak, aby byl stabilní. Na druhou stranu, řešení operací bude mít okamžitý efekt a určitě i lepší efekt z dlouhodobého hlediska. Rozhodnutí je čistě na Vás.
Určitě však ještě Váš dotaz předám specialistovi, který Vás bude kontaktovat se svým odborným názorem.
Přeji pěkný den a zdravím. Klára Špeldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Dušátko

Specializace: Ortopedie, Traumatologie Pracoviště: Ortopedicko-traumatologické oddělení Nemocnice Prostějov

Dobrý den, s velkou pravděpodobností došlo k reruptuře labra při nové luxaci, proto jste byl objednán na druhou operaci. Nyní po RHB léčbě může rameno bez problémů fungovat při běžných činnostech i při lehkém sportu (při dělání kliků by vadila zadní nestabilita, Vy máte pravděpodobně poškozené přední dolní labrum). Je ovšem velké riziko dalších luxací např. při pádu či při nečekaných pohybech nad hlavou (chroničtí pacienti si vykloubí rameno například při otevírání kufru od auta, ve spánku apod.). Každá další luxace znamená další poškození kloubní chrupavky, labra a vazů. Samozřejmě je možné operaci odložit, posílit rameno a doufat že k další luxaci nedojde, toto Vám ovšem nikdo nezaručí. Shoduji se s názorem kolegů ortopedů a doporučuji spíše druhou operaci, jedná se však o Vaše rameno, úkolem lékaře je Vás informovat o možnostech léčby a rizicích/benefitech a dát Vám doporučení, konečné rozhodnutí je ale na Vás.

Související dotazy

Bolest ramene
Dobrý den. Již asi dva měsíce trpím bolestí pravého...
Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Luxace ramene
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně luxace...
Bolesti ramene
Dobrý den mám problém s pravým ramenem při zvednutí...
Luxace ramene
Dobrý den, měl jsem uráz ramene(častečné vykloubení...
Bolest ramene
Dobrý den, již půl roku mě trápí bolesti ramene,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po LAVH

Režim po hysterektomii Dobrý den, před necelými dvěma týdny mi byla provedena...

Stav po LAVH

Dobrý den. Pane doktore jsem 5. Týden po LAVH bez adnexektomie a dnes jsem se...

Stav po LAVH,inkontinence

Dobré odpoledne,jsem 5 měsíců po Lavh a 2 měsíce po odstranění obou vaječníků...

Stav po léčbě nádoru nosních dutin

Zdravím, moje mamka je po operaci nádoru v nosních dutinách, už jí zkončilo...

Stav po léčbě nádoru prsu, nález na plicích

Dobrý den, Moje maminka onemocněla rakovinou prsu přesně před rokem, je po...

Stav po lehčí mozkové příhodě

Před měsícem jsem prodělala lehčí mozkovou příhodu (pravá hemisféra-CT ukázalo...

Stav po lékařském potratu

Dobrý den ,obracím se na Vás s prosbou v pondělí jsem musela podstoupit revizi...

Stav po ligaci hemeroidů

nezlobte se, ale nějak ztrácím důvěru, před měsícem mi byla provedena ligace´,...

Stav po Longově operaci hemoroidů

Dobrý den, dne 24.1.2014 jsem podstoupil operaci hemoroidů (III. stupeň na...

Stav po lumbální punkci


Stav po meningitidě

Dobrý den, Jako malý (v 6 letech) jsem prodělal boreliózu a následně jsem...

Stav po miniinterrupci- kdy mohu mít sex

Dobrý den. Dne 11.3 jsem podstoupila mini interrupci. Žádné problémy po ní jsem...

Stav po miniinterupci, bolesti v vpravo v podbřišku

Dobrý den, Chtěla jsem se Vás zeptat. Včera 10.7. jsem podstoupila miniinterupci...

Stav po močové infekci, patologická cytologie moči

Prosim vysvetlite mi moj nalez. V oktobri som prekonala zapal mocovych ciest,...

Stav po mononukleose, nevolnosti, teplota

Dobrý den, před 2 lety jsem měla infekční mononukleozu a od té doby trpím nevolností...

Stav po mononukleóze

Dobry den, jsem nactilety vrcholový sportovec. V polovine cervence mi byla...

Stav po mozkévé příhodě

Dobrý den, paní je po mozkové příhodě, která se jí stala 30.listopadu 2016,...

Stav po mozkové mrtvici

Dobrý den,   prosím o radu. 14 dni po porodu jsem prodělala mozkovou mrtvici,...

Stav po mozkové příhodě

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně ICH, které prodělal pacient včera (je mu...

Stav po mozkové příhodě

Dobrý deň, chcela som sa opýtat, poradiť. Moja mama asi pred troma rokmi prekonala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Průjem, píchání na hrudi

Dobry den, jiz treti tyden mam "podivne" zdravotni potize. Zacalo to lehkym...

Infekce helicobacter pylori v těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám občasné bolesti břicha - vždy po jídle a reflux....

Řezná rána na prstu

Dobrý den , v neděli jsem já šikovná řízla do prstu a jeli jsme na pohotovost...

Červené skvrny na penise

Dobrý den, poslední 3 měsíce pozoruji na svém penise tvorbu takovýchto červených...

Akutní bolesti v pravém boku a zvýšená teplota


Loupání v oblasti hrudní kosti

Dobrý den pane doktore. Měla bych jeden dotaz, jsem v počátku druhého těhotenství...

Bolestivá bulka v podpaží

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám v podpaží bulku která mě bolí týden před...

Tupá bolest v šourku

Dobrý den, již delší dobu mě trápí taková tupá bolest. Jedná se o nepříjemný...

Prasklá cysta

Dobrý den 16.6.jsem dostala na den menstruaci,která byla nejdříve slaba potom...

Nadměrné krvácení

Dobry den. Trapi me (podle me) neprinerene dlouha menstruace. Od te doby, co...

Bulka na varleti

Dobrý den ,mám Prosím dotaz na bulky nad levym varletem viz foto neboli to...

Bolest varlat

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat, cca před měsícem jsem měl nechráněný sex...

Trvajici bolesti rukou

Dobrý den, jsem aktivně žijící 180cm/65kg sportovní člověk, žena. Na přelomu...

Nizoral tablety (jak působí, o co se jedná)

Dobrý den, kvůli opakujícím se kvasinkovým (Candida) infekcím pochvy jsem dostala...

Boleti nohou - cukrovka

Dobrý den, prosím o radu. Třetím rokem mě bolí pravá noha, pálení, brnění, když...

Vrtání zubu a přetrvávající bolest

Dobrý den, je mi 16 let, dnes jsem byla u zubaře.. Měla jsem kaz na 6-tce vpravo...

Bolest ramene a plic

Dobrý den, už skoro týden mě bolí plíce a začalo mě bolet levé rameno a podpaží,...

Nadýmání a bolest v pravém podžebří


Výrustek sliznice pochvy, pálení

Dobrý den, V posledních měsících mě trápilo pálení pochvy, nejprve mi diagnistikovali...

Již 4,5 let jsem nebyl u zubaře

Dobrý den, již 4,5 let jsem nebyl u zubaře a nyní mě stav mých zubů dohání...

Reklama