Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po meningitidě

Mozek a nervy Sam 1.2.2021

Dobrý den,

Jako malý (v 6 letech) jsem prodělal boreliózu a následně jsem v 19 prodělal meningitidu. Bohužel i po dvou letech se u mě objevují určité obtíže a já bych se rád zeptal, zda se následné výsledky provedeny při léčení meningitidy mohly odkazovat na neuroboreliozu, jsou běžné v souvislostí s proděláním boreliózy v mladém věku, nebo souvisejí s onemocněním meningitidou. Výsledky: “... další výsledky mozkomíšního moku v likvoru hraničně zvýšená LB IgM bez AI a Wb (porušena HE bariéra). V séru LB IgM pod hranicí normy s Wb. Sérologicky a v likvoru LB v třídě IgG negativní. Hraničně pozitivní CXCL13.”

Odpovídá lékař:

MUDr. Kseniia Bilomeria

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Oblastní nemocnice Mladá Boleslav

Dobrý den, pane Same, děkuji za Váš dotaz. Z mého pohledu příčinou meningitidy byly enteroviry, jak je uvedeno v propouštěcí zprávě. K detailnímu posouzení nálezu v likvoru dotaz předávám neurologům. Přeji, ať jste brzo v pořádku.

MUDr. Tomáš Bauer
Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Bauer

Pracoviště: Neurologická ambulance Sokolov

Vážený pane Same,
byť jste nám zaslal zřejmě jen zlomek Vaší dokumentace, z informací v něm nic nesvědčí pro neuroboreliózu obecně, akutní i tu prodělanou. V moku Vám sice byla prokázána hraniční přítomnost nespecifických protilátek typu IgM proti boreliím, ale jejich produkce přímo v něm nebyla potvrzena specifickými testy (AI, WB), a byla pokládána za jejich přestup z krve přes zřejmě při tehdy probíhajícím akutním zánětu porušenou hematoencefalickou barieru (HE) barieru, tedy barieru mezi krví a mozkem. Lehce pozitivní hodnota protilátek typu IgM může po prodělané borelióze v krvi přetrvávat i dlouhodobě.
Vždy je ale nutné mít na paměti, že lymeská borelióza je klinická jednotka a není možné hodnotit její přítomnost či nepřítomnost jen z laboratorních vyšetření, bez znalosti pacientovy anamnézy a objektivního nálezu na něm. S pozdravem TB

Související dotazy

Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Znamená to, že se můj stav zlepšuje anebo zhoršuje ?
Dobrý den. Už třetí měsíc trpím bolestí v oblasti bederní...
Stav po angíně
Dobrý den, chci se zeptat. Syn 7 let od prosince měl...
Stav po mykoplazmové infekci
Dobrý deň, vážený pán doktor, už od začiatku februára...
Stav po septoplastice
Dobrý den, mam vybocenou prepazku a nemohl jsem vubec...
Stav po artroskopii
Dobrý den, jsem 10 měsíců od artroskopické operace...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po LAVH

Dobrý den. Pane doktore jsem 5. Týden po LAVH bez adnexektomie a dnes jsem se...

Stav po LAVH,inkontinence

Dobré odpoledne,jsem 5 měsíců po Lavh a 2 měsíce po odstranění obou vaječníků...

Stav po léčbě nádoru nosních dutin

Zdravím, moje mamka je po operaci nádoru v nosních dutinách, už jí zkončilo...

Stav po léčbě nádoru prsu, nález na plicích

Dobrý den, Moje maminka onemocněla rakovinou prsu přesně před rokem, je po...

Stav po lehčí mozkové příhodě

Před měsícem jsem prodělala lehčí mozkovou příhodu (pravá hemisféra-CT ukázalo...

Stav po lékařském potratu

Dobrý den ,obracím se na Vás s prosbou v pondělí jsem musela podstoupit revizi...

Stav po ligaci hemeroidů

nezlobte se, ale nějak ztrácím důvěru, před měsícem mi byla provedena ligace´,...

Stav po Longově operaci hemoroidů

Dobrý den, dne 24.1.2014 jsem podstoupil operaci hemoroidů (III. stupeň na...

Stav po lumbální punkci


Stav po luxaci ramene

Dobrý den, v roce 2015 jsem podstoupil artroskopickou operaci levého rameno,...

Stav po miniinterrupci- kdy mohu mít sex

Dobrý den. Dne 11.3 jsem podstoupila mini interrupci. Žádné problémy po ní jsem...

Stav po miniinterupci, bolesti v vpravo v podbřišku

Dobrý den, Chtěla jsem se Vás zeptat. Včera 10.7. jsem podstoupila miniinterupci...

Stav po močové infekci, patologická cytologie moči

Prosim vysvetlite mi moj nalez. V oktobri som prekonala zapal mocovych ciest,...

Stav po mononukleose, nevolnosti, teplota

Dobrý den, před 2 lety jsem měla infekční mononukleozu a od té doby trpím nevolností...

Stav po mononukleóze

Dobry den, jsem nactilety vrcholový sportovec. V polovine cervence mi byla...

Stav po mozkévé příhodě

Dobrý den, paní je po mozkové příhodě, která se jí stala 30.listopadu 2016,...

Stav po mozkové mrtvici

Dobrý den,   prosím o radu. 14 dni po porodu jsem prodělala mozkovou mrtvici,...

Stav po mozkové příhodě

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně ICH, které prodělal pacient včera (je mu...

Stav po mozkové příhodě

Dobrý deň, chcela som sa opýtat, poradiť. Moja mama asi pred troma rokmi prekonala...

Stav po mozkové příhodě, léčba Pradaxou

Dobrý den, tchán před rokem prodělal mozkovou mrtvici, kde mu na iktové jednotce...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

RTG krční páteře

Prosim o vysvetleni rtg osa přímá,lordosa přiměřená.Osteochondrosa C 4,def.spondylosa...

Krvácení po prvním pohlavním styku

Dobrý den, je mi 25 let a před dvěma dny jsem měla první pohlavní styk, hodně...

Bolest v oblasti lícní kosti

Dobrý den. Již 3 den me při doteku, nebo jiném mechanickém tlaku bolí v oblasti...

Antikoncepce u 14 dívky

Ahoj chci se zeptat jestli bude vadit když si půjdu zažádat o antikoncepci ve...

Tmavé pysky

Dobrý den, často se mi zdá že moje konce stydkých pysků jsou modré až černé......

Brnění kůže stehna


Koupání při konci menstruace

Dobrý den, můžu se koupat (v bazénu) bez tamponu když už mám jen špinění a...

Můžu si vzít ibalgin pokud užívám antibiotika?


Bolest přední části chodidla

Dobrý den pane doktore, již 14 dní mě bolí celá přední část pravého chodidla....

Povšechné obtíže


Předčasná menstruace vyvolaná stresem či léky

Dobrý den pane doktore, byla jsem teď hospitalizovaná v nemocnici a dostala...

Bušení srdce hormonálního původu

Dobry den.Pred dvema lety se u me objevilo buseni srdce v klidu.Nejvice kdyz...

Nepravidelná menstruace při stresu.

Vážená poradno, jen bych to potřebovala vysvětlit, jak je možné, že stres dokáže...

Růžový a žlutý výtok

Dobry den, začala jsem brat pred 15 dny ha Yoseffine a po zhruba tydnu se u...

Bradavice samoléčba

Dobrý den, na noze mám obrovskou bradavici. Strašně mě svědí a chození je dost...

Horke a cervene ucho

Dobry den,prosim mam dotaz. Posledni dobou mam docela casto horke a cervene...

Jednorázová vakcína proti covid-19

Dobry den. Mam dceru 27let a s manzelem 35let se chteji nechat ockovat jednorazovou...

Bolesti v krku po zvracení

Dobrý den, včera jsem se vzbudila po akci a šla zvracet, kdy jsem během zracení...

Loupání kůže na chodidlech

Dobrý den, obracím se na Vás s loupáním kůže na chodidlech. Již minimálně...

Polymorfní stesky

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Jsem už opravdu nešťastná. Cca ořed 6ti týdny jsem...

Reklama