Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po mozkové příhodě, léčba Pradaxou

Mozek a nervy Jana 17.5.2021

Dobrý den, tchán před rokem prodělal mozkovou mrtvici, kde mu na iktové jednotce odstranili sraženinu a jako jeden z mála nemá následky. Dostal Pradaxu na ředění krve, kterou ovšem v posledních měsících vysadil z důvodu horších ledvinových testů. Proto se chci prosím zeptat, zda tedy doporučujete Pradaxu dále užívat, zda po mrtvici je již ředění krve doživotní záležitostí, jak velká je pravděpodobnost, že ho může postihnout další mrtvice při ředění krve a bez ředění krve, zda jsou nežádoucí účinky Pradaxy rizikové natolik, že by mohl mít závažná krvácení nebo potíže s ledvinami a jaké potraviny nebo bylinky se nemají užívat společně, pokud užívá Pradaxu. Děkuji moc za odpověď, které si moc vážím.


1. doplňující informace 18.5.2021:
Dobrý den,
zřejmě jsem špatně formulovala otázku, Pradaxu si tchán vysadil sám bez rozhodnutí kardiologa, kardiolog mu Pradaxu předepsal. Riziko opětovného návratu mrtvice bez léků na ředění krve je tedy nízké? A užívání Pradaxy tedy může způsobit zhoršení ledvin?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

nasazení a užívání přípravků na ředění krve se řídí poměrně složitými pravidly, kde se jednak vychází z tabulek, kde se počítají na jedné straně skóre (riziko) pro další mozkovou příhodu, na straně druhé skóre (riziko možných nežádoucích účinků této léčby (zejména krvácení). Pokud do toho vstoupí takto ještě další zevní faktory, je již rozhodování velmi individuální a léčba se posuzuje vždy tak, aby měla co největší benefit pro pacienta.
Ve Vašem případě nemohu posoudit jednotlivá skóre u Vašeho tchána, neboť k tomu nemá všechny podrobnosti, se kterými se v tabulkách počítá. Nicméně, pokud mu bylo Pradaxu doporučeno vysadit, kvůli onemocnění ledvin, jistě se jedná o relevantní důvod. Pokud dáme na váhy pomyslné poškození ledvin (které je samozřejmě fatální) a určitou možnost opakování mozkové příhody (kde riziko může být i relativně nízké), tak je samozřejmě prioritou ochrana ledvin.
Čili toto rozhodnutí je opravdu vhodné nechat na specialistovi, který pro to má všechny podklady, které k rozhodnutí potřebuje. Pokud je funkce ledvin špatná, je to kontraindikací k užívání Pradaxy.
Jinak Pradaxu nelze užívat s léky ze skupiny inhibitorů P-gp: ketokonazol, itrakonazl, cyklosporin, dronedaron apod., dále se nesmí kombinovat s jinými léky na ředění krve - warfarin, rivaroxaban, apixaban, nízkomolekulární hepariny, a opatrnost je doporučována u celé řady dalších přípravků - např. verapamil, amiodaron, chinidin, klaritromycin, rifampicin, antidepresiva, pantoprazol, ranitidin, dále preparáty s třezalkou tečkovanou (z bylinek).

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Volná

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologická klinika 1. LF UK a VFN

Dobrý den. Pokud dostal Váš tchán léky na ředění krve, pak je nejspíše důvodem mrtvice arytmie srdce, typu fibrilace. Na tuto je nutné podávat léky na ředění krve, bez léčby je riziko opakování mrtvice vysoké a zbytečné, riziko opakování je cca 20-40%. Špatnou funkci ledvin musí posoudit lékař, nikoliv sám pacient, jedná se o výpočet, jak ledviny očišťují krev, počítá se z výsledků z moči (sběr moči) a porovnáním hodnot z krve. Nelze se jen rozhodnout podle ledvinných hodnot. Prosím kontaktujte ošetřujícího kardiologa s Vašimi obavami. Ev. existují ještě jiné léky na ředění krve např. Eliquis nebo Xarelto. S pozdravem

Související dotazy

Stav po ischemické mozkové příhodě, nález na MR
Dobrý den, prosím o vysvětlení MR a toho co by mělo...
Tatínek po cévní mozkové příhodě
Dobrý večer tatínek nemá ischemii ani diabetes je po...
Třes po mozkové příhodě
Dobrý den je možno odstranit třes po mozkové příhodě...
Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Stav po mozkové mrtvici
Dobrý den,   prosím o radu. 14 dni po porodu jsem...
Stavy úzkosti, léčba
Dobrý den, na lehčí stavy úzkosti jsem začal brát...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po meningitidě

Dobrý den, Jako malý (v 6 letech) jsem prodělal boreliózu a následně jsem...

Stav po miniinterrupci- kdy mohu mít sex

Dobrý den. Dne 11.3 jsem podstoupila mini interrupci. Žádné problémy po ní jsem...

Stav po miniinterupci, bolesti v vpravo v podbřišku

Dobrý den, Chtěla jsem se Vás zeptat. Včera 10.7. jsem podstoupila miniinterupci...

Stav po močové infekci, patologická cytologie moči

Prosim vysvetlite mi moj nalez. V oktobri som prekonala zapal mocovych ciest,...

Stav po mononukleose, nevolnosti, teplota

Dobrý den, před 2 lety jsem měla infekční mononukleozu a od té doby trpím nevolností...

Stav po mononukleóze

Dobry den, jsem nactilety vrcholový sportovec. V polovine cervence mi byla...

Stav po mozkévé příhodě

Dobrý den, paní je po mozkové příhodě, která se jí stala 30.listopadu 2016,...

Stav po mozkové mrtvici

Dobrý den,   prosím o radu. 14 dni po porodu jsem prodělala mozkovou mrtvici,...

Stav po mozkové příhodě

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně ICH, které prodělal pacient včera (je mu...

Stav po mozkové příhodě

Dobrý deň, chcela som sa opýtat, poradiť. Moja mama asi pred troma rokmi prekonala...

Stav po mrtvici a cesta letadlem

Dobý den,mám tento dotaz.V roce 2014 a 2015 jsem prodělal mozkovou příhodu a...

Stav po mrtvici a řidičský průkaz

Mrtvice a řidičák. Dobrý den, tatínek 87 let je od 26.11.2016 po těžké mrtvici,...

Stav po mykoplazmové infekci

Dobrý deň, vážený pán doktor, už od začiatku februára mám zdravotné problémy....

Stav po mykóze a její léčbě

Dobrý den, jsem po gyn. zánětu, který začal před cca 2,5m (v kultivaci střevní...

Stav po myringoplastice

Dobrý den, dnes jsem 10. den po myringoplastice, v úterý jsem byl na vyndání...

Stav po nádoru štítné žlázy

Dobrý den, jsem po operaci zhoubneho nádoru na štítné žláze 30let. Je mi 53let...

Stav po náhradě kyčelního kloubu a následné potíže

Pane doktore prosím o radu. V září 2011 jsem byl na operaci kyčle v Klatovské...

Stav po nachlazení a nález v krvi

Dobrý den, nedávno jsem prodělal jakési nachlazení z něhož jsem se de facto...

Stav po nachlazení, vyčerpanost a špatná fyzická kondice

Dobrý den, po studiu musím mít velmi dobrou kondici. Ke klikům a sklapovačkám...

Stav po nákaze svrabem

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Již skoro čtyři měsíce mne trápí kožní vyrážka...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Je možné zjistit prokazatelně osteoporozu z běžných rtg snímků


Bolest břicha zřejmě po cvičení

Dobry den, jiz mesic a pul me trapi bolest bricha, ale takova jako kdyz to prezenete...

Boulička na pravé straně stydkého pysku

Dobrý den, je to zhruba týden, co jsem si ve sprše nahmatala bouličku na pravé...

Impetigo

Dobrý den, můj syn /8let/ se vrátil dnes ze školy v přírodě a v podpaždí má...

Krevní tlak

Dobrý den, poslední dobou si často měřím hodnoty krevního tlaku pohybujicí...

Bolesti končetiny, ramene, teplota, exantém

Dobrý den, mám čtyři dny trvající bolesti levé dolní končetiny při pohybu i...

Cysta na vaječníku a otěhotnění

Dobrý den, je mi 30 let, již asi 5 měsíců mám cystu na levém vaječníku v průměru...

Sex

Dobrý den, Už delší dobu mě trápí jeden problem a až do dnes sem nevěděl jak...

Šupinky v bradavce

Dobrý den, Chtela bych se zeptat ohledně šupinek v bradavce, nejvíce mám na...

Bolest břicha po cvičení

Dobry den pred par dny jsem zacala cvicit uz jsem prestala protoze me zaclo...

Opakované vaginální infekce

Dobrý večer, mám už 20 let chronické záněty pochvy (zevnitř i z vnějšku), doprovázené...

Podezření na těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat zda mohu být těhotná. Brala jsem HA 5 let teď jí již...

Problémy s předkožkou

Dobrý den, Při přetažení předkožky za erekce to jde, ale s větší bolestí (ještě...

Bolest stydké kosti v graviditě

Dobrý den, jsem v 27 týdnu těhotenství a již několik týdnů mě trápí bolest na...

Suchá kůže

Dobrý den, mám už delší dobu problém se suchou, svědivou kůží. Na prstu ruky...

Bolest břicha

Dobrý den, je mi 35let. Mám bolesti břicha na levé straně v úrovni pupku asi...

Podezření na tříselnou kýlu

Dobry den, jsem 10 mesicu po porodu, dite taham nekolikrat denne do 4. Patra...

Podezření na žaludeční vředy


Najedenou mám strach úplně ze všeho


Bolest v podbřišku a třísle


Reklama