Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po mykóze a její léčbě

Gynekologie Tereza 15.3.2019

Dobrý den,

jsem po gyn. zánětu, který začal před cca 2,5m (v kultivaci střevní bakterie v pochvě). Léčba Macmiror a Naxyl. Nyní zavádím Gynimun a Cicatridinu na hojení sliznice. Mám asi hloupý dotaz, ale dotykem cítím, že vchod do pochvy není hladký, ale pokrytý malými výrůstky, které na dotyk ani jinak nebolí. Nejsem schopná říct, jestli to tak bylo vždycky, protože člověk si těchhle věcí nevšímá, dokud nemá problém. Může to být normální stav? Řeším to proto, že je pro mne téměř nemožný pohlavní styk s partnemer kvůli bolesti zejména právě při pronikání v poševním vchodu, který mi přijde i jakoby užší než dřív, zároveň se mi při každém pokusu na tom samém místě ve vchodu natrhne kůže. Před zánětem jsme tyhle problémy nikdy neměli, s vlhkostí problém není. Přisuzuji to podražděné sliznici po zánětu a lécích (cca 3týdny po posl. léčbě naxylem), ale nevím. Na gyn.jsem byla v posledních dvou měsících asi 4x, je možné, že by si toho nikdo nevšiml, pokud by to mělo výt něco vážnějšího? Předem moc díky za radu, gyn.problém mám poprvé v životě a nevím si už rady. Jistě chápete, že nucená sex.abstinence může po určité době přinášet i problémy ve vztahu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Terezo,
děkujeme za Váš dotaz. Domnívám se, že to, co popisujete, skutečně není projevem nijaké patologie ( i s ohledem na opakované gynekologické kontroly) Obtíže, které máte ( bolestivost, drobné ranky po styku), mohou být skutečně způsobené předchozí infekcí a nyní je nutná šetrná péče o pokožku a sliznice, aby se vše správně zhojilo. Nevím,jak dlouho aplikujete hojivé přípravky, ale doporučuji ještě vydržet ( na oděrky je ještě dobrý bepanthen a hemagel), sexuální abstinence je teĎ opravdu vhodná do řádného zahojení. Stejně tak jako dodržovat další režimová opatření - bavlněné prádlo, šetrná hygiena, pokud možno bez používání mýdel, slipových vložek, prádlo by mělo být bavlněné, pohodlně, v noci ideálně spát v košily bez prádla. Pokud by se obtíže nelepšily, konzultujte nález s Vaším gynekologem či případně s kožním specialistou ( na základě vyšetření) .Hezký den.

Odpovídá lékař:

odb.as. MUDr. Luděk Fiala Ph.D., MBA


Dobrý večer,
enterokok v pochvě je zcela normální a odpovídající léčba je obvykle Macmiror na 8 nebo 12 dní. Pak by měl být poševní zánět v pořádku. myslím, že jste zbytečně zaváděla další léky na hojení, protože pochva se umí sama zhojit možná lépe a rychleji i bez chemie. Copak si po angíně také dáváte do úst na sliznici řadu dní nějaké preparáty na hojení? určitě ne.
Pokud máte kvalitní tvorbu estrogenu, což by měl vědět Vás gynekolog, tak tvoříte dostatečné množství lactobacilu (bakterie), který Vaši pochvu chrání, protože občas se prostě do pochvy infekce dostane-z konečníku, při sexu apod.
Někdy je po přeléčení nejvhodnější se jen oplachovat bez různých deodorantů nebo gelů, případně je vhodné si v lékárně koupit 10 globulí Borax-glycerinových vag. tablet, které jsou na zklidnění sliznice ideální, mají mykotické účinky a za pár dní (vždy večer si zavedete-bude se to rozpouštět a vytékat-takže použít spodní kalhotky) bude vše v pořádku.
držím palce ať jste brzy v pořádku
MUDr. Luděk Fiala MBA

Související dotazy

Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Znamená to, že se můj stav zlepšuje anebo zhoršuje ?
Dobrý den. Už třetí měsíc trpím bolestí v oblasti bederní...
Stav po mykoplazmové infekci
Dobrý deň, vážený pán doktor, už od začiatku februára...
Stav po angíně
Dobrý den, chci se zeptat. Syn 7 let od prosince měl...
Stav po septoplastice
Dobrý den, mam vybocenou prepazku a nemohl jsem vubec...
Stav po artroskopii
Dobrý den, jsem 10 měsíců od artroskopické operace...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po močové infekci, patologická cytologie moči

Prosim vysvetlite mi moj nalez. V oktobri som prekonala zapal mocovych ciest,...

Stav po mononukleose, nevolnosti, teplota

Dobrý den, před 2 lety jsem měla infekční mononukleozu a od té doby trpím nevolností...

Stav po mononukleóze

Dobry den, jsem nactilety vrcholový sportovec. V polovine cervence mi byla...

Stav po mozkévé příhodě

Dobrý den, paní je po mozkové příhodě, která se jí stala 30.listopadu 2016,...

Stav po mozkové mrtvici

Dobrý den,   prosím o radu. 14 dni po porodu jsem prodělala mozkovou mrtvici,...

Stav po mozkové příhodě

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně ICH, které prodělal pacient včera (je mu...

Stav po mozkové příhodě

Dobrý deň, chcela som sa opýtat, poradiť. Moja mama asi pred troma rokmi prekonala...

Stav po mrtvici a cesta letadlem

Dobý den,mám tento dotaz.V roce 2014 a 2015 jsem prodělal mozkovou příhodu a...

Stav po mrtvici a řidičský průkaz

Mrtvice a řidičák. Dobrý den, tatínek 87 let je od 26.11.2016 po těžké mrtvici,...

Stav po mykoplazmové infekci

Dobrý deň, vážený pán doktor, už od začiatku februára mám zdravotné problémy....

Stav po myringoplastice

Dobrý den, dnes jsem 10. den po myringoplastice, v úterý jsem byl na vyndání...

Stav po nádoru štítné žlázy

Dobrý den, jsem po operaci zhoubneho nádoru na štítné žláze 30let. Je mi 53let...

Stav po náhradě kyčelního kloubu a následné potíže

Pane doktore prosím o radu. V září 2011 jsem byl na operaci kyčle v Klatovské...

Stav po nachlazení a nález v krvi

Dobrý den, nedávno jsem prodělal jakési nachlazení z něhož jsem se de facto...

Stav po nachlazení, vyčerpanost a špatná fyzická kondice

Dobrý den, po studiu musím mít velmi dobrou kondici. Ke klikům a sklapovačkám...

Stav po nákaze svrabem

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Již skoro čtyři měsíce mne trápí kožní vyrážka...

Stav po nakopnutí malíčku

Dobrý den, včera v noci jsem si ukopl maliček na noze, pořádně to zakrvacelo,...

Stav po nefrektomii

Jak je možno hodnotit stav-funkci levé ledviny (mám od 29.11.2016 vyoperovanou...

Stav po nechráněném sexu, bílý povlak na penisu

Dobrý deň, mal som pred 1-2 mesiacmi nechránený sex vo wellness. Po pár dňoch/týždňoch...

Stav po nechráněném styku

Dobrý den, je mi 20 let a 25.6. jsem měla poprvé pohlavní styk (nechráněnný)...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zrychlený tep, slabý puls

Dobrý den, ráda bych se zeptala na jeden problém, který mě už nějakou dobu trápí....

Zolpidem a Prothazin

Prosím o radu. Již takových 20 let řeším spánek pomocí Zolpidemu (0,5-1) tableta...

Vysazení antihistaminik

Dobrý den, je nutné před odběrem krve pro zjištění protilátek IgE vysadit antihistaminika?

Mdlo, bolesti hlavy, brnění prstů, mžitky před očima

Dobrý den, dnes v práci se mi udělalo mdlo. Zároveň mě rozbolela hlava, začaly...

Bolest ucha cca týden po extrakci horní 8ky

Dobrý den, měl jsem nález na dolní osmičce, kvůli snížené bolestivosti byl...

Zmena barvy a konzistence stolice po koloskopii

Dobrý den, včera jsem podstoupil kolonoskopické vyšetření. Trpím perianálním...

Výrůstky na stydkém pysku

Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat na můj problém.Asi před 2 dny se mi na velkém...

Únava, mravenčení

dobrý den, chtěla jsem se zeptat posledni dobou celkova unava, mravenčení, jakoby...

Ložisko v plicích u maminky


Pravděpodobnost otěhotnění

Dobrý den, před týdnem jsem měla svůj první sex a poté následovaly další dva....

Bolesti břicha, pocit plnosti, bolest zad

Dobrý den, mám tak 1/2 roku bolesti břicha, byl jsem na kolonoskopii, gastroskopii,...

Mravenčení dolních končetin

Dobrý den, již delší dobu mě trápí brnění obou nohou od hýždí až po kotníky...

Extrasystoly

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda mohou extrasystoly způsobit nějaké...

Vyhřezlá ploténka (co vše můžu pro nápravu udělat)

Dobrý den, je mi 24 let a jsem, teda byl jsem sportovně aktivní člověk, žádný...

Strava pri chemoterapii

Dobry den, prosim vas o odpoved na mou otazku tykajici se chemoterapie: je...

Přeočkování Priorixem

Dobrý den, mám otázku ohledně přeočkování Priorixem. Dostala jsem se do přímého...

Tečky na horním rtu

Dobry den, jiz par mesicu pozoruji jakesi tecky na hornim rtu. Nevenoval jsem...

Bodnutí vosou

Dobrý den, včera mě na koupiališti pichla vosa do hohy (presněji kloub pod palcem...

Zvýšená hladina železa u dětí

Dobry den, chtěla bych se zeptat, jestli krevni obraz me 6lete dcery je v norme...

Als


Reklama