Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po operaci vaječníků pro teratomy, endometrióza - vhodná léčba

Gynekologie Marie 5.3.2019

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Jsem týdny po laparoskopické oboustranné cystektomii ovárií pro teratomy. Napravo výkon proveden subtotálně pro velikost dermoidu + byla přítomna cysta endometriální . Vlevo po odstranění teratomu vaječník normálního vzhledu a velikosti. Dle operujícího lékaře bylo ke zvážení, zda přeléčit Visanne. Endometrióza hodnocena jako mírná. Vzhledem k tomu, že zatím dítě neplánuju mně obvodní gynekoložka preparát předepsala. Visanne snáším takhle dobře, jen asi 2 x mě bolelo v podbřišku (odpovídalo by to době menses). Teď po 4 týdnech od OP (Visanne užívám 3 týdny) mně byla zjištěna při UZ cysta na levém vaječníku ve velikosti 3x2 cm. Teď mám obavy, abych tomu jedinému vaječníku, který mi zbyl ještě neuškodila, protože v příbalovém letáku je uvedeno, že může užívání způsobit ovariální cysty. Má lékařka mi doporučila v užívání pokračovat, alespoň do konce měsíce, že tělo pak bude rozhozené. Pak nebude? Nebylo by lepší ji vysadit hned nebo přejít rovnou na normální antikoncepci? Třeba Jeannine? Progestagen by měly mít stejný. Já důvěru k mé lékařce již nemám, chci ji po ukončení neschopnosti měnit, proto budu vděčná za názor jiného odborníka. Já si totiž teď vůbec nevím rady.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, naše poradna funguje tak, že všechny dotazy jako první přijímají praktičtí lékaři (ten Váš teda já). Váš dotaz je ale specializovaný a určený pro specialistu- gynekologa. Z tohoto důvodu mu Váš dotaz předám. Specialista Vám napíše, jak máte dále postupovat (léčbu a další řešení může adekvátně posoudit jen lékař se specializací z gynekologie). Moc se omlouvám, že nemohu poskytnou detailnější informace. Odpověď od našeho specialisty dorazí v nejbližším možném termínu (prosím o strpení, může to být za nějaký den). Přeji, aby vše dobře dopadlo a Váš stav se brzy stabilizoval. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Králíčková


Dobrý večer Marie. Pokud zatím neplánujete graviditu, myslím si, že je hormonální léčba na místě, právě proto, aby ste ochránila svůj druhý vaječník, endometrioza se nešířila a Vy tak měla později šanci na otěhotnění. Při užívání Visanne se mohou vyskytovat funkční ovariální cysty, nicméně to není stejný druh cysty jako při endometrioze, kdy se jedná většinou o tzv. endometroidní cysty. Hormonální antikoncepce Jeanine obsahuje krom hormonu dienogestu ještě estrogen- ethinylestradiol. Takže máte pravdu, hormon dienogest je zde stejný, ale k tomu je přítomný ještě hormon estrogen. Takže si nemyslím, že se změnou preparátu Visanne na Jeanine něco vyřeší, zkusit to ale můžete. Já bych doporučila ještě vydržet a užívání Visanne zatím nepřerušovat. Pro léčbu endometriozy respektive její recidivy či zhoršení je to momentálně asi nejlepší varianta. Bez léčby Vám zase bude hrozit vznik endometroidních cyst a srůstů...
Přeji Vám hezký večer a brzký ústup obtíží, s pozdravem L. Králíčková

Související dotazy

Endometrioza a těhotenství
Dobrý den, snacha /34 let/ byla v roce 2007 operována...
Endometrióza
Dobry den,chtela bych se zeptat,mam mesic po laparoskopii...
Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Endometrióza
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat ohledně endometriozy....
Endometrioza a laparoskopická operace
Dobrý den. Jsem za tři týdny odesílána na laparoskopii...
Endometrioza
Dobrý den, jsem 10 dní po operaci endometriozi a mam...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po operaci štítné žlázy

Dobrý den, jsem od cervna po odstranení stítná žláza, jsem velice unavená hodnoty...

Stav po operaci štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, v tomto roce jsem podstoupila operaci štítné žlázy...

Stav po operaci TEP kyčle, bolesti kyčle a křupání při chůzi

Dobry den jsem po operaci TEP kycle a rok po operaci.. nyni zacla bolest v oblasti...

Stav po operaci tříselné kýly

Dobrý den minuli úterý mi udělali laparoskopicky triselnou kylu a ve středu...

Stav po operaci tříselné kýly

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je normální, že ještě 10 dní po operaci...

Stav po operaci tříselné kýly

dobrý den,jsem 5 dnů po operaci tříselné kýli řezem,druhým dnem doma.chci se...

Stav po operaci tříselné kýly

Dobrý den, dnes je to přesně 3 týdny co jsem podstoupil laparoskopickou operaci...

Stav po operaci tříselné kýly

Dobrý den,Chtěl bych se zeptat,byl jsem operován v nemocnici v Mladé Boleslavi...

Stav po operaci tříselné kýly


Stav po operaci tříselné kýly oboustranně

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně problému, který mám. Je to už delší...

Stav po operaci varikokély

Dobrý den, Jsem 3 týdny po operaci varikokély pod mikroskopem.Mám dvě jizvy,jednu...

Stav po operaci varikokély

Dobrý den v roce 2009 jsem byl v Teplicích na operaci varikokély. Operace proběhla...

Stav po operaci varikokély

Dobrý den, jsem týden po operaci varikokély vlevo a chci se zeptat, zda je bežné...

Stav po operaci varixů, měla jsem pohlavní styk

dobry den,jsem po operaci varixů 4.den a měla jsem pohlavní styk,nikdo mě o...

Stav po operaci varlete pro tumor, uretrální obtíže

Dobrý den, Měl jsem potíže při sezení, bolely mě varle tak jsem šel na urologii...

Stav po operaci víčka, otok

Po operaci dolnich víček se mi na 1 oku udelal velky hematom..barva se jiz meni,ale...

Stav po operaci vyhřezlé ploténky

Dobrý den Prodělal jsem operaci vyhřezlé ploténky(odstranění hernie disku...

Stav po operaci vyhřezlé ploténky

Dobry den mam prez dva tydny po operaci vyhrezle plotynky a uleva v prave noze...

Stav po operaci výhřezu meziobratlové ploténky

Dobrý den, v roce 2005 jsem absolvoval operaci výhřezu meziobratlové ploténky...

Stav po operaci zlomeného kotníku

Dobrý den,otec má po týdenní operaci zlomeného kotníku a přetrhaných vazů. Má...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Lupání v třísle

Dobrý den, zhruba od puberty (dnes mi je 26) jsem si všímal, že mi při zvedání...

Smutek

Dobrý den mám dotaz spíš psychického rázu , před 4 roky mi zemřel manžel tragicky...

Pichaní v levém prsníku

chtěla bych vědet zda mam navštivit lekaře z bolestmy prsu jsem onkologicka...

Bolest levého spánku

Dobrý večer, mám dotaz skoro co tři dny mě bolí jen levý spánek nedá se to vydržet...

Na levém varleti se mi udělala malá bulka.

Dobrý večer, na levém varleti jsem si nahmatal bulku, je tvrdá ale malá, a když...

Nepříjemný bolestivý pocit na hrudi

Dobrý den, již 2 týdny pociťuji silný nepříjemný pocit na hrudníku, jako...

Nahmatala malou bulku v oblasti pravého trisla

Vážený pane doktore, asi tak před dvěma týdny jsem si nahmatala malou bulku...

Vsugerování onemocnění

Dobrý den, je mi 17 let a mám takový problém. Asi před 2 měsíci jsem si na hlavě...

Nevolnost po obědě

Poslední měsíc trpím nepravidelně (cca 4x týdně) nevolností po obědě, zhruba...

CRP a koronavirus

Dobrý den, pomůže CRP diagnostikovat i vir Koronavirus? Lze ze zjištěných...

Váček u zubu

za zuby se mi nahle objevil váček který mě tlačí, chci se zeptat jestli to po...

LU v jaterním hilu hraniční velikosti

Dobrý den dnes jsem byla na sono břicha a závěr vez zprávě zní drobná parapelvická...

Úzkost, deprese

Co všechno ovlivňuje úzkost, depresi (boj - útěk). Myslím tím v těle, jaké hormony,...

Antidepresiva

Dobrý den, obrátila jsem se na Vás ještě s jednou prosbou. Pokud budu mít zájem...

Pupínky u konečníku, zvětšené uzliny

Dobrý den, mám problém s intimními partiemi. Nahmatavam si 2 bolestivé uzliny...

Pravděpodobnost nákazy virem HIV

Dobrý den, před týdnem jsem měl nechráněný pohlavní styk se svým přítelem....

Zarudnutí na dlaních

Prosím o odpověď,jaká je příčina červených okrajů dlaní,hlavně v linii malíčku,mám...

Průjmovitá stolice

Chtěl bych se zeptat, jestli je něco vážného, když již asi 1 rok mám průjmovitou...

Sertralin a Neurol

Dobrý večer,již dva měsíce ve svých 55letech ránonevím jistě,co je za den a...

NATÉKÁNÍ RUKOU

Dobrý den, již dlouhou dobu (několik let) mám problémy s natékáním rukou, hl....

Reklama