Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stav po prodělaném zánětu HCD

Infekce Jaroslav 3.4.2019

Dobrý den, od 15.3.2019 jsem na nemocenské, měl jsem pořád rýmu a tak ucpaný nos, že jsem ani nemohl spát a zvýšené teploty do 37,6.
Navštívil jsem lékařku na ORL, která mi sdělila, že se jedná o ,, zatuhlou přechozenou rýmu,, čili zánět horních cest dýchacích?. Dala mi antibiotika Clacid, 2x denně, a sprej Mommox,který používám doteď. Po týdnu, a po částečném zlepšení mi dala znovu Clacid 1x denně. Dodnes nemám horní cesty ve 100% pořádku, přidal se suchý kašel,s občasným vykašláváním řídkého sputu, koupil jsem si nejdříve Robitusin, pak Levopront, lékařka mi ještě napsala inhaler Alvesco. Krevní testy byly v pořádku, i test na bronchitidu,jen jsem měl málo vit.D, z čehož prý vyplývala moje stálá únava, která přetrvává, i odpolední a večerní teploty. Přesto mne chce lékařka uschopnit, teplotu ať si měřím jen tehdy, kdybych ji cítil, a jestli to nemůže být psychického původu.
Je mi 57 let, a do toho 15.3. jsem jezdil na kole, celou zimu,chodil jsem do posilovny, zacvičil jsem si i v práci,nebo doma, asi 2x týdně jsem chodil hrát stolní tenis. Teď nemám ani náladu sedět u piána.
Takže v krvi nic není a proto jsem asi zdráv.??? Děkuji za odpověď.

Doplňující informace:
Ještě jsem se zapomněl zmínit, že se od loňského dubny otužuju, jím hodně ovoce i zeleninu, od počátku onemocnění si dávám echinaceové kapky, magnesium,rakytník,ženšen, a proto jsem si myslel, že s tou nemocí rychleji zacvičím, a jelikož mi lékařka naznačila, že bych se měl chystat do práce, udělal jsem si malý zátěžový testík. V pondělí jsem šel hrát stolní tenis, asi 3 zápasy cca po 12 minutách s přestávkami po 15 min. Večer jsem měl opět zvýšenou teplotu, v noci jsem spal asi 9 hod., ráno po snídani jsem jsi uvařil kávu, kterou si vařím hlavně před noční směnou a asi hodinu poté na mne padla znovu únava a navzdory kávě i vydatnému spánku v noci jsem ještě na 2 hod. usnul. Ještě mne tak napadlo, když jsem zadal do vyhledávače ty teploty a únavu, nabídlo mi to několik variant onemocnění, ze kterých mne napadla mononukleóza. Tak se chci zeptat, jestli se to dá poznat z běžného vyšetření krve. Dneska jsem byl opět na kontrole u praktické lékařky, která pořád jen opakuje , že v krvi nic není, ale přesto mne poslala na revmatologii. Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, pane Jaroslave,
děkujeme za Váš dotaz. Těžko se vyjadřovat k onemocnění, ze kterého nemáme k nahlédnutí žádnou dokumentaci, výsledky krevních rozborů a ani neznáme celkový zdravotní stav. Je možné, že přetrvávající únava je pouze doznívání prodělaného infektu, kdy pokašlávání a únava může individuálně trvat i několik týdnů.. Stejně tak je samozřejmě možná spojitost s nasedající alergií či jiným onemocněním. To by však měl praktický lékař vyloučit či potvrdit. Zvýšená teplota samozřejmě u zdravého člověka není. Za tohoto stavu bych ještě doporučila klidový režim alespoň po dobu týdne a následně opět zhodnocení obtíží. Přeji hezké odpoledne.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, obávám se, že Vásš zdravotní stav musí řešit Váš praktický lékař. Internetová poradna nemůže vyřešit několik týdnů trvající potíže bez znalosti klinického stavu pacienta a dostavadních výsledků. Hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Jaroslave, někdy rekonvalescence, tedy dolečování, může trvat déle, obzvláště, když u Vás pravděpodobně došlo k tomu, že jste měl nejprve virózu a pak zřejmě (usuzuji z podání antibiotik) do toho dostal bakteriální infekci. Antibiotika jste bral 14 dní. Váš organismus je oslabený nemocí i léčbou. Únava po takovém onemocnění může být i více týdnů,ale měla by se postupně zlepšovat. Pokud se organismus již s nachlazením vyrovnal, teplotu byste mít neměl, pokašlávání a snížená výkonost ale může zůstat. Nicméně Váš zátěžový testík v době, kdy jste měl zůstvávat v klidovém režimu, nebyl docela moudrý, je možné, že se Vaše potíže znovu obnoví. Proto doporučuji, abyste nadále užíval doporučenou léčbu, dost spal, do jídleníčku zařadil zázvorový čaj s medem a citronem, jedl vydatné polévky, vitamin C, probiotika na 1 týden, pijte alespoň 2.5 litru tekutin denně, na posílení imunity můžete přidat například imunoglukany, na suchý kašel to, co užíváte, pokud se změní na vlhký, tak na podporu vykašlávání můžete změnit na ACC nebo Mucosolvan, s návratem k běžnému provozu buďte opatrnější, jste po nemoci. Pokud budou přetrvávat teploty po týdnu rekonvalescence, nebo se objeví nové příznaky, pak znovu navštivte lékaře k vyloučení nového zánětu a kontrolního odběru CRP a krevního obrazu, výtěrů z nosu a krku, vyloučení možných alergií, kvůli čemuž Vás lékař může poslat na alergologii. Ohledně možných příčin Vám nemohu nic bližšího říci, protože jste nám neposlal výsledky vyšeření. Mononukleóza by se z laboratoře a vyšetření měla poznat, projevuje se angínou, zvětšenými uzlinami a dalšími příznaky, často vyššími jaterními testy a typickým nálezem v krevním obraze, takže předpokládám, že jste tuto infekci neměl. Pokud chcete mít jistotu, můžete se nachat vyšetřit u Vašeho lékaře. V případě potvrzení byste neměl sportovat nejméně další tří měsíce a držet rozumnou jaterní dietu s vynecháním alkoholu. Přeji Vám, aby se Váš stav brzy spravil. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Snížený stav výživy
Dobry den, maminka je po chemoterapii a operaci žaludku...
Stav po ASK, cvičení
Dobrý den , jsem 3.den po ASK , diagnóza - natržení...
Znamená to, že se můj stav zlepšuje anebo zhoršuje ?
Dobrý den. Už třetí měsíc trpím bolestí v oblasti bederní...
Stav po mykoplazmové infekci
Dobrý deň, vážený pán doktor, už od začiatku februára...
Stav po angíně
Dobrý den, chci se zeptat. Syn 7 let od prosince měl...
Stav po septoplastice
Dobrý den, mam vybocenou prepazku a nemohl jsem vubec...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stav po potratu, možné dalšé těhotenství, Rh negativní matka a Rh pozitivné otec

Dobry den, Chtela bych se Vas zeptat 24.12.2016 jsem prodelala spontanni potrat...

Stav po potratu, revize dělohy

Dobrý den, v pátek 28.6. jsem prodělala spontánní potrat v 8.týdnu těhotenství,...

Stav po potratu, sexuální styk

Dobrý den, jsem pár dní po 1 potratu bohužel jsem měla sex dřív než bych měla...

Stav po potyčce, cítím se divně

Dobrý den.Potřebuji poradit s kamarádem jsme byly na pivu a bohuzel jsme to...

Stav po prasklé rotátorové manžetě, opětovné bolesti ramene

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat,mám 2roky po operaci prasklé rot. manžety,dělám...

Stav po prodělané angíně

Dobrý den. Potřebovala bych se zeptat můj přítel pracuje v odtahové službě....

Stav po prodělané borrelióze

V polovině listopadu 2017 stěhovavé bolesti velkých kloubů (loket, kolena, kotníky)...

Stav po prodělané mononukleose

Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala těžší IM, 8 dní hospitalizace na ORL...

Stav po prodělané obřízce

Dobrý den, v pondělí 6.2.2017 jsem prodělal celkovou obrizku. Od té doby namacim...

Stav po prodělaném úpalu

Dobrý den, je mi 25 let a v poslední době mne neustále trápí pocit na omdlení....

Stav po prodělaném zánětu středního ucha, ucho je stále zalehlé

Dobrý den, před měsícem jsem prodělal zánět pravého středního ucha. Ucho pícháno...

Stav po provedené endoprotéze kolennního kloubu

Prosím,po operaci jsem 13dní.při chůzi s berlemi problém vcelku nemám,ale část...

Stav po přeléčené chlamydiové infekci

Dobry den, pres casem mi byla prelecena chlamydie antibiotiky a mesic pote jsem...

Stav po přeléčeném močovém infektu

Dobrý den, v květnu jsem zašel na urologii kvůli podezřelému výtoku, který...

Stav po přeléčení genitálního oparu

Dobrý den, Jsem cca 3 dny po dobrání léků Herpesin na genitální opar, který...

Stav po punkci

Dobrý den,dnes jsem postoupila punkci štítné žlázy uzliku..p.dr.hak.pichnul,tak.jsem...

Stav po pyeloplastice ledviny

Dobrý den. Prodělal jsem roboticky pyeloplastiku. Týden po operaci jsem byl...

Stav po rakovině lymfatických uzlin

Dobrý večer, jsem nyní 5 let po rakovině lym.uzlin - non hodgkinův lymfom, měla...

Stav po remodelaci kalvy

Dobrý den, v polovině ledna podstoupil náš syn totální remodelaci kalvy z důvodu...

Stav po resekci lýtkové kosti, bolesti SI skloubení

Dobrý den, pane doktore, V roce 2014 mi byla resekována lýtková kost ve střední...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Plicní potíže


Recidivující cysta jazyka

Dobrý den, ráda bych konzultovala problém s jazykem.u kořene jazyka se mi cca...

Elicea a alkohol

Dobrý den, mám na vás prosbu. Je mi 20 let a od června tohoto roku se léčím...

Bolest v krku při polykání


Nemoci jazyka

Dobrý den, na jazyku se mi objevili dva nárůstky a dlouhodobý povlak na jazyku....

Borelioza

Dobrý den ,bylo mi zděleno,že jsem onemocněl boreliozou, pan doktor mi sdělil,že...

Prosím o vysvětlení CT nálezu.

Dobrý den, prosím o vysvětlení: CT L3/S1 : L3/L4 inrterv artropza více vpravo,...

Namožená ruka

Dobrý den. Před šesti dny jsem si v práci při opakující se činnosti namohl ruku....

Zarudlý žalud

Dobrý den, již po dobu 2 měsíců mě trápí zarudlý žalud v oblasti kolem ústí...

Bolest předloktí

Dobrý den, jmenuji se M. 50 let . O svátcích jsem začal trochu posilovat ruce...

Čirý výtok z penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat, asi před 14 dni sem začal sexuální život s novou...

Zvýšené leukocyty

Dobrý den, manžel byl na odběrech krve při preventivní prohlídce. Když přišly...

Oteklé klouby na prstech

Dobrý den pane doktore, chtěl bych Vás požádat o radu, na kloubech rukou se...

Rozšířená mícha mezi 6 a 11 obratlem.

dobrý večer. Postupně se u mě začalo projevovat brnění spodních končetin.Přidal...

Nadýmání a bolest břicha po ránu

Dobrý den, poslední 3-4 týdny jsem neustále nadmutý. Každé ráno mě bolí břicho....

Křivé prsty na rukou- korekce

Manzel ma zkrivene prsty na rukou, prsty konci bouli v dlani. Slysela jsem o...

Bolesti konečníku po stolici

Dobrý den. Už delší dobu, když chodím na záchod na velkou, bolí mě zakončení...

Bolest v krku


Zduřená uzlina

Dobrý den, před pár dny se mi před levým uchem objevila uzlina, která je pohyblivá,...

Asymetrie hrudníku

Dobrý den, jmenuji se Eliška, je mi 16 let a mám propadlý hrudník. Od mala jsem...

Reklama