Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Štítná žláza a těhotenství

Endokrinologie Marcela . 10.1.2012

Dobrý den, již cca dva roky jsem léčena s hypofunkcí štítné žlázy (6 x týdně Euthyrox 100, 2x týdně Vigantol 12 kapek). V 6tt jsem byla na kontrole u svého endokrinologa a výsledky byly dle závěru v lékařské zprávě optimální i v rané fázi gravidity, protilátky nízké. Způsob léčby nezměněn. Na kontrolu jsem byla objednána až za 3 měsíce, tj. na 18 tt. Lab. vyšetření vyšla následovně: TSH: 3,140 mlU/l, Free T4: 14,8 pmol/l, Fee T3: 3,58 pmol/l. Lékař byl trochu znepokojen, místo Euthyroxu mi předepsal Jodthyrox 100 ug denně, Vigantol ponechal. Velmi se však pozastavoval nad tím, že jsem neužívala extra Jodid ve formě tablet (resp. multivitamínů) - na nutnost jeho doplňování mě však při první návštěvě nijak neupozornil. V těhotenské poradně mi pak lékař (gynekolog) doporučil pouze kyselinu listovou a vyváženou stravu. Na výslovnou otázku po multivitamínech pro těhotné odpověděl, že nepotřebuji (o problémech se štítnou žlázou ví). Bojím se, že jsem nedoplňováním jodidu až do 18 tt mohla něco zanedbat a ohrozit zdravý vývoj plodu. Ráda bych znala Váš názor. S díky, M.H.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, pokud máte pestrou stravu, jíte občas mořské ryby a normálně solíte, tak jste určitě zdraví plodu nijak neohrozila. Příjem jodu v graviditě se doporučuje, ale není to dogma, je to pouze doporučení , a je na každém, zda ho uposlechne nebo. Většina těhotných žádné vitamínové doplňky ani jod neužívá a mají úplně zdravé chytré děti. Navíc do 12. týdne je miminko závislé na vaší tvorbě hormonů štítné žlázy, a ta byla podle výsledku v pořádku. Po třetím měsíci je mimčo závislé na vašem příjmu jodu, protože si hormony začíná tvořit samo, takže jestli mu trochu jodu přidáte až ted, nebude to také špatně. Takže se "nestresujte" a užívejte si v klidu těhotenství :-).

Související dotazy

Štítná žláza
Dobrý den, 12 měsíců jsem podstupovala intenzivní...
Štítná žláza hubnutí
Dobry den. Mám dotaz ohledně štítné žlázy už dva roky...
Zvětšená štítná žláza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená nález...
Neplodnost, štítná žláza
Štítná žláza. Dobrý den, je mi 26 let a snažíme...
Štítná žláza
Dobrý den, ráda bych se zeptala na výsledek sona...
Štítná žláza
Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Štítná žláza a padání vlasů

Dobrý den, měla bych dotaz. Je mi 21 let a před osmi lety mi byla zjištěna zvýšená...

Štítná žláza a padaní vlasů

Dobry den, asi na konci řijna 2013 mi zjistili snizenou funkci a zvetsenou stitnou...

Štítná žláza a pobyt v lázních Podhájská

Dobrý den, léčím se půl roku na sníženou funkci št.žl. Je mi 61 let. Užívám...

Štítná žláza a početí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by mohl být problém s početím při normálních...

Štítná žláza a porucha menstruačního cyklu

Již třetím rokem se léčím s uzlíkem na štítné žláze, beru Euthyrox 50 1 tabletku...

Štítná žláza a problémy s váhou

Dobrý den , mám sníženou funkci štítné žlázy a beru půl tabletky denně.Mám antikoncepci...

Štítná žláza a přibírání na váze

Dobrý den pane doktore, před 2 lety mi doktorka na základě výsledků krve nařídila...

Štítná žláza a psychické problémy

Dobry den. Mam takovy problem. Jsem 7 mesicu po porodu a pred 5 mesici jsem...

Štítná žláza a sport

Dobrý večer, prodělala jsem potrat v 8. týdnu těhotenství a po měsíci mi začalo...

Štítná žláza a syndrom polycystických vaječníků (PCOS)

Dobrý den, byla mi diagnostikován syndrom polycystických vaječníků a následně...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, s manželem se již rok a půl snažíme o miminko. Po roce nás má doktorka...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, dnes mi byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy. Dostala jsem Letrox...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda níže uvedené hladiny hormonů mohou mít...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám sníženou funkci štítné žlázy a jím prášky...

Štítná žláza a těhotenství

Vážená paní doktorko, při prohlídce mi byly zjištěny mírně zvýšené hodnoty...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, prosíme o radu, abychom měli jistotu, že nic nezanedbáme, i když...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, mám štítnou žlázu už víc jak 10 let. S přítelem se snažíme o díťě...

Štítná žláza a těhotenství

Moje výsledky krve jsou TSH pod 0.005 ft4 18,4 a TG158 a TPO57 TRAK0,62.Bylo...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně štítné žlázy. Nyní jsem těhotná v 19tt,cca...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den.Jsem ve 23.týdnu těhotenství a byly mi naměřeny tyto hodnoty ST4 11.0...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krevní obraz


Nemožnost se plně nadechnout až dušení


MUDr. Vladimír Beneš

Ordinace lékaře specialisty - ortopedie

Závratě,motání hlavy, nevolnost, bušení srdce,vnitřní neklid


Růžový výtok v těhotenství


Nepříjemný pocit po močení


MUDr. Ladislav Poljak

Odborný lékař psychiatrie

MUDr. Edda Vávrová CSc.

Ordinace praktického lékaře

SBS


Zlatý stafylokok


Mám bouly na šourku


MUDr. Věra Nejepínská

Ordinace PL pro děti a dorost

Chronická leukemie

Dobry den, me babicce byla diagnostikovana chronicka leukemie. Obevila se ji...

Artroskopie kolene


Možná rakovina?


Bolest v podkolenní jamce


Červené tečky na patře, prodělané virózy


Epilepsia - vedlajšie učinky tabletek


Je nutný odběr TSH a ft4 nalačno?


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×