Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Štítná žláza a těhotenství

Endokrinologie Dáša 15.12.2015

Dobrý den, aktuálně jsem na začátku 7. měsíce těhotenství. Gynekolog mě v začátcích poslal na endokrinologii pro mírně zvýšené aTPO (hormony jinak v pořádku), po odběru na endorinologii byly výsledky: TSH - 1,83, fT3 - 3,96, fT4 - 12,61, TG - méně než 15, aTPO - 36,4 (mírně nad hranicí normy). USG štítné žlázy: PL: 12x16x61mm = 5,8ml LL:13x17x62mm = 6,8ml. Parenchym jemně nehomogenní, hypoechogenní. Celkový objem 12,6ml. Jak jsem pochopila diagnózu, tak se u mě rozvinulo autoimunitní onemocnění štítné žlázy. Na poslední kontrole byl stav hormonů TSH - 2,41, fT4 - 6,42 (norma 7 - 15,96). Pro výsledky byl manžel a já teď nerozumím, jestli u mě směřuje k hypofunkci štítné žlázy, nebo k hyperfunci štítné žlázy, tedy co znamená to nižší fT4. Dále bych se chtěla zeptat, jak asi (pravděpodobně) bude štítná žláza reagovat po porodu, jestli se dá předpokládat zlepšení nebo naopak bývá pravidlem zhoršení a jestli současný stav nějak neohrožuje dítě. Poslední dotaz patří jódu. V těhotenských vitamínech bývá, tak jestli jej mohu užívat nebo raději ne. Mockrát děkuji za váš čas, s přáním dobrého dne Dáša.

MUDr. Martina Přichystalová
Odpovídá lékař:

MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Soukromá praxe praktického lékaře pro děti a dorost Boskovice a Svitávka

Dobrý den, výsledky jsou nejednoznačné stran hypo- nebo hyperfunkce štítné žlázy. Doporučila bych zopakovat. Nelze ani říci, jak se stav bude po porodu vyvíjet. Hladina protilátek je zvýšená jen minimálně, ale zvýšená konzumace jódu se v tomto případě nedoporučuje.

Související dotazy

Štítná žláza
Dobrý den, 9.12.16 mi byla vyoperována štítná žláza...
Štítná žláza
Dobrý den, 12 měsíců jsem podstupovala intenzivní...
Zvětšená štítná žláza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená nález...
Štítná žláza hubnutí
Dobry den. Mám dotaz ohledně štítné žlázy už dva roky...
Neplodnost, štítná žláza
Štítná žláza. Dobrý den, je mi 26 let a snažíme...
Štítná žláza
Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám sníženou funkci štítné žlázy a jím prášky...

Štítná žláza a těhotenství

Vážená paní doktorko, při prohlídce mi byly zjištěny mírně zvýšené hodnoty...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, prosíme o radu, abychom měli jistotu, že nic nezanedbáme, i když...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, mám štítnou žlázu už víc jak 10 let. S přítelem se snažíme o díťě...

Štítná žláza a těhotenství

Dobry den, prosim o rada s vysledky stitne zlazy. Jsem 29 tyden tehotenstvi...

Štítná žláza a těhotenství

Moje výsledky krve jsou TSH pod 0.005 ft4 18,4 a TG158 a TPO57 TRAK0,62.Bylo...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně štítné žlázy. Nyní jsem těhotná v 19tt,cca...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli snížená funkce štítné žlázy může...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den.Jsem ve 23.týdnu těhotenství a byly mi naměřeny tyto hodnoty ST4 11.0...

Štítná žláza a těhotenství

Dobry den chtela bych se zeptat jakje to se stitnou zlazou. Moje hodnoty...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den. S manželem jsme se pět měsíců snažili o miminko. Koupila jsem si...

Štítná žláza a těhotenstvi

Dobrý den, byla mi zjištěna snížená funkce štítné žlázy. Byl mi nasazen Letrox...

Štítná žláza a těhotenství

Otehotneni po odstraneni stitne zlazy Dobry den, v roce 2005 jsem byla na...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, již cca dva roky jsem léčena s hypofunkcí štítné žlázy (6 x týdně...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, nějakou dobu jsem byla předávkovaná euthyroxem, když to odhalili...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, už 8.měsíců se léžím na štítnou žlázu - přesně autoimunitní thyroiditídu....

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den, téměř ve stejný den jsem zjistila, že mám problém se štítnou žlázou...

Štítná žláza a těhotenství

Dobrý den paní doktorko, léčím se již 2 roky na preklinickou tyreotoxikozu,...

Štítná žláza a tetování

Dobrý den, chci se zeptat na tetování, které se chci udělat. Už mám termín...

Štítná žláza a tetování

Dobrý den, trpím onemocněním funkce štítné žlázy, konkrétně snížená funkce(...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest levé lopatky, plotýnky a prsního svalu

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, již od února mě trápí bolest levé lopatky,...

Rehabilitace po natrženém postranním vazu v koleni

Dobrý den, mám dotaz na téma postranní vaz v koleni. Při lyžování jsem si natrhl...

Kvasinky, svědění konečníku, genitálií

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím problémem. Po porodu (nyní mám...

Myom dělohy

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné, aby se myom zmenšil nebo postupně...

Brnění končetin

dobrý den, asi před měsícem jsem si nechala dělat malinké tetování na levý kotník....

Bulka konečníku

Dobrý den, v oblasti konečníku jsem si nahmatal asi 0,5 cm podlouhlou bulku,...

Svědění pochvy

Zdravím, asi druhý den me svědí v pochvě na začátku směrem dovnitr a okolo....

Dorsiflex a alkohol

Dobrý den, občas mně píchalo u srdce tak sem zašel za praktickým lékařem. Ten...

Zlomenina malíčku na ruce

Dobry den, Dne 17. cervence se mi stal uraz na kole, zlomil jsem si malicek...

Bolest strev a zaludku

Dobry den,Moje potize zacali asi pred pul rokem, tenkrat jsem pokaslaval a nenapadlo...

Pálení a brnění nártů a plosek nohou

Dobrý den , každý podvečer a večer mě pálí až brní plosky a nárty nohou. Někdy...

Suchá a podrážděná kůže na varlatech

Dobrý den, prosím o radu, jak se vypořádat s problémem suché a zarudlé kůže...

Zvýšený počet bílých krvinek

Dobrý den, je mi 21 let a už cca půl roku mám zvýšenou hladinu bílých krvinek...

Píchání ve stehenním svalu

Dobrý den, jsem 20-letý fotbalista a během jarní části sezóny mě trápila bolest...

Praskliny na předkožce

Dobrý den, mám takový problém už delší dobu se mi stává že třeba dva týdny z...

Pálení kůže na zádech

Dobrý den, potřebuji se zeptat na jednu věc, pálí mě kůže na jednom místě na...

Urobilinogen a bilirubin

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co signalizuje zvýšená hladina bilirubinu a...

Budím se každý den v 5 hodin ráno

Dobrý den paní doktorko, můj problém se týká nepřerušovaného spánku. I dříve...

Návrat z Rakouska a karanténa

Dobrý den. Včera jsem se vrátil z rizikové lokality (Rakousko, severní Tyrolsko)....

Rozšířená žilka

Dobrý den, mám už několik let "pavoučka" o velikosti pupínku na tváři, kožní...

Reklama