Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Štítná žláza, nádor, preventivní užívání Euthyroxu

Endokrinologie Ladislav 27.10.2017 redakce uLékaře

Jsem po kontrole štítné žlázy, biopsie dvou uzlíků je v pořádku, všechny ostatní hodnoty z krevního rozboru též úplně v pořádku. Kontrola byla doporučena vzhledem ke dvěma úmrtím v rodině zapříčiněných štítnou žlázou a následnou metastází do anaplastického nádoru - můj syn 42 let a moje matka 93 (do posledních dnů pod endokrinologickou kontrolou, přesto v posledních dnech před smrtí nalezena neléčitelná metastáze plic).
Endokrinolog mi doporučil - respektive přesněji řečeno - dal na vybranou -
buď časté kontroly (cca každých 6 měs) stavu anebo preventivní nasazení Eurothyroxu (1 tabl denně) s tím, že budu muset tento lék už užívat navždycky. Vybral jsem si 1.variantu častých kontrol, protože dosud žádné léky neužívám a do žádné chemie se mi přirozeně nechce. Na to mi ale následně lékař namítl, že funkce štítné žlázy je sice úplně v pořádku, ale tím, že nechci navíc užívat lék Eurothyrox se zbavuji prevence proti rakovině štítné žlázy.
Nejsem z tohoto přístupu rozumný a nevím, jak se mám zachovat. Prosím o Vaše stanovisko. Je užívání Eurothyroxu prevencí proti vzniku rakoviny v situaci, kdy štítná žláza funguje normálně?

za Váš názor resp odkaz na literaturu přímo se touto otázkou zabývající předem děkuji. Doplnění informací: velmi Vám děkuji za Váš názor a vysvětlení. Já sám, i když jako laik, jsem velmi odměřený k užívání jakýchkoliv léků, pokud to není nezbytně nutné. I když mám už svůj věk, dosud žádné prášky neužívám (omlouvám se, před 3 týdny mi praktický nasadil tabletu Tezeo 40 mg denně na úpravu vyšších hodnot spodního tlaku (90 - 95).

Hodnoty TSH mám úplně v pohodě, výsledky cytologického vyšetření přímo z obou uzlíků jsou jednoznačně v pořádku - jasně benigní. Provedeno na klinice Butovice. Následnou léčbu navrhl endokrinolog na Praze 6. Budu se řídit Vaší radou a názorem. Pokud bych se dostal do nějakých komplikací s mým endokrinologem, dovolil bych se na Vás přímo obrátit, pokud je to možné. děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, chápu Vaše obavy a otázky. Jako rizikové faktory pro vznik a rozvoj karcinomů štítné žlázy jsou uváděny radiační záření a vysoká hladina štítnou žlázu stimulujícího hormonu (TSH). U Vás je TSH v normě.
Osobně si myslím, že užívání Euthyroxu vzniku rakoviny až tak nezabrání (pokud máte TSH v normě, pokud by bylo TSH zvýšení, je to jiná záležitost), důležité jsou časté kontroly- kdy se včas zachytí případné změny.
Nejsem ale odborností endokrinolog, proto bych dotaz předala ještě specialistovi- aby doplnil informace z pohledu své odbornosti. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková PhD.

Specializace: Endokrinologie Pracoviště: III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Dobrý den, upřímně, v 74 letech nasazovat supresi (tzn. podávání takové dávky hormonů štítné žlázy, která dostane hodnotu TSH pod 0,1) není jen tak. Dle mého názoru rizika s tím spojená (srdeční arytmie, oslabení kostní hmoty, nespavost, podrážděnost) jsou větší než benefit z takového užívání. Nikdo neslibuje po nasazení hormonů, že nebudete mít rakovinu štítné žlázy. Jen při TSH pod 0,1 ve studiích bylo riziko menší (ale obávám se, že u anaplastického karcinomu hodnota TSH vůbec nehraje roli). Časté kontroly, případně i punkce z uzlíků jsou u vás jediným řešením, případně podle toho, jak uzlíky vypadají (zda jsou jasně benigní či nikoliv) zvolit preventivní odstranění štítné žlázy.
S pozdravem
Jandíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková PhD.

Specializace: Endokrinologie Pracoviště: III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy

Dobrý den, chápu, není problém, můj výklad panu doktorovi klidně ukažte. Pokud by jste byl mým pacientem rozhodla bych se podle sonografického nálezu "jak se mi uzlíky zdají" , jakou mají velikost, prokrvenost...atd Jen zcela obecně řečeno se již supresní léčba u uzlů příliš nedoporučuje (jen u vybraných typů), viz. texty o léčbě uzlů např. Doc. Jiskry. A řekla bych, že prevence anaplastického karcinomu prakticky neexistuje, jedině brzké odhalení a okamžitá operace.
S pozdravem
Jandíková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Štítná žláza a dávka Euthyroxu
Dobrý den,chci se zeptat,beru každý den euthyrox 75...
Štítná žláza
Dobrý den, ráda bych se zeptala na výsledek sona...
Štítná žláza
Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz...
Štítná žláza
Dobrý den, 9.12.16 mi byla vyoperována štítná žláza...
Štítná žláza
Dobrý den, 12 měsíců jsem podstupovala intenzivní...
Zvětšená štítná žláza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená nález...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Štítná žláza- vysvětlení nálezu

Dobrý den, Chci se zeptat na tyto výsledky štítné žlázy(viz příloha). A jestli...

Štítna žľaza- zvysena cinnost

Dobry den, Mam 20 rokov a uz par mesiacov mam viaceré ťažkosti. Začalo to...

Štitná žláza-hypertyreoza

Dobý den,chtěla bych se zepta na toto:chodím už 5let ke své praktické lékařce...

Štítná žláza-změna dávek

Dobrý den, před rokem jsem brala 1/2 tablety Letrox 50 denně./Také beru Sortis...

Štítná žláza, bolesti končetin, menstruace

Dobrý den.Mám problémy s bolestmi nohou a rukou,menstruační nepravidelnost,silné...

Štítná žláza, euthyrox - akné

Dobrý den, chci se zeptat, jak byste mi Vy doporučila pokračovat v léčbě, nebo...

Štítná žláza, hodnoty hormonů

Dobry den. Jsem v 9tt a prakticka doktorka ma poslala k endokrinologovi.mam...

Štítná žláza, hodnoty hormonů

Dobrý den,prosím o radu zda je nutné užívat hormon,při hodnotách štítné žlázy...

Štítná žláza, hodnoty hormonů

Dobry den, prisly mi vysledky z vysetreni stitne zlazy: fT3 - 5,53, fT4 -...

Štítná žláza, Kelp

Dobrý den, je možné při snížené funkci štítné žlázy, užívám Letrox 50, 1-0-0,...

Štítná žláza, nemožnost otěhotnění

Dobrý den, nemůžu již rok otěhotnět i přes pravidelnou ovulaci. Dnes jsem dostala...

Štítná žláza, operace

Dobrý den, od roku 2009 se léčím se štítnou žlázou, první ult. PL 14.2 LL 7.5...

Štítná žláza, padání vlasů

Dobrý den, před dvěma lety jsem byl na endokrinologii s tím, že sestra má hyperfunkci,...

Štítná žláza, pleť, křeče, kalcifikace

Dobrý den, první odpověď od Vás 9.2.2013, nyní prosím o doplnění: po zjištění...

Štítná žláza, těhotenství

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu ohledně užívání léku Euthyrox 50 v těhotenství....

Štítná žláza, těhotenství

Mám sníženou funkci štítné žlázy,beru euthyrox 50 a zajmalo by mě v kterém týdnu...

Štítná žláza, těhtenství a kojení

Dobrý den, léčím se cca od puberty s hypofunkcí štítné žlázy. Nyní je mi 30...

Štítná žláza, únava a redukce hmotnosti

Dobrý den, dlouhodobě užívám Letrox a Euthyrox, díky němu mám krevní testy...

Štítná žláza,revma,cysta,imunita,alergie....

Jmenuji se Markéta a je mi 21 roků.Od 3 let se léčím s hypotyerózou.V 10 letech...

Štítná žláza: folikulární neoplasie, léčba radiojodem a vysazení hormonů

Dobrý den bohužel se potvrdilo podezření z folikulární neoplasie a na dvakrát...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Jaterní dieta

Dobry den, muj lekar mi rekl,ze mam dodrzovat jaterni dietu. V seznamu, co muzu...

Tmavá čára na břiše

Dobrý den, před několika dny se mi na břiše objevila tmavá svyslá čára od pupíku...

Vliv alkoholu na lokalni anestezii

Dobry den, zajimalo by me zda ma vliv konzumece alkoholu predesly vecer pred...

Zvýšená sedimentace červených krvinek

Dobrý den, chci se zeptat, mám hodnoty sedimentace 66. O co může jít.Děkuji

Bolest varlete


Dlouhodobé bolesti levého ramena

Dobrý deň.Chcem vás poprosiť o radu a vysvetlenie výsledku MR ramena.Mám dlhodobé...

Zánět spojivek

Dobrý den je mi 13 let. Od května roku 2009 nosím kontatní čočky. Do poloviny...

Vysoký srdeční tep

Prosím, ráno mám tep bez vykonání kakekoliv činnousti 84 tepů za minutu, dopoledne...

Krvácení z děložního čípku

Dobrý den,díky krvácení sliznice děložního čípku jsem během tří let podstoupila...

Furolin a alkohol


Byl to slabý infarkt?


Atorvastatin

Z laboratorního rozboru krve mám dle lékaře vysoký cholesterol a při jednorázovém...

Co znamená lymphadenopathia colli?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená lymphadenopathia Colli? A hmatna...

Dvojité vidění, všechna vyšetření bez nálezu příčiny

Dobrý den, asi před dvanacti dny jsem ta no vstal a zjistil jsem ze blbe zaostruji...

Pád na koleno

Dobrý den, 3dny zpátky jsem uklouzla na náledí - přetočilo se mi tak trochu...

Štípnutí hmyzem

Dobý den.Dceru v noci štípnul hmyz,zřejmě komár.Místo štípance si opuchlo a...

Šumění v hlavě

Dobrý den. Už skoro rok mi šumí v hlavě. Asi před půl rokem jsem byl na ORl...

Mravenčení


Bolesti svalů celého těla


Hnědá skvrna na nehtu

Dobrý večer již jsem vám jednou psala ohledně hnědé skvrny pod nehtem.Mám ji...

Inzerce
×