Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Cordarone a štítná žláza

Léky Jitka 27.6.2017

Dobrý den. Prosím o posouzení následující medikace : Po užívání léku Cordarone 200mg 1x denně se po 5 týdnech nepříznivě změnily hodnoty TSH a fibrilace síní, kvůli které mi byl lék naordinován, neustala. Momentálně hodnota TSH 10,8 Mu/l / FT4 14,3 pmol/l/. Vzhledem k tomu, že se léčím se štítnou žlázou cca 30 let a hodnoty jak TSH tak FT4 veličin byly při užívání Euthyroxu obden 5Omg a 25 mg v normě- sledováno 2x ročně- domnívám se, že to způsobilo užívání Cordarone.
Je mi 82 let a štítnou žlázu mi vypalovali rad. jodem cca před 15 léty. Cordarone mi byl ordinován kardiologem k vůli fibrilaci síní, kterou se nepodařilo dlouhodobě odstranit ani operaci Maze. Do předepsání Cordarone jsem užívala vždy Beta blokátor a fibrilace jsem vcelku nevnímala. Prosím jak si mám počínat při tak vysokém TSH.
Děkuji za odpověď a omlouvám se, že dotaz je tak rozsáhlý. Zdravím.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, je známo, že lék Cordarone může ovlivnit funkci štítné žlázy. Proto by mělo být osobě, která lék dlouhodobě užívá, pravidelně kontrolována funkce štítné žlázy (spolu s kontrolou na očním a kontrolou plic - rentgen).
Cordarone, který se často užívá při fibrilaci síní, může vyvolat jak zvýšenou, tak sníženou funkci štítné žlázy.
Proto bych nyní doporučila návštěvu Vašeho endokrinologa, s tím, že užíváte Cordarone a hodnoty TSH se zvýšily (fT4 je v normě). Dávka Euthyroxu buď zůstane stejná či se zvýší.
Druhou možností (a možná ve Vaší situaci lepší) je konzultovat celou věc s kardiologem - zda by nebylo vhodnější se vrátit k beta-blokátoru, což by vyřešilo potíže se štítnou žlázou. Při fibrilaci síní se používá k terapii buď kontrola rytmu - tj. léky se navodí správný sinusový rytmus; nebo kontrola frekvence- tj. betablokátory se zpomalí srdeční činnost, fibrilace síní zůstane a pod kontrolou je srdeční frekvence.
Váš dotaz byl ještě automaticky přesměrován do konzultační ambulance, čekejte tedy ještě jednu odpověď.
S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, při onemocnění štítné žlázy se dalo očekávat, že Cordaron (s ohromným množstvím jodu spolu s účinnou látkou) bude mít nežádoucí účinek. Je nyní na kardiologovi, zda bude na Cordaronu trvat a tedy pak musí Váš endokrinolog jednat podle nálezu v laboratoři a sonografickém nálezu. V tuto chvíli bude nejspíše potřeba dávku zvýšit, ale jen velmi málo a spíše sledovat v čase, jak na Cordaron štítná žláza reaguje. Nebo se vrátíte k předchozí medikaci a v tom případě bych vyčkala na stejné dávce Euthyroxu na normalizaci hladin.
S pozdravem
Dr.Jandíková

Související dotazy

Štítná žláza
Dobrý den, 12 měsíců jsem podstupovala intenzivní...
Štítná žláza
Dobrý den, 9.12.16 mi byla vyoperována štítná žláza...
Zvětšená štítná žláza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená nález...
Štítná žláza hubnutí
Dobry den. Mám dotaz ohledně štítné žlázy už dva roky...
Štítná žláza, operace
Dobrý den, od roku 2009 se léčím se štítnou žlázou,...
Štítná žláza
Dobrý den, prosím o přeložení nálezu pro laika. viz...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Conizace

tak tentokrát buďto lžete a nebo se mýlíte ale vir co způsobuje před nádorové...

Conizace

pokud vaše kolegině takto odpovídá na většinu otázek pak se nedivím že národ...

Conizace

ptal jsem se jedné z lékařek na vašem serveru zda může sterilizace způsobit...

Connův syndrom

Dobrý den, při prohlídce jsem měl snížený draslík, byl jsem poslán na vyšetření...

Contragel green+prezervativ

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda lze používat spermicidní krém Contragel...

Controloc 20 mg během těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o radu, jsem na začátku těhotenství (cca 6 týden) a užívám...

Controlog 20 mg vs. 40 mg

Dobrý den, Pred par lety me po gastroskopickem vysetreni zjistili refluxni...

Convulex

Dobrý den, dostala jsem léky jako preventivní léčbu proti migréně. Convulex...

Cordaron a alkohol

Dobrý den, můžu prosím pít alkohol, když musím užívat denně lék Cordaron na...

Cordarone a solárium

dobrý den. nevím, zda mi odpovíte ale zkusím to. Skoro půl roku beru Prášky...

Corpus oryzoideum

Dobrý den, Poprosil bych o odpoved urologa. Pred asi tydnem se me na penisu...

Corpus oryzoideum

Dobrý den, Poprosil bych o odpoved urologa. Pred asi tydnem se me na penisu...

Corsodyl na zánět dásní

Dobrý den,chtěl bych se zeptat - je na zánět dásní dobrý přípravek Corsodyl...

Corynebacterium striatum

Dobrý den, pane doktore. Mám dlouhodobé problémy s opakovanými IMC. Nyní mi...

Cosi co visi z vaginy

Nedávno jsem našla něco co mi visí z vagíny ...má to barvu kůže a je to cca...

Cosi na chodidle (výrůstek,nátlačka,kuří oko)

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, co to je (foto přikládám) a jak se toho zbavit...

Cosi na mandlích

Dobrý den paní doktorko, už delší dobu se mi dělají takové bílé kousky na mandlích,...

Cosi na rtu a pod ním

Vážená doktorko, dobrý den, ráda bych vás poprosila o radu s mým problém. Na...

Cosi v pochvě

Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat.už asi 3, měsíce se nám s přítelem nedaří...

Cosi v šourku

Dobrý den uz asi 2 roky mam v levem varleti jjakysi predmet nebo spíše bulku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Chlamydie a sex s kondomem

Dobry den, asi pred dvemi tydny mi byla zjistena chlamydie. Spolecne s pritelem...

Zalehlé uši z letadla

Dobrý den, včera jsem cestovala nemocná letadlem, den mám zalehlé obě uši a...

Bolesti bederní páteře

Již více jak půl roku mám bolesti v oblasti bederní páteře a zároveň mě bolí...

Bolest stehenního svalu

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na Váš názor. Již 2 měsíce mám bolest...

Nosní sliznice


Bílí pupínek v krku

Dobrý den, je to již docela dlouho co se mi v krku dělá bílí pupínek ve velikosti...

Bušení srdce


Zápach ze zubu

Dobrý den, nedávno jsem navštívila svého zubaře se zánětem zubu, ošetřil mě...

Motání hlavy, rozostřené vidění, únava, pískání v uších...

Vážená paní doktorku, chtěl bych se touto cestou dotázat na můj problém, který...

Neco me porad zlobilo v oku

Dobry den. Neco me porad zlobilo v oku. Jako bych tam neco mela, svědilo to...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den je mi 26 let před měsícem po náročném dni v práci (PPL) jsem dostal...

Bolest rukou

Dobrý den,vubec nevím kde začít.Mám již několik měsícu stupňujici se bolesti...

Pořád plivu zelený hleny z krku

Dobrý den chtěl bych se zeptat je to tak měsíc co jsem od plivnul krvavý hlen...

Rychlé bušení srdce v noci

Dobrý den, pane doktore, v noci jsem měla děsivý sen (ve snu jsem byla v nebezpečí),...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den,už nevím kam se obrátit,rok jsem marodila s bederní páteří,výsledky...

Loupání kůže na nohou

Dobrý den, minulý týden jsem si všimla, že se mi loupe kůže na prstech nohou....

Otok

Dobrý den, nedávno jsem poprvé v životě byla u moře. Druhý den mi otekly nohy,...

Bolest zad a píchání v dolní končetině

Dobrý den, Rád bych se zeptal na potíže se zády, které mne bohužel postihly....

Bolest levé ruky

Dobry den, pri zvedani tezsiho bremene mi rublo v tak kri leve ruky a udelala...

Otok loketního kloubu

Asi před třemi týdny jsem se uhodil (o strom) do lokte. Rána nebyla nijak silná,...

Reklama
Zavřít