Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Stomatologie

Zuby Jana 11.5.2017

Vážený pane doktore Stuchlíku, moc Vás prosím o radu. Četla jsem rozhovory s Vámi, a protože jsem si sama prošla tím, že problémy se zuby odezněly, jakmile jsem začala docházet na kliniku,kde mimo jiné seznámili s kvalitní prevencí, věřím, že důsledná dentální hygiena je zásadní a u svých dětí jsem se proto snažila ze svých chyb poučit. Chodíme již na kvalitní pracoviště a na první kontrole jsme byli s každým dítětem už od 6. měsíců věku.
Přesto však bojujeme s výskytem mezizubních kazů u nejstaršího (8 let) z dětí. Sourozenci problémy nemají, ač v jejich věku (5 let) už nejstarší měl a ačkoliv už od malička nejlépe u čištění spolupracuje (mladší se často vzpírají) a ač máme v rodině stejnou skladbu stravy (snažíme se zdravě-velké množství ovoce,zeleniny,luštěnin,mléčných neslazených výrobků, převážně celozrnné pečivo a k pití čistou vodu, jen výjimečně džus bez přídavků cukrů a sladkosti povolím jen výjimečně, většinou když přinese návštěva).
Ačkoliv nejstarší je již školák, stále každý večer dočišťujeme my rodiče, cca kolem dvaceti minut nám trvá než dočistíme klasickým kartáčkem a mezizubními pomůckami (kartáčkem na radu hygienistky obden, ale nití denně). Čistíme pomalu, ale důsledně, občas i jednosvazkovým kartáčkem. Před půl rokem proběhl první rtg (OPG) a na něm bylo patrných několik hraničních mezizubních kazů, lékař ale řekl, že jde o starší problém, že už musely vzniknout před lety (je pravda, že mezizubními pomůckami čistíme až od 5 let).
Přesto však, ač jsme od poslední kontroly jen jednou večer čistění zubů vynechali kvůli nemoci dítěte (časté, opakované zvracení, cca 20x za den; nejstarší tím občas trpí, munolg vyjádřil před lety podezření i na reflux, protože však sono nic neprokázalo a obtíže s věkem ustupovaly, žádnou medikaci nedoporučil), přesto se hraniční kazy rozšířily a vyskytl se nový mezizubní kaz.
Techniku jsem probírala jak s lékařem, tak s hygienistkami (vystřídalo se jich na klinice již více) a podle nich čistíme děti i sebe opravdu velmi dobře a máme pouze vytrvat, že se vše snad s věkem zlepší. Já mám ale strach, aby kaz nenapadl stálé zuby, kterých má už nejstarší ve svém věku poměrně hodně a navíc rostou nakřivo, protože se mu do pusy nevejdou (ortodonista se vyjádřil, že zuby jsou velmi stěsnané a zřejmě bude v dospělosti nutné nějaké stále vytrhnout).
Nevím si už ale rady, co dělat víc, abychom dalším kazům zabránili. Děti jsou nešťastné, jak je oproti jejich vrstevníkům omezuji v sladkostech a jak dlouze čistíme, protože mnozí z jejich kamarádů v životě mezizubní pomůcky ještě nepoužili a přes velké množství sladkostí, včetně nápojů, mají zuby zdravé. Prosím proto o radu, jak bych mohla ještě více pomoci. Dokonce jsem se setkala i s názorem, že mohu tak dlouhým čištěním porušit sklovinu a tím se zuby kazí. Opravdu tím mohu ublížit? Můj lékař si to nemyslí, navíc kazy jsou jen v mezizubním prostoru, tedy tam k poškození vlivem dlouhé doby čištění dojít nemohlo. Navíc jsme zkusili i indikátor plaku (Curaprox), kdy jsme oveřili, pokud jsme použili před čištěním, že opravdu musíme čistit velmi dlouho než plak odstraníme. Nejstarší má tendenci k pigmentaci zubů, může to souviset s problematičtějším odstraněním plaku?
Dokonce tablety ukázaly, že i v mezizubním prostoru (viděla jsem to u těch křivě narostlých předních řezáků), zůstává plak i po jednom použití zubní nitě. Mohu tedy používat mezizubní nit i vícekrát denně a hlavně večer na tom daném místě vícekrát (samozřejmě nit posunu, aby byla vždy pro nové použití čistá)?
Hygienička však radila, používat nit jen jednou denně (resp. dvakrát zajet do mezizubního protoru a poté objet po hraně každého zubu) a mezizubní kartáček dokonce u dětí zatím jen obden. Můžeme bez obav používat každý den a třeba i dvakrát denně, ráno a večer? Prý ho máme jen vložit a vyndat, je špatné, kdybych s ním v mezizubním prostoru i otáčela, abych lépe případný plak vyčistila?
Mám obavy, abych nepoškodila jemné dětské dásně, občas při čištění mezizubních prostor dojde k mírnému krvácení, když se děti nečekaně pohnou a četla jsem, že i časté mechanické poškození může v budoucnu vyvolat třeba onkologické onemocnění, z čehož mám velkou obavu. Ale také mám strach, že jen jedno použití nití nemusí být dostačující, poté co jsme to viděli po použití tablety a hlavně, že se vytvořil v mezizubí nový kaz, který si neumím jinak vysvětlit, když jsme za půr roku vynechali čištění zubů kvůli zmíněné nemoci, jen jednou.
Nebo mám mezizubní kartáček namáčet třeba do dezinfekce (chlorhexidin, líh, peroxid..), jaký je prosím Váš odborný názor?
A jaký názor máte na čištění jazyka u dětí? Ačkoliv při použití tablety po čištění vypadaly zoubky krásně, jazyk byl celý fialový. Je možné, když pak pro kontrolu nechávám děti jazykem zuby zkontrolovat, jestli jsou hladké a ne "chlupaté", že si mohou nějaké bakterie, plak z jazyka zase přenést zpět na čisté zoubky?
A co si myslíte o pastě zendium? Napadlo mne, pokud nejstarší má opravdu jen mírný skrytý reflux, třeba by to pomohlo udržovat i v noci správné pH v ústní dutině. Navíc je také alergik, často mívá plný nos a v noci někdy dýchá s otevřenou pusou, takže má pak sucho v ústech. Byli jsme i na kontrole nosní mandle, ale specialistka z ORL operaci nedoporučila, ač v útlejším věku, opět oproti svým sourozencům, velmi často stonal, měl opakovaně infekce horních i dolních dýchacích cest a tedy bral hodně léků (včetně atb) a také opakovaně sladkých sirupů proti kašli. Bohudíky se to ale zlepšilo a poslední rok a půl jen v sezóně bere antihistaminika.
A poslední dotaz, jaký máte názor na potřebu fluoridu? Hygienistky mi opakovaně říkaly, že pasty nejsou důležité, ale mechanická očista. Také jsem slyšela, že ve stravě je ho dostatek, proto jsem dávala pastu dětem jen večer. Může v tom být problém? Bála jsem se však, abych fluorem nepředávkovala, občas jsem nejstaršímu, kvůli časté nemocnosti, dávala pitné kúry vincentkou, což radili v léčebně a která fluor obsahuje. Bála jsem se tedy, abychom to nepřehnali.
Myslíte, že bych mohla začít používat pravidelně jednou týdně elmex gel? Kdysi jsem ho použila také, ale jen opravdu malé množství (špendlíková hlavička) a jen občas, nárazově, když se vrátily děti třeba od babičky, která je tak dokonale dočistit přeci jen nezvládne, i když se velmi snaží. Ale mimo domov bývají děti jen zřídka, nyní se ale bojím, protože nejstarší má jet v létě na letní tábor na dva týdny a ještě bude mít rovnátka. Mohou se zuby za ty dva týdny začít kazit?
Pomůže jako prevence předtím pořádně nafluoridovat? Nyní doma opakovaně, znovu s tabletou jako pomůckou, trénujeme čištění i mezizubních prostor, ale bojím se, že mezi kamarády, kteří budou rychle hotoví, ta motivace k delšímu čištění, nebude tak velká.
Omlouvám se za tolik dotazů, ale opravdu už nevím, co děláme špatně a ráda bych dalším kazům nadobro zabránila, proto Vás prosím o odbornou pomoc.
Předem velice děkuji za Váš čas a přeji Vám krásné jaro a léto. Jana H.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Váš dotaz předávám lékaři v oboru stomatologie, vyčkejte ještě odpovědi. Dotazy přichází postupně a lékaři, jak mají služby na ně odpovídají. To, že váš dotaz bude předán zrovna na službu MUDr. Stuchlíkovi vám nemohu zaručit, nedá se to nijak zařídit, pořadí určuje počítač. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jaromír Piskáček

Specializace: Zubní lékařství Pracoviště: Dental clinic Dr. Piskáček, Praha - Anděl

Dobrý den. Váš dopis s dotazy je určen MUDr.Stuchlíkovi, ale dostal se ke mně. Našel jsem vám spojení na kolegu a dopis mu můžete tedy zaslat na tuto adresu: info@drstuchlik.cz S pozdravem MUDr.Piskáček

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

Dobrý den, děkuji Vám za Váš dotaz. Kazivost dočasných zubů v mezizubních prostorch navzdory dobrému čištění zubů může souviset opravdu se špatným postavením a tvarem plošek zubů přiléhajících do mezizubí, které mohou přispívat k vyššímu ukládání povlaku. Je nutno co nejlépe čistit a používat fluoridovanou pastu. Více učinit nelze. S přáním hezkého dne, Jan Stuchlík

Související dotazy

Fobie že stomatologie
Dobry den,doufám,že mi dokážeme poradit.Nápisů to otevrene-mam...
Stomatologie
Dobrý den již asi pátý den pozoruji na pravém spánkku...
Stomatologie
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda je možné...
Stomatologie
Dobrý večer, potřebují zase uklidnit na nějakej čas......
Stomatologie-vytržení zubu.
Dobrý den. Můj stomatolog mi před vytržením stoličky...
Stomatologie - pevné můstky nebo skelet
Dobrý den. Prosím o objektivní zodpovězení mých dotazů...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stoličky

Dobrý den, mám mesic po zavedeni velke plomby, kde jsem mela hluboky kaz, ale...

Stoličky se mi viklají

Dobrý den, rok jsem nebyla na parodontologii, vše bylo v pořádku. Má zubařka...

Stomatitida

Dobrý den, je mi 36 let a mnohokrát jsem za život prodělala angínu či jiné...

Stomatitida

Dobrý den, dvouletá dcerka má již 8.den stomatitidu. nejdříve měla tři dny horečky,...

Stomatitis epidemica

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda byste mi neporadil(a). Hledám nějaké informace...

Stomatochirurgický zákrok

Dobrý den pane doktore mám příští týden podstoupit resekci horní levé dvojky...

Stomatochirurgie

Dobrý den,synovi 8 let byla diagnostikována cysta uložená vestibulárně od36,17x10x15,zárodek35...

Stomatochirurgie

Dobrý den,syn 8 let.Cituji" obj.otevře volně,i.o.klidné,ad36 ve vestibulu přetrvává...

Stomatochirurgie- retinovaný zub, cystický útvar

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem z oblasti stomatochirurgie. Byl jsem...

Stomatologický výkon

Dobry den, mam vycistene kanalky u sestky v pravo nahore, dane cepy do kanalku...

Stomatologie

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda je možné s uraženým zubem (horním...

Stomatologie

Dobrý den již asi pátý den pozoruji na pravém spánkku s měrem k uchu ale i za...

Stomatologie

Dobrý večer, potřebují zase uklidnit na nějakej čas... nejsem schopnej si někdy...

Stomatologie - pevné můstky nebo skelet

Dobrý den. Prosím o objektivní zodpovězení mých dotazů : Je mi 63 let. Mám...

Stomatologie-vytržení zubu.

Dobrý den. Můj stomatolog mi před vytržením stoličky zub lokálně umrtvil injekcí,...

Stomie

Vážená paní doktorko, snad jsem tu dobře. Jen se chci zeptat na Váš názor. 11...

Stomie

Dobrý den, maminka je po operaci karcinomu tlustého střeva a má vývod.Začíná...

Stomie a antibiotika

Dobrý den, maminka (83let) dnes na dráždivý kašel dostala antibiotika.V lékárně...

STOP KOUŘENÍ


Stopa krve po stolici

Dobrý den, cca před měsícem a půl jsem dobral antibiotika. Po asi 10 dnech po...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zaľahnutie v uchu, znížené počutie po behu

Trpím asymetrickou obojstrannou percepčnou stratou sluchu, ktorá je klasifikovaná...

Bolesti zápěstí - ganglion?

Dobrý večer pane doktore, obracím se na vás s obrovskou prosbou o pomoc či...

Infekce herpes simplex

Dobrý den, mám 3měsíčního syna a žijeme v Asii. Přes noc se mi utvořil opar...

Stálá mírná nevolnost a motolice

Dobrý den, před 2 měsíci jsem začal pociťovat mírnou nevolnost. Nejvíce se...

Bolest lytka po operaci

Dobrý den ve středu jsem byla na plastice hraze, včera mě propustili a večer...

V místě krční mandle mám někdy pocit jako bych tam měla něco zapíchnutého

Dobrý den,v místě krční mandle mám někdy pocit jako bych tam měla něco zapíchnutého.Když...

Pupínek na penisu

Dobrý den. V pondělí jsem měl nechráněný pohlavní styk s partnerkou ( toto...

Nepravidelné krvácení

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT, JAKÝ NÁZOR MÁTE NA KRVÁCENÍ PŘI STYKU A NĚKDY...

Nealkoholické pivo a užívání antidepresiv

Dobry den Chtěl bych se zeptat kolik můžu vypít Birellu(nealko pivo)na leký...

Hořko v ústech

Dobry den uz asi 4 dny mam velice hořko v ustech (Celodenne be jen po jidle...

Tvrdá boule na hlavě

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli tvrdá boule vzadu na hlavě (konkrétně...

Červené fličky

Dobry den, muj 7,5m syn ma na hlavicce za uchem cervene flicky (vz foto). Nekdy...

Dyshidróza, drobné puchýřky na ruce


Hemoroidy

Dobrý den Chtěl jsem se zeptat jestli jse nejedna o hemoroidy. A chtěl jsem...

Kombinace léků

Mám diagnostikovanou gonoartrozu a osteoartrozu. Lékař mi naordinoval Piascledine,...

Kondom mi při pohl.styku zůstal ve vagíně

Dobrý den Měli jsme s přítelem nehodu- kondom mi při pohl.styku zůstal ve vagíně.. Po...

Ospen a antikoncepce

Dobrý den, dostala jsem antibiotika Ospen 1500 a tak bych se chtěla zeptat jak...

Časté motolice, nevolnost

Poslední dobou, tak asi 3 roky, se mi často točí hlava a to dost, jsem řidič...

Těžko od žaludku

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na žaludek. Z každého jídla mi je těžko. Mam...

Křeče, bolesti břicha a hrudkovitý výtok z pochvy

Dobry den chci se zeptat,pred měsícem jsem mela kvasinkovou infekci na kterou...

Reklama
Zavřít