Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Strach z HIV

Josef 9.5.2018

Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat 25.01.2018 jsme se s kamarádem prali na tréninku krav magy. On si strhnul záděru a po tréninku jsem zjistil, že od jeho krve mám na třech místech mírně potřísněné triko. Nějak moc bych to neřešil, ale později jsem zjistil, že kdysi byl dost promiskuitní. Můj strach utemovalo, když měl od toho tréninku dodnes dvakrát angínu (z toho byl jednou hospitalizovaný na tři dny do všeobecné nemocnice v Praze. Tak se uklidňuji tím, že mu tam několikrát brali krev).
Přestože jsem NEMĚL krvácející otevřenou ránu, v hloubi duše se bojím HIV, že by se mi například jeho krev dostala do mých úst (mývám tam drobné ranky od mých rovnátek), jelikož jsme dělali techniky boje na zemi.
Jako dárce krve jsem byl objednaný na březen na odběr. Termínově to vycházelo na dva měsíce od rizika. Zmínil jsem se o svém problému, kde mi řekli, že je to krajně nepravděpodobné, přesto mi udělají dodatečné odběry a darovat půjdu později. Po 8 týdnech (62 dní) vyšly výsledky negativně, takže o dva týdny později jsem byl normálně darovat (76 dní) podruhé také negativně.
Zmínil jsem se ještě o tom, že v té době dvou měsíců jsem bral pár dní paralen a používal mast Framykoin. Hlavní laborantka i posudkový doktor mi řekli, že Framykoin nemůže ovlivnit tvorbu protilátek na HIV, přestože je to antibiotická mast (řekli, že je pouze lokální).
Problém byl, že od toho druhého odběru se v noci někdy potím. Je to náhodně třeba jednou za dva dny, přestože v pokoji mám stálou teplotu 20°C a tenkou deku (především na zadku, zádech a stehnech a pot je mastný) a taky se mi během jednoho měsíce objevily dva afty na špičce jazyku za sebou. Tedy alespoň si to myslím. Přijde mi to jako papila, která změní barvu z červené na bílou a při doteku bolí. Oba afty nebyly větší, než 0,1mm a zmizely do 5 dní.
Afty nebo spíše "aftíky" se mi tvoří často někdy až 6x do roka protože mám rovnátka a často si tou špičkou jazyka doluji zbytky jídla z prostoru mezi drátkem a zuby, ale nikdy se mi neobjevily dva afty v jednom měsíci.
Osobně si myslím, že je to způsobené velkým stresem (maturita, přijímačky na vysokou, potencionální strach z nemoci, problémy s přítelkyní, problém s bráchou).
Mohl bych vás poprosit o radu, zda mi poradíte, jestli tedy Framykoin neovlivní protilátky na HIV a tímpádem pravost testů a opravdu 2,5 měsíce od rizika je dostačujících..??
Moc děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, myslím si, že pravděpodobnost nákazy HIV, který popisujete, je opravdu velmi málo pravděpodobný (zvláště, když ani nevíme, zda Váš kamarád HIV opravdu má). Odběry bych také provedla, a to zejména s ohledem na Váš klid a pro Vaši úplnou jistotu. Uvádí se, že odběry po 2 měsících od pravděpodobné nákazy by měly být dostatečně průkazné (k úplné průkaznosti se doporučuje odběr provést za 3 měsíce, ale nebyl zjištěn rozdíl v odběru po 2 a po 3 měsících). Pokud by existovala i jen malá možnost, že byste mohl mít HIV, tak by u Vás určitě neprováděli odběr krve jako u dárce (tedy krev určenou k darování). Framykoin, i přesto, že je to antibiotická mast, neovlivňuje tvorbu protilátek na HIV (HIV je navíc virus).
Pocení bude nejspíše způsobeno stresem, úzkostmi (uvádíte, že máte nyní mnoho důvodů ke stresu).
Testy provedené po 2,5 měsících od potenciálního kontaktu s HIV jsou dostačující. Pokud byste ale nadále trpěl obavami a úzkostmi kvůli tomuto problému, pak si udělejte test ještě po 3 měsících od možného kontaktu. Tyto testy jsou již opravdu dostačující a není třeba provádět další. S pozdravem BB.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Strach z HIV
Dobry den Prosim vás jaké je riziko že se nakazím...
HIV
Dobrý deň, dal som si spraviť vyšetrenie HIV a ostatných...
Strach z nákazy HIV
Dobrý den, asi před 3 týdny jsem měla nezraněny pohlavní...
Strach z HIV
Dobrý den, před 14 dny, jsem měl orální sex s mužem...
HIV
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se mohou objevit...
HIV
Dobrý den,před 2.tydny se mi udělaly červené fleky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Strach z foniatrického vyšetření

Pěkný den, už od mala nemám ráda vyšetření,která se týkají krku. Vždy jsem u...

Strach z gastroskopie

Paní doktorko jsem z Karviné a chtěl bych se zeptat jak překonat strach z tohoto...

Strach z gastroskopie

dobry den chci se zptat dalsi tyden jdu na vysetreni jicnu a mam strach ze mi...

Strach z gynekologa

Dobrý den, je mi 16 let a mám bolesti v podbřišku i když to nemám dostat. Jsou...

Strach z gynekologa

Dobrý den. Je mi 2O let a ještě jsem nenavštívila gynekologii. Mám z toho hrozný...

Strach z gynekologie

Akorát potíž je v tom ze k doktorovi nepujdu ..... Tam me nedostanete... Před...

Strach z hepatitidy

Dobrý den, chtěla jsem se s Vámi poradit. Byla jsem u nás v práci na wc a spadl...

Strach z Herpesu

Dobrý den pane doktore, Chci se jen zeptat. Má Švagrová byla nedávno s tímto...

Strach z HIV

Dobrý den, moc Vás prosím o zodpovězení mého dotazu. Mé problémy a obrovský...

Strach z HIV

Dobrý den, Chtěl bych Vás poprosit o radu. Jsem 10 měsíců od rizikového pohlavního...

Strach z hiv

Dobrá den, mám dotaz, když se mi pred casem zvetsily krcni uzliny ty mizni,...

Strach z HIV

Dobrý den, před 14 dny, jsem měl orální sex s mužem kde jsem byl pod vlivem...

Strach z HIV

Dobrý den, můj problém se zdá být psychického původu. Začalo to úplně nevinně,...

Strach z HIV

Dobry den Prosim vás jaké je riziko že se nakazím virem HIV při nechranenem...

Strach z HIV

Dobrý den, před 3 týdny jsem měla nechráněný pohlavní styk s mužem, kterého...

Strach z HIV

Dobrý den, prosím Vás, já jsem před týdnem byl venku s mým dalekým známým, a...

Strach z HIV

Dobry den, asi jsem precitlivela a uzkostliva, ale pro svuj klid bych se Vas...

Strach z HIV a žloutenky C

dobry den rada by jsem se zeptala ,tak pred rokem jsem měla přilezitost se vystavit...

Strach z hluku u dítěte

Dcera má nyní 4 roky, od malička má strach z hluku, nejprve vysavač, mixer,...

Strach z hormonální antikoncepce

Dobrý den, je mi 18 let a za nedlouho se chystám na svojí první gynekologickou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Fraxiparine po operaci

Dobrý den chtěl bych se jen zeptat. Byl jsem na artroskopii kolene kde mě odstranili...

Ledviny

Dobrý den, prosím Vás moc o stučné informace jak se projeví nemoc ledvin. Zdá...

RTG hrudníku

DOBRY DEN PROSIM PROKAŽE SE NA RTG ŽEBER I VNITŘNI ORGRANOVY PROBLEM MAMINKU...

Třetí oko

Dobrý den, na internetu jsem se dočetla o mém problému se třetím okem, které...

Tenisový loket

Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o odbornou radu jak správně postupovat při...

Hyperurikémie

dobrý deň, po vyšetrení krvi mi boli nameraná vysoká hladina kyseliny močové(460)...

Bolest kolene

Dobrý den, jsem 2x po operaci kolene 2013,2015, prvni operace byla nasledkem...

Gynekologické ultrazvukové vyšetření u panny

Zajímalo by mně, jestli lékař pozná při prohlídce na gyndě že jsem neměla ještě...

Žlučník a bolesti zad

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na tento popis ze sonografie břicha: žlučník...

Dlouhodobá kožní vyrážka

Dobrý den, již několik let mě trápí kožní vyrážka na pažích, hrudi, ramenou...

Samovolný únik spermatu

Dobrý den, s partnerkou se připravuji na svůj první pohlavní styk. Řeším ale...

Bolest zápestí


Rtg hrudníku

dobrý den .. prosím o vysvětlení zprávy z rtg hrudníku: kardiální stín je přiměřené...

Bolest varlat

Dobrý den nedavno jsem byl u urologa bolí my varlata nevym pric urolog my rekl...

Lymská borelioza a kojení

Dobrý den, byla mi krevním testem potvrzena nákaza LB. Lékař mi nepředepsal...

Vedlejší účinky Doxyhexal


RTG hrudníka

Dobrý deň, Prosím o preklad RTG vyšetrenia, bronchovaskulárna kresba parakardiálne...

Výtok

Dobrý den. Potřebuji se poradit o tom, jak bych měla postupovat v léčbě svého...

Jídelníček dítěte u refluxu.

Dobrý den pane doktore, mému vnoučkovi (2,5 let) vyšetřením potvrdili nedovyvinutou...

Pálení jazyka

Dobrý den, cca 5 měsíců mě trápí pálení jazyka. Nevím, jestli "pálení" je to...

Zavřít reklamu