Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Strach z kolonoskopie

Vnitřní lékařství Táňa 13.3.2018

Dobrý den, mám jít na kolonoskopii a mám strach, protože nevím, co mě čeká. Jdu tam z důvodu, že mám anemii. Na gynekologii jsem již byla, ale z menstruačního krvácení to není (jelikož už to třetím měsícem nemám) na železo nereaguji.
Z kolonoskopie mám strach i přes to, že budu mít analgosedaci (přesně nevím co to je) mám strach z toho, že to bude bolet, nebo že bude nějaký problém. Na vyprázdnění mám Picoprep, a nevím, zda jsou nějaké vedlejší účinky, protože bych byla radši, kdybych přípravek snesla, protože by pro mě potom bylo vše jednodušší.
Mám napsáno co mám vynechat ale spíš by mě zajímalo co tak přibližně můžu tři dny před jíst. A můžu po kolonoskopii jíst? Poslední otázka je, musím mít v ruce kanylu nebo mi budou stačit jen injekce? Z injekcí a z kanyly mám strach, že bude v ruce bolet. Děkuji za vaši odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Táňo, není potřeba se tohoto vyšetření bát. Jedná se o vyšetření, při kterém bude konečníkem zavedena drobná kamerka do konečníku a bude postupně prohlédnuto celé tlusté střevo. Vzhledem k tomu, že bude střevo vyprázdněno a bude tak tzv. "kolabovat", je potřeba do střeva vhánět vzduch, což může být pacientem vnímáno jako nepříjemný tlak, nikoliv však bolest. Je to však nutné k tomu, aby bylo střevo zcela přehledné. Pokud jde o přípravu na vyšetření, je potřeba dodržovat tzv. bezezbytkovou dietu, tedy takovou, která vylučuje zanechávání nestravitelných zbytků ve střevě. Smíte jíst libové maso, ať již hovězí, kůžecí, krůtí, dále ryby, ale i libové uzeniny. Vhodné jsou tvarohové sýry, bílé jogurty. Z příloh lze požívat vařené brambory, rýži, těstoviny, pečivo pouze starší a bílé! Vyhněte se čerstvému ovoci, zelenině, tučnému masu, zvěřině, veškeré aromatické zelenině, jako je cibule, česnek, zelí, ředkvičky a luštěninám.
Kanylu v ruce mít musíte, avšak není potřeba mít z toho obavy, kanylu vůbec v ruce neucítíte, natož aby bolela. Po kolonoskopickém vyšetření budete chvíli sledována na lůžku a poté propuštěna. Posléze bude moci opět jíst normálně.
S pozdravem
Dr. Fričová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, je dobře, že jdete na toto vyšetření, je třeba důkladně vyšetřit, proč trpíte chudokrevnosrí a vyšetření trávicí trubice mezi potřebná vyšetření rozhodně patří.
Před vyšetření se dodržuje bezezbytková dieta, tedy žádné slupky, zrníčka, sušené ovoce, celozrnné výrobky, vláknina, červené maso, vláknité maso, uzeniny. Je to proto, aby ve střevu nebyl nalepené kousky špatně strávené či nestravitelné potravy. Týden před kolonoskopií musíte vysadit přípravky se železem, pokud je na anemii užíváte. Také pokud berete léky na ředění krve, je třeba to nahlásit lékaři a léčbu upravit.
Smíte jíst vařené přílohoviny, bílé pečivo, ovoce bez slupek, zeleninu bez slupek jen uvařenou a rozmělněnou, bílé jogurty bez ovoce, z marmelád jen želé, maso bílé, drůbeží, rybí. Jistě jste dostala i pokyny od svého lékaře.
Příprava Picoprepem se provádí z důvodů vyčištění střeva od zbytků stolice a jídla. To znamená, že po jeho vypití budete mít průjem. Postupujte podle návodu a vše by mělo být v pořádku. Nežádoucím účinkem někdy bývá podráždění, tlak v břiše, plynatost, někdy nevolnost, vzácně zvracení. Tyto účinky jsou přechodné, kdybyste měla pochybnost, obraťe se na svého lékaře.
Samotné vyšetření se provádí tak, že se konečníkem zavede ohebná tenká hadička, kterou lze prohlédnout střevo a oldebírat vzorky tkáně. Střevo se nafukuje, aby se dalo dobře prohlédnout. Hadičkou je natahováno, což může být vnímáno jako nepříjemné, někdy bolestivé. Proto se podává analgosedace. 80% pacientů vyšetření pak skoro nevnímá, spíše jen jako tlak či tah v oblasti břicha. Jen asi 1-2% pacientů vyšetření vnímá jako vysloveně nepříjemné či bolestivé. Pak jej lze udělat v celkové narkóze.
Po kolonoskopii budete několik hodin ležet na dospávacím pokoji. Domů jeďte v doprovodu a rozhodně neřiďte, protože budete ospalá z použitých léků na zklidnění.
Po kolonoskopii se bude střevo vracet do původní polohy, budete se cítit nafouklá a bude odcházet plyn, který byl do střeva nafouknutý. Můžete pociťovat pobolívání či tlak v břiše a pár dní může trvat, než budet mít stolici takovou, jak jste byla zvyklá.
Střevo můžete zatěžovat postupně nedráždivou stravou podobnou jako před kolonoskopií podle toho, co Vám lékaři po kolonoskopii řeknou. Žádná zvláštní opatření ale obvykle nejsou potřeba.
Vyšetření se vůbec neobávejte, v případě, že byste měla strach či nepříjemné pocity, neváhejte to někomu z personálu říct, budou připravení Vám pomoci to bez obtíží zvládnout.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Kolonoskopie
Dobrý den přeji. Mám otázku. Mám jít na kolonoskopii,...
Kolonoskopie
babička má jít na kolonoskopii, ovšem trápí jí inkontinence....
Strach z kolonoskopie
Dobry den ve čt jdu poprve na kolono a premyšlim zda...
Kolonoskopie v celkové anestezii
Dobrý den, prosím Vás o radu. V pondělí v 10h bych...
Kolonoskopie
Dobrý den, je mi 55 let, a při preventivním testu...
Pozitivní OK, indikace kolonoskopie
Dobrý den, mám pozivtivní testy na skryté krvácení....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Strach z injekce

Dobrý den, chci se zeptat jaka jsou rizika pri podání lokalni anestezie pri...

Strach z jídla

Dobry den,synovi 6 let vypadly spodni jednicky,jedl pizzu a neprekousl tahnouci...

Strach z jídla připravovaného druhou osobou

Dobrý večer, je mi 17 let a už od malá mám problém s jídlem. Málo kdy někde...

Strach z jízdy autem

Dobrý den. Chci prosím vás poradit. Už několik let necstuju. Jen maximálně od...

Strach z kakání na záchodě

Moc prosím o radu. Dcera (5,5let) má od malička problém s kakáním. Odmítá chodit...

Strach z karcinomu konečníku

Dobry den, byl mi zjisten hpv typ 16. Jiz mam nalez na cipku a budu podstupovat...

Strach z klíšťat

dobrý den, stala jsem mi pro mě neznámá věc, syn měl asi před 3týdny klíště,...

Strach z klíšťat

Dobrý den. Měla bych jeste jeden dotaz. Byli jsme na navsteve u jednich znamych....

Strach z kolapsu

Dobrý den Již několik let mě trápí uzkostne stavy a panicka porucha.Neustale...

Strach z kolonoskopie

Dobry den ve čt jdu poprve na kolono a premyšlim zda se na to nevykašlat mam...

Strach z kousnutí netopýra

Dobrý den, V úterý (3.12.) kvečeru (půl šesté) jsem na Vítězném náměstí v Praze...

Strach z krve

Dobrý den, nesnáším pohled na krev, a pokud jsem šla na krev, kam mě poslala...

Strach z lékařských zákroků

Dobrý den. Je mi 25 let a mám problém, který mě opravdu trápí... Mám velký strach...

Strach z lékařů

Dobry den, nase dcerka Marketa se najednou zacala bat lekaru. Driv to bylo dobry,...

Strach z letu

Moc Vás prosím o radu. Už v pondělí odlétám na dovolenou a mám šílený strach...

Strach z leukémie

Dobrý den, ještě bych se chtěl zeptat. Cca 3 týdny mám trávicí problémy (viz...

Strach z leukemie

Dobrý den, cca 2 týdny nazpět jsem zjistil, že se mi na pravé paži pod ramenem...

Strach z leukemie

Dobrý den, psal jsem sem už ohledně toho, ale nyní se mi stalo něco nového. Před...

Strach z leukémie

Dobrý den, je mi 14 let. Moje rodiče mi říkali, že už od mala mám na zádech...

Strach z leukémie

Dobrý den, rád bych se vás zeptal na váš názor ohledně mého problému. Už asi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

BOlest pod levým žebrem

Dobrý den, již pátý den mám křeče břicha a píchá mne pod levým žebrem. Bolesti...

Únava, žluté bělmo

Dobrý den, ráda bych se zeptala, dneska jsem zjistila , že mám nažloutlé...

Tmavě hnědá krev při menstruaci

Dobrý den. Už dvakrát jsem zpozorovala, že krev při menstruaci je strašně tmavá....

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Hodnota CKD-EPI a ostatních krev.testů

Dobrý den, je mi 38 let, už rok a půl mě bolí po pleurálním zápalu plic...

Přenos angíny


Bolesti v podbřišku a tříslech

Dobrý den, mám takový problém. Už půl roku se trápím s močovým měchýřem. Neustále...

Zduřelé uzliny v třísle

Dobry den, zhruba pred tydnem se mi stalo, ze jsem pri pohlavnim styku nedosahl...

Nález na MRI mozku

Dobrý deň, bola som odoslaná na MR mozgu + c miechy po zhoršujúcich sa bolestiach...

Zarudlý penis

Dobrý den uz nejakou dobu pozoruju na penisu zarudnuti nekdy min nekdy vic jen...

Bušení srdce


Bílé pupínky na žaludu

Dobrý den, je mi 14 let a už asi půl roku cca mám kolem žaludu takové bile...

Neustálé škrundání v břiše

Vážená paní doktorko, prosím o radu. Už asi rok mi pořád škrundá v břiše. A...

Krevní obraz, sedimentace, dušnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na hodnoty krevního testu a jeho interpretaci....

E-recept na antikoncepci

Dobrý den, vážená poradno, obrátila jsem se na Vás s žádostí o informaci...

Pálení nártů

Dobrý den, posledních asi 14 dní pociťuji někdy i několikrát denně pálení nebo...

3 denní a 10 denní antibiotika


Karcinoid

Chci se zeptat zda se může objevit podezření na karcinoid z preventivních odběru...

Co znamená syndrom lumbalgie

Dobry den chtěla by som sa informovat co znamena tieto diagnózu......chrom.alg.syndrom...

Reaktivace mononukleózy


Reklama
Zavřít