Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Strach z nádoru

Vnitřní lékařství M. 23.11.2018

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete, jak jsem tu řešil problem s úbytkem váhy (měl jsem 87 kg při výšce 193 cm a zhubl jsem postupně 2 kg - v té době jsem zjistil z testů, že mám mononukleozu). Minulý týden v pátek jsem zjistil, že jsem opět 1 kg přibral (váha se držela o 1 kg nahoře při každodenním vážení až do pondělí, kdy jsem odjel do školy). Vrátil jsem se včera a dnes ráno jsem se opět vážil a zas jsem měl o 1 kg dole... je však pravda, že den předtím jsem přes den až do večera nic nejedl a nepil, protože jsem nestihl snídani a pak byl v práci fofr.. takže jsem měl až večeři kolem 8 večer... jen jsem vypil ani ne tak 0,5 l vody přes den..myslíte si, že jsem mohl zhubnout kvuli tomu, že jsem celý den nic nejdl a nepil? Nebo ZA JEDINÝ DEN kvůli tomu zhubnout 1 kg NENÍ MOŽNÉ?
Nebo by se mohlo jednat o něco vážnějšího, např. lymfom (kvuli tomu memu problemu s uzlinami, nebo leukemii, kvuli modřině, kterou jsem našel těsně pod místem odběru krve, ale až PO PĚTI DNECH JSEM SI TOHO VŠIML... do té doby tam asi nic nebylo.... a hlavně TA MODŘINA UŽ TAM JE PŘES TÝDEN...zase si říkalm, že kdyby to bylo z leukemie, tak by byla docela nahoda, že se modřina objevila zrovna pod místem vpichu... a taky ale už tu modřinu tam mam cca týden a čtyři dny... už má takovou žlutou barvu, ale místy tam pozoruji fialové tečky... myslíte, že se bude jednat o něco vážného?

Taky mě mate, že cca před 14 dny mi byl brán beta-2-mikroglobulin a ten vyšel lehce nad normu (2,83 - norma je 2,53). A teď nevím, jestli byl zvýšený v důsledku probíhající primoinfekce EBV, nebo ta infekce mohla zakrýt probíhající lymfom či leukemii... jsem nervozní...

A pak chvílemi cítím, když na to hlavně myslím, že mě vždy na určité místě na těle zasvědí. Není to nic hrozného, ani nemám potřebu se poškrábat, ale četl jsem, že svědění více částí těla může značit lymfom... nebo leukemi... a hlavně se bojím, aby to nebyla leukemie, když ta modřina tam stále je...

A chci se zeptat.. jak moc velká je únava u nádorového onemocnění? Přijde mi, že mám během dne chvíle, kdy se mi chce třeba spát, ale pak to přejde... ale nechodím spát během dne... mám třeba celý den školu nebo práci..
já nevím, mně to všechno zapadá jako příznaky něčeho vážného, ale prostě nevím, co si o tom myslet...
k psychiatrovi jsem objednaný.

Prosím o vyjádření, děkuju. Mně prostě hlavně přijde nepříjemné (subjektivně), že mám to kilo dole, necítím se moc pohodlně kvůli tomu...

A navíc si prostě spojuju všechny ty symptomy a bojím se, aby to nebylo něnco vážného. Dnes na ORL mi na ty hodnoty, co jsem sem zasílal taky, řekli, že je to v pohodě a že to je k proběhlé mononukleoze. ALe co když třeba ten beta-2-mikroglobulin je zvýšený ve skutečnosti kvůli leukemii či lymfomu? Aby tomu nenaznačovala ta modřina, kterou už mám na ruce přes týden... a co když vůbec nneí po tom opichu (když mi brali krev)? Ona se mi tam totiž nevytvořila hned po odběru... všiml jsem si jí až pár dní potom...

Děkuju za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Na vaše předchozí dotazy si vzpomínám, vždy se obáváte o nádorový původ onemocnění. Nevím, jestli někdo z rodiny, nebo ve vašem blízkém okolí zemřel na toto onemocnění a máte z toho strach, protože vaše obavy jsou absolutně přehnané. Soucítím s vámi, pokud má člověk opravdu strach, tak se mu to těžko vyvrací, ale věřte mi, že vaše chování se vymyká normálnímu zdravému jednání. Nikdo se každý den neváží, nikdo se tak nepozoruje jako vy. Opakovaně jsem psala, že přírustek, nebo úbytek váhy 1 kg není pro lékaře směrodatný. Jeden den můžete vážit o kilo víc a druhý den o kilo míň, to není vůbec ve zdravotním stavu pacienta podstatné. Beta - 2 mikroglobulin lehce zvýšený bez dalších příznaků není nic závažného, normálně patří k projevům imunitního systému. Prodělal jste EBV virosu, imunita reaguje, nejedná se o lymfom. Nebuďte nervozní. Svědění se nevěnujte, není to příznak rakoviny. Všichni lékaři, kteří vás vyšetřili nevidí ve vašem zdravotním stavu problém, ten vidíte jen vy. Vaše modřina nic nenaznačuje, prostě je a do několika dnů zmizí. Na vaše dotazy se těžko odpovídá, neboť vše, o čem píšete by se dalo shrnout pod jednu větu, jste zdráv, projevy jsou normální, ovšem vy takovouto odpověď neočekáváte, chcete rozebírat každý, byť sebemenší detail a těžko se smiřujete s malinkou odchylkou. Někdy je člověku lépe, někdy hůře, to patří k životu. Opět vás ubezpečuji, že nádorovým onemocněním netrpíte. Pěkný den. S podzravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Dědičnost nádorů na mozku
Dobrý den, můj dotaz se týká nádoru mozku. V naší rodině,...
Strach z nádoru
Dobrý den, v poslední době se potýkám s následujícím...
Strach z nádoru
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, mám-li se obávat...
Strach z nádorů
Dobrý den, já se omlouvám, že se ještě jednou píši...
Krvácení z nádoru
Dobrý den, tatínek má zhoubný nýádor v uchu, podstoupil...
Bolesti žaludku a obava z nádoru žaludku
Dobrý den.Před 5 lety mi byla provedena gastroskopie...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Strach z magnetické rezonanace

Dobrý den, mám k vám dotaz, před 4 lety jsem byla na MR a bylo to pro mě utrpení...

Strach z mimoděložního těhotenství

Dobrý den,ve čtvrtek 21.9. jsem pozadala praktickou lekarku z obavy o mimodelozní...

Strach z mluvení

Mam takovej problém, jsem strašně stydlivej a strašně se stydím mluvit před...

Strach z mozgovej prihody

Dobrý deň, uz par dni pocitujem obcasne zabolenie alebo ustipnutie v hlave zvacsa...

Strach z myasthenické krize

Dobrý večer.,mám pocit staženého krku asi týden, bolest v zádech mezi lapatkama...

Strach z nádorového onemocnění

Dobrý den, už přibližně rok a půl mě trápí bolest pod jazykem. Byla jsem na...

Strach z nádorového onemocnění


Strach z nádoru

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, mám-li se obávat nádoru na mozku. Jsem objednaná...

Strach z nádoru

Dobrý den, v poslední době se potýkám s následujícím problémem (už jsem sem...

Strach z nádorů


Strach z nádoru na krku

Dobrý den, den ode dne se mi zvětšuje uzlina na pravé straně krku a na hrtanu...

Strach z nádoru na mozku

Vážená paní doktorko, moc se omlouvám za zmatený a obsáhlý dotaz. Předesílám,...

Strach z nádoru nadledvin

Dobrý večer, prosím o vysvětlení výsledků, které zasílám v příloze. Lékařka...

Strach z nádoru nadledvin nebo hypofýzy

Jsem lékařka, dostanu do endokrinologa jenom 18.12.2019. Mám obavu nadorů- dex....

Strach z nákazy HIV

Dobrý den, asi před 3 týdny jsem měla nezraněny pohlavní styk, dostála jsem...

Strach z nákazy HIV

Dobry den, mel jsem nechtaneny sex v kapskem meste s mistni obyvatelkou dela...

Strach z nákazy HIV

Dobrý deň, asi pred mesiacom som mal nechránený sex. Po cca 3 dňoch ma začalo...

Strach z nákazy syfilis

Dobrý den, můj dotaz se týká obavy z nákazy syfilis. Po 11ti dnech po orálním...

Strach z nakažení ptačí chřipkou

Dobrý den Chtela bych se zeptat, zda se můžu nakazit ptačí chřipkou z výkalů...

Strach z návštěvy

Dobrý den, myslím, že dříve jsem si to až tak neuvědomovala, ale něco mi říká,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest břicha, nechutenství, úbytek váhy

Dobrý den,prosím o radu....Mé potiže začaly před cca šesti týdny..bolestí břicha,nechutenství...

Bolest hrudní páteře - angina pectoris ?

Dobry den, posledne 2 mesiace mavam slabe bolesti v oblasti hrudnej chrbtice...

Bolest žeber

Dobrý den, už druhý den mě trapí bolest mezi žebry na levé straně pod srdcem....

Bolest prsu


Zvětšené uzliny


Krev a leukocyty v moči

Dobrý den, pří náhodné vyšetření moči mi byla zjištěna krev v moči 1 arb.j,...

Bolesti v levém rameni

Dobrý den, tak jsem podstoupil magnetickou rezonanci: MRI: zúžení SA prostoru...

Bolest čelistního kloubu


Brnění necitlivost leve pulky obličeje

Dobrý den, Druhým dnem mam problem jakoby lehke necitlivosti mozna i obcasneho...

Nákaza salmonelami nebo kampylobakterem

Hezký den, včera ve 12h jsem smazila rizky, takové ty predpripravene, polotovar...

Bušení srdce po alkoholu


Zvýšená hodnota jaterních testů

Dobrý den, v dubnu letošního roku při odběru krve při preventivní prohlídce...

Spermiogram a jeho výsledky

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor na následující výsledky SPG: Celkový...

Bílý povlak jazyka


Cytologie

Pokračovaní mé otázky je že sestřička mi oznámila že cytologie je 2 a pry je...

PSA a PSA frakce

Dobrý den, prosím o zhodnocení hodnot PSA 2,33 ng/ml, frakce 10%. Děkuji.

Pukanie v uchu

Dobrý deň, prosím o radu. Dúfam, že to dobre opíšem, neviem ani aké slová by...

Bolest sternoklavikulárního kloubu

Dobrý večer/den, mám dotaz ohledně mého zranění. Zraněni trvá již asi rok a...

Poruchy spánku,špatné usínání,živé sny,časté probouzení

Trvá mi dlouho než usnu a potom se mi zdají živé sny.Mluvím ze spaní,prožívám...

Pityriasis versicolor

Dobrý den, trápí mě onemocnění kůže. pravdepodovne způsobené slunickem či plisnove...

Reklama