Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Strach z nádoru mozku

Mozek a nervy M. 26.7.2021

Dobrý den,

připojuji ještě dodatečný dotaz k mému předchozímu dotazu (viz níže). Po domluvě se zastupujícím praktickým lékařem (jak píši v dotazu předchozím) jsem se včera byl poradit s mojí praktickou lékařkou o dalším postupu. Prohlédla mě a konstatovala, že mám celkem zablokovaný krk a trapézy a bylo by dobré, abych dělal nějaké cviky na uvolnění a že to prý je nejspíše od páteře. Mě ale nic už nebolí za krkem (jen ze začátku obtíží mě trochu bolelo)... Byl jsem za známou fyzioterapeutkou, se kterou jsem se naučil cviky, jaké dělat, a také jsme se domluvili i na několika masážích. Žádanku k neurologovi mi PL nenapsala...

Jako naschvál jsem po návštěvě doktorky (minulou středu) začal pociťovat jemné jakoby mravenčení/brnění v místě okolo zápěstí pravé ruky, někdy totéž jemné mravenčení/brnění pociťuji i v patě pravé nohy, příp. někdy ten pocit vystřelí i do lýtka. Nejedná se ale o brnění/mravenčení, jaké mám, když si např. přeležím ruku (potom ji chvíli necítím, pokud se jí dotku), ale v místě, kde mě to brní/mravenčí cítím vše, jen prostě to mravenčení/brnění tam trošku je... Častější je to brnění v patě, na ruce jen občas. Přijde mi, že když se na to nesoustředím, tak to brnění pomine, ale nevím, jakou roli v tomto hraje psychika. Třeba mě to brní neustále, jen to prostě na chvíli nevnímám, nedokážu říct...

Nyní se nacházím v situaci, kdy jsem naprosto zoufalý a nevím, co dělat. Na internetu čtu, že to, co mě trápí, může být známkou nádoru mozku a na internetu jsem četl, že pokud by se jednalo např. o glioblastom, tak je to vlastně konečná a téměř každý na něj umírá... A četl jsem, že když jsou potíže jednostranné (což u mě to mravenčení pociťuji jen v pravých končetinách - v pravé ruce a v pravé patě, resp. noze), tak že je to ještě horší znamení... Na internetu jsem dokonce našel příběh jedné pacientky, jejímž jediným projevem nádoru mozku bylo právě brnění pravé ruky a nohy a to mě totálně vykolejilo a jsem úplně zoufalý. Jsem uplně vystrašený z vidiny, že mi řeknou, že je to zhoubné, přišel jsem pozdě a zbývá mi pár měsíců života...

Prosím, co bych měl nyní dělat? Zítra jdu znovu za PL ohledně vzniknuvšího brnění/mravenčení. Snad mě již konečně z tohoto důvodu pošle za specialistou. Jenže mám hrozný strach, že něž dojde na termín u specialisty a poté než se provede patřičné vyšetření (např. CT/MR), uplyne strašně dlouhá doba, a pokud by se jednalo o nádor na mozku, který je zhoubný, tak mám hrozný strach, že už bude případně pozdě na nějakou léčbu...

Moc Vás prosím:
1) Oč si myslíte, že by se mělo jednat? Já se hrozně bojím, že to "motání hlavy" a brnění/mravenčení spolu souvisí a je to kvůli nádoru...
2) Může brnění/mravenčení na jedné straně těla (které je ale pouze lokální v určitých částech pravých končetin - okolo zápěstí pravé ruky a v lýtku nebo patě pravé nohy) značit nádor mozku?
3) Jak bych měl nyní postupovat? Mám strašné nutkání absolvovat patřičná vyšetření hned, jenže objektivně jsou na ně strašné čekací doby a bojím se, že mě PL, ke které jdu zítra, nikam nepošle jako předtím, a pokud pošle, tak než zjistím výsledek, oč se jedná, bude pozdě... Jsem z toho zoufalý...

Moc Vám děkuji za odpověď a prosím i o odpověď specialisty.

Věk: 22 let


PŘEDCHOZÍ DOTAZ ze dne 15.7.2021:

Dobrý den,

obracím se na Vás s mým problémem. Přesně ve čtvrtek (8. 7.) při čekání na autobus se mi stalo, že jsem začal pociťovat jakýsi mírný pocit subjektivní poruchy rovnováhy nezávisle na tom, v jaké poloze jsem se nacházel nebo jestli jsem stál nebo chodil. Od té doby tento pocit mám až do současnosti a stále konstantně přetrvává (nezávisle na poloze těla). Ten pocit bych popsal jako kdybych měl za vteřinu zavrávovrat nebo ztratit rovnováhu, přitom ale se to neděje. Možná bych to přirovnal ke stavu, který má člověk den po alkoholovém excesu. Pocit nadlehčené hlavy, sem tam se dostaví pocit, jako bych měl každou chvíli ztratit rovnováhu, tento pocit trvá ale třeba jen vteřinu a potom zas po chvíli znova. Objektivně se ale nemotám, nemám problémy při chůzi, jde spíš o jakýsi subjektivní pocit, že s mojí rovnováhou není něco v pořádku. Nemám problém fungovat, jen je mi to nepříjemné, že se mě tyto pocity drží.

Žádné jiné příznaky typu nauzea, teploty, bolesti, únava, hubnutí, oční poruchy apod. nepociťuji.

Jediné, čeho jsem si ještě všiml, je, že se občas dostaví i pocit tlaku ve spáních nebo vzadu v zátylku, který ale není nějak intenzivní nebo silný. Také jsem zjistil, že vzadu u krční páteře mám jedno ztuhlé místo, které je na dotyk citlivé a při stlačení lehce bolí.

S tímto problémem jsem se obrátil na praktického lékaře, který mě vyšetřil. Otestoval, jestli se objektivně motám (musel jsem se dotknout prstem nosu, chodit se zavřenýma očima), udělal EKG a odebral krev (KO s dif. plus další vyšetření - myslim, že mluvil o nějaké biochemii, pak o tom KO a dalších věcech, které všechny nevím… demonstrativně řekl funkce jater, ledvin, cukr apod.). Vše vyšlo v pořádku, bez odchylek.

Vzhledem k tomu, že prý dle internetu zdrojem obtíží mohou být oční obtíže nebo obtíže v uchu bych doplnil, že asi před 3 týdny jsem absolvoval pravidelnou roční prohlídku u očního lékaře (v pořádku) a v dubnu mi bylo děláno CT pyramid a ucha kvůli jiným minulým problémům - dlouhodobě zalehlé levé ucho (v pořádku, přiměřený CT nález dle zprávy). Plus také rovněž v dubnu vyšetření sluchu - v pořádku, tympanometrie - v pořádku.

Jelikož můj problém trvá nyní již přes týden, začíná mě to mírně znepokojovat a začínám se strašně bát, že se může jednat o něco vážného. Na internetu jsem našel, že by se mohlo jednat o nádor mozku nebo nádor míchy / páteře, z čehož mám hrozný strach… Nahrává tomu u fakt, že ty potíže u mě přetrvávají konstantně…

Praktický lékař mi řekl, že takhle se nádor mozku neprojevuje a že na 99,5% to nebude nádor, ale že by mi neuškodilo jednou zajít k neurologovi, aby mě viděl, a že se mám dohodnout s mojí PL příští týden, protože on ji pouze tento týden zastupoval, protože je do konce tohoto týdne na dovolené.

Napadlo mě, že by to mohlo být i od té páteře, tak jsem si domluvil na zítra masáž, příp. se zeptám i na nějaké cviky.

Moje dotazy zní:

1) Oč si myslíte, že by se mohlo jednat? Může se jednat o nádor mozku nebo páteře/míchy? Mám z toho hrozný strach a nevím, co mám dělat…
2) S mojí PL se budu domlouvat na návštěvě kvůli její dovolené až příští týden. Zároveň počítám, že pokud mi vystaví žádanku k neurologickému vyšetření, budu čekat dalších x týdnů na termín vyšetření u něj a potom dalších x týdnů na případné CT nebo MR… Já mám ale strach, že to může být nádor a že za tu dobu to může metastazovat a že může být pozdě… Měl bych si třeba už zítra zajít na pohotovost? Zas ale mám strach, že mě vyhodí, protože to podle nich nebude akutní… Já s tím problémem dokážu fungovat, ale je to nepříjemné… Co bych měl prosím dělat? Jak bych se měl zachovat? Jsem už strašně zoufalý…
3) Jaká vyšetření byste mi ještě doporučil/a absolvovat?


Jsem už zoufalý z toho, že se mi zas něco děje, kor když jsou prázdniny, ale mám strach, jestli to tentokrát nebude něco vážného…

Děkuji moc za případnou odpověď, už jsem z té mé situace fakt zoufalý, že se mi zas něco děje…

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den vážený pane M.
Děkujeme za Váš dotaz a důvěru s jakou se na nás obracíte. Doufám, že odpovědi z naší poradny jsou Vám ku prospěchu a přinesou aspoň trochu klidu. Jsem přesvědčena, že potíže, které popisujete NEJSOU projevem nádoru mozku. Dle opakovaných dotazů a charakteru dotazů je zřejmé, že trpíte utkvělou představou nevyléčitelné nemoci a velmi silným chorobným strachem o svoje zdraví a život. I když Vás praktický lékař pošle k neurologovi, tak je dost pravděpodobné, že se za pár dní objeví nějaké potíže, které si spojíte s další život ohrožující diagnozou. Jak jsem Vám již několikrát psala, doporučuji návštěvu psychiatra a psychologa. Systematickou prací s těmito odborníky můžete dojít k pochopení problému a naučit se s ním pracovat. Váš dotaz samozřejmě předám specialistovi. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdaléna Hlavačková


Dobrý den, pane M., na začátek mé odpovědi snad trochu uklidnění - glioblastom ve Vaší věkové skupině je extrémně vzácný. Jiný typ mozkového nádoru touto formou samozřejmě vyloučit nelze. Zkuste se se praktickým lékařem domluvit na možnosti neurologického vyšetření,. Neurolog Vás vyšetření, doplní zobrazovací vyšetření mozku a Vaše obavy s největší pravděpodobností rozptýlí. To je ta nejlepší "léčba". Pokud Vám praktický lékař žádanku nedá, zkuste najít neurologickou ambulanci, která nevyžaduje doporučení praktického lékař. Jinak je jistě vhodné užívat magnesium, dbát na dostatečný příjem tekutin a cvičit krční páteř.
Ještě malá poznámka, co se týká internetových informací - asi je třeba brát s rezervou neautorizované informace v různých diskuzích. Nejen že nepomohou, ale navádí ke zbytečně traumatizujícím úvahám. S pozdravem Magdaléna Hlavačková.

Související dotazy

Dědičnost nádorů na mozku
Dobrý den, můj dotaz se týká nádoru mozku. V naší rodině,...
Strach z nádoru
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, mám-li se obávat...
Podezření nádoru na mozku
Dobrý večer,mám strach z nádoru na mozku. Už nějakou...
Obava z nádoru mozku
dobrý den, Už me par tydnu trapi Strach z nadoru...
Operace nádoru na mozku
dobrý večer, prosím o pomoc maminka je po operaci mozku....
Dotaz ohledně nádorů
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké jsou nebo můžou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Strach z mluvení

Mam takovej problém, jsem strašně stydlivej a strašně se stydím mluvit před...

Strach z mozgovej prihody

Dobrý deň, uz par dni pocitujem obcasne zabolenie alebo ustipnutie v hlave zvacsa...

Strach z myasthenické krize

Dobrý večer.,mám pocit staženého krku asi týden, bolest v zádech mezi lapatkama...

Strach z nádorového onemocnění

Dobrý den, už přibližně rok a půl mě trápí bolest pod jazykem. Byla jsem na...

Strach z nádorového onemocnění


Strach z nádoru

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, mám-li se obávat nádoru na mozku. Jsem objednaná...

Strach z nádoru

Dobrý den, v poslední době se potýkám s následujícím problémem (už jsem sem...

Strach z nádorů


Strach z nádoru

Dobrý den, před několika dny jsem sem psal s mými problémy se zalehlým levým...

Strach z nádoru


Strach z nádoru na krku

Dobrý den, den ode dne se mi zvětšuje uzlina na pravé straně krku a na hrtanu...

Strach z nádoru na mozku

Vážená paní doktorko, moc se omlouvám za zmatený a obsáhlý dotaz. Předesílám,...

Strach z nádoru nadledvin

Dobrý večer, prosím o vysvětlení výsledků, které zasílám v příloze. Lékařka...

Strach z nádoru nadledvin nebo hypofýzy

Jsem lékařka, dostanu do endokrinologa jenom 18.12.2019. Mám obavu nadorů- dex....

Strach z nádoru nosohltanu

Dobrý den, už jsem sem ohledně mého problému nedávno psal, ovšem nastaly...

Strach z nádoru nosohltanu

Dobrý den, už jsem sem ohledně toho psal, ale chtěl bych můj dotaz doplnit: PŮVODNÍ...

Strach z nádoru nosohltanu

Dobrý den, už jsem sem ohledně toho psal, ještě bych chtěl doplnit můj dotaz. PŮVODNÍ...

Strach z nákazy HIV

Dobrý den, asi před 3 týdny jsem měla nezraněny pohlavní styk, dostála jsem...

Strach z nákazy HIV

Dobry den, mel jsem nechtaneny sex v kapskem meste s mistni obyvatelkou dela...

Strach z nákazy HIV

Dobrý deň, asi pred mesiacom som mal nechránený sex. Po cca 3 dňoch ma začalo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zatahuju ritni otvor

Dobry den , mam takovej problem ktery vznikl v lete tenhle rok , mno pri vykonani...

"křečová" žíla na penisu

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, na penise sa mi tesne pod žaluďom, od jedného...

Bolest klitorisu


Loupání kůže na prstech ruky

Dobrý den, synovi se posledních 14 dní strašně loupe kůže na prstech. Ruce si...

Tachykardie

Je mi 46 let. Již delší dobu mám vysoký tep a nízký tlak. Ráno mám tep kolem...

Noční záchvaty kašle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat za svého muže (35). Již pár let trpí manžel...

Vysoký tlak

Přeji hezký den. Již rok užívám Prestarium Neo Combi 5/1,25 mg. Mám fobii z...

Porušení diety při mononukleóze

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda může nevolnost a zvýšená teplota 37,3...

Zahlenění

Dobrý den, před dvěma měsíci mi po prodělaném stresovém období začaly žaludeční...

Svědění celého těla a vyrážka

Dobry den z nicoho nic ma zacalo svrbet cele telo po pri tom sa mi pod bruchom...

Hlen v kuku


Záchvaty kašle v noci


Boule s krevní sraženinou

Dobrý dne, rád bych se s Vámi poradil o zdravotním problému mé babičky (80...

Puchýřky na penisu

Dobrý den , na penisu se mi vytvořili nějaké puchýřky nesvědí , nebolí a ani...

Tukové bulky na varlatech a penisu

Dobrý den, je mi 17 a už cca od svých 15 let mám na varlatech tukové bulky....

Změny na kůži

Dobrý den, mám dotaz. Již po druhé se mi udělal na krku červený flek. Vypadá...

Vynecháni antikoncepce více jak týden


Záškuby při usínání

Dobrý den, mám problém že vždycky když jdu večer spat tak začnu sebou škobat..třeba...

Zvýšené JT a lymfocyty


Točení hlavy, brnění....psychika?

Dobrý den, mám problém, ze kterého jsem už dost zoufalá. Cca před 4 měsíci...

Reklama