Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Strach z nádoru nosohltanu

Uši, nos, krk M. 7.4.2021

Dobrý den,

už jsem sem ohledně mého problému nedávno psal, ovšem nastaly nové skutečnosti a nevím si moc rady, co nyní dělat. Cca před 14 dny mi byl diagnostikován zánět zvukovodu s tím, že jsem měl ucpané ucho mazem. Ucho bylo jen zalehlé, nebolelo, resp. nebylo nějak citlivé. Ucho mi na ORL vypláchli, dali mi tam višňák a od dalšího dne jsem si ucho vykapával kapkami Maxitrol. Potíže ustoupily během cca 5 dní. Minulou středu (tj. před týdnem) se mi však do toho samého ucha vrátil pocit zalehnutí - křupe mi v něm, když vydechnu ucpaným nosem, nepomohlo ani jakékoliv hýbání čelistí ani další "manévry" na odblokování Eustachovy trubice. Mám pocit, jako bych v uchu něco měl, nějaký cizí předmět, resp. jako by tam něco tlačilo, zalehlo nebo bylo natlakováno... Druhé ucho je v pořádku.

Z důvodu výše uvedeného jsem se znovu objednal a dnes se vypravil na ORL, kde mi byly prohlédnuty obě uši (zvukovody), které byly klidné (bez zánětu), plus i nos, resp. obě nosní dutiny, kde lékařka konstatovala mírně napuchlé/oteklé (nepamatuju si přesné pojmenování) sliznice. Pro můj klid mě objednala na vyšetření sluchu (nevím proč), plus když jsem jí sdělil mou obavu o nádor nosohltanu, který může ucpávat Eustachovu trubici, a proto pouze jedno ucho mám zalehlé, naznačila, že si to nemyslí, ale prý "pro můj klid" mě klidně vyšetří optikou, kdy termín (ze zvláštního důvodu) budeme sjednávat až při kontrole kvůli vyšetření sluchu, na které jdu koncem dubna... Prý pro ten nádor přispívá, když byl člověk vystaven EBV, a já mononukleozu měl + navíc ty opakované záněty nosohltanu...

Bylo mi doporučeno koupit sprej do nosu Stérimar na tu sliznici, který si myslím, stejně nezabere... Vzhledem k tomu, že jsem se nedozvěděl, kvůli čemu mám ucho zalehlé, proto píši sem. Jaký je prosím na to Váš názor? Momentálně moc nevím, co dělat... Bojím se, že se jedná o nádor nosohltanu, a děsí mě, že jen 3 týdny budu čekat, až sjednáme datum provedení vyšetření optikou, bojím se, že když by se jednalo o nádor, tak už se do té doby může rozšířit, metastazovat apod. O to víc se bojím, protože na záněty nosohltanu od mala trpím a několikrát do roka (cca 2-4x) mě to chytne na několik dní (ale musím zaklepat, že minulý rok a tento rok jsem ho ještě neměl).

Jinak mi nic není. Nemám ucpaný nos, neteče mi krev, nepozoruji zvětšené uzliny apod. Jen teda ještě někdyp ozoruji, že vysmrkám třeba (zaschlý) hlen s příměsem krve, ale to se mi stává jednou za čas, co tam pozoruju spíš už delší dobu (možná už i roky). Prosím, co si myslíte, že by to mohlo být? Ten pocit v uchu je opravdu už nepříjemný, nevím, co s tím dělat a upřímně si nemyslím, že mi doporučený sprej nějak pomůže... K tomu uchu mi bylo sděleno, že to může být od té nateklé sliznice a může to být proto, že mám vybočenou nosní přepážku. Ještě mě napadlo, že by to mohla být alergie, tak měl bych se objednat na alergologii?

Jsem z toho celkem zoufalý, nevím, co dělat, bojím se, že se jedná o nádor. Budu moc rád za Váš názor. Opravdu se toho bojím, že tam mám nějaký nádor... To zalehnutí je fakt nepříjemné...

Děkuji moc za případnou odpověď.

Věk: 22 let

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den, myslím si, že to souvisí spíše s proběhlým zánětem v nedávné době. Na kontrolním ORL vyšetření nebyl prokázán žádný nález což je ku prospěchu věci. Věřte, že infekční mononukleózu prodělalo vysoké procento populace, často o tom ani neví. Tudíž pokud bychom všichni měli v návaznosti na toto nádory nosohltanů, to by jistě nebylo dobré. Naštěstí se toto neděje. Takže se neděste hned nádorového onemocnění, myslím si, že důvod bude mnohem jednoduší. Vyšetřený budete, ale dle mého názoru je to v souvislosti s proběhlým zánětem. Sterimar je vhodný na zvlhčení nosní sliznice, uškodit Vám rozhodně nemůže. Proto doporučuji veškerá doporučení lékaře dodržet. Rozhodně nepřemýšlejte nad nádorem, který je nepravděpodobný. A už vůbec ne, aby něco metastazovalo.
S pozdravem

Související dotazy

Strach z rakoviny nosohltanu
Dobry den, uz jsem jednou psal ohledne rakoviny nosohltanu,...
Strach z nádoru nosohltanu
Dobrý den, už jsem sem ohledně toho psal, ještě...
Strach z nádoru nosohltanu
Dobrý den, už jsem sem ohledně toho psal, ale chtěl...
Zánět nosohltanu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, dcera měla na začátku...
Dědičnost nádorů na mozku
Dobrý den, můj dotaz se týká nádoru mozku. V naší rodině,...
Nosohltan
Dobrý den, doktor mi předepsal Cefzil na nějaký druh...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Strach z nádorového onemocnění

Dobrý den, už přibližně rok a půl mě trápí bolest pod jazykem. Byla jsem na...

Strach z nádorového onemocnění


Strach z nádoru

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, mám-li se obávat nádoru na mozku. Jsem objednaná...

Strach z nádoru

Dobrý den, v poslední době se potýkám s následujícím problémem (už jsem sem...

Strach z nádorů


Strach z nádoru


Strach z nádoru na krku

Dobrý den, den ode dne se mi zvětšuje uzlina na pravé straně krku a na hrtanu...

Strach z nádoru na mozku

Vážená paní doktorko, moc se omlouvám za zmatený a obsáhlý dotaz. Předesílám,...

Strach z nádoru nadledvin

Dobrý večer, prosím o vysvětlení výsledků, které zasílám v příloze. Lékařka...

Strach z nádoru nadledvin nebo hypofýzy

Jsem lékařka, dostanu do endokrinologa jenom 18.12.2019. Mám obavu nadorů- dex....

Strach z nádoru nosohltanu

Dobrý den, už jsem sem ohledně toho psal, ale chtěl bych můj dotaz doplnit: PŮVODNÍ...

Strach z nádoru nosohltanu

Dobrý den, už jsem sem ohledně toho psal, ještě bych chtěl doplnit můj dotaz. PŮVODNÍ...

Strach z nákazy HIV

Dobrý den, asi před 3 týdny jsem měla nezraněny pohlavní styk, dostála jsem...

Strach z nákazy HIV

Dobry den, mel jsem nechtaneny sex v kapskem meste s mistni obyvatelkou dela...

Strach z nákazy HIV

Dobrý deň, asi pred mesiacom som mal nechránený sex. Po cca 3 dňoch ma začalo...

Strach z nákazy syfilis

Dobrý den, můj dotaz se týká obavy z nákazy syfilis. Po 11ti dnech po orálním...

Strach z nakažení ptačí chřipkou

Dobrý den Chtela bych se zeptat, zda se můžu nakazit ptačí chřipkou z výkalů...

Strach z návštěvy

Dobrý den, myslím, že dříve jsem si to až tak neuvědomovala, ale něco mi říká,...

Strach z návštěvy gynekologa

Dobrý den, trápí mě problém v sexuální oblasti. Jako mladší, ale už náctiletá,...

Strach z nemocí

Dobrý den, mám neobvyklý dotaz. Pořád mám strach z nemocí bojím se o sebe ale...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krvaceni z nosu

Dobry den. Prosim o radu- mam revmatoidni artritidu komplikovanou plicni fibrozou,...

Stafylokok v uchu

Dobrý den, již cca. 3 měsíce mám stafylokoka v uchu dle posledních stěrů (streptokok...

17 leta prohlidka

dobryry den bude mi zachvili 17 a pujdu na 17 letou prohlidku a co mi tam budou...

Suché fleky v okolí genitálií

Dobry den, uz dlhsiu dobu ma trapia suche flaky v okoli genitalii ktore svrbia....

Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Zarudlé genitálie

Dobry den, pred cca tremi tydny to zacalo nevinnym svedenim sourku, pak se vyrazka...

Menstruace a případné těhotenství


Prodloužená sedmidenní pauza

Dobrý den, asi jsem vinou průjmu na konci minulého cyklu nechtěně prodloužila...

Antidepresiva a alkohol

Dobrý den,ráda bych konečně dostala ráznou odpoveď a zbořila veškeré mýty na...

17-ti letá prohlídka


Neustálý pocit žízně, velmi časté močení


Dlouhodobá teplota a jiné příznaky

Dobrý den, již půl roku se potýkám s nepříliš přesnými zdravotními problémy....

Močová infekce


Důlek nad páteří

Dobrý den, mám 3 týdny starého chlapečka a nedávno mě u koupání překvapila...

Zvětšené D-dimery

Dobrý den jezdím na Hematologii (D689 vada koagulace NS, mutace MTHFR 677 Heterozygot)...

Růst penisu, 14 let

Dobrý den, za 2 měsíce mi bude 14 a můj penis měří 16cm, vyroste mi ještě?

Po sexu s partnerem kdy se do mě ,,udělá'' tak mě šíleně bolí břicho a pálí v pochvě.

Dobrý den. Po sexu s partnerem kdy se do mě ,,uděla'' tak mě šíleně bolí břicho...

Vřídky na stydkých pyscích

Mám u pochvy pár tvrdých vridku. jeden až 1cm, dva jsou tmavé az černé jinak...

Modřiny na ruce

Dobrý den, prosím o radu. Minulý týden se mi na levé paži objevil červený...

Vedlejší účinky Doxyhexal


Reklama