Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Strach z nádoru nadledvin nebo hypofýzy

Endokrinologie Anastasia 6.12.2019

Jsem lékařka, dostanu do endokrinologa jenom 18.12.2019. Mám obavu nadorů- dex. nadledviny nebo hypofisů-
Stižnosty: malatnost, spatný sen, chronický stres, zacpu, obezita = massa těla 33 kg/m2 , Krejče-
78 let v roce 2016 = I. Ca renis l.sin. pT3pNxMx, histol.málo difer. Ca z přechod. urotel. apitelu s rozsáhlými nekrosami 8I20l3
G3
St.p. NE l.sin., splenectomii, adrenalectomii l.sin, 2I.3.76, slezina i nadledvina histol. bez TU bujenÍ, LU
nezastlženy, pouze tuk. tkáň histol. bez maligniý.
II. AdenoCa dělohy - St.p. oper. 2001 a telebrachltherapii Bulovka , histol,: není k dispozici
ostatní: Meniérova choroba, hypercholesterolémie, DM II. typu na dietě.
Medicace= beru jenom Citrat Horčiků.
V seru kortisol 608 nmol/l
MoČ sbíraná 24 h-
Kortisol 138 nmol/l
Korlisol - odpad 333 nmol/d
Jaké vyšetření se můžeme udělat , aby vyloučit nádory jenom jednou ledviny,nebo hypofyzu. (ACTH ?)
Čas utíká, Mrt mozků,vyšetření v příloze
Děkiji předem.
A pozdravem A

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý den paní Anastasia.
Z Vašeho příspěvku jsem pochopila, že máte strach z nádoru nadledvin. I když nevím na základě jakých příznaků či vyšetření jste k tomu podezření dospěla. Vaše příznaky ( malátnost, špatný sen, chronický stres, zácpa, obezita) nejsou žádným typickým projevem.
Co se týká hodnot kortizolu v séru, tak jedna hodnota je dost nespecifická, jelikož se jedná o stresový hormon a hladina kortizolu kolísá během dne. Hodnota kortizolu v moči za 24h je v mezích normy.
Nicméně pokud máte strach a chcete nejrychleji vyloučit tumor nadledvin, tak doporučuji CT nadledvin a k vyloučení nádoru hypofýzy je nevhodnější magnetická rezonance mozku. Váš dotaz přeposílám specialistovi k odbornému vyjádření. Přeji pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, výsledky v příloze jen poukazují na nedobře funkční ledvinný systém (ale jestli dobře chápu máte jen pravou ledvinu + byla odebrána nadledvina vlevo) Pravá nadledvina tedy musela převzít funkci levé, pravděpodobně bude na CT břicha zvětšená. Výsledky kortizolu, co uvádíte v textu jsou ještě v rámci normy (navíc píšete o stresu a obezitě-obojí kortizol zvyšuje).
Určitě bych doporučila k vyloučení tumoru nadledviny ACTH bazálně spolu s kortizolem (opakovat)a provedení dexametazonového testu. K vyloučení tumoru hypofýzy je potřeba ještě další komplexní vyšetření endokrinologem, případně i provedení MRI hlavy se zaměřením na hypofýzu.
S pozdravem
Dr.Jandíková

Související dotazy

Hyperplazie nadledviny
Dobrý den,jsem po hospitalizaci v nemocnici po zápalu...
Strach z nádoru nadledvin
Dobrý večer, prosím o vysvětlení výsledků, které zasílám...
Adenom hypofýzy
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda normální EEG...
Nedostatečnost hypofýzy
Dobrý den, Je možné u nedostatečnosti hypofýzy nahradit...
Nadledviny
Dobrý den, v poslední době, zvláště po větší námaze...
Nadledviny,akné
Dobrý den paní doktorko, můžete mi poradit,čekám na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Strach z mozgovej prihody

Dobrý deň, uz par dni pocitujem obcasne zabolenie alebo ustipnutie v hlave zvacsa...

Strach z myasthenické krize

Dobrý večer.,mám pocit staženého krku asi týden, bolest v zádech mezi lapatkama...

Strach z nádorového onemocnění

Dobrý den, už přibližně rok a půl mě trápí bolest pod jazykem. Byla jsem na...

Strach z nádorového onemocnění


Strach z nádoru

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, mám-li se obávat nádoru na mozku. Jsem objednaná...

Strach z nádorů


Strach z nádoru


Strach z nádoru na krku

Dobrý den, den ode dne se mi zvětšuje uzlina na pravé straně krku a na hrtanu...

Strach z nádoru na mozku

Vážená paní doktorko, moc se omlouvám za zmatený a obsáhlý dotaz. Předesílám,...

Strach z nádoru nadledvin

Dobrý večer, prosím o vysvětlení výsledků, které zasílám v příloze. Lékařka...

Strach z nákazy HIV

Dobrý den, asi před 3 týdny jsem měla nezraněny pohlavní styk, dostála jsem...

Strach z nákazy HIV

Dobry den, mel jsem nechtaneny sex v kapskem meste s mistni obyvatelkou dela...

Strach z nákazy HIV

Dobrý deň, asi pred mesiacom som mal nechránený sex. Po cca 3 dňoch ma začalo...

Strach z nákazy syfilis

Dobrý den, můj dotaz se týká obavy z nákazy syfilis. Po 11ti dnech po orálním...

Strach z nakažení ptačí chřipkou

Dobrý den Chtela bych se zeptat, zda se můžu nakazit ptačí chřipkou z výkalů...

Strach z návštěvy

Dobrý den, myslím, že dříve jsem si to až tak neuvědomovala, ale něco mi říká,...

Strach z nemocí

Dobrý den, mám neobvyklý dotaz. Pořád mám strach z nemocí bojím se o sebe ale...

Strach z nemoci

dobrý den. Je mi 16 let a pořád se bojím, že mám nějakou nemoc. Mám spoustu...

Strach z nemoci

Dobrý den dostala sem strašný strach z rakoviny kdekoliv mě píchne nebo poboli...

Strach z nemoci

Dobrý den, za necelé 3 týdny jsem zhubl 2 kila, aniž bych pro to cokoliv udělal...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestivá sanice

Dobrý den, mohu Vás poprosit o radu. Asi před měsícem jsem dostala několik úderů...

Plané neštovice a kojenec

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. U mého syna (4 roky) se ve školce...

Píchání u srdce při zátěži

Dobrý den je mi 24 a při zátěži at se jedná o běh nebo práci tak mě píchá u...

Zánět v ustech

Dobrý den, už 3 týdny mám nějaký zánět nebo aft v ústech v místě, kde je spojnice...

Rýma, bolesti v krku

Dobrý den, Asi měsíc zpátky jsem navštívila svého obvodního lékaře s bolesti...

Antibiotika a alkohol


Je mi divně

Dobrý den , už asi 2 dny trpím pravděpodobně úzkostí ,nebo něčím podobným cítím...

Pohmožděniny na penise

Po nechranenom sexe sa mi spravili takze hnede fliacky. Jednalo sa i o analny...

Genitální herpes

Dobrý den, jsem na Srí Lance, diagnostikovali mi genitální opar. Dostala jsem...

Bolest varlat

Dobrý den, mám problém. Mám přítelkyni a vždy když jsem s ní, jsem dost vzrušený...

Zvětšená uzlina na krku

Dobrý den,chci si zeptat.. Již druhý den mám na pravém krku pod bradou zvětšenou...

Trichomoniáza v 1.trimestru těhotenství

Dobrý den paní doktorko, jsem nyní v 9tt a kvůli neustávajícímu výtoku jsem...

Omdlévání, pocit na zvracení

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,před Vánoci jsem začala omdlévat,je mi neustále...

PH metrie jícnu, bez průkazu patologického refluxu

Dobrý den,kdyz vyšetření ph metrie vysla bez průkazu patologickeho refluxu,je...

Porucha sluchu po zánětu středního ucha

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat, Začátkem měsíce únor jsem začal pociťovat...

Zimnice a zvýšená teplota po vytrhnutí osmiček

Dobrý den, už druhý den po vytržení osmiček mám zimnici a zvýšenou teplotu (37,6),...

Vracející se bolesti kloubů

Dobrý den, nevím přesně kde začít, aby byl můj dotaz srozumitelný. Snad se v...

Dysplazie pattely typ III.

Dobrý den, dnes jsem dostala výsledek z mr. Závěr je , že v koleni je náplň...

Vpáčený bubínek

Dobrý den, již asi tři měsíce mám vpáčený bubínek v pravém uchu. Ucho je tím...

Nepravidelnost menstruace


Reklama
Zavřít