Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Strach z rakoviny slinivky

Psychiatrie Matěj 11.5.2018

Dobrý den,
psal jsem tu dnes dotaz, ale raději ho zopakuju, kdyby ho četl jiný lékař. Stalo se mi, že za necelé 3 týdny jsem zhubl 2 kila, aniž bych pro to cokoliv udělal - piju, jím stejně, moc se nepohybuji, zejména kvůli tomu, že mám dost věcí do školy. Nejdřív jsem první kilo shodil asi před 3 týdny asi za 3 dny (to jsem bral hodně tablet omega 3 kyselin denně kvůli doporučení psycholožky, a ty prý uryhlují hubnutí, mohlo to být od nich?), to druhé asi za 2 dny tento víkend (den a ten další den po tom, co jsem si vzal večer 2 paraleny, jelikož jsem měl teplotu 37,9°C a pak jsem se více v noci zpotil - mohlo by to být od toho?) Nejhorší je, že to ale NENABÍRÁM NAZPĚT...
Dočetl jsem se, že by nechtěné hubnutí mohlo znamenat rakovinu slinivky břišní, ze které mám až chorobný strach. Bylo mi před přesně 2 týdny děláno sono břicha s normálním nálezem. Krevní testy na slinivku: amylasy, lipasy - obě v normě.
Chtěl bych se zeptat, kdyby to byl nádor slinivky (kde hubnutí je prý už pokročilejší stádium nemoci), odhalilo by to sono před 2 týdny aspoň hrubě, že je na slinivce něco, co tam být nemá a vzbudilo podezření u ošetřujícího lékaře? Nebo mohl být nádor při sonu malý a okem neviditelný a rychle se zvětšil až nějak teď? Pořád mi do hlavy vniká myšlenka, že před 2 týdny ten nádor nemusel být vidět a teď už by se zvětšil.. Hlavou mi běhají střídavé myšlenky, že mám zkontrolované břicho sonem + krevní testy a mám být v klidu, ale pak zas myšlenka, že tam ten nádor nemusel být vidět... Četl jsem i zde na poradně, že nějaký lékař psal, že zažil případy, kdy pacienti měli v pořádku sono, krev a pak stejně u nich později ten nádor našli.. Mně kromě hubnutí jinak nic není.
Ještě můj předchozí dotaz chci doplnit: Existují nějaká další možná vyšetření, popř. je nutné se začít o ně zajímat a zažádat si o ně? Už jsem z toho fakt zoufalý, čekají mě zkoušky a zápočty a já se nezvládám učit, musím pořád myslet, že v sobě mám nádor a že za chvíli umřu, protože ten nádor má špatnou prognózu...
Byl jsem i u psycholožky a psychiatra kvůli mé kancerofobii, začal brát antidepresiva, která prý zabírají ale až nějak za měsíc... Doufám, že mi něco je jen po psychické stránce, opravdu se ale bojím, že bych mohl mít nádor slinivky, když jsem takto zhubl a mám OBROVSKÝ strach, že budu hubnout dále.. Bylo mi doporučeno udělat si sedimentaci.. kdyby to byl nádor, tak by byla zvýšená. ALe do včera mě bolelo v krku a měl jsem v pátek zvýšenou teplotu. Za jak dlouho by šla sedimentace udělat, aby nebyla popř. falešně pozitivní? Kdyby hubnutí bylo příznakem rakoviny slinivky, odhalilo by to sono před 14 dny, když hubnutí je považováno už za pokročilejší stádium onemocnění?

Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, jak jsem Vám již psala, kdybyste měl nádor slinivky, měl byste i jiné příznaky kromě hubnutí. Pokud jíte normálně a máte normální chuť k jídlu, nemělo by se jednat o závažné onemocnění.
Pokud byste měl pokročilý nádor slinivky, spojený s hubnutím, mělo by ho sono před 14 dny zobrazit.
Člověk může hodně zhubnout i psychických příčin (stres, deprese, úzkosti). Myslím si, že toto je i Váš případ (navíc, jak píšete, měl jste i teplotu atd., při tomto se také může zhubnout). Dále jsem Vám také psal, že zvláště u mladých mužů se stává, že poměrně rychle zhubnou, ale nabrat kila zpět jim trvá poměrně dlouho. Pokud bude Váš stres a obrovský strach z rakoviny trvat i nadále, je možné, že ještě zhubnete (ale nikoli z důvodu onemocnění slinivky, ale z příčin psychických).
Sedimentace je nespecifický test, může být ovlivněn mnoha faktory. Při nádorovém onemocnění bývá zvýšená, ale bývá zvýšená i u infekcí, a při mnoha dalších onemocněních a stavech. Proto bych se jí úplně neřídila a nevyvozovala bych z vyšetření jednoznačné závěry.
Pokud by Váš panický strach trval i nadále a měl jste s tím problémy, pak bych ještě jednou zopakovala sono břicha, ale už naposledy (abyste měl jistotu). Pokud by zde lékař neviděl patologii, pak to považujte za konečné sdělení, že nádor slinivky nemáte (vyšetření nelze opakovat do nekonečna každý týden apod.).
Důležité u Vás bude spolupracovat s psychiatrem a psychologem. Antidepresiva určitě užívejte i nadále. Jak jsem již dříve psala, plný efekt by se měl projevit za cca 4 týdny. Také se normálně stravujte. S pozdravem BB.

Související dotazy

Rakovina slinivky
Dobrý den, mamince dnes dali tuto zprávu (poslána v...
Strach z rakoviny slinivky
Dobrý den, ráda bych vás poprosila o zhodnocení mé...
Rakovina slinivky
Dobry den. Mám dlouhodobé problémy se zažíváním, trávením...
Zažívací obtíže a strach z rakoviny
Dobrý den, přibližně od května mě trápí pocit plnosti...
Strach z rakoviny
Dobry den, mam dotaz. Zazila jsem za posledni dobu...
Slinivka
Vážený pane doktore/doktorko, chtěla jsem znát Váš...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Strach z rakoviny nosohltanu

Dobry den, uz jsem jednou psal ohledne rakoviny nosohltanu, jen jsem zapomel...

Strach z rakoviny penisu

Dobrý den, pane doktore, je možné, že ve věku 15 let bych mohl mít rakovinu...

Strach z rakoviny penisu

Dobrý den, můžu mít rakovinu když mám obřízku penisu? Obřízku jsem měl v 11...

Strach z Rakoviny Penisu

Je mi 16 let.Mam na špičce Penisu minimalne 2 roky neco ruzove je to primo na...

Strach z rakoviny plic

Dobrý den, před nedávnem jsem zde psal dotaz ohledně tlaku v hrudi (viz níže...

Strach z rakoviny plic

Dobry den,mám dotaz ohledně manžela,pred 14dny chytil od syna bacil -bolesti...

Strach z rakoviny plic

Dobrý den,mám 15.měsíčního chlapečka,který se ještě rád nosí.Bohužel mě bolí...

Strach z rakoviny plic

Dobrý den, nekouřím, ale přesto se bojím, zda nemám rakovinu. Zaznamenala jsem...

Strach z rakoviny plic

Dobrý večer paní doktorko, Chtěla bych se Vás zeptat - zda mám důvod obávat...

Strach z rakoviny slinivky

Dobrý den, ráda bych vás poprosila o zhodnocení mé situace. Od prosince mám...

Strach z rakoviny střeva

Dobry den, chci se zeptat jaká je pravděpodobnost že mám rakovinu střev. Vím...

Strach z rakoviny štítné žlázy

Dobrý den, včera jsem si nahmatal pod ohryzkem vpravo (viz obr.) nahmatal...

Strach z rakoviny uzlin a leukémie

Dobrý den,objevila jsem nebolestivou uzlinu,což je prý horší, ihned jsem šla...

Strach z rakoviny vaječníků

Dobrý den, mám panickej strach z rakoviny vaječníků. Je mi sice 22 let, ale...

Strach z rakoviny vaječníku

Dobry den porad me vrta hlavou jedna vec cca v rijnu jsem byla na ct hrudniku...

Strach z rakoviny vulvy/pochvy

Dobrý den, je mi 17 let a mám již 1rok přítele, úplný pohl.styk jsme zatím...

Strach z roztroušené sklerózy

Dobrý den,prosim o posouzení zprávy z MR mozku.Pani doktorka mi řekla,ze tam...

Strach z RS

Dobry den uz asi pres ctvrt roku me trapi nadledujici potize.Zacalo to silnym...

Strach z RS

Dobry den, Od soboty uzivam Xorimax (dnes je patek) a od stredecniho rana mam...

Strach z RS

Dobrý den, mám takový problém a bojím se, co všechno za tím může být. V pátek...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest a otok prsu


Nízká hladina bílých krvinek

dobrý den,mé dceři je 7 let a skoro každý večer si stěžuje na bolest hlavy.Nyní...

Nízká saturace


Nález na horním patře

Dobrý den. Dnes jsem zjistil červené skvrny na horním patře, může jít o začínající...

Fucidin

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, pokud užívám krém Fucidin ( na plísňoví zánět...

Imunodeficience

Dobrý den, již od května 2014 se mi každý třetí týden vrací bolest v krku, svalů,...

Špinění při antikoncepci

Dobrý den, mám problém se špiněním při užívání antikoncepce. Nepomohla ani změna...

Bolest stehna

Dobrý den, již 4 dny mám přetrvávající bolest asi 10-15 cm nad kolenem na...

Tachykardie a tlak na hrudi

Dobrý večer, Potřebuju prosím radu, zhruba dva roky trpím na tachykardie,...

Globule Natrii tetraboratis globulus 0,70 - Ky, 10 kusů a sex


Interpretace laboratorního vyšetření.

dobrý deň Dal som si spraviť krvný obraz a mal som zvýšené niektoré veci...

Pitevní protokol

Dobrý den Mám dotaz . Dostal jsem kopii pitevního protokolu který je v latině....

Pískání v uších, zmatenost, výpadky paměti, bolesti kloubů a zvýšená teplota

Dobrý den, mám takový problém, už půlroku mě trápí zdravotní problémy a lékaři...

Bulka v žebrech

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně boule ( uzliny? ) v žebrech. 26.6....

Nesoustředění

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problém, se kterým jsem byl před týdnem...

Bolesti v kříži, brnění nohou

Dobrý den,mohl bych poprosit o konzultaci.Již pul roku mám nesnesitelné bolesti...

Přisátí klištěte a strach z encefalitidy

Dobrý den před 2 dny jsem si výletě našel klíště a vytrhnul si ho bez desinfekce...

Vertebrogenní algický syndrom, bolesti nohy v podkolenní

Dobrý den, obracím se na vás s problémem, který pravděpodobně započal letos...

Bolest v levém podžebří

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Už 14 dní mě píchá/pobolívá levá část...

Antidepresiva

Dobry den pane doktore. Chci se zeptat a poradit. Jiz skoro 4 mesice beru antidepresivum...

Reklama
Zavřít