Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Stres a bolest hlavy

L 10.11.2017 redakce uLékaře

Dobry den, mam na vas otazku posledni dobou 14 dni jsem ve stresu. Boli me strasne hlava a boli me horni zada,ale jsem astmatik muze to byt s kasle bolesti zad ?. Trpim hypertenzni ,ale nikdy me tak tolik hlava nebolela jako ted. Dekuju za odpoved. Malo I spim vetsinou 4 hodiny jsem posledni dobou I unavena

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Jako první věc si nechte změřit TK, pokud možno co nejdříve, buď doma, vlastníte-li tonometr, nebo zítra, například někde v lékárně. Pokud bude TK v normě, tak léky užívejte stejně nadále. Pokud bude vyšší, je vhodné dávku navýšit alespoň o půl tablety. Nevím, jaký preparát užíváte, proto se nadále budete muset domluvit s lékařem, který vám lék předepisuje. Jako druhou věc je potřeba se uvolnit od stresu, snažte se zvolit priority k řešení a ostatní v klidu odložte, snažte se dostatečně spát a dodržovat zdravou životosprávu, pohyb, stravu a pitný režim a dostatek spánku. Pokud máte astma, tak dodržujte léčebný režim a řešte kašel. Je-li kašel pouze astmatický, jako úlevu užijte Ventolín spray, při kašli při nachlazení si kupte léky v lékárně, alespoň Vincentku. Jednorázově si na bolest hlavy vemte Ibalgin nebo Paralen. Jestliže bude bolest od krční páteře, tak léky na chvíli pomohou, ale pak musíte rehabilitovat, jestli bude bolest od zvýšeného tlaku, tak léky budou bez efektu. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, Vaše bolesti hlavy mohou být způsobeny hned několika příčinami. Z těch, co jste zmínila způsobují bolesti hlavy jak stres, tak málo spánku, velké záchvaty kašle, bolesti zad ale i vysoký krevní tlak.
Předně je nutné zjistit, jaký máte tlak. Pokud máte tonometr, měřte si tlak alespoň dvakrát denně, měřte si jej za stejných podmínek, v klidu, s nateženou podloženou rukou ve výši srdce, měření zopakujte, výsledky si zapiště. Tlak si měřte víc dní, aby bylo jasné, jak na tom jste. Bude to užitečná informace pro Vás i Vašeho lékaře. Pokud tonomer nemáte, jděte do lékárny, nebo k lékaři. Bude-li Váš tlak vysoký, bude třeba upravit Vaši léčbu; poraďte se s ošetřujícím lékařem.
Pokud máte nyní horší astma a hodně kašlete, postupujte podle toho, jak jste zvyklá podobné stavy zvládat a podle příčiny zhoršení Vašeho astmatu. Můžete užít Ventolin, můžete přidat do léčby antihistaminikum, můžete také, pokud je zhoršení způsobeno infekcí, zkuste užívat léky na bázi Paracetamolu, bylinné čaje, pastilky, vitamíny a podobně, abyste infekci zvládla. Pokud si ale nejste jistá, jak situaci řešit a nemáte zkušenost, je třeba poradit se s lékařem, který se o Vás stará.
Jestliže nemáte vysoký krevní tlak, ani nemáte zhoršení astmatu či infekci, je možné, že bolest hlavy souvisí s blokádou krční páteře. Od toho Vám pomůže fyzioterapie, cvičení a masáž, doporučení k rehabilitačnímu lékaři či neurologovi můžete dostat od svého praktického lékaře.
Měla byste samozřejmě spát více jak 4 hodiny za den a pokusit se omezit stres tak, abyste si dopřála dost odpočinku, také je třeba hodně pít a vyhnout se stimulanciím jako alkoholu, kávě, přílišnému kouření, které mohou bolest hlavy zhoršit. Přechodně můžete bolest hlavy i zad zvládat léky na bolest, ale bez vyšetření je neužívejte dlouho ani pravidelně. U volně prodejných léků se přečtěte příbalový leták, dejte pozor na kombinaci Parelenu, Panadolu a případných léků na chřipku, abyste neužila víc Paracetamolu, než je dovolená dávka.
Pokud byste měla výrazné zhoršení bolesti, poruchy vidění, motání hlavy, poruchy hybnosti, vyjadřování, pokud byste zvracela, nebo byste měla obavy a nebyla si jistá, jak postupovat, navštivte ihned lékaře. Jinak můžete zkusit vyčkat, zda Vám uvedená opatření pomohou. Pokud se Váš stav nezlepší, bude třeba, abyste šla na kontrolu k praktickému lékaři, s sebou vezměte záznam z měření tlaku.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Motání hlavy, bolest hlavy
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, už cca 2 měsíce...
Bolest hlavy
Dobrý den.... mám bolesti hlavy v zadní části hlavy...
Bolest hlavy
Měl bych prosím dotaz k prudké bodavé bolesti hlavy....
Bolest hlavy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na náhlou bolest...
Bolest hlavy
dobry den je mi 16 let a uz rok mam kazdy den bolesti...
Bolest hlavy
Dobry den uz delsi dobu nosim bryle na dalku mam i...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Stres

Dobrý den, jsem student a mám problém se stresem, který mě delší dobu už likviduje...

Stres

Dobrý den, můj problém spočívá v tom, že při zvýšených náporech na psychiku...

Stres

Dobrý den. Můj problém je že jsem strašný hypochondr a nesnáším to a nevím jak...

Stres

Dobry den! prosim vas potrebovala by som poradit. som studentkou na vysokej...

Stres

Dobry den. Po smrti tatinka jsem prestala jist,zhubla za mesic 12kg. Tlacivy...

Stres

Zdravím, mám problém se stresem. Je mi 22 let a studuji vysokou školu. Ve stresu...

Stres

Dobrý den paní doktorko, dlouhá léta mě trápí problémy s akné. Hledal jsem...

Stres

Dobrý den, prosím o radu ohledně omdlení a zároveň třesu. Za cca 2 roky se mi...

Stres

Dobrý den,chtěla bych se poradit. Jsem ted velmi ve stresu,mám dvojčátka 18...

Stres a antikoncepce

Dobrý den,užívám pravidelne (bez zapomínání) antikoncepci Chloe.Chtěla bych...

Stres a bolest hrudníku

Dobrý den, je mi 12let a už delší dobou mě bolí hrudník. Nejčastější bolet je...

Stres a bušení srdce

Dobry den , Je mi 20, let Spatne dychani, zadychavani se,buseni srdce...

Stres a další potíže

Dobrý den, vím, že bych si sama neměla diagnostikovat nemoc, ale chtěla jsem...

Stres a emoce

Dobrý den, kdysy jsem ze psych. slozil (nemel jsem práci, býv zaměstnavatel...

Stres a hořčík

Dobrý den jsem žena je mi 34 let léčím se s hypertenzí už dlouho a mám problém...

Stres a hypochondrie

Dobrý den, již několik měsíců bojuji z obrovským strachem z ALS - začalo to...

Stres a jeho dopady na organizmus

Dobry den km se aneta trávíme hodne stres a ze stresu se to ve mne vsechno sevre...

Stres a jeho fyzické projevy

Dobrý den, poslední dobou mívám podivné stavy. Je mi často nevolno - motá se...

Stres a mateřství

Dobrý den, začnu tím že jsem citlivou ale vybuchovou povahou, Tec je to horší...

Stres a motání hlavy

dobrý den,mám na vás takový dotaz. od patku se stresuji s bratrem ktereho jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Sinus pilonidalis




Bolesti svalů, bolesti kloubů

Dobry den, chci se zeptat zda je mozne si nejak zazadat o test western blot?...

HPV


Zápal plic a rentgen


Detralex a opoždění menstruace

Dobrý den, může užívání Detralexu opozdit menstruaci? Lék užívám asi 14 dní....

Bolest zad

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Cca 8 měsíců jsem trpěla bolestí...

Krční páteř a začínající bolest rukou

Dobrý den, tento rok mě už podruhé bolí krční páteř a obávám se,že je to z...

Ateromatoza


Ibuprofen a kojení


Hemoroidy

Dobry den....chci se zeptat zda se objevuje na konecniku uvnitr bulka...nahmatala...

Prst skříplý do dvěří


Velikost uzlin na krku

Dobry den, je sono krcnich uzlin v poradku? Byla jsem ns vysetreni v Motole,...

Chvění

Dobry den. Chtela bych se zeptat mam nepretrzite chveni v nohou,rukach i telu...

Výpočet týdnů v těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat v únoru jsem prodělala samovolný potrat.11.května...

Epilepsia - vedlajšie učinky tabletek


Bolesti kolenou a chřipka

Dobrý den pane doktore, mezi mé oblíbené sportovní disciplíny patří fotbal...

Otok a mokvání dolní končetiny

Je mi 79 let. Otéká mi pravá noha. Dnes mi začala noha trochu mokvat vzadu-...

Jsem ve 22+0 tt a mívám občas bolesti/křeče


Krev na toaletním papíře po stolici

Na velkou chodím jednou až dvakrát týdně, jenže u toho jsem si všimla,že je...

Inzerce
×