Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Struma- operovat či nikoliv?

Endokrinologie Kristina 28.9.2019

Dobrý den,
chtěla bych poradit, zda je nutná operace štítné žlázy nebo podstoupení dalších vyšetření kromě USG. USG štítnice:
zvětšená, přiměřeně echogenní, homogení, lehce výraznější vaskularizace, isthmus 8 mm,
pr.lalok 32x33x80 mm, levý 23x25x58 mm - 17,5 ml - progrese velikosti. Lab. hodnoty: TSH, 068,
ft4 15,2 oba v normě. GM T 0,69 chol 6,58 ost. biochemie v normě.
Závěr: difuzní struma s převahou vpravo s incip. nodosní přestavbou při autoimunní thyreoditidě, při substituci eufce, nyní výrazná progrese velikosti zejména PL s projevy mechanického sy. Potřebuji radu ještě jiného lékaře- endokrinologa.

Doplňující dotaz: z reakce chirurga mi připadalo, že operace není tak nutná, proto jsem se raději na Vás obrátila. Zatím mi struma nedělá potíže, pouze začínám chraptět (dle jeho názoru, by to mohlo být i jícnem) a potím se v obličeji. Nevím však jestli tento stav souvisí se zvětšenou strumou. Léčím se také se žaludkem a gastroskopii jsem letos absolvovala a myslím si, že kdyby jícen nebyl v pořádku, že by se to endoskopem zjistilo.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den paní Kristýno, podle popisu ultrazvukového vyšetření se kvůli zvětšení štítné žlázy projevuje již tzv. mechanický syndrom. Tedy dochází k utlačování okolních struktur zvětšenou štítnou žlázou. Bohužel se tato žláza nachází na krku těsně před tracheou, tedy průdušníci, a proto hrozí, že při dalším zvětšováním Vám bude utlačovat dýchací cesty a bude se Vám hůře dýchat. Můj názor je takový, že je lepší žlázu odstranit dříve než začne významně průdušnici, ale i jiné okolní struktury, utlačovat. Dotaz ještě na Vaše přání přeposílám specialistům v oboru endokrinologie, kteří Vám budou rovněž odpovídat.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, pokud je Vám 66 let a pravý lalok (i přes léčbu hormonem a hezké výsledky) roste do takovýchto rozměrů, znamená to, že bude růst dál. Až Vám bude 80 a nebo se vyskytne nějaké závažné onemocnění, může se stát, že Vás již nebude možné operovat a nebo přinese operace mnoho komplikací. Už v tuto chvíli, při této velikosti, bude operace složitější. Navíc pravděpodobně již teď dochází k útlaku okolních struktur (dýchací cesty, cévy, nervy). Můj názor je odoperovat včas.
S pozdravem a přáním dobrého hojení,
Jandíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Foglarová

Specializace: Diabetologie a Endokrinologie Pracoviště: Endokrinologický ústav, Praha

Dobrý den paní Kristino, souhlasím s kolegyněmi. Pokud na sonografii jsou známky uzlovatění, štítná žláza je zvětšená a dokonce je tam popsán útisk orgánových struktur v blízkosti štítné žlázy, pak je operace potřebná. Nemůžeme do budoucna vědět, jestli štítná žláza nebude růst dál a dělat vám větší obtíže než zmiňovaný chrapot (ikdyž máte pravdu, že chrapot může být dán i jinými příčinami). A jak řekla kolegyně, je lépe ve vztahu s věkem operovat dříve nežli později. S pozdravem Dr.Foglarová

Související dotazy

Struma
Dobrý den,je mi 44 let,zdravotní sestra ve směnách,jsem...
Struma
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera jsem byla u...
Struma štítné žlázy
Dobrý den, praktická lékařka mě poslala na endokrinologii,...
Možnosti terapie nodózní strumy
Dobrý den, prosím o radu ohledně operace štítné žlázy.Léčím...
Susp. struma
Dobrý den, chci se zeptat, dřív jsem měla zvětšenou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Struma nodosa

Dobrý den. chci se zeptat, v září bych měla jít na operaci ŠŽ.jelikož mám...

Struma nodosa

Dobrý den Chtěla bych se zeptat jestli mi opravdu hrozí operace.. Včera jsem...

Struma nodosa

Dobry den, bola som na sone, krvy a biopsii. vysetrenia ukazali ze mam nezhubnu...

Struma nodosa 1.sin

Dobrý den, prosila bych o vysvětlení mého případu a zda je situace vážná: Sono...

Struma nodosa cystica

Dobry den, lekar mi sdelil ze mam na stitne zlaze cysty, avsak do zpravy napsal...

Struma nodosa,mírná oboustranná cervikální lymfadenomegalie

Dobrý večer paní doktorko, manžel byl dnes na Sonografii ŠŽ a ke své obvodní...

Struma s uzlem laloku vlevo

Dobrý den, prosím o odpověď a vysvětlení, zda je nutná operace štítné žlázy.V...

Struma s uzlíky

Dobrý den, můj přítel byl na ultrazvuku štítné žlázy a zjistili mu, že má...

Struma štítné žlázy

Dobrý den, praktická lékařka mě poslala na endokrinologii, přišla jí zvětšená...

Struma v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem ve 24tt těhotenství, dnes jsem byla...

Struma, cystický útvar na štítné žláze

Dobrý den, při poslední návštěvě u lékaře, zjistili mé známé zvětšenou štítnou...

Struma, která způsobuje dušení

Vážená paní doktorko, již jsem Vám jednou psala, ale myslím, že potřebuji...

Strup

Zdravím Vás . Dnes jsem objevil dvě mini tečky na prsou. Myslel jsem si že...

Strup

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda může být v pochvě něco jako stroupek....

Strup ??

Dobrý den, rad bych se zeptal mam na hlavě stále na stejném místě strup, který...

Strup na koleni

MÁM NA KOLENI VELIKÝ STRUPCO BYJSTE MINA TO DOPURUCILY

Strup na oenisu po neúmyslném nanesení krému na bradavice

dobrý den mel jsme na penisu bradavici koupil jsme si v lekarne pripravek duofilm...

Strup na penisu

Dobrý den,chtěl bych s zeptat na jednu věc ..čirou náhodou,ani nevím jak,jeslti...

Strup na pize

Dobrý den, až poslední tři roky se mi vždy v létě udělá na pize (asi 1cm),...

Strup na tváři

Dobrý den, mému bratrovi se udělalo cosi na tváři (viz příloha), momentálně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zapomenutá pilulka


Bolest v oblasti levé ledviny

Dobrý den. Již pár měsíců mě trápí bolest zad v oblasti levé ledviny. Bolest...

Karcinoid apendixu

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně karcinoidu apendixu. V roce 1999 ve svých...

Syfilis

Dobrý den, rád bych věděl zda se v tomto případě jedná o syfilis, tahle vyrážka...

Kožní obtíže


Bolest a motání hlavy, pocit na omdlení, nevolnost

Dobrý den, již několik dní (celkem již 5) mě bolí hlava, motá se mi (pocit na...

Citlivý mrtvý zub

Dobrý den, mám takový problém. Momentálně jsem v cizině (abych byla konkrétní...

Kožní nález na zádech

Dobrý den zhruba před 4 hodinami se mi udělal pupen na zádech v pravé oblasti...

Sucho v krku

Dobrý den. Už asi 3 dny mám velmi sucho v krku, napiju se a po minutě zase...

Rozškrábaná kůže vnějšího ucha

Dobrý den, měla jsem nejspíš ekzém v uchu, který mě svěděl a tak jsem si kůži...

Sono břicha nález

Dobrý den byla jsem v rámci preventivní prohlídky na Sonu břicha a chtěla bych...

Koronavirus a biologická léčba

Dobrý den. Jsem bilogicky pacient,každý měsíc si píchám 2 injekce cosentyxu....

Bolest Achilovy šlachy při běhu

Dobrý den, jsem 25 letý sportovec (186cm, cca 90kg). Občas si jdu zaběhat...

Krvácení po piercingu

Před 5 lety sem si nechala ve studiu píchnout jazyk.Píchali ho oranžovou kanylou,aplikovali...

Špinění v těhotenství

Dobrý den mam jednu velkou otázku, byla sem dvakrát mimo děložně, a tet sem...

Nadměrné slinění

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat co by mi mohlo být. Od včerejška mám pocit...

Obrizka-Pojistovna

Dobrý den. Mám otázku ohledně obřízky, chtěl bych se zeptat, jak je to s pojišťovnou?...

Dlouhodobé škrábání v krku

Dobrý den, již přes měsíc mě neustále škrábe v krku. Byla jsem na ORL, kde...

Bolest v oblasti křížové kosti

Dobrý den, již asi cca rok mně začalo bolet v oblasti křížové kosti.Nejvíce...

Namožené koleno

Dobrý den, asi před týdnem a půl jsem maloval strop v bytě. Při této práci jsem...

Reklama