Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Subklinická hypothyreoza

Endokrinologie Blanka 9.1.2021

Dobrý den,
prosím o Vaši radu. Nikdy jsem se neléčila se štítnou žlázou. Začátkem prosince 2020 se mi zvětšil pravý lalok štítné žlázy a byl bolestivý, dle UZ mírná struma cca 14 ml, pravý lalok s hrubší hypoechogenní strukturou se zvýšenou vaskularizací, jinak bez ložiskových změn, bez lymfadenopatie okolí.
Dne 11.12.2020 jsem měla zvýšené zánětlivé parametry CRP a hodnoty TSH 0,726, FT4 15.0, anti TPO 0,6, anti TG 12,8. Byla mi diagnostikována subakutní thyreoditida a nasazena antibiotika Augmentin, dále léčba v kombinaci Paralen, Ibalgin. Po 3 týdnech jsem se cítila již dobře, struma se zmenšila.
Dne 4.1.2021 - kontrolní vyšetření - TSH 6,888, FT4 9,5, anti TPO 0,7, anti TG 11,3 - diagnoza subklinická hypothyreoza, nasazen Euthyrox50 - 1/2 tableta denně
V březnu jsem objednaná na další sono krku a kontrolní odběr.
Je opravdu nutné hormony užívat? Cítím se nyní dobře a příznaky hypothyreozy na sobě nepozoruji. Nejsem zimomřivá ani letargická, nemám suché vlasy, nepřibírám ani nemám pocit chladu.
Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den, Blanko. Léčba subklinické hypothyreozy je vedena individuálně. Je nutné znát celou anamnézu pacienta (tu Vaší neznáme). A na základě toho a hodnot TSH a autoprotilátek se lze rozhodnout, zda čekat a pouze sledovat nebo léčit aktivně. Například lidé s chronickým srdečním onemocněním, by z dlouhodobého hlediska měli být léčeni i při subklinické hypothyreoze. Ve Vašem případě proto nemůžu jednoznačně říci, zda máte či nemáte být léčena aktivně / substituční léčba hormony štítné žlázy/. Dotaz ještě přeposílám specialistovi..

Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Foglarová

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Endokrinologický ústav, Praha

Dobrý den paní Blanko. Pokud jste měla subakutní tyreoiditidu, jak píšete, tak ta má u každého pacienta různé následky. U někoho je po zaléčení štítná žláza zdravá a nemusí se s ní dále nic dělat. U někoho ji to potrápí natolik, že se sníží funkce štítné žlázy a produkuje méně hormonů. Dle výsledků to u vás vypadá, že nyní štítná žláza méně funguje. Já bych klidně s hormony vyčkala (pokud je nechcete) a kontrolovala jak to bude dále vypadat. Z dalších odběrů bych viděla trend - pokud by TSH přesáhlo hodnotu 10, pak je zapotřebí nasadit substituci. Mezi TSH 4,2-10 můžeme vyčkávat a nedávat hormony. Nicméně i tato "šedá zóna" nepatrně zvyšuje rizika aterosklerózy (tedy kornatění cév), ale velmi málo. Také je dobré znamení, že máte nízké protilátky (antiTg, antiTPO), to by se mohla štítná žláza vzpamatovat.
Samozřejmě Vám, ale radím a vycházím z těch málo informací, které mám, takže bych nerada kritizovala postup vaší lékařky! Těžko se to hodnotí, když jsem neviděla váš celý vývoj, odběry krve, neviděla jsem sama sonografii atd.
Zkuste si s lékařem promluvit, určitě Vám vysvětlí, proč Vám hormony rovnou nasadil, třeba k tomu má důvod vzhledem k nálezu na sonografii nebo tak.
Další poznámka, příznaky snížené funkce štítné žlázy začínají až když štítná žláza opravdu nefunguje a to pak může být i pozdě s léčbou. Proto často dáváme hormonální substituci ještě než má pacient nějaké obtíže. Příznaky, které se popisují, budou spíše u hodnot TSH 20 a výše. Ikdyž každý člověk je individuálně citlivý.
A ještě jedna věc Struma - nebo-li zvětšený objem štítné žlázy, pro ženu je norma do 18ml.
S pozdravem Dr.Foglarová

Související dotazy

Subklinická hypothyreóza
dobry den chci se zeptzat co znamena DG.jiz subklinicka...
Subklinická hypothyreóza
Dobrý den, prosím vás o názor v následující věci. Dceři...
Byla mně zjistena subklinicka hypotyreoza
Dobry den, mam recidivujici aftosni stomatitidu, kdy...
Hypothyreóza
Dobrý den! Mohu brát substituční terapii v případě,...
Onemocnění štítné žlázy a vitamíny s jódem
Dobrý den, po prvním porodu mi byla zjištěna subklinická...
Subklinická hypertyreóza
Dobrý den, může subklinická hypertyreóza způsovobat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Subjekt:Novinář v důchodu, ročnik 50., pojišťovna VZP, cca 15 let diabetes typ 1 (Lada), špatně kompenzovaný, inz.inj.

1. Co teď a co potom? 2. Hrozí nebezpečí z prodlení? 3. Koho lze o bioléčbu...

Subjektivní poruchy vidění

Dobry den! Objevily se mne pred pravym okem cerne plujici tecky a obcasne zamlzene...

Subklinická celiakie

Dobrý den, zjistili mi z krve subklinickou formu celiakie, 5x-6x vyssi hodnoty...

Subklinická epilepsie

Dobrý den. Chtěl bych se ještě zeptat na další dotaz. Již mě bylo napsání, že...

Subklinická hyperfunkce v.s. na basi autoimunitní thyreoiditidy bez strumy, pozit.RA- vyhledově přechod do hypothyreos

Dobrý den, včera jsem byla poprvé vyšetřena na endokrinologii, kam mě odeslal...

Subklinická hypertyreóza

Dobrý den, může subklinická hypertyreóza způsovobat obsese ? a během menstruace...

Subklinická hypothyreosa

Dobrý den, byla mi zjištěna subklinická hypothyreosa a zajímalo by mě, zda...

Subklinická hypothyreosa

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla bližší informace o mé diagnoze (subklinická...

Subklinická hypothyreosa

je mi 31 let,mám 3letého syna,po porodu mi ubývaly vlasy,myslela jsemsi,že je...

Subklinická hypothyreosa a těhotenství

Dobrý den paní Macková, již 3/4 roku se léčím se subklinickou hypothyreosou...

Subklinická hypothyreóza

dobry den chci se zeptzat co znamena DG.jiz subklinicka hypotyreosa na podklade...

Subklinická hypothyreóza

Dobrý den, prosím vás o názor v následující věci. Dceři (27 let) byla 10.1.17...

Subklinická hypothyreoza a melano,

Dobrý den,v červenci jsem byla v Brně na Žlutém kopci operována kvůli melanomu,vzali...

Subklinická hypothyreóza v graviditě

Dobrý den, jsem ve 31tt a bylo mi provedeno vyšetření štítné žlázy s výsledky:...

Subklinická hypotyreosa, je nutná léčba?

Dobrý den, na základě preventivního vyšetření jsem byla odeslána na vyšetření...

Subklinická hypotyreoza

Dobrý den, chci se zeptat , zda je vhodné užívání vit. D3 při autoimunitní hypotyreoze,...

Subklinická hypotyreóza

Prosím o radu. V rámci přípravy na IVF mi byla zjištěná vyšší hodnota THS, proto...

Subklinicka hypotyreoza

mala by som dotaz ci je este subklinicka hypotyreoza s hodnotamy: TSH-IRMA:...

Subklinická hypotyreoza

Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení a radu.Mám sníženou funkci štítné...

Subklinická hypotyreóza na podkladě autoimunitní tyreoiditidy

Dobrý den, byla mi zjištěna tato diagnóza, štítná žláza je ve stadiu pokročilé...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bronchoskopie

Dobrý den, můžu se zeptat co se dát všechno najít při bornoskopii plic ?. A...

Bolest kolene

Dobrý den mám taky dotaz mne už před 10letmi tahali par krát vodu s kolene...

Tmavá žilní pleteň pod jazykem

Dobrý den, chci se zeptat, mám na spodní straně jazyka velmi tmavou žilní pleteň...

Dyshidrotický ekzém, vodnaté pupínky kůže


Infekčnost u planých neštovic

Dobry den Chci se zeptat ohledne nestovic. Nikdy jsem nestovice nemela a zrovna...

Bolesti pravého oka

Dobrý den mám bolesti pravého oka i hlavy hlavne v okoli čela a spanku.Také...

Doba detekce THC ze slin


Nateklý čípek v krku


Vypadávání předmětu z ruky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální, když mi něco sem tam vypadne...

Vysoký tep v klidu


Bolest ramene a lokte

Dobry den Asi tri mesice me boli prave rameno a trosku i loket, zejmena po...

Kručení v břiše a průjem

Dobrý den Je mi 21 let, a trápí mě každodenní kručení ve střevech, které trvá...

Likvorea

Dobrý den, v sobotu jsem hrál nohejbal. Sport po delší době. Rok beru warfarin,...

Bolest v levém podžebří

Dobrý den, je mi 18 let, vrací se mi bolest v levém podžebří která směřuje až...

Pálení chodidel

Asi rok mám necitlivá chodidla.Nejdříve jen brněly prsty,teď mě chodidla vyloženě...

Bolesti břicha

Dobry den trapi me bolest bricha ktera nekdy vystreluje v leve horni casti...

Bodavá bolest vnitřního kotníku

Dobrý den paní doktorko, včera mne při chůzi začal bolet pravý kotník. Špatně...

Strupy ve vlasech

Dobrý den Mám dotaz už dlouhou dobu cca rok trpím strupy ve vlasech které...

Lék Zaldiar


Jednodenni horecka

Dobry den, chci se zeptat zda je mozne abych mel jednodenni horecku, mel jsem...

Reklama