Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Subklinická hypothyreosa a těhotenství

Endokrinologie božena 22.4.2014

Dobrý den paní Macková,
již 3/4 roku se léčím se subklinickou hypothyreosou (nemohla jsem otěhotnět). Užívám Euthyrox 75 uq 1 x 1 a v neděli půlku. V únoru jsem měla TSH 2, 39 v bžeznu jsem podstoupila IVF - těhotenský test pozitivní. 14. 4. jsem měla TSH 4, 6 a paní doktorka mi zvýšila dávku Euthyroxu 75 uq 1 x 1 a v neděli 1, 5 tablety místo 0,5. Může takto zvýšené TSH ovlivnit těhotenství a vývoj miminka? Stačí nová dávka Euthyroxu na pokles TSH na 2? Za jak dlouho se mi TSH zase upraví při této naordinované dávce? Za odpovědi předem děkuji.
S pozdravem
Božena S.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, paní Boženo,
k přesnému posouzení Vašeho zdravotního stavu nemám všechny informace, odpovím tedy maličko obecněji. Zvýšené TSH, tedy subklinická hypotyreoza, jak správně uvádíte, se považuje za určitý rizikový faktor pro správný průběh těhotenství. ALE: právě proto se hodnoty kontrolují a zavádí nebo zvyšuje se dávka hormonu štítné žlázy, abychom hodnoty upravili a Vaše těhotenství a vývoj miminka proběhly v pořádku. Mírně zvýšené hodnoty je třeba léčit, ale ne se jich děsit, NENÍ to tak, že by zákonitě měly nastat nějaké potíže jen proto, že jste měla na počátku těhotenství vyšší TSH. Užívejte důsledně nalačno Euthyrox v doporučené dávce a nezapomeňte na přísun jódu, zpravidla se ve formě tablet doporučuje doplnit 150 mikrogramů denně (1 tableta těhotenského multivitamínu, nebo 1a1/2 tablety léku na recept Jodid 100), dalších asi 100 mikrogramů přijmete ze své běžné stravy. U svých těhotných pacientek dělám zpravidla kontroly laboratorních testů po měsíci, dokud nejsou hodnoty optimální. Ještě dobrou zprávu na závěr - kolegyně lékařka se v časném těhotenství po krátkém období hypertyreozy propadla do těžší hypotyreozy, musela užívat velké dávky hormonů štítné žlázy. Těhotenství proběhlo bez komplikací a dnes má tříletého velice šikovného chlapečka.
Držím Vám palce.

Související dotazy

Hypothyreosa a těhotenství
Dobrý den, beru Letrox 50 1-0-0, dnes jsem zjistila,...
Hypothyreosa
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je u nás...
Subklinická hypothyreosa
Dobrý den, byla mi zjištěna subklinická hypothyreosa...
Subklinická hypothyreóza
Dobrý den, prosím vás o názor v následující věci. Dceři...
Hypothyreosa
Dobrý den, léčím se na hypothyerosu, teď mám hodnoty...
Subklinická hypothyreosa
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla bližší informace...

Doporučujeme

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Naražení hrudníku

Dobrý den. Tento pátek jsem si nejspíš narazila v opilosti hrudník. Bolí mě...

Svědění kotníku

Dobrý den, je to už asi dva týdny, co mě začal víc svědit kotník. Začalo to...

Zánět žaludku

Prosím o vysvětlení zprávy z gastroskopie a nasledné histologie,děkuji Pasáž...

Adenoidní vegetace II.st.

Dobrý den, syn 9,5 roku. Od narození potravinová alergie na bílkovinu kravského...

Bolesti po orgasmu

Dobrý den, prosím Vás o radu, jestli tyto bolesti můžou značit nějaký problém...

Zúžená močová trubice

Dobrý den. Je mi 21 let a trpým záněty močových cest. od října 2012 jsem prodělala...

Zelený výtok z močové trubice

Dobrý den, nedávno jsem začal pozorovat zelený výtok z penisu v trenkách. Problémy...

Blokáda žeber

Dobrý den.Je mi 34 let a od března 2016 trpím záchvaty bolesti.Vetsinou mě to...

Únava, žluté bělmo

Dobrý den, ráda bych se zeptala, dneska jsem zjistila , že mám nažloutlé...

Obava z rakoviny nosohltanu

Dobry den, mam dotaz. Asi pred tremi tydny jsem onemocnel anginou, bolest v...

Varhánky na rukách po mytí

Dobrý den, už asi rok nebo dýl mě trápí, že když mám ruce ve vodě pár minut,...

Kombinace antibiotik a Paralenu

Dobrý den, dnes jsem dostal předepsaný ATB Amoksiklav. Ale zapomněl jsem se...

Bolesti v pravé části břicha

Bolesti v pravé části břicha. Bolest je návalová vždy jen 5 - 10 minut, ale...

Inkontinence stolice prvního stupně

Dobrý den, rada bych Vás požádala o zodpovězeni dotazu v souvislosti s mým...

Neustále mi praská kůže na prstech ruky u nehtů

Dobrý den Neustále mi praská kůže na prstech ruky u nehtů, kůže vždy vyschne...

Zánět varlete?

Dobry den,je mi 17 let a od neděle minulého tydne malo stříkam spíš vytéká sperma...

Antibiotika a paralen


Kašlání krve

Dobrý den přeji. Moje maminka (67) před pár dny začala kašlat krev. Nekašle...

Medrol a alkohol

Dobrý den, mohu se zeptat, zda-li můžu na medrol pít s mírou alkohol? Dávky...

Boleti nohou - cukrovka

Dobrý den, prosím o radu. Třetím rokem mě bolí pravá noha, pálení, brnění, když...

Reklama
Zavřít