Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Syfilis v těhotenství

Infekce Zofie 13.3.2018

Dobrý den,
Rada bych se zeptala, zda je možné mít syfilis bez jakýchkoliv příznaků a k tomu ještě nenakazit svého partnera (ten je také zcela bez příznaků). Abych to vysvětlila: jsem v 10. t těhotenství a zjistili se u me všechny možné pozitivní testy na syfilis. Nyní čekám na výsledky druhého odběru. Je to velmi nepříjemné, hlavně to čekání, hrozně stresující..Mám již jedno šestileté dítě a tam probehlo vše v pořádku. Cetla jsem ze jsou vysledky občas falešně pozitivní. Ale já mela pozitivní opravdu vše - VDRL, TP-PA, TPHA, FTA-ABS IgG, IgM SPHA. Před par lety jsem měla podezření na roztroušenou sklerózu ale nebylo potvrzeno. Nyní jsem pouze pod dohledem a chodím na kontrolní rezonance.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, obecně platí, že v případě zjištěné pozitivity vzorků se vzorek zasílá ke konfirmaci do národní referenční laboratoře pro diagnostiku syfilis na Státním zdravotním ústavu v Praze, až výsledek této laboratoře lze považovat za definitivní v potvrzení této infekce. Nemožnost kultivovat Treponema pallidum zásadně ztěžuje přímý průkaz bakterie. Přímé testy (vč. PCR) jsou vhodné prakticky pouze v situaci, kdy lze přítomnost Treponema pallidum očekávat. Proto spolehlivost a reprodukovatelnost vyšetření protilátek v krvi je důvodem jeho nezastupitelnosti při rutinní diagnostice a screeningu. Netreponemové testy, koktrétně VDRL, RPR, prokazující nespecifické antikardiolipinové protilátky, jsou využívány ke screeningu a k posouzení aktivity choroby a úspěšnosti léčby. Jsou však zatíženy poměrně vysokým procentem (2-10%) falešně pozitivních výsledků (příčinou jsou hepatitidy, autoimunitní onemocnění, borrelióza, abnormality imunoglobulinů
infekční mononukleóza, malignity, očkování atd). Treponemové testy jsou založeny na detekci specifických protilátek proti antigenům Treponema pallidum. Patří k nim metody screeningového panelu (TPHA, TP-PA, EIA, ELISA, chemiluminiscence) i konfirmační postupy k ověření diagnózy. Je možno odděleně vyšetřovat IgM třídu protilátek (posouzení aktivity syfilis a úspěšnosti léčby, intrauterinní infekce). Samozřejmě i zde je nutné počítat s možným výskytem falešně pozitivních reakcí (cca 1-2%). Tolik k diagnostice a možné falešné pozitivitě testů.
A nyní k otázce aktuálně nejspíše bezpříznakového stádia u Vás. Získaná syfilis se typicky rozvíjí ve třech klinických stádiích. První stadium je charakterizováno změnami v místě vstupu infekce, jedná se o ulcus durum (šánkr, tvrdý vřed): nebolestivý tuhý vřed, který mohl uniknout tím pádem Vaší pozornosti a zduření spádových uzlin. Druhé stádium je pak projevem rozšíření infekce, dochází k němu do dvou let od nakažení. V meziobdobí je pacient bez příznaků. Třetí stadium je pozdním a neinfekčním projevem po různě dlouhé době bez příznaků. Rozvíjejí se orgánové změny, projevuje se cévní poškození a poškození CNS.
Doufám, že odpověď je pro Vás alespoň trochu srozumitelná, velice těžko se toto vysvětluje pro laika. Takže závěrem shrnutí, nyní bez konfirmace v národní referenční laboratoři nelze říct, zdali máte nebo nemáte syfilis, budete muset vyčkat výsledků vyšetření.
S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Syfilis v těhotenství
Dobrý den ,můj dotaz zní zda zajištující léčba syfilis...
Syfilis v těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat k podané odpovědi...
Syfilis
Dobrý den, před 2,5 lety mě jeden muž dal francouzský...
Syfilis?
Chci se zeptat, na zadku a ze predu se mi delaji takove...
Syfilis
Dobrý den, prosím o odpověď ohledně krevních testů...
Syfilis
Dobrý den, paní doktorko Bačová, velice děkuji za rychlou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Syfilis nebo opar

Dobry vecer potrebuju co nejrychlejší pomoc jsem na dovolené a před týdnem jsem...

Syfilis po líbání

Dobrý den, před třemi dny jsem měl chráněný pohlavní styk se ženou zřejmě lehčího...

Syfilis před otehotnenim

Dobrý den, mám obavu. Před několika lety jsem byla nakazena a prelecena syfilis...

Syfilis před otehotnenim

Kontrolními vyšetřením myslíte po ukoncene léčbě? Nebo ted v tehotenstvi....

Syfilis test

Dobrý den, předem Vám moc děkuji za odpověď, je to pro mě velmi důležité.. Můj...

Syfilis test

Děkuji Vám za rychlou odpověď. V pondělí si tedy zajdu na Vámi doporučenou kliniku...

Syfilis test

Dobrý den.Před 3 měsíci jsem se léčil u lékaře na syfilidu.Dle lékaře jsem byl...

Syfilis v tehotenstvi

Dobry den, Jsem momentalne tehotna a prisli mi na krevnich testech ze jsem...

Syfilis v těhotenství

Dobrý den. Mohu poprosit o radu. Jsem ve 13 TT těhotenství na zajišťovací lecbe...

Syfilis v těhotenství

Dobrý den ,můj dotaz zní zda zajištující léčba syfilis u těhotných které se...

Syfilis v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat k podané odpovědi (www.ulekare.cz/poradna-lekare/poradna-link-209531)od...

Syfilis vřed

Dobrý den je možné že by syfilis vřed sám od sebe zmizel do tří týdnů aniž by...

Syfilis z polibku

Dobry den, predem se omlouvam za muj dotaz. Jaka je pravdepodobnost nakazy...

Syfilis z předmětů denní potřeby

Dobrý den, od narození dítěte trpím úzkostí z nemocí. Mám prakticky pořád strach...

Syfilis- možnost nákazy

Dobrý den, mé malé neteře (3 a 1 rok) se bohužel dostaly do styku s dvěma příbuznými,...

Syfilis- ranka i po 8 měsících?

Dobrý den, asi před 8 měsíci sem měla možná nechráněný styk. Bohužel si kvůli...

Syfilis- vyrážka v oblasti pubického ochlupení

Dobrý den, Před dvěma týdny se mi objevila tato vyrážka oblasti pubického...

Syfilis-přenos

Dobry den potrebovala by jsem radu..jsem uz z toho celkem na nervy procitam...

Syfilis-reakce na odpověď

Dobrý den, moc děkuji za Vaši odpověď.Sice jsem byl na testech,ale cca 3 týdny...

Syfilis-vyšetření

Dobrý den,byl jsem na erot.masáži,která probíhala pouze rukou-vzájemné uspokojování.Po...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest horního patra v ústech


Brnění nohy

Brnění v lýtku Mám takový problém. Přes den, po chůzi cítím jen na pravé noze...

Bolest pod žebry

Dobry den mam problem ohledne bricha konkretne se jedna o bolest na leve strane...

Dušnost

Dobrý den, od října tohoto roku, mám potíže s dýcháním. Začalo to náhle v...

Opakovaná interupce

Dobry den, dcera uz bude skoro 5 týdnů po miniinterupci a menstruace se ji stále...

Močové infekce

Dobrý den paní doktorko, pane doktore mám problém na který jsem se chtěla zeptat....

Náhle bolesti břicha

Ani nevím kdy poprvé jsem zaznamenala tento problém. Objevoval se mi, tak jednou...

Bolí a pálí ho cele šlapky nohou

Dobry den, mam takovy dotaz, muj tatka ma 67 let, posledni dobou ma velke problemy...

Tvrdá malá bulka u kořene penisu

Dobry den, už asi 3 týdny zjišťuji, že u kořene penisu mám malou tvrdou bulku,...

Přerušovaná menstruace

Dobry den, mohla bych se prosím zeptat. Poslední styk jsem mela na konci února....

Uzlíky na plicích - vyšetření CT či magnetická rezonance

Dobrý den, během jednoho roku jsem byla již 3x na CT vyšetření plic (uzlíky...

Obnova zubní skloviny

Dobrý den je mi 18let a již delší dobu u mně přetrvává problém se zubní sklovinou...

Znaménko

Dobrý den, během měsíce mi na zádech vyrostlo znaménko. Posílám foto pro posouzení,...

Bulka u čelisti

Dobrý den, zhruba před měsícem se mi udělala bulka nad spodní čelistí (na pravé...

Změny na děložním čípku


Fibrom či genitální bradavice?


Už několik let mám na pravém chodidle bradavici.

Dobrý den, prosím o radu. Už několik let mám na pravém chodidle bradavici. Nyní...

Růst trombocytů

Dobrý den,mám dotaz ohledně zvýšení trombocytu. Ležela jsem v nemocnici s bolestmi...

Bolesti žaludku


Srdeční tep

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je v pořádku, když mám srdeční tep 96....

Reklama
Zavřít